Lehed

laupäev, 30. september 2023

Sobimatu

 

„Te oleksite pidanud oma kuulutuses SELLISE asja kindlasti ära mainima! Hea, et me veel bronniraha ei maksnud! Ise veel reklaamite, et „korter traditsioonidest lugupidavas asumis“.  Millistest traditsioonidest?“

Uks lahkujate taga lendas pauguga kinni.

Arusaamatu. Kõik oli olnud korras, siiani olid kõlanud ainult vaimustust väljendavad epiteedid, korterit vaatama tulnud keskealine paar oli juba arutanud, kuhu tulevikus maalid riputada ja milline peab elutoa diivan olema ja nüüd siis niimoodi. Raks ja tehing katki.

Mis juhtus? Viimase asjana vaatas paar suurt magamistuba. Siis oli kõik nagu pidi, mees andis naisele laksu taguotsale ja naine kihistas peenikese häälega nagu hiir... rõdu magamistoa juures vaatasid samuti. Ei, see oli ka kombes, mees vahtis asumi teiste hoonete aknaid ja naine kilkas taamal merd nähes. Seejärel tulid nad sisse tagasi, magamistoast oli eraldi sissepääs garderoobi. Kellele siis garderoob ei meeldi. Teine uks viis vannituppa, suur vann, vetsupott, bidee...

Midagi pidi vannitoas valesti olema. Ega ometi eelmine korterit vaatamas käinud paar potti kasutanud? Läksid ju nemadki kohe pärast vannitoa vaatamist minema? Tõsi, see oli ju eile, aga korterid on täiesti uued ja tühjad, äkki tõesti on pott millegi... millegi eemaletõukavaga koos?

See oleks kohutav viga. Kui nüüd praegu kiirustades lahkunud paar räpase peldiku pärast ostust loobus oleks tegu erakordselt nõmeda juhtumiga.

Maakler astus vannituppa. Pott. Pott oli puhas. Mõne restorani köögilaud pole nii puhas kui see pott. Bidee. Äkki on bidee liiga uuenduslik? Traditsioonide mõttes või nii? Aga korteri teises tualettruumis on ka bidee, sellega jäid ju potentsiaalsed ostjad rahule?

Mõistatus. Pere oli just selline, kelletaolisi asumisse otsiti – väikesed lapsed ei olnud väga soovitud, liiga noored, eriti sellised, kelle juuksed mitmevärvilised ja tätoveeringud riiete alt välja voolamas samuti mitte. Keskealised, tagasihoidlikud, kuid korralike kellade ja jalanõudega. Lipsud, kaabud, alla põlve seelikud. Kohalikud. Abielusõrmus andis eelise.

Maakler kehitas õlgu ja astus vannitoast välja. Viimane pilk üle õla, väljas pääses päike pilve alt välja ja lõikas üle toa otse vannitoa uksest sisse, lüües vanni ees oleva klaasseina särama. Paksust lihvitud servaga seinast läbi paistev valgus murdus ja moodustas tagaseinale imelise vikerkaare.

 *

Teema loksus mul peas juba Lendava Konna mõisa külastamisest saadik. 

Õigupoolest tema häärberi juurde kuuluva sauna tualettruumi hommiku kella kuuese valgusšõu nägemisest saadik. 



27 kommentaari:

  1. No MINU mõisa territooriumil mitte mingeid valguse murdumise juhtumeid ei esine!!! Kui, siis väga harva - ja alati olen pärast kompensatsiooniks rahapaja leidnud:)

    VastaKustuta
  2. Pidid sa kõigile ütlema, massid Fiskarsi labidatega juba luuravad võsas!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Fiskars on siin viletsa aiatööriista sünonüüm või mis?
      Minu teada ei tooda nad normaalseid:
      - aiarehasid,
      - labidaid.

      Mõned muud tööriistad on neil jälle head.

      Kustuta
    2. Mäh. Aastatel 2005-2015 ostetud labidad on suurepärased ja minu juures siiani põmst igapäevases kasutuses. Rehad ja pea 100 euri maksnud oksakäärid samuti, muude vidinate osas tõesti ei saa arvata.

