Lehed

kolmapäev, 5. juuni 2024

Teisipäev, 21. mai 2024 (Monte 4)

 By W

Ärgates oli pisut hapu olek, mis ei sarnanenud pohmelli ega otseselt haige olemisega. Duširuumi peegel lasi diagnoosida päikesepõletuse. Kaelal, õlgadel ja käsivartel. Otsustasin, et võtan Maakat kuulda ja kasutan päikesekaitsekreemi.
Neil seal Montenegros on +25C juures hoopis tigedam Päike kui meil.

Näppisin pahuralt hommikusöögiks mõeldud avokaadot ja pidasin Maakale loengu eri tüüpi avokaadodest ning nende küpsuskontrolli võimalustest. Meie kõval Fuertel oli “saba” vägagi vilja küljes kinni. Muid avokaadosid ma Montes ei märganudki. Sõime toore vilja siiski ära, ühes munade, tomati ja röstsaiaga, sest pikale päevaretkele ei saa minna tühja kõhuga.

Võtsime umbes-täpselt suuna Budva bussijaama poole (me olime väljaspool majutust üsna netivaba e ka Google Mapsita elu peal), et sõita Kotorisse, mereäärsesse vanasse mikrolinna. Valgustasin maakat, et bussid võivad hilineda ning bussijaama töötajad oma tööstressi meie peal välja elada, kuid peale Budva bussijaama retro WC ei juhtunudki midagi intrigeerivat. WC on selline, kus tädi võtab sinult 50 senti ja annab vastu 2 lehte tualettpaberit. Juhul kui sa talle meeldid.
Õige bussi pead ise tuvastama: piletil märgitud platvormid ja platvormide elektroonilised tablood on sümboolse väärtusega. Targem on küsida bussi ukse ees Nu Pogadi stiilis suitsetava bussijuhi käest.

Budva bussijaama tänavapoolne külg tõotab pigem sissepääsu botaanikaaeda

Õigeaegselt väljunud buss viis meid vähem kui tunniga Kotorisse. Bussijaamast läheb vanalinna jalgsi viie minutiga. Vanalinnas ei jõudnud me aga kuigi kaugele, sest meid pidas kinni naisterahvas, kes müüs paadiekskursioone kolmetunnisele Boka lahe tripile, mis oligi meie (eee... minu) plaanides. (Tagantjärele tarkusena võib öelda, et Tripadvisorist oleks pisut odavamalt saanud.)

Kotori vanalinn

Ca kümnene inimgrupp kella kaheteistkümneks koos juhatati meid sadamasse (kolm minutit jalgsi) ja vähem kui kümne meetri pikkusesse kiirpaati. Ronisime Maakaga kärmelt paadi esiotsa. Meile järgnesid kolm elevil vene keelt kõnelevat naisterahvast. Ülejäänud reisijad olid väikepaatide osas pisut kogenumad ning sättisid end pigem ahtrisse. Keskele ei saanud, seal oli lustakas merekaru ehk Kapten Kusti rooli ja DJ puldiga.

Paat oli kiirem kui kõhulahtisus. Meri ei lainetanud oluliselt, kuid risti laines tegi paat hüppeid ning paadi maandudes tegid reisijad hüppeid. Klammerdusime kui ahvid reelingu külge (Maakas teise käega oma kübara külge) ning tundsime, kuis algul vägagi pehmena tundunud istmekatted järjest kõvemaks moondusid. Meie venelased olid kui narkolaksu all kakaduud: kiljusid adrenaliinist ja rõõmust, endil juuksed püsti ja pupillid suured. Kapten Kustile vist ei meeldinud see kisa, ta keeras muusika põhja. Ja kõlarid olid sel paadil sama võimsad kui mootor. Maakal tekkis dilemma – kumb siin õigupoolest õudsem on, katapult või Balkani disko.

Õnneks anti vahepeal armu.
Esimeks hingetõmbeks pandi meid maha
Perasti (yet another vana mikrolinn) juures asuval saarekesel Our Lady of the Rocks, kus asub katoliku kirik. Saar olla kunstliku tekkega: 1452 uppunud laeva, millest leiti pilt “Madonna lapsega” hakati kividega täitma, põlvkondade kaupa, ning mõne sajandiga valmisid nii saar kui kirik. Viimane peaks meremehed elusana hoidma. Hoidis meidki.

