Lehed

esmaspäev, 25. september 2023

Lombakas

 


Võibolla oleks isegi parem olnud, kui ta ei oleks kunagi teada saanud, kustkohast tuli heli, mis teda viimased paar ööd kergemast unest äratas. Sügavat und kerge kopsimine ei seganud, aga kerge tukastuse katkestas too veidra rütmiga heli kindlasti ära.

Toks – toks—paus – paus—kriiks –paus – paus –klõps. Toks – toks—paus – paus—kriiks –paus – paus –klõps. Toks – toks—paus – paus—kriiks –paus – paus –klõps.

Tempo oli erinev, kuid rütm ikka sama.

Toks – toks—paus – paus—kriiks –paus – paus –klõps.

Ta ei kartnud ämblikuid, vähemalt nii arvas ta enne. See, mida ta praegu tundis, ei olnud hirm. See oli hingamist halvav õudus. Ilma luubitagi olid ämbliku jalaproteesid selgelt näha. Eestpoolt teine jalapaar (toks—toks) olid painduvate liigestega kõrgtehnoloogilised kunstjalad, üks tagumine (kriips) näis olevat natuke liiga pikk puujalg mis lohises iga sammuga mööda lauda, mida mööda ämblik parajasti kõndis. Oli üsna kindel, et just see jalg tegi kriiksuvat heli. Laua lakipinnale jäi iga sammuga maha tilluke kriimustus. Kui palju neid laual on! See mõte tabas ootamatult. Terve laud täis kriimustusi, mis olid tekkinud ämbliku proteesjala lohisemisest...

Klõps. Esijala viimane, säravast metallist lüli lõppes jäiga küünisega.

Kui ma oleksin kärbes, lõikaks ta mu kõri ilma igasuguse vaevata läbi. Külm judin, mille see mõte kaasa tõi, tõstis seljakarvad turri.

Toks – toks—paus – paus—kriiks –paus – paus –klõps.

Ämblik astus mööda lauda lähemale, näis olevat mõistlik panna juba varem kätte võetud suur luup enda ja ämbliku vahele.

Paljugi mis näis, luup tegi oma tööd hästi ja ämblik kasvas silma jaoks hiiresuuruseks. Proteesidega hiiresuurune ämblik.

Prillidega.

Prillidega hiiresuurune proteesjalgadega ämblik. Kaheksast silmast viiel ees prilliklaas, kolmel plussklaas – silm paistis läbi klaasi suurem kui ilma ja kahel tugev miinus – silm oli läbi klaasi kui nööpnõelapea.

Toks – toks—paus – paus—kriiks –paus – paus –klõps. Toks – toks—paus – paus—kriiks –paus – paus –klõps. Toks – toks—paus – paus—kriiks –paus – paus –klõps. Toks– toks—paus–paus--kriiks –paus–paus–klõps. Toks-toks-paus-paus-kriiks-paus-paus-klõps. Tokstokspauspauskriikspauspausklõps.

Kõmm.

Luup läks kildudeks, ämbliku prillid samuti. Metallproteesi tükid segunesid kehast välja voolanud lögaga, esijala küünis oli sügaval laua lakipinnas.

Ämblik ei oleks pidanud jooksma hakkama.

Natuke kahju oli, aga mis teha. Kergendus oli siiski suurem kui kahjutunne.

Õhtul, pea juba sügaval padjas ja uni meeli ükshaaval välja lülitamas voolas rahu üle kõige.

Kuni läbi selle vaikuse lõikas tasane heli.

Kriuks – kraaps—paus –paus –paus—šhhh –paus – paus. Kriuks – kraaps—paus –paus –paus—šhhh –paus – paus. Kriuks – kraaps—paus –paus –paus—šhhh –paus – paus. Kriuks – kraaps—paus –paus –paus—šhhh –paus – paus......



 



 ***

Nodsu süü.


 

 


4 kommentaari:

  1. Sul ilmub loodus-õudukate miniatuuride kogu varsti? :)

    Kui tellimustöid saab paluda, siis midagi lume ja külmaga oleks tore :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul hakkas aju imelike ärritajate peale reageerima, kogust on asi väga kaugel. Ma ei luba midagi ja samas ei välista samuti midagi.

      Kustuta
    2. (ma tegelikult olen Kaur)

      Ja vikerkaare-teemaline õudukas oleks ka tore!

      Kustuta