Lehed

pühapäev, 30. märts 2025

Makaronid viinerikastmega

by W

Krt, ainult reede ongi ju
Ärkan hommikul kell liiga vara, silmad kinni liimitud eelmise õhtu eksistentsiaalsest meeleheitest.
Mingi vaimne madalseis on.
Kohv ei aita.
Sidrunivesi ei aita.
Ainult kohusetunne aitab püsti tulla. 

Täna on reede.
Jälle.
Nagu eile. Ja üleeile. Ja päevad enne seda. Minu töönädalas on esmaspäev, teisipäev, kolmapäev, neljapäev ja seitse reedet. 

Kontoris küsib keegi: „Mis päev täna on?“ Ma, teades vaid kuupäevasid, vastan: "reede.“

"Ah, lõpuks ometi!“ hüüab ta rõõmsalt, teadmata, et minu maailmas on see juba kolmas järjestikune reede. Temal ja muudel inimestel võib-olla kolmapäev, ma ei tea; eks ta on siis pärast pettunud ja arvab, et ma olen napakas või õel. 

Homme on jälle reede. Õnneks see seitsmes e viimane. Ja siis tuleb minu laupäev ja pühapäev e 2 vaba päeva. Mind ei huvita, mis nädalapäev kellelgi teisel on. 

Selliste tsüklitega minimeerub ka toidulaud; peaasi, et saaks kalorid kätte. Odavalt, kiiresti ja mõtlemata. Sest Wolt oleks juba samm suuremale allakäigule. 


  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal eimidagi
  • Õhtul makaronid viinerikastmega

Ajakulu ca 30 min. 

  • makaronid* Cornetti Rigati 400g 0.29 (Maxima)
  • Rakvere Pereviiner 500g 0.9 (Selver -50%)
  • piim 0.4 (1L kilepiim Farmi, Selver)
  • SUUR sibul 0.1 (0.49 kg, Maxima)
  • hapukoor 0.6 (Farmi 500g 1.49 Selver)
  • tomat 0.4 (1.99kg, Selver)
  • maitseroheline** 0.5 (15.99 kg, Maxima)
  • toiduõli, sool, pipar

... veidi mõtlesin, kas lisaks tšillihelbeid või tomatipastat või paprikat või marineeritud kurki kastmele, aga otsustasin, et ei, täna on "kõige lihtsam nõuka köök". 

Nõuka köök

Kokku nii 3.5 ja ma söön seda 2 päeva. 

Hiljem 1 roheline banaan, pool greipi, 2 singi-tomati rukkipala (hamburgerina e 4 viilu leiba) ning kohustuslik külm kakao, sest tänase kuupäeva piim tuleb tarbida. Nii 2.8 väärtus, sest sink on loomulikult -50% ja juba eilse kuupäevaga. Eile ei saanud kõigest jagu***. 

Päev kokku 5 kandis. 

* Mitmeks päevaks odavate makaronide keetmise saladuseni ma ei ole jõudnud.

Ok, kui ma neid salati sisse tahan, siis ma lasengi nad sõelal jaheda vee alt üle, veidi õli hulka ja nad ei kleepu kokku.

Aga sooja sööki soovides ei hakka ju külma veega jamama... kurnan vee ära, panen siis veidi õli ja segan, aga nad enamasti lähevad järgmiseks päevaks ikka suht monoliitseks massiks. Mis ei ole ju ekstra probleem, viskan soojendamiseks kastmesse ja sorgin pannilabidaga lahti.

** Ma revideerin poes maitserohelise pakke põhjalikult, sest Karlskroona oma, mida eri kettidest peamiselt leiab, sisaldab enamasti liiga palju peterselli, mis ei ole mu lemmik. Pakis ei ole sugugi  1/3 tilli, 1/3 rohelist sibulat, 1/3 peterselli. Peab tuhnima. 

*** Vaatamata oma "kõlblik kuni" ja selle kodus ületanud toodete söömisele - varsti tuleb temperatuur e suvi. Ja olles üsnagi teadlik, mis kõik tarneahelas ja kaupluses toimuda võib ... suvel ma ei osta -50% kanatooteid, toorest kala, kondiga liha, toormahlasid jpm.
Aga suvel on ju kama ja arbuus!


19 kommentaari:

  1. Ma iga su toidupostituse all imestan, kuidas sa terve päev midagi ei söö ja õhtul sööd suure portsu sooja sööki ja siis sinna otsa veel võileibu, banaani või terve saia, nagu üks päev. Kuidas su magu sellisesele reziimile vastu peab? Ma ei saaks terve öö magada, kui ma vastu õhtut nii palju sööks. Mul oleks hommikuni telliskivi tunne kõhus.

    Ja hommikul "mittemidagi", see on samuti müstika. Mu seedimine ei lähe enne käima, kui midagi söönud pole. Ma käiks niimoodi kogu aeg kõhukinnisusega ringi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kord päevas ja mitu tundi järjest... Ega see õige ei ole, und segab ka, aga nii on kujunenud.

      Ja intermittent fasting, mis vahepeal populaarne oli - ma olen elav näide, et see ei toimi.

