Lehed

pühapäev, 6. oktoober 2024

Kreeta reis VII


By W

Ikka veel 4. päev (03.09.24)

Oliiviõlitehas e Olive Mill Farm

Olles Krasi ja kassikotijuhtumi pisikese kahetsusega seljatanud, noh, põhjusel, et nii vähe aega jäeti, mõtlesime, et nüüd tuleb midagi suurejoonelist ja ägedat. Kultuur ja teadus ja praktika ühes Kreeta kohalikus oliiviõlitehases!
Ootus ja õhin oli suur. Nüüd saame teada, kuidas need kibedad rohelised jubinad Vahemere kullaks ja naftaks moondatakse. Eriti, et Kreeta oli üldse esimene koht Kreekas, kust seda väärt õli lahkesti ka mujale riikidesse toimetama hakati. Muidu oleksime siiani ilma.

Neid pressimistehaseid on seal veits vähem kui oliivipuid, aga ka palju; pildil on pmst kogu ühe väiketehase tootmise hoone; ühes poega muidugi
Kohale jõudes vuristas giid umbes kümne minutiga meile ette kogu oliiviõlitootmise protsessi, otsekui loeks Wikipedia esimest lõiku. Mida me ise ka lugeda oskame.

„Oliivipuude alla pannakse võrgud, siis pekstakse viljad kaigastega puust maha, siis tuuakse siia, kallatakse sinna auku ja siis neid pressitakse, mitu korda, ja voila - õli on valmis!" Siis hoitakse seda esialgu söödamatut vedelikku veel 2-3 kuud, et kibe ei oleks ja siis võibki juba pannile ja salatitesse kallata. Ja muidugi saiaga süüa.

Suur õlijoodikute sööma
Põhimõtteliselt, kui sa oskad õunamahla teha, siis oled kvalifitseeritud ka oliiviõlitehase brigadiriks ja raamatupidajaks ühes isikus, sest pressimisteenuse arveldus ei käi rahas; tehas jätab 13% farmeri õli endale. Ja sellise söödamatu rämpsu ka, millest pärast seepi ja muid pealemääritavaid asju tehakse.

Seejärel pakutigi meile erinevaid õlisid. Maitsestatud ja maitsetuid, saiaga.
Ja igasegaseid oliive, veel segasemate maitsekombodega. Tšilli ja küüslauguga võib isegi rohelisi oliive süüa kui te seda veel ei teadnud. Ma ühe sõin.
Palju rohkem ei tahtnud, sest esialgu ei pääsenud lauale ligi ja pärast eeerrrr... teate neid inimesi, kes Selveris saiakesi, kummikomme ja lahtist hapukurki omale peoga kotti kühveldavad, saaki vahepeal kiirelt ja korduvalt degusteerides? Noh, neid ikka jätkus sinna laua äärde ja otseloomulikult oli neil vaja proovida igast asjast üks ja siis veel veidi. Lõpuks oli kõik segunenud homo sapiensi näpukestest pärit õlide ja bakteritega tundmatuks gemüüseks. Ja meie olime purukained, käsi lihtsalt ei tõusnud.

Ja nüüd, daamid ja härrad, palun siirduda tehase poekesse, kus võite kõik oma raha ära kulutada!" teatas giid rõõmsalt.
Tehasepood oli märksa suurem kui tootmispool.
„Aga jätke viisteist eurot alles, sest just sellise tühise summa eest saate nautida meie rahvustoitu meie rahvusmuusika saatel ja seda kõike Kreeka sooja päikese all istudes!”. Järgnes loetelu kõigest sellest, mida me eelmisel õhtul Petrose juures juba manustanud olime.

Kui sa juba Kreekas oled, siis sa ootad moussakat, eks? Aga siis saad lihtsalt mingit kartulivormi... Otsustasime, et teist korda me õnge ei lähe. Istume parem lihtsalt kuuma päikese all.

Maakas suundus enne istumist šoppama. Noppis sealt natuke seepi, natuke oliive, natuke OUZO KOMME?!, natuke ... ma ei jõudnud järge pidada, sest minu jäägitu tähelepanu haaras külmik, kus müüdi natuke juua. Pea kõike peale Pepsi. Aga kui sa dehüdreerud kui ammu eksinud nahkhiir ühe teise riigi kõrbepüramiidis, siis sa enam ei pirtsuta. Võtad, mida pakutakse.

