Lehed

esmaspäev, 16. oktoober 2023

Sinepiküpsised pohlamoosiga

 Küsisin Sinult küsimuse, mis peaks sümboliseerima armastust. 

"Kas Sa abielluksid minuga?" 

Tundus, et Sinu jaoks sümboliseerib see hoopis õudusunenägu. Vähemasti minu poolt küsituna. See ei takistanud mind uuesti küsimast. Ja veelkord. Ja siis vist veel...

Lõpuks ühel sügisesel päeval vastasid Sa mu järjekordsele küsimisele teisiti.

"Ma mõtlesin järele. Kui sa niiväga tahad, võime abielluda. Sa ju ei anna enne alla? Ma tegelikult ajasin kõik juba korda ka."

Uksest astusid sisse arvutikotiga notar ja portfelliga vandeadvokaat. Kas see teine mitte kirikuõpetaja ei peaks olema? Pohlad. Peaasi, et abiellume!

Sa andsid oma allkirja, heites minu poole pilgu, mis ei olnud mulle tuttav. Sellist tumedat süngust ja valunooti ei olnud ma Su silmist enne tabanud. Aga me ei olnud enne abiellunud ka. Eks see tekitabki igasuguseid emotsioone. Lükkasid paberid minu ette. Pisut kõhklevalt. Ma ignoreerisin seda. Küsimata, mis Sinuga on. Kas Sa siiski kahtled veel milleski. 

Ma olin nii lähedal! Rebisin dokumendid Su käe alt ja viskasin paberitele oma hoogsad joovastunud pookstavid. 

Notar klõbistas midagi oma arvutis, paludes vahepeal sisestada PIN-koodi. 

Kahtlesin, kas see kõik on päris või kisub äratuskell mu peagi tagasi valusasse reaalsusesse. Mis on pikitud Sinu lõputu "ei"-de jadaga. Sel korral tundus siiski päris! Mu silmad läksid niiskeks. Ei, ma ei nutnud. See oli lihtsalt silmist väljapressiv rõõmu, heldimuse ja tänulikkuse tunne. 

Pole ime, et kiri mul silme ees ujuma hakkas. Loetav muutus järjest segasemaks. Tirisin taskus olevast pakist ühe pabertaskuräti, võtsin prillid eest ning kuivatasin silmad ja näo. Käisin varrukaga ka ninast üle. See ei parandanud segadust dokumendil. Heitsin pilgu päisele ja hakkasin palavikuliselt lehti lappama. Neil kõikidel oli sama päis. 

Tundsin, kuidas Kerberos, mu vana sõber, mu järsku reetis ning mu sisemuse kui marutõvehoos tükkideks rebis. 

"Elukindlustuspoliis poolele miljonile eurole" ütles nende neetud dokumentide päis. Igal viimasel kui lehel. 

Oh kuidas oleksin tahtnud tagasi minna eilsesse. 

Sõlmimaks Sinuga kokkulepet "kas võiksime edasi lihtsalt sõbrad olla? Mina ei tee Sulle abieluettepanekuid ja Sina ei tõuka mind trammi ette? Need luumurrud, millega ähvardasid - need on okei. Aga me ei abiellu ju? Palun!" 

Arvan, et oleksid vastanud "jah," siiralt ja mind vigastamata.

Aga täna on täna. Mitte eile. Mitte ka veel homme. Teadsin, et mul ei ole enam kaua jäänud. 

Jõllitasin näost kaamena oma kuldkalasid, kellele olin pihtinud kõiki oma saladusi ja soove. Ja kellesse palju investeerinud. Sellist, nii suurt ja rikkaliku sisustusega akvaariumi ei ole kellegi, kes vaid nelja kuldkala peab. "Kes teist see tänamatu värdjas oli?" küsisin sõnu läbi hammaste pressides. Ei mingit vastust. Nagu ikka. Nad jätkasid oma rahulikku kulgemist justkui ei oleks midagi juhtunud. Justkui ei olekski ma "abielus". Justkui ei oleks kellelgi neist sellega midagi pistmist. Terve see kamp oli minu vastu! Haarasin akvaariumi sülle ning heitsin selle ühes aknaklaasidega tänavale. 


