Lehed

pühapäev, 2. juuni 2024

Esmaspäev, 20. mai (Monte 3)

By W

Ärkasin 5 hommikul nagu ikka. Õigemini magasin sisse, sest Eestis oli kell 6.
Otsustasin ümbrusega tutvuda. Keerasin apartmendi ukse väljudes lukku, kuid õues avastasin, et rõdude all ei ole batuute ja ronisin ukse lahti keeramiseks üles tagasi. Kolmandale korrusele. Et Maakas tulekahju korral end vigaseks hüppama ei peaks. Kuigi kipsi ja ratastooli korral saab ühes saatjaga hüvesid, mida meil hiljem vaja oleks läinud. Aga ma ei teadnud seda vajadust ette.

Elu Montenegros algab vara, enne kuute. Tänavate koristamine, rohkete pagariäride juba avatud uksed, tööle ruttavad inimesed ja üks mitte nii ruttav onu rihmastamata kääbuskitsega. Ja siis on veel brigadiri olekuga kõike jälgivad (tänava)kassid.
Loomad on Montenegros hästi koheldud ja inimsõbralikud. Siin-seal on toidu- ja veekausse.

Olles stateegilised toidu ja kohviautomaatidega punktid tuvastanud, pöördusin „koju” tagasi ja rikastasin eelmisel päeval üle jäänud spagette munapudru ja tšillikrõpsudega. Munad olime vist eelneval õhtul tanklast hankinud. Üle viie aastased inimesed vajavad taoliste asjade söömiseks julgust. Me saime taas hakkama ning võtsime täis kõhuga ette retke kell 7.30 avatud Mega Marketisse. Montes on kõik kauplused super, mega ja „hiper,” isegi kui mõõtmed ja sortiment R-Kioskile alla jäävad. Olles teadlikud, et poed on suletud ka teisipäeval, iseseisvuspäev, lohistasime omale korraliku saagi koopasse. Igast poes müüdavast asjast ühe või midagi sinna kanti. Ühtegi tšillit seal paraku ei müüdud. Ja küüslaugu unustas Maakas. Meelega.

Tuletasin Maakale meelde, et meil on vaba päev, mis näeb ette vaid Budvaga tutvumist.
Et Maakas on leppinud minu maniakaalsete planeerimistega, õigemini ta isegi ei süvene, siis otsustasime mööda rannaäärset Budva vanalinna suunduda.
Näitasin talle uuesti tänavamüügis pakutavaid kübaraid ning ta soetaski omale ühe!

Mööda rannaäärt Budva vanalinna poole

Budva vanalinn on tõesti vana linn, ühes linnamüüriga, pärit Veneetsia ajast (1420–1797). Ülikitsaste tänavatega kindluslinn. Sinna kolides on vaja kas IKEA tellimust või hunnik puitlaudu, mida pärast korteris mööbliks töödelda.

Kohvik Budva vanalinnas

Linnamüüril patseerimise eest küsitakse 2.- €. Mis on hea, sest me kohtusime alla meetri laiusel müüril vaid üksikute inimestega. Vaimusilmas hakkasin kartma müüri lõpust tulevaid USA turiste, kes
massiga seljas nühivad ja võibolla kogemata üle kiviseina lükkavad... Neid ei olnud ega tulnud.

Budva vanalinna linnamüür

Maaka vanalinna absoluutne tipphetk saabus suveniiripoe ukse ees. Ta silmas üht
riidest kotti, millel oli kujutatud kahtlaselt väljavenitatud konn ning kirjas, et vanaemasid ja konnasid ei tohi segamini ajada või midagi sellist. Suures vaimustuse jättis ta kotipoe müüale ca 30% tippi. Kübar ja kott? Järgmine on kingad ja juveelid, mõtlesin, aga ei öelnud. Õnneks. Sest ma oleks eksinud.

Vaade Budva vanalinna linnamüürilt

Vanalinnast väljudes silmasime pitsakioskit ja jäime korraks vaateakent seirama. Järsku ütles keegi puhtas eesti keeles, et „see on jumala hea, suur lõik on ainult 3.- eurot!”. Võpatasime Maakaga mõlemad ning vaatasime, et tulema saime, ilma igasuguse pitsata.

Koju” jõudes toitusime rõdul vahelduseks kanast, salatist, kohalikust saiast ja veinist; Vahemere värk. Tiramisu jäätiseni me ei jõudnud.
Seejärel
vaatasime hulgi krimidokke ja lühiõudukaid. Maakas sai teada, mida pakub minu teleriga ühendatud YouTube, kuid jah, ma taipasin ka ise, et ma olen üheülbaline ja lapik kui lestakala. Veri ja börs. Nagu neil kahel üldse vahet oleks.

Hoiatasin, et homme on tihedam programm, Kotor ja paadireis ja puha ning lugesime päeva lõppenuks. 

15 kommentaari:

  1. See oli pikk päev, kuigi justkui midagi väga ei toimunud. See oli pikkkkkkkk päev. Ja teate: seal olid PALMID ja KAKTUSED!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õige jah - P, E ja T lainel "näe, palmid, palmiallee" ja R, L "jälle need krdi palmid".