Võtsime. Ja kobisime õue ja leidsime väikse varjulise koha, kus saime kallist mullivett rüübata ja end turistilõksus tunda. See käib väljamaa juurde. Nii et istume seal täitsa rahulikult, kuni äkki Maakas mind jõllitama ja näpuga torkima hakkas.

Sa oled imelik," teatas ta äkitselt. Kes see siis seda kuulda tahab? „Miks ma olen imelik?!" uurisin ehmunult. „Sest sa oled päris kuum," vastas ta. Ja seletas edasi: „Päikesepõletus, noh. Sa oled jälle osanud ära küpseda”.
Ma hakkasin oma käsi vaikselt uurima ja tõepoolest – need olid punasemad kui homaarisõrad. Sest noh, jah, ma oskan ka kuupaistel ja kartulikeldris ja koopas end ära põletada. „No mis siis, päike paistab, ma olen suvitaja ja mul on „kodus” seda imelist aaloekreemi?"
„Ei, sa pead end kohe kreemitama ja üldse natuke normaalsemaks muutuma," ütles Maakas ja otsis oma kotist kreemituubi, mis pidi mu normaalseks moondama. Ma ise peale määrimist küll vahest aru ei saanud.

No täitsa kena aed oli, väga kreekapärane
Tiirutasime veel õlitehase aias ja seejärel ühines Maakas taas teistegi igavlevate turistide ostuteraapiaga ja soetas omale veel kraami.

Hakkasin vaikselt kalkuleerima, palju mu käsipagasis vaba kaalu ja mahtu on, sest pool reisi oli veel ees ja ... keegi peab kogu selle nodi Tallinnasse ka vedama.

Lõpuks, kui oli selge, et keegi enam TÕESTI mitte midagi osta ei kavatse, aeti meid bussi ja teatati, et bussijuhile võiks tippi jätta. Me ei jätnud. Õnneks lubati meid siiski Malia kiriku juures uksest välja.

Kodus” ja öine soodasteigiralli

Kell oli nii viis õhtul.
Noh, nüüd võis juba kartuleid ja tooreid tomateid ka süüa. Saksapärane kartulisalat väikese tomatinüansiga. Ja väike Friskies. Katkisele Kassile muidugi. Kuigi ma sõin ka natuke krõbinaid, kuni Maakas pröökama pistis.
Siesta. Enne siestat oli mul siiski seda aaloekreemi ka vaja, sest vahel juhtub, et Maakal on õigus.
Bassein. Privaatbassein!

Ja oligi käes hiline õhtu Kreeta järjekordses kuumas suveöös. Peale seda tervet päeva ringi sahmimist.
Loomulikult molutasime terrassil, jõime gini toonikuga ja vahetasime päeva muljeid, kuni ma järsku tundsin, et kõht hakkab ses pimeduses jälle vaikselt tühjaks vajuma.
Pöördusin Maaka poole: "Kuule, kas sa võiks äkki need kotletid, tead küll millised, ka veel teha, mul on kõht tühi ja päris liha tahaks?" Sest no kes ei sooviks öisel terrassil süüa midagi eriliselt šikki ja samas natuke nilbet? Peas mängles mõte, kuidas Maakast saab köögivõlur ja lauale maandub mingi imeline kunstipärane gurmee.

Vaikus.
Maakas pöördus minu poole pilguga, mis ütles rohkem kui sõnad.
Aga need sõnad tulid ka kohe järele. „Mida sa veel tahad? Kas sa üldse tead, mis kell on? Sa oled üks täitmatu elajas, sellist ei jõua üle talve pidada!"

Ma olin sellel hetkel sõnatu, mis on erakordne, sest tavaliselt on mul vastus varnast võtta. Aga nüüd olin vait ja mõtlesin pingsalt. Seda, et kotlettidega sobiva põlle mainimine oleks ilmselt Eriti Suur Viga. Kuigi ise ta küsis, mida ma veel tahan.

Süüdistus oli ränk. „Täitmatu elajas," kordasin tema sõnu ja otsisin viisi, kuidas olukord jälle kontrolli alla saada. „No okei, olgu, jääme siis tavaliste kotlettide juurde, ei pea jänkukad olema," pakkusin kompromissi.

Jälle vaikus.
„Okei, need ei pea isegi kotletid olema, üks veisesteik, kreekapärane ja selline hästi pisikene, ajab ka asja ära ja siis on playboy kotletid tasaarveldatud ja ausõna, ma ei hakka homme mingit OnlyFansi salatit nuiama?”