************

Epiloog ehk vastus küsimusele "miks selline totter pealkiri". 

Pohladega on pohhui. Sinepiküpsistega on nii:

Jänes läheb poodi ja küsib, kas sinepiküpsiseid on. Ei ole. Jänes tuleb järgmine päev uuesti ja küsib sinepiküpsist. Ei ole! Käib ja küsib ja painab kuni kaupmees talle need krdi sinepiküpsised tellib (või küpsetas neid kliendi rõõmuks ise öö otsa, tont seda teab) ja ühel päeval rõõmsalt letile lajatab. Jänesel lähevad kõik karvad silmnähtavalt turri, võdistab end sinepiküpsiseid vaadates, ütleb "kui õudne!" Ja jookseb poest välja. 

***

... ja kui ta veel siiski surnud ei ole, siis painab ta edasi oma sinepiküpsiste küsimisega. 

42 kommentaari:

  1. Ma tean, et Wildika lood ja üleüldine tohuvabohu siin blogis on meeldivat segadust tekitanud. Kas see on taotluslik? Mida iganes te arvate - te arvate valesti.
    Mulle meeldib ulme ja kriminullid on ka lahedad, kas pole?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kallis, see on täiesti kriminaalne enesekesksus. Arvata, et keegi üldse arvab ning olla ette veendunud, et ta arvab valesti.

      Mul hakkab tekkima jube hirm, et siit tuleb varsti mingi ulmeline jama.

      Kustuta
    2. Mina küll julgen ausalt tunnistada, et ma juba jupp aega "arvan". Ma ei saa ÜLDSE enam aru, MIS siin toimub. Kaamose blogi avades pean nüüd kolm korda üle kontrollima, kas olen õiges kohas.
      Kusjuures (võin eksida, on ennegi juhtunud) peale wildika ülalolevat kommentaari tekkis mul selge ettekujutus, mismoodi värske kaasautor välja näeb: nagu Absolutely Fabulous sarja Patsy. Kõnepruuk "dahling" ("kallis") jms.
      Kuid eks ma katsun tasapisi siinse uue elustiiliga kohaneda :)

      Kustuta
  2. Mul oli hiljuti väga emotsionaalne hetk Singer Vingeri palaga "Sirts 16", mis muide on ühe Ramones'e loo kaver. Siin aga teile teile Vanemõe kaver Singer Vingeri omast.

    https://www.youtube.com/watch?v=psbh_WDnbOQ

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei teadnudki, et inimesed nii vanaks elavad.

      Ja sa, Kaur, võid selle Rõveduste Karika Oktoober 2023, endale saada, loovutan vabatahtlikult, ma ple parimas võistlusvormis. Novembri omaga vaatame uuesti, kasvatame osalejate hulka ja läheb rebimiseks.

      Kustuta
    2. Vägagi tervitatav, et minu eagruppi kuuluvatest aktiivsetest inimestest järjest enam lugulaule ja tekste ilmub! Ühtlasi palun mind regada nimet karikavõistluste osalejaks:)

      Kustuta
    3. Mis eagrupp see muidu on? Sisendlävend nt?

      Kustuta
    4. "Sirts sai suve hakul kuus kümpi täis...":D

      Kustuta
    5. Kassa saad, Konn!
      Kolmkümmend. Teist korda.

      Kustuta
    6. Jälle korv, lisaks veel ukse taha tõstetud.
      Aga reeglid on reeglid.
      Tulen tagasi täpselt oma kuuekümnendal sünnipäeval. A kas on veel kedagi, kes selle ukse lahti teeks...

      Kustuta
    7. Kaamos sa seda laulu kuulasid ikka? Lendav konn lihtsalt tsiteerib kunsti, mitte ei improviseeri.

      Küll peab ütlema, et nii leebe laulu jagamise eest karikat saada tundub lati alt minekuna.