      W

      Kustuta
  2. Keeruline lugu. Oli teil seal siis tore? Kas Montenegro on ilus? Huvitav? Lõõgastav?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. https://kevadtulebikkagi.blogspot.com/2024/05/puhkus-mustamael.html?m=0
      W võtab kõik päevhaaval kokku, mul on üldistus.
      Tore oli muidugi, ma isegi ei saa aru - kas sa kahtled selles? Miks?

      Kustuta
    2. Tore on reisidel ju by default säte kui sihtkoha ja seltskonna üle on enne pisut mõeldud.

      Riigid, linnad, loodus e kohad planeedil Maa muutuvad inetuteks vaid loodus- või inimtekkeliste katastroofide tõttu, Montenegros neid praegu ei ole. Seega ilus.

      Huvitav - kahtlemata, muidu ei oleks vast tegemist nö turismiplahvatusega selle väikeriigi osas. Siin võib anda ka hoiatuse, et juunist septembri alguseni ei ole mõistlik sinna minna - riigi infrastruktuur ei jõua koormusele järele, ei lennujaam ega teed, maanteed. Tundide pikkused ummikud mõnekümne kilomeetrisel lõigul on tipphooaja paratamatus.

      Lõõgastav - mhmhm, keskkonnavahetus lülitab ju "tüütust ja vääritust argiolmest ja tööst" täiesti välja.

      W

      Kustuta
  3. Ma juba saan aru, et see oli põhiliselt õnnestunud reis, vägevate maastiku- ja põnevate detailidega linnavaadetega, aga paluks rohkem NUMMBREID!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täpsusta palun :)
      Montenegro järvede arv - 18, nad on selle suure numbri üle uhked.
      Rahvaarv - 633 tuhat
      Pindala - 13,812 km2
      Pisike ja kompaktne selline
      Kõrgeim mägi - kaks ja pool kilomeetrit....
      Aga jah, täpsusta ja sa saad nnumbreid :D

      Kustuta
    2. Mul oli kaasas 4 paari aluspesu ja 4 paari sokke, 4 t-särki ... 3 paari sokke ja 1 t-särk osutusid liigseks pagasiks.

      Me nägime nädala jooksul kokku max 10 mustanahalist, 0 tuvastatavat indiaanlast, väga valge / kollane keskkond.

      Odavaimaid veine saab alla 2.-, üks täitsa joodav maksis 2.49, kuid kolmveerand sellest jäi meie majutuse külmikusse nagu ka 1 õlu, mille 0.5L purgi hind oli 0.59 €. Liha ja värkete puu- ja köögiviljade hind sarnaneb Eesti hindadele, muu on natukene odavam. Suitsupakk nt alates 2.90.

      Ma võtsin reisil peaaegu 3 kg kaalust alla, Maakas vist veel rohkem...

      W

      Kustuta
    3. Teie mõlema esitatud numbrid tegid nähtud pildid sisukamaks ja tõesti andsid neile mõõtmeid juurde. Aitäh, päriselt!

      Kustuta
    4. Arvud on muljetavaldavad!
      Mina reisisin nädalavahetusel Kablisse ja pühapäeva õhtuks olin kaks kilo kergem! Maakas/Kaamos sai eelmisel sügisel ka pisut aimu, mil kombel see keha kergendamine sealkandis toimub:)

      Kustuta
    5. Raske sunnitöö, Volga burlakid muruniiduki taga oma "heeiii, uuhnjemmm..." oigamas, muidu konjaablit ei serveerita...karm, karm.

      Kustuta
  4. Hmmmm... Panebki kohe päriselt mõtlema- 3 kg yhe reisiga. Tõsine argument reisimise kasulikkusest.Mul olex vaja u.20st lahti saada. Ca 7 reisi siis.Või sõltub ka reisi kaugusest & piisavalt pika otsaga saax äkki kõigest korraga lahti...?🤔
    Senised võtted nagu kiirkõnd,aias toimetamine & muu fyysiline tegevus pole eriti aidanud....

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Musta huumori võtmes saaks kaalu langetada nii, et ostad nii kalli reisi, et söögiraha enam ei ole. Elamused ja karm dieet...

      Kustuta
    2. Ma jätsin nisu maha ja esimese kuuga kadus 7 kg. Teine selline juhus oli karoonaviirus+äge sapipõie- ja kõhunäärmepõletik, nädala ajaga -5, kuna syya ei suutnud kuu aega, siis kokku -10. Sellel oli mdg tagajärgi ka, aga põlveliigesed rõõmustavad. Vällamaale reisimine aga on palju kallim ja ebamugavam, ma pean kõik asjad ju kodus leiduvate riistadega tehtud saama.

      Kustuta
  5. Mhmh. Mina jälle jätsin suitsetamise maha. & 10 kilo nagu maast leitud. Siis ostsin auto & tuli teine 10 kilo...
    Aga reisiga...18 saj.stiilis ymbermaailmareis ilmselt aitax. Merehädaga mõnel ilusa vaatega yxildasel Vaixe ookeani saarekesel....🤔

    VastaKustuta