No ei, ma ei jaksa sinuga vaielda, lähme poodi," ütles Maakas, vehkides kätega nagu tuuleveskid, mida me päeval väga ei näinud, ja tormas tuppa, nüüd juba OMA vinge kassikoti järele.

Lendasin talle järele, haarates oma õlakoti. Hakkasime poe poole sibama, aega sulgemiseni oli 38 minutit.
Pidin end kiirelt kehtestama.
„Seda, et esiteks me ei hakka ju kuiva liha sööma, sa võiks kõrvale tzatziki ka teha ja teiseks tahaks seda kõike hästi kiirelt, sest mul on kõht tühi, noh, et liha võiks olla soodaga töödeldud ja marineeritud ja väike tärklis äkki ja ...”
Maakas seisatas ja vaatas mind sellise näoga, nagu ma olekski päriselt ebanormaalne. „Soodat sööma? Oled sa napakas või?" Ta vahtis mind justkui oleks ma teinud ettepaneku minna ja süüa otse mingist keemialaborist.

Ei, no päriselt!" püüdsin selgitada. „Sooda on aasia kiirtoidukohtade igapäeva praktika, see teeb liha pehmeks ja pärast ei jää kuiv ja... ," proovisin vaikselt oma idee mõistlikkust õigustada, ise samal ajal Kolmandalt küsides, kuidas on „oregano” kreeka keeles ja tähtedega. Sest oregano peab kreekapärases marinaadis sama kindlasti esindatud olema kui küüslauk või sidrunimahl.

Poes läks üllatavalt valutult – sulgemiseni oli vähe aega, nii et haarasime vaid vajaliku ja pagesime „koju” tagasi. Ettepanekut Sex Shopist põll kaasa haarata ei julgenud ma endiselt teha.

Ja siis läks lahti! Tõsine kokandusšõu meie miniatuurses köögis. MasterChef Kreeka versioon. Kõik algas sellest, et meil oli vaid 2 praenuga või võinuga või... noh, et meil ei olnud nuga. Ja seda oli vaja, sest olime haaranud odavaima saadaval oleva vintske ca kilose veisetüki, mis kindlasti ei olnud mingi filee. Aga kui sul on taskunuga, kasvõi olematu, siis milleks selline luksus nagu kokanuga?

Jätkus ka Katkisele Kassile ja seljankamaterjaliks

„Kuule, tee see asi nüüd nii poole sentimeetri kuni 0,7mm paksusteks ruutudeks,” juhendasin Maakat ja Maakas nüsis. Sest pisasjad meid ei murra.

Mis me nüüd siis teeme?” küsis higine Maakas peale oma missiooni lõpetamist, vahtides mind nagu oleks ma Rimi Köögi peakokk. Jäin oma soodasoovituse juurde ja Maakas, olles kõigest tüdinud, tegi nagu ütlesin.

Kuni õhukesed veiseruudud soodabasseinis oma asju ajasid, asusin mina marinaadi kokku keerama ja Maakas tzatzikit valmistama. Kööginurk oli meil täpselt selline, et kui üks külmikuukse avas, jäi teine sinna lõksu. Või sai kapiukse avamisel muhu pähe. Kõik see toimus nagu miskite napakate tantsusammude saatel: kaks sammu vasakule, üks samm paremale, põlvega külmikuuks kinni ja vasaku käega ülemise kapi uks lahti.

Misasja sa nühid mu seljas, see on juba kuidagi imelik,” muutus Maakas paranoiliseks kui toimingud hakkasid tunduma kui marutõbiste pesukarude võitlustanner prügikastis. Ta nägi välja nagu võiks järgmine muhk mu peas tulla mitte just kogemata ja mitte just kapiukse avamisest.

Otsustasime võtta pausi.
Esteks, et meie köök, mida meil ka edaspidi vaja oli, püsti jääks; teiseks, et ma veel ühest muhust nagunii normaalsemaks ei muutu ja kolmandaks, et vee ja sooda sisse tõmmanud liha saaks nüüd marineeruda. Oliiviõlis, oreganos, küüslaugus, pruunis suhkrus ja ses laimis, mille olime hotelliaiast varastanud.
Molutasime ja jõime terrassil edasi, minul üks silm pingsalt telefonis kella jälgimas. Terve tund!