      Veel laule, seekord meloodilist noortepoppi Uus-Meremaalt. Princess Chelsea (Chelsea Nikkel), "Growing Older".

      https://www.youtube.com/watch?v=FMsHKjvsan4

      Kustuta
    8. Latist räägime novembris.
      See praegu oligi nagu tasuta tootenäidis.

      Kustuta
    9. Et noh, sa võiks seda nüüd promoda ja öelda, et igati ihaldusväärne saak. :)

      Kustuta
    10. Ma pigem ei, sest ma olen interneti igasugu nurgatagustega üleliia hästi kursis ja päriselt koleduste leidmises / jagamises võistlema hakata läheks siinse blogi vaibiga ikka väga vastuollu.

      (Muidugi on ka suuri küberpiirkondi, millest ma ei tea midagi. Aga näiteks tumblri vastav alam-maailm pandi paari aasta tagant hoopis kinni. Internet vaikselt saab aina siivsamaks kohaks. USA osariigid loovad igasugu regulatsioone vilkalt juurde, autoritaarsed riigid ehitavad tulemüüre ja tõkestavad gerontofiilsele sisule ligipääsu tehniliste vahenditega, varsti elame internetis, kus info Anne Veski ja puusavahetusoperatsioonide olemasolust on kõik maha korjatud, uued põlvkonnad teavad 60+ vanusegrupi olemasolust ainult läbi poollegaalsete muinasjuttude)

      Kustuta
    11. Kaur - see ei ole ju dark webi challenge!

      Järgmise karika saamiseks pead täitsa ise oma väikeste räpaste näppudega trükkima loo, leidma enda aju tumedaimad alamnurgad.

      Kustuta
    12. Ah hm või soo / nii. November, muidugi, on sedasorti tekstiloomeks hea aeg. Peaks Erektorisse loo kirjutama näiteks? (Te ikka teate mis see on jah?)

      Kustuta
    13. Ma arvan, et see on koosolek, kus käiakse AA kohtumistest vabaks jäävatel päevadel. Mõlemais räägitakse, et elu ilma on täiesti võimalik, eriti kui leida jumal.

      Kustuta
    14. Ei, see on ühe Eesti ajakirja eriväljaanne :)

      Kustuta
    15. OT, Erektoris on mõttetult vähe jutte. Tehke midagi.

      Kustuta
    16. Kus viga näed laita, seal tule ja aita.

      Novembri karikaetapi avamine oleks ideaalis P v hiljemalt E, aga see oleneb blogi omanikust. Ma esitan oma üleskutsed, aga eks ma natuke kardan ka teda .

      Kustuta
    17. Õige kah! Juhtugu kunstikonkurss (esseed / värsspoeemid / skulptuurid / tantsud), mille teemaks on "sain Kaamoselt üle kaela".

      Kustuta
  3. Kui Kaamos pisukese hilinemisega Konna mansionisse jõudis, oli muru juba rullitud. "Tere, musirull!" hõikas saabuja. "Mururull," pobises Konn põlvpükse rohust rapsides ja ajas end ettevaatlikult püsti, et puuriidast kuivi kasehalge võtta - erektorile vaja hagu anda. Teised kultuuri-ja saunaüritusel osalejad (nimed salastatud, näod udustatud) vahtisid misanstseeni köögiaknast.

    *loodetavasti saan nüüd Kaamoselt üle kaela:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Valesti sisestatud parool või kasutajanimi", teatas arvuti reipalt. Kaur vahtis oma monitori mornilt. Parool oli tal kindlasti õige, masin lihtsalt jonnis. Miks ometi? Ta ei tahtnud ju midagi muud kui uuendada oma rumalate naljade kogu paari uue anekdoodiga. Lugu pensionpõlve nautivast Nataša Rostovast ja kulupäisest porutšik Rževskist vajas salvestamist. Kunsthambad kaotanud Stirlitzi ja rulaatoriga Potsataja jutt oli samuti üles märkimist väärt. Aga nüüd... arvuti jonnib... Või on ta tõesti dementsushoos oma parooli unustanud? Jadas "12345" ei saa ju ometi viga teha?

