Lehed

kolmapäev, 26. oktoober 2022

Narva



Üle tüki aja käisin lähivälismaal. 
Narvas. 
Viimati olin seal tankisaaga alguses, arvasin, et siis olid pinged nii laes, et enam tulisemaks minna ei saa.
 Viga. 
Mul on päriselt meie riigi pärast hirm. 
Tehases, kus töötab umbes 130 inimest on kolm inimest, kes ei röögata vaimustunult „Наконец-то!“ kremli jublaka mobilisatsiooniteate peale. 
Kolm inimest, kes ei ütle, et „ukroppe peabki tapma, kõik nad on natsid!“ 
Kolm. 
Üks, kaks kolm. 
Aga ülejäänud 127 sisisevad vaikselt. Vaikseks jäi päevast, mil esimesed hallipassimehed oma Eesti elamislubadest ilma jäid ja üle silla deporteeriti. Enne seda olid hääled enam kui valjud. 
Mõni nädal tagasi rääkisin vene noorega, kes on eesti koolis käinud, ülikoolis, kes ongi ainult Eestis elanud. Tema väga kirglik arvamus meie ajakirjandusest oli „Vastik on lugeda, kuidas meie...(sõna „meie“ lõpu ta neelas alla) vene sõdurite surmasid loetakse nagu mingiks saavutuseks Seda sõda ei saa ainult ühelt poolt vaadata.“ 
Mu mees töötas kuus aastat tagasi bussijuhina Kohtla-Järve kandis. Ta vedas korduvalt punalipustatud venelastest koolinoori – Eestimaa elanikud – Narva lasketiiru, kus nad „kodumaa nimel, isaisade mälestuseks!“ harjutamas käisid. Ei, nad ei harjutanud seal koorilaulu. 
Mu optimism on ammu mõrane. 
Eile pudenes sellest juba suuri tükke.


21 kommentaari:

  1. Jah. Nii on. Aga milline oleks lahendus. Eesti keele õpe töötaks vaid juhul, kui lapsed oleks koos, aga selle vastu on eestlased.
    Kaitsevägi, sport, poliitika..?
    Midagi peaks tegema, et saada nad meiega ühisesse meediaruumi. Sest isegi, kui vaadata nt superintegreerijat Kanadat või USAt, ka seal elavad rahvusrühmade kogukonnad omaette ja omas mullis.
    Kusagil keegi vist raadios pakkus, et vaja oleks " integratsiooni-teemeära" a la et iga eestlane leiabki endale ühe venelasest peresõbra. ...
    Ma osalesin üks aasta Keelesübra programmis. Tõsi, neil on ka teavitus väga kehv, aga nagu ma aru sain, siis nõudlus ületab pakkumise. Eestlased ei viisti, ega taha keeleõppijatega suhelda. (Kuigi teisest uudisest loen üksildastest vanainiemstest ja noortest, kel pole sõpru).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Keelesõber võib olla, aga meelesõbraks saada on märksa raskem. Mu maaler Maria (pensionieas), kes kaheksa aastat tagasi teatas, et küll te veel näete, mida Putin kogu maailmale näitab, on nüüd sel teemal vait nagu sukk ja esimest korda meie 20-aastase töösuhte jooksul üritab minuga eesti keeles suhelda. Samas kahtlustan, et ega meelsus pole muutunud, lihtsalt pensiga on keeruline ära elada:)
      Kaamose kireldatud olukord piirilinnas on muidugi masendav - nii meile kui neile.

      Kustuta
    2. Ma tahaksin siinkohal oma kauaaegset tuttavat tsiteerida:

      „Üks suur kasarm. On toimumas jäähoki MM. Kahekordsete raudkoikude vahelisele alale on paigutatud m/v televiisor, mis tavaliselt asub nn Lenini toas. Käsil on ülipõnev ja dramaatiline teine kolmandik. Kasarmu asukate emotsioonid on laes. Kui N Liit lööb värava, kõlab noorte meeste ühismõire. Kui aga skoorib Soome, valitseb ruumis haudvaikus. Parimad kohad on muidugi teleka ees, seepärast sätitakse sinna taburetid varakult valmis. Mina jälgin etendust oma teise korruse voodist nagu teatri loožist. Olen loomulikult Soome poolt, kuid seda välja näidata poleks, pehmelt öeldes, mõistlik tegu. Seetõttu ma teesklen spordikauget veidrikku. Vaheajal, enne 3. kolmandiku algust valitseb üldine sumin: on käsitamatu, et NL on kaotusseisus. Keegi küsib minult, et kas ma kaasa ei elagi? Kõrval seisjad teritavad kõrvu. Ma kehitan õlgu, ja ütlen, et mind hoki ei huvita. Sellega ma löön kõiki pahviks, nad ei suuda seda lihtsalt uskuda. Aga mäng jätkub ja mu „ülekuulamine” katkeb. Kuni järgmise korrani ...
      Umbes selliselt käis minu kui eestlase keele- ja meelekümblus. Eesti oli kaugel, väga kaugel.”