Ja teate mis? Kui see tund läbi sai ja veis pannile lendas ... krdi hea sai! Nii see osa, mis otse marinaadist pannile läks kui ka see hilisem, mis enne paneerimisjahust läbi käis.
Ma ei tea, kas see oli sooda, meeldisime me Kreeka jumalatele või oli see meie kõike muud kui graatsiline pesukaruköök, aga meie laual oli keset ööd täiesti korralik söök! Eriti, et selle tzatziki sinna kõrvale oleks teinud nagu mingi Kreeka vanaema, mitte Maakas.

Igas mõttes küllastunult kerisime end voodisse linade alla.

Ma vist ei ole enne maininud, aga sellist asja nagu tekk meie majutuses üldse ei tuntud.
Küsimise peale ilmselt oleks saanud, aga jah, ega neid vaja ka ei olnud. 

32 kommentaari:

  1. A. Ouzo kommid osutusid kodumaal mekkides lihtlabasteks aniisikommideks.
    B. Liha soodaga töötlemine oli minu jaoks uus asi. Nüüd olen targem juba.
    C. Pildil näha olev nuga on umbes 5 cm pikk ja vähemalt kümme aastat aktiivses kasutuses, aga lennujaamas tekitas ikka polundra...
    D. Ma ei olnud NII agressiivne, W on lihtsalt nõrguke.
    E. Esimest korda elus magasin kohas, kus oligi teki asemel ainult lina. Ma armastan end teki sisse rullida ka siis kui õues. on +30. Ah, poomisega ka harjutakse...
    F. Kreeta giidid olid võrreldes Montenegro giididega erilised nurkade mahaviilijad. Slavko oli muidugi väga eriline giid ka kui aus olla.

    VastaKustuta
  2. Kle, öelda, et sa ei olnud agressiivne ja mina olen nõrguke ja üldse liiga tundlik, on bully õpikunäidis. Julgen ma öelda vaid praegusest ohutust kaugusest. Ja lootes, et sul on kalamälu.

    VastaKustuta
  3. Kas te siis moussakat saite kusagil ja kas maitses? Mul on sellest roast lapsepõlvetrauma, sest me proovisime seda kunagi ise teha ja see ei ole algajatele sobilik retsept.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei saanud tegelikult. Või samas - Perose õhtusöögi üks komponent see ehk oli...?
      Me keskendusime lihale, kui aus olla.
      Gyrost proovisime küll, see oli meeletult toitev, kuid mitte eriti gurmeelik kogemus. Mitte vilets, aga lihtsalt liiga lopsakas.

      Kustuta
    2. Ei. Aga äkki tulevikus Bulgaarias saame.

      Kustuta
    3. Gyros on looma- või lambalihast kebab (loen ma internetist). Huvitav, ma polnud sellist sõna isegi kuulnud.

      (Ma nüüd lugesin end eri sorti kebaabide nimetustesse sisse korraks ja saan aru, et meiesuguse välismaalase jaoks on kõik asjad on üks ja sama tegelikult, kohalikel on aga terav vahe, kas kasutatakse türgi või kreeka kastmeid ja mis nurga all lihavarras tule suhtes asetub... no okei...)

      Kustuta
    4. Kebab + friikad + salat ja kõik on keeratud saiapätsi suuruse lameleiva sisse. Jagub külale.

      Kustuta
    5. Kas ilma saiata ei oleks siis gyros...? See "gyros" = "pöörama" on liha küpsetamise tehnoloogia (vertikaalsel pöörleval vardal), sama mis türgi döner ja muudes sealkandi keeltes siis muud nimed. Seda peaks saama serveerida mistahes viisil, ainult mitte samamoodi nagu türklased oma döönerit.

      Aga eks ke meie "grill" tähendab korraga nii seltskonnaüritust kui tehnoloogat...

      Kustuta
    6. "Grill" on ka (nt kirarri)võimendite ja kõlarite õrnu detaile kaitsev rest, mis aga peab õhu ja helilainete liikumist võimaldama. Mõned plliehitajad kasutavad seda sõna.
      Meil on aga liha kohta häbematu vähe sõnu. Ise elame kylmas kliimas ja peame lisakytet saama, aga ainult "praeliha, keeduliha, suitsuliha", pluss 100 peent vällama sõna, sest ega me ise ometi.