      Nördinult võttis Kaur prillid eest, pööras pilgu arvutilt ja vaatas kaua-kaua udusesse kaugusesse. Ja nii jäigi tal märkamata veateate all vaevunähtavas tuhmis kirjas, comic sans fondis märkus - "Kaamos.oli.siin."

      Kustuta
    2. Triikrauajuhtme pistik torkis kylge ja ligane tormijope lirtsus, kui Mustkaaren mõnusamat lama-asendit otsis. Ta oli just pikali visanud, et nutihvonist uudisi lugeda oma kallite sõprade tegemistele silm peale visata. Krohvikottide ja ruberoidirullide virnale oli pehmenduseks paar pakki klaasvilla peale visatud. Pehme samune voodi tõesti oli, aga soe mitte eriti, seega tuli lamaskleda alati täies välivormis. Mustkaaren koukis seinapalkide vahelt praost, kust aasta ringi kaseseemneid ja tihaseid sisse lendles, pläsku õunasamakaga ja mekutas. See oli tema pyha lõunasöök, mida miski ega keegi segada ei tohtinud. Väheste allesjäänud näppudega nutihvoni ekraani nyhkida oli veidi ebamugav, aga muidu meeldivad minutid lausa põlesid.
      Keegi sõitis millegi väga vaiksega hoovi ja peatus. Must Koer kargles ilma põrandata suure toa suure klaasist terrassiukse juures nagu poliitik kaevikus ja haukus enneolematult kurja häälega. Maja paukus ja aknaklaasid värisesid. Mustkaaren kohendas tydinult silmaklappi, pani pläsku saapasäärde, ajas ennast jalule, koukis segumasina raami vahelt kargu ja kooberdas välisukse poole. Must Koer märatses juba uksehaagi kallal, et ootamatuid kylalisi maitsma minna. Mustkaaren haaras koeral kaelarihmast ja astus koos temaga õue. Paraku oli koperdamine nii palju aega võtnud, et tulijate elektriline helikopter juba tõusis õhku. Must Koer rebis harva ilmuvat, aga seda rohkem raevuajavat sõidumassinat nähes ennast vanainimese käest lahti ja lendas paari sammu järel hoogsalt hõljukmasinale järele. Mustkaaren sai tal napilt tagajalast kinni ja pahandas: "Kurrat, jäta ometi päälinna kaupmehed rahule!" Helikopter kaugenes vaiksel pirinal ja noomida saanud loom otsustas häbeneda. Mustkaaren sai nyyd mahti näha mitme värvilise sildiga umbes paarikymneliitrist kõvast plastikust kasti. Ta pani koera vöö kyljes vedrutava jalutusrihma kylge ja kooberdas murul asuvat kasti tudeerima. "Sekspesu eriväljaanne saja-aastastele! Sinu Vallatu Sõbranna Mänguasjad Täiskasvanutele!" teatas 1 silt. "Vasktorud ja Jootmistarvikud Handy Wisky Mann 24/7", teatas teine. Ja siis oli seal kileteibiga kinnitatud kokkuvolditud paber. "Sinu viimane samakapartii oli mäda haavapuu maitsega, nii et vastukaubaks saad 2 numbert väiksema pesu ja peenemad läbiajamistorud. Lugupidamisega, Kaamos Ja Sõbrad Kompanii."
      Mustkaaren sylitas. Põlisrahvas saab alati peotäie trussikuid, aga paksud valged pealikud terve poolsaare.

