by W
Lugupeetud konnatiigi kirjanikud, anonüümsed kaasaelajad ja kõik muud elajad!
Me elame ärevatel aegadel, kus lisaks peavoolu uudistele ka postkastis leiduvad reklaamlehed tunduvad juba kui varumisjuhised. Kõik need soodusriisid, -oad, -patareid ja -peldikupaberid, eksole.
Vahel juhtub nii, et elu keerutab end selliseks kuratlikuks keeristormiks.
Aga siis... SIIS juhtub midagi toredat: keegi peale minu võtab kätte ja kirjutab toidust. Meie igapäevasest eluenergiast, meie suurest ühisnimetajast, sellest, mis on nii maiste murede kui taevase rõõmu allikas. Nüüd on see juhtunud, nii Kristallkuul kui Kaur on võtnud kätte ja kirjutanud söögist.
Ja mitte lihtsalt "vaadake, mis ma kokkasin" postituse, mis Instagrami läikefiltrites peegelduks nagu kahvli otsas juukselakiga särama löödud söödamatu pastaroog, vaid kajastatud on täiesti ehe, söödav ja järeletehtav kraam, mis näitab söömaelu sellisena, nagu see päriselt on.
Toit ühendab meid kõiki, sõltumata sellest, kas kõht on täis kallihinnalist wagyu steiki või eilseid makarone, mis uuesti pannil kuumaks aetud. Mõlemad on head. Selliseid postitusi on (mulle) vaja nagu hommikul esimest kohvi, sest muidu (ma) lähen uudiseid või vahel isegi Telegrami propakanaleid lugema.
- Hommikul eimidagi, tass kohvi
- Lõunal eimidagi, 2 tassi Earl Grey teed sidruniga
- Poolõhtul seenene kanakarri riisiga
Ajakulu ca 40 min
- kana rinnafilee 400g 1.84 (Maxima Well Done -50%)
- Maahärra Aasia köögiviljad praadimiseks 400g 2.15 (Selver), sees on suhkruherned, kollane porgand, paprika, mungoa idud, must seen, porrulauk, hernes
- lahja Santa Maria kookojook 250ml 1.65 (Selver)
- shampinjonid 125g 0.45 (Maximas kampaania 0.99 250g karp)
- jahu 0.01
- piim 0.2 (0.59 kilepakk, Selver)
- sool, pipar, küüslaugusool, karripulber (Santa Maria), toiduõli 0.5
- riis 0.25 (Selveris on uudistoote sildiga kg pikateralist riisi 0.79kg, päritolu Myanmar e fair trade see ilmselt ei ole, aga täiesti aktsepteeritav kvaliteet peale keetmist)
Karripann |
Kokku 7,5. Kolmandik jääb homseks.
Märkused:
* toored šampinjonid lähevad vaid hetk enne piimasid, sest esiteks ei vaja nad pikka küpsemist ja teiseks on nad õudsed õlijoodikuid kui tahta neid praadida
* külmutatud köögiviljasegu jätan juba hommikul toasooja ning viskan pannile alles siis kui "tuli on alt" e pann raualt ära tõmmatud, nii säilib värv ja struktuur, kastme jääksoojusest täiesti piiab
... pärast läheb paar (loe ca 5) juustusaia tomatiga (ploomtomat Selveris 1.99kg, COOPis hetkel 1.19kg), banaan ja piimapakilõpu pean külma kakaona ära tarbima (Nesquik 300g Selveris 2.99, seisab juba kuu aega avamata kapis). ... mingi 2.5€ äkki.
Päev kokku 7€ kandis.
... et noh, mida Sina täna sõid, homme sööd?