      Kustuta
  4. "Gyros" on "ümmargune", kui tähenärija olla. Konkreetselt näeb see söök välja nagu oleks keegi pubi prae taldriku asemel naani peale pannud ja kogu kupatuse rulli keeranud, friikad otsast turritamas ja sibul üle serva tolknemas.
    Kaaren, ma lähen nüüd emakeelseid liharoogade nimesid otsima..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Steik, filee, kotlet, kebab, šašlõkk, vorst, viiner, sardell... isegi sink on vällamaa päritolu.

      Kustuta
    2. Gyrose pöörlev varras on güroskoop :)

      Kustuta
    3. "Güroskoop (Kreeka keeles: gyros- ring/pöörlemine + skopeo- vaatan/näha) "
      Sama sõna, mitu asja.

      Kustuta
    4. Mauk, käkk, sült (see on vist laen)....
      Ei, homme otsin edasi, tänaseks on aju kutu

      Kustuta
    5. Mauk tuleb vist rootslaste "makkara"st... Käkk on jahutoode...

      Kustuta
    6. Vaatasin ühest tsaariaegsest (1913) kokaraamatust, seal hüütakse käkkideks seda, mida me tnp kotlettideks hüüame.

      Kustuta
    7. Käkk võib olla nii lihaline kui ka taimne. Ja käkke tihtipeale keedeti soolvees (nagu klimpe) ning praeti alles pärast, kui toitu oli vaja soojendada. Hernekäkk, kartulikäkk, kamakäkk, verikäkk... Nagu oleks kotlet, aga ei ole ka. Mauk (ehk vorst) võib olla ka nii taimne kui lihaline.

      Kustuta
    8. Eks need toidunimetused varieerusid ka piirkonniti ja muutusid ajas.

      Kustuta
    9. Kotlett, hakklihast, tavaline - see oli enne hakklihamasina leiutamist vist üpris jõukate eralõbu? Pidada kokka, kes noaga teeb hakkliha. Jaa.

      Kustuta
    10. EKI ütleb: makk : maki : makki mrd 'tanguvorst, mauk'
      ● vadja makkara 'vorst, verivorst; kalamari; sääremari'
      soome makkara 'vorst, tanguvorst'
      isuri makkara 'vorst, tanguvorst'
      karjala makkara 'vorst, veri-, tanguvorst'
      Läänemeresoome tüvi.

      mauk : maugu : mauku 'jäme tanguvorst'
      ? ← alggermaani *mauka-
      algskandinaavia *mauka
      norra mauk 'vesi v piim, kuhu söögitegemisel lisatakse jahu; supp; segu; tainas'
      ● liivi mȭka 'vorst'
      vadja mauttši 'sool, soolikas', maukku 'niisk; (kala)mari'
      soome maukku 'kalamari v ujupõis'
      isuri maukku, maukko 'kalamari'
      Aunuse karjala möükkü 'kalamari'
      lüüdi möuk 'kalamari'
      vepsa müuk, möuk, mölk 'kalamari'
      Tüve on peetud ka nooremaks, skandinaavia laenuks. Teisalt on arvatud, et häälikuliselt ajendatud läänemeresoome tüvi, mille esialgne tähendus on võinud olla 'paks ja ümaravõitu, puhev, puhvis'. Vt ka mõigas.

      Kustuta
    11. hakklihamasin oli selle 1913. a kokaraamatu ajaks olemas - see leiutati millalgi 1840. aastatel.

      Karl von Drais leiutas.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Drais

      Aga enne olevat lihunikuid väga osavasti nugadega hakkinud - kas kummaski käes hea lihanuga ja siis vaheldumisi lõikepinna peal hak-hak-hak-hak-hak või nn mezzaluna noaga (see on kõver, kahe noapeaga ja siis muudkui kiigutad lõikelaual, väikestviisi nurka muutes). Ja hakkimine kulus tihti ära mingite viisakamate tükkide lõikamisest jäänud ribade kasutamiseks, mis nagunii eriti suured enam ei olnud.
      notsu.

      Kustuta
    12. aa ja need mezzalunad võivad ka mitme teraga olla:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Mezzaluna

      Sellisena on ta nagu väga low-tech hakkmasin. Lihtne, aga kaval leiutis - vajab head ideed, aga mitte nii häid masinaosade valmistamise võimalusi, mida hakkmasina jaoks vaja oli, piisab osavast sepast.

