Lehed

esmaspäev, 10. märts 2025

Värske kartul ja sigakotletid

Viimase paari päeva jooksul pole keegi kordagi küsinud, kuidas ma ikka veel elus olen.
Aga see, et ma pole toidust bloginud, ei tähenda automaatselt minu näljasurma. 

Tõde, miks ma ei postitanud on muidugi palju proosalisem. Vahepeal polnud mul lihtsalt midagi öelda, sest menüüs olid põhiliselt "leiud" ja "lahendused". Sõin jääke. Keetsin pelmeene, millele lisasin nii äädikat kui hapukoort. Ja kurki.
Siis oli aeg, mil mu menüüd kaunistasid -50% Selveri salatid ja -50% Maxima kananagitsad. 

Aga eks inimkehal on oma piirid. Mingi hetk hakkas sisemine hääl sõna võtma: "Kle, äkki teeks midagi päris toitu ka?"

Ja nii ma täna tegin. 

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal eimidagi, tass Earl Grey teed
  • Õhtul kotletid kartuli ja kodujuustuga

Ajakulu ca 40 min

  • värske kartul 1.05 (0.99kg Maxima, Egiptus)
  • till 0.4 (varred lendasid kartulipotti maitseks)
  • Rakvere taine seahakkliha 600g 3.12 (Selver, 2x300g pakk -30%, täishind 2.79 pakk)
  • või 0.05
  • muna 0.12 (COOP Säästumunad 1.19 karp, 10 tk)
  • sai, 3 viilu 0.1 (Perenaise Sai 320g 0.95 ja sealt -50%)
  • piim 0.08 (0.59L) ... saia leotamiseks
  • majonees 0.3 (Provanaal Lemmik, 300g tops 1.69 Selveris)
  • kodujuust 0.75 (Alma, klassikaline 200g 1.32 Selveris)
  • sool, pipar, toiduõli, maitseained (Santa Maria Persillade) 0.4

Kokku nii 6.5 € ja ma söön seda ka homme. 

... hiljem banaan ja paar juustusaia, sest saiajäägiga peab tegelema. 1.2

Päev kokku nii 5,5 kandis. 

Kotlettide osas seda, et mu peamine eesmärk on mahlased kotletid, mis ei ole kuivad ka homme, sest kui juba kotlette teha, siis ikka rohkem!. Seega ma kasutan "liiga vähe muna" ja "liiga palju piimatooteid". 

Muna teeb kotleti kõvaks. Saia leotan vähese piimaga. Kui taigen on paks, nagu tailiha puhul kipub olema, viskan majoneesi hulka.
Mingit jahu või paneeringut ei kasuta kunagi, sest paneeringud (või ka kotleti sees riivaia kasutamine) võtab enam e tõmbab sisse rohkem õli. Ja päris pruuniks ka kotlette ei prae, sest need, eriti  kaussi virnastades järelküpsevad edasi, mis jällegi mingil määral kuivatab. 

... need Egiptuse värsked kartulid on päris lahjad, st vesised, aga no esimese "värske kartul võiga!" emotsiooni ajab ju ära. 
Müügil on lisaks Maximale ka Coopis. 


2 kommentaari:

  1. Ma kommenteeriks seda kotletitegu. Mina olen viimased 30 aastat teinud nii: 50% leotatud kaerahelbed vees (tummine hall lusikas püsti mass) ja 50% veisehakkliha, 1-2 muna (oleneb massi hulgast ja soovitud kotlettide suurusest), maitseainepakk (Verstegen või Silvo, 40 g), valmis pätsikesed veeretan maitsestatud riivsaias. Seda põhiretsepti kiidavad kõik ja ei ole veel ükski esimesel korral ära arvanud, et pool massist on kaerahelbed...

    VastaKustuta
  2. Uhh, ma nüüd lähen teen ülejärgmiseks söögikorraks kotlette.

    VastaKustuta