Elas kord ja oli kord ... mul siiani vahel tuleb meelde ja põikan sisse: https://toidupildid.blogspot.com/
VastaKustutaMeil oli viimati kanaküpsetamisest (toakütmise ahjus) kausike tarrendiks tõmmanud kanaleent üle jäänud, ma ostsin kanamaksa juurde ja tegin siis sibula, küüslaugu ja mitme kahtlase köögiviljaga (üks kurk hakkas käest ära minema ja üks tomat oli algusest peale toorevõitu, parem sooja toidu sisse panna) kanamaksa-riisirooga, kuhu sai selle puljongi ära kasutada. midagi risoto ja pilafi vahepealset. Soojade maitseainetega (kardemon, aniis, garam masala) ja lõpuks peterselliga. Lisaks puljongile läks vedelikuks ka saket, mis on juba paar aastat kapis seisnud, sest ma kunagi tahtsin seda marinaadis kasutada (oleks sobinud ka heeres, aga hetkel polnud heerest poes saada ja imelikul kombel oli saket kergem leida).
VastaKustutaÜleeile tegin, täna sõin viimase otsa ära. Kokku tuli mingi 4 portsu. osa kanamaksa on siiani alles, kassid söövad.
ahjah, värsket ingverit läks ka.
KustutaAhjus küpsetatud lihamahla tarrendid on krdi head, kui need just ülirasvased ple, nii et rasva eemaldada ei saa, siis ma söön need kõik lihtsalt ära, lusikaga, järgmiseks toiduks küll mingit head põhja ei jää...
KustutaTäna sai nostalgialainel kulgetud ning tehtud üks pajatäis värskekapsasuppi hakklihaga, publik kiitis ja matsutas. Homme plaanis steiki praadida, kõrvale kartul ja coleslaw salat.
VastaKustutaMingeid korea pealmeene - gyozasid. Ja pitsalaadseid ahjus tehtud lavašše. (Lavašile ehk õhukesele lapikule leivale tuleb tomatipasta peale määrida, lisandiks oliivid ja salvei ja mingi juust, ja ahjus küpseks lasta. Ideaalne peotoit, igaüks saab ise kujundada ja siis pärast kambas süüakse).
VastaKustutaSöögist olulisem oli muidugi veinivalik - Järiste, Murimäe, Allikukivi ja Habaja.
Pidin veine googeldama. Muljetavaldav valik. Ja kõige huvitavam asi tundus ebaküdoonia limonaad.
KustutaGyozad on hiina, mitte korea pelmeenid.
KustutaKorea pelmeenid on mandu.
Ja samas pakutakse gyozasid enamasti Jaapani restoranis :D
KustutaSul on õigus, aitäh.
KustutaMa nüüd pugesin korraks sellesse mutiauku.
Siin on hea ülevaade pelmeenide kirjust maailmast:
https://www.seriouseats.com/dumpling-types-around-the-world
Järistelt oli eile neli veini - ebaküdoonia, valge sõstar, punane sõstar ja maasika / mustsõstra dessertvein. See viimane oli, nagu oleks vanaks läinud maasikamoosile natuke alkoholi peale valatud.
KustutaMa idaeurooplasena ei teadnudki, et "meil" hapukapsapelmeene süüakse.
KustutaMa Poolas kohtasin neid, aga ei söönud.
KustutaMa ka ei sööks. Tunnistan ainult lihaga variante.
KustutaMeie majas olid eile kotletid. Hakklihast, mis me oma väikeste kätega ise sea kaelakarbonaadist läbi ajasime. Need kotletid said väga maitsvad, kusjuures neid tehes mõtlesin ma sinule, W :D Kõlab naljakalt, aga nii oli, sest sa just tegid üks päev ja kirjutasid õpetuse üles. Hoidsingi siis kah igasuguste täidis- ja lisaainetega tagasi, et saaks võimalikult mahlased ja tõesti said. Aitäh sulle!
VastaKustutaKõrval olid köögiviljad: punase paprika sektorid, spargel (Rimis oli mitte just üliodava, aga siiski tavapärasega võrreldes hea hinnaga 1,89 € 250 g) ja natuke eelkeedetud lillkapsas, kõik võiga läbi praetud. Kõrvale kallis punane vein, sest tähistasime minu väga õnnestunud trennipäeva, mil ma tegin jõutõmmet esimest korda elus 100 kiloga. Jee!
Käisin COOP-is spetsiaalselt sparglit vaatamas: 200g minipargel 8.29 ja spargel 200g 4 sentidega. E siis piirdusingi ainult vaatamisega.
Kustuta100kg väärib tõesti tähistamist.