Lehed

reede, 28. juuni 2024

Kas sa ostad -50% hakkliha? Aga reise?

By W

Mulle odav sobib, seega ostan poest meeleldi kõikvõimalike -50% "viimsepäeva tooteid".
Va kondiga kana, kondiga liha ja igasugust kala soojematel kuudel. Sest tarne- ja külmaahelatega on nagu on.
Muidu, üldiselt, maitseb -50% kodujuust kohe taldrikusse või salatisse realiseerituna samamoodi kui 100%. -50% hakklihaga tehtud kapsahautis ka. Ja -50% sügavkülma visatud sült on tänuväärne seljankakomponent. 

Reisid?

Neid ostan ma ka võimalikult odavalt. Nii paketi- kui mittepaketireise. Mida odavam, seda parem.

Teema tuli kristallkuuli blogist

Pildi tekitas AI
Ma oletan, millest ta võib rääkida. Äkki kogemustest, mis teevad ettevaatlikuks? 

Olen minagi kohanud tarakane, reformpõhjaga voodeid ja hallitusega vannitubasid. Absoluutne tipp on vineeriga kinnilöödud katkised aknad.
Sellest, kas hommikusöögimuna on kollane või sinine, ei tee ma erilist probleemi nagu ka vettinud salatist, ongi paremini segunenud maitsed. Pealegi ei ole toidu raiskamine enam ammu trendikas ning konkurentsis ja hinnavõitluses mudaliiga paratamatus.
Öösel näkku kukkunud ja rabanduse äärele viinud gekod ei lähe arvesse kui ise baldahiinvoodi eesmärgist õigel ajal aru ei saanud.

Aga.
Old and grumpy.
Võimalusel eelnimetatut väldiks.
Nagu ka telgis magamine ei seondu enam ammu mingi eksootika ega erootika, vaid magamatuse ja kangete liigeste ja lihastega. 

Odavalt tahaks siiski läbi ajada. 
Paketireisid populaarsetesse kohtadesse, eeldusel, et soovid otselendu Tallinnast, on sageli odavamad kui ise kokkukeevitatu.
Kuigi nt Küprose saaks praegu ise odavamalt kui Eestis tegutsevatelt reisikorraldajatelt. 

Minu kriteeriumid reisimisele on, käesoleval aastal, kuni 5h lennu kaugusel:

* väljaspool koolivaheaegasid ja tipphooaega; ma ei naudi lärmi ega põrgukuumust; siiski peab olema soe, sh meri 

* otselennud Tallinnast ja Tallinnasse

* lendudest vähemalt 1 on normaalsel e hommikusel / päevasel ajal e vintsutuste ja lisakulude vaba

* suuri hotelle pigem väldin ehk apartment tüüpi konditsioneeri, TV-ga majutus ja SC (self catering) võimalus. Soovitatavalt eraldi ka magamistuba.
Ja õnneks on need võimalused paketireiside valikus tänapäeval esindatud

Majutuste toitlustus muutub pikematel reisidel emotsionaalselt väsitavaks. Nagu sovhoosisöökla... + kellaajad, mida peab jälgima; vahepeal tahaks kodust kartuliputru ja singi-šampinjonikastet. Või pannkooke. Omal ajal. 

* rand, ühistransport, nn keskus ja toidupoed on jalutamise kaugusel

Neil tingimustel saab praegu varasügiseseid paketireise nt Kreekasse, Bulgaariasse, Türki, Egiptusesse. 500 - 700 inimese kohta 10+ öö korral. 

Kreeta ja Bulgaaria tunduvad ahvatleivamad. Türgi on muidugi odavaim. 

Aga.
Võib-olla tasub lasta ajal tiksuda ja ning haarata midagi viimase hetke pakkumise mudaodavatest hindadest. Olgu see kuhu tahes. Sest nii jääb enam vaba ressurssi kohalike elamuste ja transpordi jaoks. NII vana, et lihtsalt vedeleda, veel ei ole. 

Jah, ma tean, et see kõik, alates lendamisest kui sellisest, on ebaeetiline, ebaroheline, amoraalne jne, aga peale mind tulgu või vulkaanipursked ja neist tingitud veeuputused.  

10 kommentaari:

  1. Kui Türgi on tõesti odavaim, siis võiks ju just sinna minna. Väga huvitav riik, suur vana kultuur, imeilus loodus, tohutult vaadata ja avastada, ka lihtsama matkamise jaoks on igasugu võimalused. Sugulased tulid just nädalaselt Istanbuli puhkuselt, peakski uurima, kuidas neil siis oli.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Türgis peaks piirkonnavaliku väga strateegiliselt läbi mõtlema, sest jah, ta on suur, sisaldab palju ja kõikjale ei jõua ning arutut hulka tunde transpordivahendites veetmise alla panna ei raatsi. Uudishimu, FoMo, laiskus ja tiksuv kell.
      Matkamine kõlab rängalt kui temperatuur on üle +20C.