      Kustuta
    3. Jah. Sealmail on juba üle saja aasta ajusid kümmeldud survepesuriga.

      Kustuta
    4. Mu arvates ongi nii, et kui sissetulnud rahvusrühma inimesi tekib juba teatud hulk, siis nad loovadki oma mulli. Ma ei kujuta ette, kuidas sa neid siis jõuga hajutad, ikka tõmbuvad kokku nagu magnetiga. Sama mu arvates nt organisatsioonis, kui vene rahvusest inimesi on pisut, siis nad on justkui väga toredad ja meeldivad ja kõik kiidavad, aga lase sa neid siise natuke enam, üle "ohtliku" piiri ,kui neid saab juba teatav punt ja nad hakkavad kõike ja kõiki üle võtma. minu arvates see on sel rahvusel lihtsalt kuidagi veres. Lööb välja juba mänguväljakult ja lumesdade ajast alates.

      Kustuta
  2. Masendav on see venelaste sisemaailm ja suhtumine. Nii siin- kui sealpool piiri. Ma ei oska arvata, kas on üldse rohtu, mis avitab. Kui Kaamos ütles, et valjuhäälne putinism muutus allasurutuks, siis arvan, et asi seegi. Armsaks ei saa me neile nagunii, aga siin elada tahavad küll. Minu arust tulebki eriti vaenulikel elamisluba ära võtta või mitte seda pikendada. Las KAPO või mingi muu organ selgitab välja, kes on kes. Nagu omal ajal meid küüditati... Jah, olen äärmuslik, aga heaga ei ole me midagi saavutanud tegelikult.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma pole kindel kui palju taskupõhja surutud rusikas püsti tõstetust parem on, kas üldse. Püstiste rusikate omanikud oleks tulnud kohe koju juhatada.
      Demokraatia on mõnikord halb.

      Kustuta
  3. Sugulane, vanuses umbes 80, rääkis oma suvilanaabritest. Suvilad Tallinna lähistel. Kaks vene prouat, eesti keelt valdavad vabalt. Ja mõlemad veendunud Putini ja tema poliitika austajad. Üks naaber vasakult ja teine paremalt.
    Muidu nagu päris kenad inimesed ja temast hulga nooremad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõige masendavam ongi see "muidu nagu päris kenad inimesed".
      Muidu nagu kenad, AGA...


      Kustuta
    2. Jah, mul on vene päritolu kolleeg, väga kena inimene, eesti keelt räägib hästi, ainult mõned nunnud russistsismid on sees, pensionieas, sõbralik, aktiivne, armastab õpetada (kui ma tahan, et ta tuju paraneks, siis ma ikka küsin ta käest nõu). Aga korra päris sõja alguses tuli meil jutuks... ja ma rumala peaga küsisin, miks need inimesed, kelle meelest Putin ajab õiget asja, ei koli koju, Venemaale?
      Proua solvus, teatas, et tema on eestlane, tema ema ja vanaema on eestis sündinud ja miks ma tahan teda ära ajada, punkt üks. Ja teiseks, Putin on hea, Putin läks Ukrainasse ainult sellepärast, et seal olid natsid, kes tapsid rahulikke kodanikke, lapsi. Ütlesin, et kui Putin saab Ukrainaga ühele poole, tuleb ta järgmiseks samade argumentidega Baltimaid ära võtma. Proua pahandas: Putin ei ründaks iial Eestit, "Putin oli Jeltsini kõrval, kui Jeltsin teid vabaks lasi, miks peaks Putin Eestit ründama?"
      Rohkem pole ma temaga ukraina sõjast rääkinud. Hooldajad peavad tegema koostööd, mitte kaklema ja ma ei taha ise tüli üles kiskuda.
      Seda, et töölevõetavaid ukrainlannasid tagaselja just rahvuse pinnal kirutakse, esineb meil kahjuks ka eestlaste hulgas. Ma ikka üritan tasandada. Jah, juhtkond teeb vahel halbu otsuseid, kui annab uustulnukatele liiga vara liiga suuri tööülesandeid, mida nad keele- või üldise oskamatuse tõttu täita ei suuda. Aga sellel pole töötaja rahvusega pistmist.