      Kustuta
    13. Mnjah, huvitav, kas AI oleks võimeline looma Eesti esimese talupojaköögi ja hakkliha valmistamise video... Kui mul homme aega üle jääb, siis proovin.

      Kustuta
    14. Ai on mankurt, ei hakka isegi küsima

      Kustuta
    15. Olgu, ma siis ei küsi kui sa ei luba.

      Kustuta
    16. aga enne tsaariaja suhteliselt jõukat (vähemalt siinsete talupoegade jaoks) lõpufaasi ei olnudki talupoegadel erilist muret, mismoodi liha prepareerida, sest seda lihtsalt ei söödud eriti.

      Tsiteerides Baeri:

      "Toit koosneb enamasti leivast, mis on valmistatud jämedast sõelumata ja kliidega segatud jahust; kergelt hapukas ja maigult meeldiv, on ta nii suvel kui ka talvel peamine toit, millest eestlased elavad. ...
      Peale leiva annab teravili veel tangu, millest nii putru kui ka suppi tehakse; jahust ja piimast valmistavad nad ka neile omast toitu, mida kördiks nimetatakse ja mis on väga raamatuköitja kliistri sarnane. - Kapsaid ja naereid kasvatasid ja kasutasid eestlased juba varem küllaldaselt. Mõnede ausameelsemate mõisaomanike heateoks tuleb pidada seda, et viimasel ajal on kartulikasvatamine peaaegu üldiselt levinud. Kartulite suure toiteväärtuse ning selle tõttu, et nad peaaegu kunagi ei ikaldu, aitab see mingil määral viljapuudusest üle. Kaunviljadest tarvitab eestlane toiduks sageli herneid ja ube, harvemini läätsi.
      /lõik eri marjadest, kust ei selgu, kui palju neid marju päriselt pruugiti/

      Liha sööb eestlane harva, peaaegu üksnes pühapäevadel või muude pühade ajal. ...
      Kuna Eestimaa on rikas jõgedest ja tal on ulatuslikud rannad, siis pakub ka kalapüük toidupoolist. Teiste kalaliikide seast eelistatakse Balti mere kilu ja Peipsi järve siiga. Meie talupojad tarvitavad aga ka muid jõekalade liike, mis küll äsjanimetatuist maitse poolest maha jäävad, kuid mida suurema kättesaadavuse tõttu eelistatakse. Loomariigi saadustest on siiski piim ja või kõige sagedamini toidupooliseks."

      (jah, ma käisin ekstra selle kommentaari kirjutamiseks raamatukogust Baeri raamatut toomas, miks te üldse küsite?)

      Kustuta
    17. Väga ei haaku selle kommentaari sisuga, aga käisin täna kalal ja see tähendas Baeri mõisast mööda sõitmist (no hea küll, tema mõisa pargist läbi sõitmist) ja mõte jõudis sinnani, et mees uuris kohalike talupoegi nagu loomi, mõneti ka vastavalt suhtudes neisse kui laborirottidesse. Noh, et kas see oli paha, sest inimlikkust oli tänapäeva mõõdupuu järgi vähe või hea, sest ikkagi uuris vähemalt. Tänu talle teame me nüüd meie esivanematest paljutki, mis muidu oleks ehk unustusse vajunud. Kuigi jah, mõneti ebameeldivas sõnastuses, toitumisharjumuste ja menüü kirjeldus on sealjuures üsna kenasti neutraalne.
      Talupoeg sõi liha harva, kuid unistas sellest vist sagedamini. Rahvajuttude kuningadki magasid kahe kasuka vahel ja jõid sularasva...

      Kustuta
  5. Mäletan hämmingut, kui kunagi suvisesse Ungarisse jõudsime, südaööl üle 30 kraadi oli ja ööbimispaigas vooditel PAKSUD vatitekid laiutasid. Ohkasin ja kiskusin teki linast välja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma poleks hetkegi kõhelnud: burritoks! See on nagu mägilaste papaaha, hoiab kuuma kehast eemal.

      Kustuta
  6. Gyros v gyro on seal selline asi:
    https://www.youtube.com/watch?v=BFltyykugBs

    Kebab, tzatziki, punane sibul, tomatid, friikartulid ja kõik on pita sisse keeratud. Ja tõepoolest hästi suur.

    VastaKustuta
  7. 19. sajandi taluköögis liha hakkiva koka tegemisi vaataks isegi.

    VastaKustuta