      Kustuta
    2. Ma olen käinud Lõuna-Türgis bussiga. Eestist. Väga tore oli. Nii et ikka saab.

      Matkamisest. Kui vähegi kõrgemale ronida, on ka suvel jahe. Kevadel ja sügisel niikuinii. Kui ise pikalt ei viitsi mõelda ei viitsi, siis seal on matkarajad, Lüükia tee jne, ühed tuttavad just käisid.

      Aga kui ei taha matkata - kas loodus üldse ei kutsu või pole jaksu -, siis kevadine või sügisene käik Istanbuli on minu arust igal juhul huvitav. Seal saavad kokku euroopa, lähis-ida, slaavi ja aafrika kultuurid, lihtsalt äge on kõndida ja tunda, et oled impeeriumi südames.

      Kustuta
    3. Loodus on tore. Jalutamine või jalgrattaga omas tempos kulgemine on võimalus; sportlikumad tegevused jäävad ära.

      Ah jah, me mõtlesime Montes ka jalgratta peale, oleks ideaalne sealsete väikeste vahemaadega. Aga seal ei ole eriti rattaid, isegi ratastega lapsi ei jäänud silma (elektritõukse kohtasime heal juhul 10 kokku, nädalaga) ja pole nagu võimalusi / teid sõitmiseks. + autojuhid tõenäoliselt ei ole harjunud ratturitega arvestama.

      Istanbul jääb mõnda järgmist aastat ootama.
      Vaatasin, et läbi Oslo e ühe peatusega saaks sügisel alla 100 ots. Aga ma ei istu ümber. Istanbul ise on ümberistumise koht.
      Otse jääb pigem 300 ots.
      Odava tšarteriga Antalyasse, et 9 või 14 või mis iganes tundi see buss sõidab, Istanbuli kulgeda - eih.

      Liht sellepärast, et on hulga paremaid / mugavamaid võimalusi.

      Puhkuse ajal loeb iga tund ja iga kilomeeter. Ja sealjuures peab ka lihtsalt puhkamiseks aega olema.

      Kustuta
  2. Omapäi reisimine nõuab kas väga oskuslikku eeltööd ja soovide läbimõtlemist või suurt reisikogemust. Mul pole kummagi jaoks piisavalt aju. Ja Wildikal on kõik see, mis mul puudu jääb. Mul isiklikult on väga vedanud, et ta mind reisidele kaasa vedada viitsib, ise ostaksin ilmselt mõne pensionäride bussireisi ("ainult kaks ööd bussis, meelelahutuse eest lisatasud") ja oleksin hirmus õnnelik. Ja ka odava reisi teeb pessimistlik eelhäälestus ning hea seltskond absoluutseks tippelamuseks. (Sest pessimisti on väga kerge positiivselt üllatada ja seltskond on alati tähtsaim komponent)

    VastaKustuta
  3. Lõviosa kuidas, kuhu, millal ja mis hinnaga reisida sõltub reisi eesmärgist. Mul on absoluutselt esikohal maapealses või veealuses looduses viibimine (loe, matkamine, ujumine, ronimine, snorkeldamine, ...) Kultuur ja kohalik eluolu eriti ei huvita, mistõttu väldin võimalusel linnasid. Aja veetmise efektiivsus tähtis, reisil olles tahan minimaalselt aega transpordivahendites veeta, kui need just ülilustlikud ei ole.

    Magamiskohad (sest siseruumides viidan minimaalselt aega) sõltuvad riikidest, mõnes kohas telk igati lahe (hommikust telgis värskes õhus ärkamist ja lõkkel kohvi keetmist kaaluvad vähesed hommikusöögid üles) mõnes kohas alla 4 tärni hotelli on vastik või ohtlik. Aja valikul vaatan alati kohalikku kliimat ja ilmastikku, vabas õhus viibimisel obligatoorne. Hooaega üritan eelkõige masside aga ka hinna pärast vältida.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma vaatan palju õudusdokumentaale matkadel ja (veealustes) koobastes juhtunud tragöödiate osas.
      Samas turvalisel turistitasandil, organiseeritud ekskursioonidel, ei ole mul mägede, koobaste, sukeldumiste vastu vähimatki - teisi osalejaid ja nende konditsiooni vaadates olen ellujäämise osas optimistlikult meelestatud. Värvilised kalad ja merisiilikud on oma silmaga vaadates hoopis ägedamad kui (õudus)filmis.

      Transpordivahendite osas oleme ühel meelel.

      Õues ma (enam) eriti ei maga, nagu juba mainitud ja majutuste osas on tänapäeval abiks internet ja kasutajate tagasiside, mis määrab enam kui tärnid.

      Kustuta
    2. Organiseeritult teen loodusretki (mäed, koopad, sukeldumine, suusatamine ...) harva, põnevust liiga vähe, risk liialt kontrollitud mu maitsele. Vahel muidugi möödapääsmatu kui ilma giidita ei lubata või katamaraaniga omaette ei lasta, isegi kui oskaks.

      Kustuta