Lady of the Rocks kirik

Peale seda võttis kiirpaadidisko suuna Mamula saare poole. Enne sinnani jõudmist sai paadil bensiin otsa ning me sattusime merehätta linnakese juures, mille nime ma ei mäleta. Diislit oli kõikidel pakkuda, kuid bensu hankimiseks viskas Kusti meid ujuvkaile, lubades kahekümne minuti pärast tagasi olla. Läks veidi kauem, kuid peagi jõudsime ka Mamula saareni. Seal oli varasemalt vangla, kuid nüüd on Venemaa oligarh sinna röögatu hinnaga eksklusiivhotelli sisustanud.

Linnake, kus lähedal me merehädasse sattusime ja mille nime ma ei tea, oli moodne e uusehitised

Mamula saar

Lennupaaditurnee tipphetked saabusid vahetult enne Sinise Koopani jõudmist. Paadi hüpped muutusid päris kõrgeks ja päris pikaks, põrutused üsna valusaks. Ilma naljata. Ma kartsin, et kaotan prillid, kuid säilitasin positiivse mõtlemise – hea, et mul pole hamba- või jäsemeproteese ega värskelt paigaldatud rebenemisohtlike õmblustega silikoone, muidu oleks need kõik tuulde lennanud. Venelasedki kisendasid juba üle muusika. “Need ei karju enam rõõmust, see on puhas hüsteeria” röökisin oma selja taga istuvale Maakale kõrva. Järsku, peale paari eriti valjut falsetinooti saabus suhteline vaikus. Sest paadi ninas istujad, mina ja kaks venelast saime paar vannitäit Aadria mere vett näkku, makku ja kotti. Me olime läbimärjad. Seljatagustel läks pisut paremini, kuigi kuivalt ei pääsenud needki. Otsisin oma pooleldi veega täidetud kotist kiirelt telefoni välja, kuivatasin ja keerasin mitmekordselt pisut kuivemaks jäänud riidest poekotti.
U
urisin Maakalt, kas ta soolikad on veel omal kohal ja neerud kinni. Pidavat olema. Suurema osa sisikonnaga ei olegi muidugi probleemi, sest organid sätivad end ise õigesse kohta tagasi, aga kopsud ja neerud võiks siiski oma esialgsele kohale jääda.

Blue Cave on maagiline. Ja tõesti sinine. Vesi näib kui aknool. Paat siseneb ühest koopa avausest, peatub seal ca 20 minutit (kes soovib, võib ujuda) ning väljub teisest avausest.

Teised paadid, päikene jne ronivad kaadrisse. Lisanduvad kõikuv paat, märg telefon ja märjad näpud. 

Tagasiteel Kotorisse näidati meile veel Jugoslaavia aegseid allveelaevade remontimise garaaže. 

Allveelaevagaraaži sisikond

Kiirpaadivõlu on see, et vannitäis vett kuivab tuules kiiresti, ainus märg koht oli istumisalune e püksid. Minul olid need mustad, kuid põhjalikult kastetud venelasel helerohelised, nii et kui ta püsti tõusis, pistsid tema kaaslased hirnuma kui esimest autot näinud voorihobused.

Olles Kotoris kuivale maale saanud, peale nelja tunniseks veninud paadireisi, teatas Maakas, et oleks vaja WC-sse minna.
“Aga sa oleksid võinud end ju paadis lihtsalt täis kusta,
praeguseks oleksid kuiv, keegi ei oleks aru saanud?!?” ütlesin. Maakas vaatas mind kerge kõõrdpilguga ning me läksime WC-d otsima.
Lisaks WC-le leidsime tänavaturu köögiviljade ja
küpsetatud kastanitega. Hoiatasin Maakat, et viimased ei ole väga head, aga kui ta neid kunagi söönud ei ole, siis võiks proovida ning läksin ka ise WC-sse. Iroonilisel kombel märgade pükstega, aga eee... see kõik oli vesi, ausalt.
Lõpuks, enne Kotorist lahkumist, sundisin Maakat
turult küüslauku soetama; tema jälestus, hirm ja meeleheide paistsid silmist - müüja keeldus rahast ja saatis ta ühes küüslauguga lihtsalt minema.

Buss Budvasse väljus taas õigel ajal, tunniga olime “kodus”.
Õhtusöögiks chilli con carne ilma tšillita, aga see-eest küüslaugu ja rohkema musta pipraga. Tiramisu jäätiseni ei jõudnud.

"Kodu"

Rumm, toonik, laim ja Maaka perekonnaretsepti järele valmistatud käsitööjää. Ning jälle Budva valimisreklaamidekga pikitud lõputud krimidokid. Taustaks sügavmõtteline vestlus teemal nekrofiilia ja rigor mortis. Maakas tundus järsku kainenevat, küsides, kuidas ma viimasest nii palju tean. Peale mu vastust ja nentimist “sa oled jälle liiga soe” jäi ta pisut rahulikumaks.