      Kustuta
    3. Paluks järgmisele saunaüritusele ilmuda a)kaks numbrit väiksemas sekspesus, b)parandatud maitseomadustega samakaga ning c)kitarriga:)

      Kustuta
    4. Hea Konn, vabandust, aga mul on 100-aastaseks saamiseni veel mitu aastat aega, niimoodi ei ole korrektne rahvast petma tulla. Kui tohib, siis saadan enda asemel kahtlemata väärika Musta Koera. :)

      Kustuta
    5. Isshand, ühemehe punkbänd Arnold ei ole surnud ma näen! Mul on kunagi ammuses nooruses õnnestunud osaleda väiksel privaatsel missivõistlusel (strippar Marco sünnipäeval), kus kaasvõistlejaks oli punkbänd Arnold, ehk tänapäevase nimega Kaaren :D. Kui mul oleks nüüd viis minutit rohkem aega, saaks sellel teemal ilusa Erektori-vaimus elukogenute erinumbri nupukese treida.

      Ps. Kui mu mälu mind ei peta, siis toonasel missivõistlusel ei saanud me Arnoldiga kumbki esikolmikusse, olgu taevas tänatud.

      Kustuta
    6. Mõne sündmuse kohta ütlen küll, et seal oleks tahtnud olla
      Eelpoolkirjeldatu kõlab sellise sündmusena

      Kustuta
  4. Soojendusharjutused võidujooksule Karika osas juba käivad, ma vaatan.
    Kena, kena...

    Varsti saame kõik siin domina piitsa tunda ja iniseme igaüks peadpidi oma kapi ja seina vahel.

    VastaKustuta
  5. Lugupeetud vana- ja mitte nii vanainimesed!
    Ma olen šokeeritud ja rõõmus, et te veel mäletate NEID asju ja vaatate lootusrikkalt tulevikku mis ei ole teie kirjeldustes kuiv ja krigisev vaid ropp ja .....ne.
    Erektor peaks välja andma vanurite erinumbri. Küpses eas inimesed on tänapäeval suurim kaupmene silma alt välja tarbijagrupp, paraku. Kuhu on jäänud võrgutav sekspesu nr 60, kus trussikutesse topitavad tissid välguksid põlvede kohal? Pepuhügieeni jaoks on kätt pikendavad abivahendid leiutatud, aga dildode jaoks? Kus on viagra xxxl-doosid?
    Barrikaadidele! Angard!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma pean nüüd uurima, kas Jämejalas nimelisi voodikohti ka rentida saab. Tunnen vajadust ühe järele...

      Kustuta
    2. Ei, ära mind sinna küll saada ... ma teen mida iganes, sa ju tead seda! V oot, sp sa mulle sinna kohta otsidki v?

      Kustuta
    3. Ise lähen sinna! Kõik korralikud kulturnikud käivad sellistes kohtades ennast laadimas ju.

      Kustuta
    4. Eeee... jah, vbla tõesti. Ma alles praegu lugesin su eelmist kommentaari ja ... kallis, me peame rääkima. Tõsiselt.
      * jõllitab vasakut kulmu kergitades üle prillide

      Kustuta
  6. Asi on kuidagi kontrolli alt väljunud; pean vajalikuks kompoti sisse ka midagi elutervet visata.

    Tänase päeva tsitaadi võib kirja panna juba enne lõunat, sest pessimist minus ei usu, et miski selle üle trumpab.
    Aga alati tasub ju proovida, mikrofon on vaba.

    "Olgu ta nii atraktiivne kui tahes, meie vahel ei juhtu midagi enne kui mul on selge, mida ta arvab M*rt H*lmest!".

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui ma teaks; perekooli ja iha.ee foorumid on hobipärlipüügiks kohati päris saagirikkad kohad, kus ei saa kedagi välistada ega eristada.

      Maaleht on ka asine, kajastab hundirünnakuid.

      w

      Kustuta
    2. On vast hariv lõim! Iha.ee-s on tekstiline osa ka??? Ma pole iial... oh... ee... ähh... No kohe lähen loen läbi!!! Olge te tänatud!!!

      Kustuta
    3. Maaleht on õnneks suuremates linnades blokitud (riik maksab Cloudflarele selle eest korralikult nutsu), seal möllavat kirge ja hundiporri ma ei pääse lugema.

      Kustuta
  7. Kui see on minu viimane sõnum, siis põhjusel, et ta ütles üheselt arusaadavalt "jah".
    W

    VastaKustuta