Lehed

reede, 21. märts 2025

Seljanka


by W

Kui sattuda suguvõsa koosviibimisele, mis eriti ei meeldi, siis puhtalt enese lõbustamiseks võib lisaks AI, EKRE ja rohepöörde teemale käima tõmmata seljankasae igast tädide poolel, mõnigi onkel lööb hooga kaasa.

Kas tomatine? Kindlasti. Aga kui palju tomatipastat või äkki üldse ketšup? "Mitte liiga palju, see matab muud maitsed!" karjub üks. "Kui piisavalt ketšupit pole, siis on see lihtsalt kuum soolvesi," kuulutab teine.

Liha? Muidugi. Aga millist ja kui palju? Vana kooli seljankaveteran paneb sisse kõike, mis majapidamises leidub: vorstiotsad, singikamarad, kalapead ja sügavkülma taganurgas varjul olnud rasvase ja kollaka veisetüki, mille parim enne möödus siis, kui Nokia 3310 veel moes oli. Noor modernne gurmaan lõugab vastu oma chorizo ja austerservikutega, sest viimased olla sama head kui igasugune liha. 

Kartul? “Teeb paksuks” vs “õige eestlane sööb alati kartulit, kelle poolt sa hääletamas käid?”

Ja siis kurgid! Kas marineeritud, soolatud, hapukurgid? Äkki hoopis värsked? Sest üks ütles, et hapukurk tapab puljongi ja tekitab maohaavad!

Lisandid. Sidrun? Nojah, kui sa just kurgipurgist juba vedelikku ei valanud... Hapukoor? Absoluutselt. Oliivid? Asi läheb täiesti käest, sest oliivid ise on sama polaarne teema kui kogu seljanka.

Ähhhh... tee oma seljanka nii, nagu ise tahad ja selle järele, mida sul üle on. Hea tuleb see niikuinii.

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal banaan tööandja kulul
  • Poolõhtul eilane seljanka, millest alljärgnevalt
  • Õhtul omlett

Seljanka, ajakulu 1.5h, millest aktiivset tegevust 30min

  • Keedusinkvorst WELL DONE, 200g viil 1.- (-50%, Maxima)
  • Sealihaguljašš, MAKS&MOORITS, 400 g 1.7 (-50%, Selver)
  • Kartul 1.- (Egiptuse värske kartul 0.99 kg, Maxima)
  • Sibul 0.25 (0.49 kg, Selver)
  • Põltsamaa Perekurk 1.5 (400g purk Selveris 2.99)
  • Oliivid 270g purk 1.29 (Maxima kampaania)
  • Tomatipasta 30% EXTRA LINE 180g 0.79 (Maxima)
  • Loorberilehed 0.4 (mulle meeldib loorber)
  • Puljongikuubikud 0.6
  • Toiduõli, must pipar 0.2

Kokku nii 8.5 eurot ligi 4+l supi kohta. Muid suppe ma sööks 3 päeva, aga seda vaid 2, sest seljanka, noh.

Õhtul veel omlett:

  • 5 muna 0.9 (Selver 1.79 10 tk)
  • Keedusinkvorst WELL DONE, 200g viil 1.- (-50%, Maxima)
  • 3 spl? Vytautas vett 0.05
  • 2 spl hapukoort 0.1
  • Kuivatatud till, sool, pipar, toiduõli 0.25
  • Värske kurk ja tomat lisaks 0.7

Kokku 3.

Päev kokku 8 kandis.

Puuvilju ja snäkke ilmselt ei mahu, sest lisanditega omleti söön ma vist ka juba külili... ja siis magan öösel halvasti, kirun mõttes poliitikuid, universumi ebaõiglust, kurdan insomnia üle ja hapuka seljankaluksatuse peale oletan, et mul on refluks. 5:47 kella helisedes nendin, et “p*ses värk”. 

5 kommentaari:

  1. Mõtisklen nüüd.
    Ei tundu üldse keeruline.

    VastaKustuta
  2. Guljašš on teine selline. Ma püüan igas enda külastatavas riigis kohalikku guljašši proovida. Seni parim oli Poola suvalises rekkameeste peatuskohas – guljašš oli nii paks, et kahvel seisis püsti. Mõnusat muredat liha täis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, kas supp või kaste? Veis või siga? Ah, pea igast versioonid on head.

      Kustuta
    2. rekkameeste valduses on üldse salateadmisi heade odavate sööklate kohta. Ma olen hääletades mõnda sattunud, muidu oleks keeruline, sest see on nagu paralleeluniversum.

      Kustuta