Lehed

kolmapäev, 23. juuni 2021

Me peame rääkima fotodest



Dokumendifotodest. 
See teema on ilmselt üks, millest ei räägita kodudes, mille saladus viiakse laste eest hauda kaasa, kuid millega seotud hingehaavadest psühhoanalüütikute higist libedatel dermatiindiivanitel nuuksudes pihitakse. Iga kord, iga urrima kord on foto eelmisest hirmsam. 
Ei, ärge tulge rääkima vananemisest! Ma ei vanane, kõik mu kaaskondsed, lähemalt tuttavad ja ERITI need,keda kord paari aasta tahant trehvata saab vananevad, mina mitte. Isegi mu kleidid vananevad, ma ei räägi moest, selles eas kantakse rõivaid, mis on moest sõltumatud, ma pean silmas pesus kokkuminekut..jaa, isegi kapis pisemaks tõmbumist. Need tänapäeva kangad ei kõlba kuhugi. 
Ah, ma olen jälle teemast kõrvale kaldunud. 
Need dermatiindiivanid on ikka alatult libedad. 
Eelmise aasta lõpus juhtus mul ebameeldiv intsident, mille käigus avastati, et mu id-kaart on kuid aegunud. Juba mitmeid kuid! Kas oli mul kahe silma vahele jäänud hoiatavad meilid või polnud neid seekord tulnudki, ei tea. Aga näiteks eelmise aasta suvel olin käinud piiri taga juba aegunud dokumendiga. Piirivalve? Piletimüüjad? Valvsad kodanikud, kus te küll olite? 
Seega vajasin uut id-kaarti. 
Uut id-kaardi fotot. 
Keset kõige akuutsemat piirangute perioodi... 
Aga inimene võib nii loll olla, et unustab tähtsad asjad, kuid peab kaval olema, et mure kiiresti lahendada. Kuna millegipärast ei olda PPA-s reeglina nõus tunnustama inimese (aka minu) ajas muutumatust (kaabakad!) ning seega oli vaja uut fotot, siis kõige lihtsam on need ju ise teha. Mõned reeglid, ei midagi ületamatut – kuri ugrilik näoilme, prillideta, neutraalne taust. Aparaat kohviruumis statiivile, ise seina äärde. 
Nagu ikka ei kõlba esimesed kümme pilti, kolmeteistkümnes foto ja kahekümne viies pilt on eriti koledad, vahepealsed ei vääri isegi foto nime. Meeleheide võtab maad. Äkki kostab kohviruumi ukselt murelik küsimus: „Misaja sa teed siin?“ 
Kõige Kõrgem Ülemus tunneb huvi oma alluva kummalise aktiivsuse üle. 
Normaalne ju, meie kabinetid on ühe koridori peal, mina ka ei julgeks hullumeelsega ühe katuse all töötada. 
Kurtsin oma muret ja selgitasin, mis plaanis. 
„Oota, ma aitan!“
Kurivaim... Aga olgu siis. Väheke kummaline näis, et ta pilte tehes (ka tal ei õnnestunud see esimese korraga) ta kahtlaselt naerda mugistas. Kuna ma tean, milline ma fotodel oma igikestvas nooruses välja näen – fotod on valelikud tõprad!- siis ei olnudki tema reaktsioon eriti üllatav. Ja tõepoolest oli üks tema tehtud pilt normidele vastav. Muidugi mitte reaalsusele vastav, kindlasti mitte portreefoto normaalsest inimesest, absoluutselt erinev sellest, mida lootsin saavutada, kuid kõlblik. 
Saatsin vajaliku info ära, avastades, et tegelikult elame me siin Eestis või sees, igasugune dokumendimajandus on ikka ülilihtne, jäin ootama, millal teatatakse, et tulgu ma oma uuele isikut tõendavale dokumendile järele. 
See läks kiiresti. 
Politseiametnik, kes id-kaardi mulle kätte andis, oli kaarti ümbrikust välja võttes veidi kummalise näoga. Uuris pilti, uuris mind, uuris jälle pilti....Kuna oli maskikandmise aeg, siis enne plastikkaardi kättesaamist pidin korraks maski eest võtma. 
 „Mm...äratuntav...“ 
 Imelik väljend, on ju? 
Kuni ma väljas ise oma dokumenti imetlema hakkasin... Nüüd ma tean, mida tunneb maakera, kui ta vaatab paberile prinditud kaarte. Väljavenitatud Gröönimaa, vorstikujuline Antarktika, maakera kuklapool samal pildil palega... Mu foto pole portree, see ei ole näopilt, see on kera pinnalaotus. Samal pildil on korraga nii nina kui kõrvatagused ja kindluse mõttes on kogu ilust veel teerulliga üle sõidetud. Kes see oli, kes ütles, et vanad dokumendifotod tuleb alles hoida, sest aastate pärast uusi soovides võib imetleda, kui kena sai tollal oldud? Igatahes see kaart läheb aegudes suurele tuleriidale, andku mulle keskkonnakaitsjad andeks! 
Aa, ja mis veel kõige hullem: juhiluba. See aegus mõned kuud hiljem. 
Mis te arvate, kas sinna läks automaatselt sama foto mis paar kuud varem id-kaardile või jaa? 
Järgmised aastad kuni nende dokumentide aegumiseni istun sisepaguluses. 
Kõige Kõrgem Ülemus küsis, kas ma oleksin nõus pärast elu normaliseerumist komandeeringusse minema. 
Krt, ise ta tegi selle pildi, vastus peaks ju ilmselge olema?