Võis ka selle päeva edukalt lõppenuks lugeda. 

15 kommentaari:

  1. Kotoris oli meil plaanis veidi tohkem kolistada vanalinnas ja miks mitta ka kohalikku kassimuuseumi külastada, aga ma mängisin väljasuremist ja ohkisin iga kümne sammu järel nagu oleks mul pikk väits seljas. Päris vastik kui keha otsustab sinu plaane kohitseda.
    Kastanitest: tegin linnukese elu plaanide "tehtud"-lahtrisse, kordama ei hakka. Kahjuks fänni minust ei saanud.
    Küüslaugust: on toitusid, milles peab olema küüslauk. Mina teen neid ilma küüslauguta. Aga no kui ikka retsepti järgi peab ja kokk oli W...andsin alla ja tegelikult ei pettunud. Lihtsalt ostmise protseduur: käsi leidis kastist automaatselt kõige niruma mugula, näitasin seda müüjale, õlgu kehitades ja käsi laiutades:"palju maksab?", müüja tegi sama zesti vastupidises järjekorras ja rehmas pihuga:"sa oled nii õnnetu ja vaese olemisega, tõmba uttu!"
    Lahkudes mõtlesin liiga hilja, et oleks pidanud sama võtet kasti murelitega proovima...

    VastaKustuta
  2. Ei noh, ma eelistan iga kell seda "vaim on valmis, aga liha on nõder" vastupidisele...

    W

    VastaKustuta
  3. Koht, kus meid merehätta jäeti kandis nime Kumbor. Põhjani läbi paistva veega sadam, milles ujusid mu meelest akvaariumikalad. Kaid, mille ääres seisid jahid, milliseid saavad endale lubada Need Teised Inimesed.

    VastaKustuta
  4. Mu abikaasa kasutab väljendit "sa oled nagu ahi" :) Samas - kui meie külmas kliimas on see isegi hea, siis Tšernogoorias oleks kasu, kui "sa oled meeldivalt jahe, et mitte öelda külm"
    Mitte et ma teid abikaasadeks peaks, oh ei!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mhm, sind ja su nalju. A ma ei higista tavaliselt eriti, ma lihtalt kuumenen üle.
      Vähemalt üks kord reisi jooksul ma siiski higistasin nagu sõrgadega koduloom. A sellest räägime hilisemate päevade kroonikates.

      Kustuta
    2. Kas neid päevi oli ainult 1 v?!? Mul oli 7.

      W

      Kustuta
  5. Balkani diskoks tasub kuulata Dua Lipat - albaanlanna. Ja Kusturica filmide muusikat, see on väga raju.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meile soovikontserdi võimalust ei antud. Kui keegi oleks enne rääkinud, et lahtises kaatris saab olla nii vali muusika ja kiljumine, et mootorit ei ole üldse kuulda ma ei oleks uskunud.
      Õnneks kohtades, kus kapten hoo maha võttis ja me rahulikult ringi vaadata saime võttis ta muusika maha ja rääkis üsna huvitavat juttu.
      Hoolimata jubedast solgutamisest läheksin iga kell uuesti.

      Kustuta
    2. Nojaa, aga see oli vaid see üks hetk kohapeal, järelkuulata saab aga kodus piiramatus koguses. Meil on iidsetest aegadest mingid plaadid Balkani muusikaga.

      Kustuta
    3. @Kaamos - kas 6. sept kell 12 sobiks?

      W

      Kustuta
    4. Mis siis toimub? Balkani disko?
      Jätke teie ka oma naljad ja üleüldse on see päev mul juba planeeritud (ilma naljata, muide 😁)

      Kustuta
    5. Sügisdisko K-nimelises kohas koos sauna ning murueitede ja-inglitega? :)

      Kustuta
    6. Kes on sügisdisko peaesineja?
      Ja (murusse) langenud inglid kõlab kahtlaselt, lõhnab konjakiselt.

      W

      Kustuta
    7. Jah, W - nina ei valeta:) Gitarre on mul kalidorinukas endalgi, aga vahelduseks võiks ühe teise virtuoosi külalisesinejaks kutsuda.

      Kustuta
    8. Miks ainult ühe?
      Kuigi jah, piisava koguse konjaki korral on seda lõpuks kõik.

      W

      Kustuta