      Kustuta
    3. Huvitav.

      Reha. Tahan pmst heinareha. Laia, hõredate piidega, kerget. Ma olen aastaid proovinud osta, pole õnnestunud. Poemüüjad on kõik järjest nentinud, et neil tõesti ei ole, sest kõik müüvad täpselt kahte brändi (Gardena ja Fiskars) ja neil tõesti ei ole, "äkki turult saab". Suvel kurtis keegi facebookis, et korraldab heinateo kursusi, aga aianduspoodidest heinareha / lehereha ei leia, ehk keegi aitab. K-rautas on enam-vähem okei reha "otsik" ehk siis reha ise, aga sellel on mingi spetsiifiline kinnitus varrele, mida sama pood ei müü. Ma nutan taga kunagisi puust rehasid - need on ehk kõige kenamad tööriistad üldse, mida ma olen näinud, kaks majapidamist edasi Peeter tegi. Veel kümme aastat tagasi sai poest ka, aga enam ei leia. Kasutus on tavaline lehtede riisumine suhteliselt kõrge rohu seest. Fiskarsi "universaalreha" käiks väga hädaga kah, aga seda müüakse ainult rauast varrele ja reha-varre kinnitus logiseb, ongi nii disainitud. Halloo???

      Labidate osas - vaatasin Fiskarsi tootevaliku nüüd üle. Nad on otsustanud, et KÕIK labidad on a) kõvera b) rauast varrega. Mul on selline. See kindlasti elab minu üle, ka tuumasõda ei võta seda maha. Tööd teha ma sellega ei taha. Andke mulle tavaline sirge varrega kerge labidas! (Aga neid on vähemalt saada.)

      Mul on Fiskarsi muid tööriistu küll. Mõni on hea ja mõni ei. Matšeete asemel tahtsin just uut osta. Ei ole enam! Vana Fiskarsi matšeete on imeline riistapuu, soovitan kõigile. Hästi lihtne ja töötav riist. Uued on kõik mingid veidrikud, hästi spetsiifilised töövahendid, millega ma ei oska midagi ette võtta.

      Kustuta
    4. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
    5. Vaatasin nüüd Fiskarsi üld veebilehte, mitte .ee domeeni oma.

      Sirge varrega labidad - olemas.

      Matšeete - olemas. matšeete link

      Ainult et meile Eestisse neid ei tooda / ei müüda.

      Ja normaalset reha ei ole seal ka.

      Kustuta
    6. Kardan, et hästi toiminud korralikke riistu tootev firma on kulmudeni astunud ämbrisse nimega "uuendused". Mulle EI MEELDI JA EI SOBI nende labidate uus disain. On ainult aja kysimus, millal nad muud hästitöötavad disainid millegi ebamugava ja koledaga asendavad. Kohe kurb on nende väljapanekutest mööda tormata. Maailm on hulluks läinud ja ilusad asjad otsa saand.
      Kergeid st puust varrega plastmassist heinarehasid, justnimelt neid hõredate piirdega, liikus suvel Handymannis ja Magaziinis.

      Kustuta
    7. Just, just, jagan su kurbust.

      Handymann, Magaziin - aitäh. Otsin kevadel üles ja vaatan sisse.

      Mingi pood müüs kergeid plastikust varsi, mille otsa kinnitus oli aga spetsiifiline, st sinna läksid ainult kindla kinnitusega ("klõpsuga") tööriistad, mida sama pood ise ei müünud. Müüja: "oih." Tõlgin: "meil on odavatest käsitööriistadest täiesti suva."

      Kustuta
    8. See käib nii. Ostad sobiva reha (harja, misiganes), millele sobivat vart pole. Vannud ja kompunnid ja nätsutad mingi muu sobimatu tööriista varre lömmi, painutad ja surud, vajadusel lisad kruvikese vms ja ongi valmis! Mina ise tegin nii. Meest ei olnud kodus, ta oleks muidu kas minu tegevust vaadates surnuks naernud või projekti mu käest ise ära võtnud ja edasi vägistanud kõva vandumise saatel. Aga asi toimib (mul oli hari). Ühe harjavarre lahendasin nii, et hööveldasin puitvarre otsa enam-vähem parajaks, panin vale keermemõõduga, aga muidu väga heale harjale varreauku polüuretaanliimi ja toppisin varre sinna sisse. Tundub olevat igavene.