Illustratsiooniks valisin dokumendifotoks mitte kõlbava portree. Olgu, et mõlemad silmad ja kõrvad on näha ning näoilme on sobivalt tuim, ei ole taust piisavalt neutraalne. Ärge sellist PPA-sse pakkuge.





17 kommentaari:

  1. Oot.. kas sama foto ei kõlbagi? Kaasa sai uue pildiga uued load, lohutasin, et vähemasti ei pea ta ID-kaardi jaoks pilti tegema. Ma arvan, et sellisel juhul jääbki tal uus kaart tegemata :( Teist korda ta neid üleelamisi üle ei ela ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Äkki ikka läheb sama pilt, mis juhiloale läks? Mul oli teises järjekorras:enne id-kaart, siis juhiluba, viimasele läks (ilma minult küsimata!) pilt, mis süsteemis juba ootas elik siis pilt juhiloal ja id-kaardil id-kaardil on sama jõledus.

      Kustuta
  2. Arhiivist kaevasin välja varasemad okustaadid - imelik küll, ma muutuvat läbi aastakümnete enda silmis ilusamaks... Aga see pole üldse normaalne!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Khm...silmanägemine...khm..ikka korras või...?

      Kustuta
    2. Mul õnneks seda muret (et ilusamaks läheks)ei ole, a see teeb muret, et olgu, vananen, mis teha - aga pildid on ikka....ematehniku allpool olev idee kõlab loogiliselt (sest ma KEELDUN ennast nii hirmsana tundmast, kui pilt väidab) 😁

      Kustuta
  3. Mu meelest on neil seal dokumendifotode töötlemiseks mingi programm...
    Selle mõttega, et kui ma peaksin ära uppuma ja meri mu mõned nädalad hiljem välja annab, siis olen ma Id-kaardi pildi järgi kergesti tuvastatav.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nojah, ma selle peale ei tulnudki. Mererahvas siiski, hea törts ette mõelda....

      Kustuta
  4. Lennukiga lähed komendeeringusse? Sel juhul:
    "Airplane travel is nature's way of making you look like your passport photo."- Al Gore.

    Aga lisatud pilt on muidugi võrratu. Ahjaa, ja seda ka veel, et ma hiljuti tegin kah passipildi-kadalipu läbi. Ei, minu kujutis kui niisugune polnud probleemiks, mul on eluaeg olnud sügavalt ükskõik, mismoodi ma dokumendifotol välja näen (eeldades muidugi, et äratuntav olen), aga jama tekkis taustaga, polnud piisavalt heledaks töödeldud. Jooksin mitu korda (ametliku) piltniku ja passi-avaldust vastu võtva ametniku vahet. Lõpuks läks õnneks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mis lennukiga, hea, kui jala ei saadeta - kitsad ajad ja väikesed vahemaad.
      Mul oli pilte valikus üsna mitu, mõnda üritasin pisut tuunida, kuid kuidagi õnnestus mul alati pildid liiga väikesteks teha ja seega ei olnud need aktsepteeritavad. Kusjuures kogu tuuning seisnes pildi otseksajamises või tegin muu taolise miniliigutuse. Ah, las ma virisen, ega ma ju ei taha lihtsalt tunnistada, et on nagu on ja töö tehakse tellija materjalist ning ei tule Lumivalgekest, kui Kikimora kaamerasse vaatab 😁

      Kustuta
  5. Ma pole ka dokumendipilti ülearu tähtsaks pidanud, peaasi et on "äratuntav" nagu ametnik sullegi ütles. Aga nalja saab vahetevahel ikka, eelmistel juhilubadel oli pilt, mille tegin sealsamas automaadis. Kaamera on otse nina all, tulemus oli selline, et kõrvu ei olnudki, nägu oli pikk ja kitsas (minul!!!) ning nina võttis tervest pikast kitsast näost kolmandiku enda alla. Aga muidu oli ilus pilt :D See šedöövr on mul arhiivis. Järgmised pildid olen lasnud teha ikka sõbrannast fotograafi juures. Vähemalt mõõtu lõikamised ja horisondi sättimised teeb tema ise ära.

    VastaKustuta
  6. Ohh, ma tean millest räägid. Just tegin selle läbi. Seekord oli niipalju taipu, et fail alla laadida. Saan järgmisel korral uuesti kasutada ( enne pilditöötlusprogrammi kasutamist ).
    Aga ilmselt see ongi üks elu tõdesid, et kui sa juhtumisi pole üks neid õnnelikke, kel on sümmeetriline nägu, siis dokumendi pilt ongi katastroof.

    VastaKustuta
  7. Kas sa märkasid tänast uudist, et keegi hull häkkis süsteemi, et alla laadida 300 tuhande inimese dokumendifotod..?!?
    Siin on ainest järgmiseks jutuks :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nägin uudist ja pärast paari mõttekonksu hakkasin naerma, kujutades ette kuidas häkker ehmatusest röögatab oma saaki sorteerides "eriliste eksemplaride" otsa sattudes :D

      Kustuta
  8. Meil oli vist sama ametnik. "Äratuntav". Ma nägin fotol välja nagu tubli kommunismiehitaja Polina Politseiskaja, kes on ennast täis joonud, mehe käest peksa saanud, parteist välja visatud ja siis seda eelnevat korranud ja lõpetanud kaineris.
    Mida pildikaaperdaja selle pildiga peale hakkab... ei tea. Võibolla on kellelgi vastav fetiš ja deep fake videotest midagi sellist just puudu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõike võis korrata, aga no parteist sai kodanik Politseiskajat ainult üks kord välja visata - mis läinud, see läinud.
      Minu pilti ei varastatud. Ei teagi kohe, kas tunda end solvatult või olla rõõmus pildivarga hea maitse üle?

      Kustuta