      Kustuta
  2. ma arvan, et makaronid pole lihtsalt mõeldudki ettekeetmiseks. Nad on nagunii poolele maale ette ära tehtud (tainas segatud ja mingikujuliseks mätsitud), keetmine on suht lühike ja kiire (ja nad keevad ju tõesti palju rutem kui mistahes teravilja tang, kartulist rääkimata).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Iga itaallane minestaks sellise mõtte pealegi, et pastat ette keeta. Itaalias ootab sööja pastat, mitte vastupidi. Nende jaoks on juba kümme minutit seisnud pasta lootusetult hukas ja see visatakse minema.

      Kustuta
    2. Me segame makaronid pesto või mingi muu kastmega läbi ja nii võivad nad seista pikalt, ei lähe "massiks" kokku. Enamasti küll pannakse meil poolekilone pakk ühe laksuga nahka ja tuleb veel puudugi.

      Kustuta
    3. Üsna juhm tunne tekkis praegu, miks ma ise pole mõelnud, et segaks nt päikesekuivatatud tomati pestoga läbi. Järgmine kord proovin.

      Kustuta
    4. Kui meil lapsed üksi koju jäävad, siis on makaronid + pesto + viiner nende kõige tavalisem ise tehtav toit. Tomati seosest ma ei saanud aru, aga (tavaline värske) tomat on kõigi makaronitoitudega väga kompatiibel komponent.

      Itaallased on meil kodus süüa teinud küll ja nende suhtumine pastasse on tõesti nagu Klari kirjeldab. Aga las tema siis olla. Aafriklased vist jälle põlgavad avokaadot (olla vaeste toit) ja juudid ei joo piimaga kohvi ja...

      Kustuta
    5. Gourmet Clubil on hea pesto. Mulle päikesekuivatatud tomat väga meeldib.
      https://www.prismamarket.ee/toode/gourmet-club-varske-paikesekuivatatud-tomati-pesto-140g/4740670124489

      Sarnast pestot saab muidugi kodus hulga odavama kg hinnaga teha ja säilib väikestes purkides/topsides suht kaua.
      Ahjus või võileivagrillis see pesto juustu alla/vahele (+ nt värske rukola ja basiiliku leht) - mõne minuti delikatess.

      Kohe muidugi tuleb karulaugupesto hooaeg, see on ka hea.

      Kustuta
    6. Noh, sai / sepik ka muidugi... vist obvious.

      Kustuta
  3. ma keedan vahel pastasalatiks ette makarone ja pole neil häda midagi
    võibolla keeta natuke vähem ja ehk need kõigekõige odavamad makaronid ongi sellised

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No Maakas nimetas mind pursuiks kui ma keskmise hinnaklassi makarone e lausa pastat sõin... Ja ma pean nentima, et ma 0.29€ ja 2.90€ makaronide maitsevahest eriti aru ei saa.

      Kustuta
    2. Mina ka ei ole väga tuvastanud, et eri hinnaga makaronid kuidagi sisuliselt erineks. Keetmise ajast ja intensiivsusest ja pastasõelal loputamisest sõltub küll. Värske pasta on kindlasti teine lugu.

      Mis aga maakasse puutub - las nimetab?

      Viimaste aastate maitsvaim pastatoit on mul eelmisel päeval valmis tehtud, teise riiki transporditud ja ahjus üles soojendatud lasanje.

      Kustuta
    3. No ma nüüd tänu Maakale hoian pasta pealt 10 EUR aastas kokku ju, sest ... maitsevahet ei ole.
      10 EUR on kas mittemidagi või siis 34kg kartuleid, millega inimene kaua elus püsib (Maximas vana valge kartul oli 0.29kg); kõik oleneb olukorrast.

      Kustuta
    4. Lasanje oli minu jaoks tasuta. Samas andsime me eile õhtul tasuta ära kaks supitaldrikutäit kana-kapsa-suppi.

      Ärgu olgu sul 10 eurot, vaid olgu sul üks kokkav sõber :)

      Kustuta
    5. Kust selline saadakse.
      Mul on väga sageli küsimus, külla minnes, et kas nad tahavad mind näha või süüa saada, sest pikaaegsete sõpradega on kujunenud traditsioon, et nn põhiroa ja selle komponendid (liha, lind, kala) võtan ise kaasa ja teen valmis ka.
      See ei ole kurtmine, nii liht on. Ma ei oska nt üldse magusaid asju teha vms, e eelroad, snäkid, peenemad napsud, magustoidud jne on alati kellegi teise teema ning ma naudin neid.

      Kustuta
  4. Lugesin hiljuti mingist ameerika lõimest matkatoitude ("camping") retsepte. "... ja siis kalla potti pakk külmutatud friikartuleid". No tõesti. Metsa süüa friikaid - jaa. Leida neid kusagilt külmutatud kujul - muidugi. Loodus, vegan, öko jne.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas see oli matk väga külmas kliimas või pidi ka jahutuselemendid/kastid nende friikate jaoks varuma?
      Ah, USA puhul ple vist enam üldse mõtet nn tervet talupojamõistust otsida.

      Kustuta
    2. Ma kahtlustan, et see käib viisil "sõidame autoga kuhugi ja teeme seal süüa, autos on külmik / sügavkülmik ja sealt saab kõike vajalikku".

      Kustuta
    3. Mul olid kunagi tuttavad soomlased, kes ütlesid, et nemad Tallinnas ei lälla ja taksosse ei oksenda, sest on laeva siia jõudes liiga täis e maale ei tulegi.
      Kes kuidas matkab, kes kuidas reisib, lõputult variatsioone.

      Kustuta