      Magaziin on täitsa asjalik rehahangitsemiskoht, aga kui satud mõnda väikekohta (Elva ehituspood ja aiapood on näiteks üllatavate ja suurpoodidest mõnevõrra erinevate valikutega), siis külasta kaubandust. Juba nõuka ajal teati, et külapoodidest võib igasugu imeasju leida.

      Kustuta
    9. (Kaur)
      Hauka laata polegi veel pakutud, või Narva-Jõesuus Kaluri päeva kirbukat :)

      Kustuta
    10. (endiselt Kaur)

      See viimane on muide tore üritus, "denn Rõbakaa", soovitan sajaga.
      https://www.visitnarva.ee/et/kalurite-p%C3%A4eva-laat

      Kustuta
    11. Ma peale ehituskraami nt kindlat sorti tööriistatarvikuid myyvate poodide muid rehapoode ei tea md. Väikesed imeasjapoed sisaldavad uskumatut pa§ka ja neisse sõitmine on tavaliselt mitmekylgne raiskamine (aeg, nafta ja närvid) kahjuks tuleb igast laatade kohta sama öelda.

      Kustuta
  3. No näed, Kaamos - Kaur juba hakkamas. Korraliku labidaga:)

    VastaKustuta
  4. Oh seda vallatut homoteerulli kyll. Ukraina sõja tõttu on Vanamardi perekond ja Pyha Varro selle tõrjumiseks liiga hõivatud olnud ja nyyd ongi tagajärjed käes.

    VastaKustuta
  5. Postituse fotost lähtudes on homme Delfi ja Seitsmeste Uudiste peateemaks ootamatult üleskaevatud kirikutagused.

    Labidad, ka Fiskarsid, on ehitus- ja aiapoodides läbimüüdud ning järgneval ööl tabab riiki suvilatesse ja kuuridesse sissemurdmise laine.

    VastaKustuta
  6. Ah, mis te rabelete.
    Ma juba ammu koukisin kõik kartulikonksuga välja ja laristasin ära.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sealt see reisiraha siis tuligi.
      Tagasihoidlikud olite🤔

      Kustuta
    2. Ma ostsin labidaid. Tekitasin defitsiiti, nüüd tekitasin ka vajaduse defitsiidi järele. Labidat kellelegi, kõigest kolmekordne jaehind...?

      Kustuta
    3. Ära Sa räägi. Kui Ukraina sõda algas, siis ma käisin Maa Konna keskuses 3 ehituspoodi krohvivõrku otsides läbi. Yhel heal päeval saavad kindlasti nt labidad otsa ja siis need, kellel ei ole, surevad nälga, näiteks.

      Kustuta
  7. Heinateoks parima reha vars peab ligi kaks meetrit pikk olema, ma olen siiani parimad saanud noorest nirust kuusest - sel pole vaikugi sees õieti. Riisumise ajal viskad nagu magnetiga õngitsedes endast eemale ja siis muudkui tõmbad. Igalühel omad trikid....
    Hea, et enam heina tegema ei pea. See töö on tõesti hull.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 12 pointsi, täpselt selline ideaalne rehavars ongi. Pimedas kasvanud, väljaveninud noorest kuusest. Mul on mõnikord vaja muruniidet korjata, metallvarrega fiskarsi murureha on niimoodi viskamiseks liiga raske. Aga rahapaja jaoks peab olema jämedam, jõnksuga vars, ja painutatud harudega vigla.

      Kustuta
    2. Rahapaja reha nimetatakse kartulikonksuks.😁

      Kustuta
    3. Ei, ikka selline tugev sõnnikuhark. Kartulikonksuga võetakse kergemat paberraha.

      Kustuta
    4. Jaa, kogenud inimene teab....ma rohkem nagu amatöör alles...

      Kustuta