      Kustuta
    3. "Putin ei ründaks iial Eestit" on üks pentsik argument tõesti. See on nagu refrään. Ukrainlased ei uskunud ju enne 24. veebruari ka sõja võimalikkusesse eriti.
      Oeh.
      Poegade emana. oeh.

      Kustuta
  4. Ilma, et ma praeguste leheuudiste tuules tahaks sõita, nii lihtsalt on: kaabud on Ida-Virus oma menu tõusulainel. See on nii absurdne ja ebaloogiline, kuidas "nemad on normaalsed, vihkavad hoholle!" on täiesti valiidne argument, valiku tegemiseks piisav. Kui siis selle absurdihuumori peale naerma hakata vaadatakse sind vihaga, mida varem ainult omaaegsetes sõjafilmides oled näinud.
    See, et näiteks sõja puhul on nende kodud esimesed, millest üle veeretakse, ei tule venemeelsetele pähegi.

    VastaKustuta
  5. Tjah. Ma ei tea, kas tänada või ei. Reaalsus on jube. Elada impeeriumi külje all on niigi halb. Kui sada miljonit aga pimedalt usuvad, et sinu eksistents on ajutine ja kuulub peatsele vägivaldsele lõpetamisele - vt ülekutse ukraina lapsed ära uputada või põletada - ....

    Ime, et me siin üldse toimiva riigina ja selle kodanikena elada suudame.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ukraina lapsi ja naisi JUBA põletati, tulistati, peksti, vägistati surnuks, see protsess jätkub. Usk sõbralikku putinisti on privileegipime optimism.

      Kustuta
  6. Seotud teemal. Kogu Eesti energiajulgeolek põhineb Narval.

    https://arvamus.postimees.ee/7634983/inimene-ja-loodus-marko-kaasik-eesti-energeetika-kolmas-tee-vene-ruleti-ja-kvoodisilmuse-vahel

    VastaKustuta
  7. Hädasti oleks nüüd vaja midagi optimistlikumat.
    Katku elasime üle, kõik need sõjad ja okupandid elasime üle...tont küll 😐

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Elukoht suuremast linnast VÄLJASPOOL. Ma olen alati nalja visanud, et maja ymber peab alati ilupõõsaid ja kuusekesi olema, siis saab võssa kaduda, kui tibla tankiga hoovi sõidab. Sellel on oma põhjus, millest mõni teine kord.

      Kustuta
  8. Kaaren räägib õigust - me teame Kablis täpselt, kuhupoole joosta, kui kuspoolt tuleb toru, valangute plagin, roomikute lõgin või reaktiivi ulg. Muidugi pole minu arvates sel maakohal ei strateegilist ega isegi taktikalist tähtsust, aga ikkagi... E67 vaid kolm kilti idas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On minulgi kõik stsenaariumid läbi mõeldud.
      Mis võsasse puutub, siis see on mul naturaalne, ehe eestimaine lepik.

      Kustuta
  9. Paraku on selliseid ka täiseestlaste hulgas (niivõrd-kuivõrd keegi üldse täielik eestlane on või mida see tähendab). Sealsamas EKRE valijaskonnas. Mu elukaaslane on oma FB-sõpradeks võtnud umbes kõik, kes on küsinud, ise ta seal midagi ei tee, mistõttu keegi teda kunagi ära ei bloki, ja tema seinalt näeb siis kogu seda issanda loomaaeda.

    Lohutavaks vastukaaluks ka: Twitteris on silma jäänud mitu noort eestivenelast, kes käivad putinistidega vaidlemas, eriti kui mõni tankie julgeb suu täis võtta, et Eestis venelasi kiusatakse. Kohe näitavad koha kätte, "kas te palun kirjeldaksite mulle oma suures tarkuses, kuidas mind täpselt taga kiusatakse?"

    Rahvuseks ütlevad nad sageli "eestlane", isegi kui eesti keele oskus pole kõige parem.

    Vbla on asi selles, et Twitteris on keskelt läbi nooremad inimesed.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sul on õigus. Paraku on agressiivsemaid "rahulahendusi" pakkumas meie rohkearvulised slaavlastest kaasmaalased. Temperamendi ja väärtushinnangute küsimus.

      Kustuta