Lehed

neljapäev, 2. mai 2019

Naised saunas




Pildu pererahvas tegi ikka reedeti sauna, see oli külarahvale ammu teada. Et Pildu saun oli küla kõige suurem ja pidas enneolematult kaua sooja ei keelanud pererahvas kellelegi saunamõnusid. Kes tõi kärutäie puid, kes toobiga kalja või õlut, teinekord oli saunatulijal vihtasid kaenla all enam kui endal vaja.  Sotid said sirgeks ja selg puhtaks.
Nõnda juba pea poolsada aastat.
Saun oli ehk pisut kükakile vajunud ja kerisekivid said näiteks eelmisel aastal välja vahetatud, kuid sooja pidas osmik endiselt ja tänu paar aastat tagasi pesuruumi veetud torudele võis pesuvett lausa kraanist lasta.
Ainult rahvast oli poole sajandi taguse ajaga võrreldes vähem, lausa mitu korda vähem. Näe, naistesaunas olid sel õhtul ainult kolm noorikut. Või, noh, kaks neist olid noorikud pea nelikümmend aastat tagasi, üks vast andis noorema naise mõõdu välja, kuigi pealt kolmekümne oli temagi.
Asi seegi, et keegi üksi saunas ei pidanud müttama, oli vähemalt kes vihtles ja selga pesi.
Mehed olid varem leilitamas käinud, nad olid naistele isegi Siimu tehtud koduõlut jätnud. Peale leilis rosinaks kuivamist ja tümaks vihtlemist kulus jook marjaks ära.
Hea magus oli.
Aga salalikult kange...
Ega sellest suurt aru saanud,  jutt kiskus vähe valjemaks ja naeru oli enam, aga naistel oli ju juttu niikuinii palju ja saun teeb alati hea tuju.
Vanemad prouad, Siimu perenaine ja Pildu enda proua istusid saunaedeses ja vaatasid, kuida noorem naine, Vissu tütar, end kreemitas ja õlitas.
Õlu oli uudishimu ketist valla päästnud ja nüüd söandasid naised küsida kõike, mis huvi pakkus.
„Mis sa nüüd teed?"  küsisid nad aeg ajalt, Vissu plika polnud kade ka, seletas muudkui, et „see palsam paneb juksed läikma" ja „jalgu kreemitan, et kannanahk õrn püsiks".
Moorid noogutasid selle peale targa näoga ja tuletasid meelde Rootsi ärakaranud onu käest saadetud pakke Nivea kreemiga, mis oli kindlasti väga kasulik, ainult, et ega seda siis jalgade peale raisatud, hea, kui sõrmed korra nädalas lõhna manu said. Siis jagus kauemaks. Ja juustele oli Aljonuška šampoon parim, pesi puhtaks nagu lamba tagumikuvilla. Sama takuseks ka, aga mida seal viriseda, kõik olid sellised tuustipead.
Kui Vissu-plika äkki tisside peale kreemi mökerdama hakkas läksid Siimu perenaise ja Pildu proua näod õige uudishimulikuks.
„Mis sa nüüd teed?"
„See kreem hoiab büsti kikkis, ei vaju ära. Ma juba ligi kolmkümmend, aga näe – pliiatsitesti teen ika veel naksti ära!"
„Ligi kolmkümmend olid sa kümme aastat tagasi," porisesid mutid.
Jupike aega oli kuulda anult kreemiste käte lätsumist, kui noorem naine end võidis.
„A mis see pliiatsitest on?" ei pidanud Pildu proua siiski vastu.
Vissukas teadis, et see küsimus tuleb. Ta ise ka naine, ta teadis uudishimust kõike.
„See on sedasi, et paned pastaka..." ringi vaadates pastakat silma ei hakanud „või noh, ükskõik mis pulga" – hambahari oli seinariiulis kohe võtta, tont teab küll kelle jagu ja kui vana, aga sopane ei näinud olevat – „ tissi alla ja kui see sinna kinni ei jää, siis on rind veel ilus nagu tüdrukul" lõpetas noorik jutu maha pudeneva hambaharja  kõlina saatel. Selg oli küll tahapoole kõveras, et hambaharja vars jumala pärast kuidagi kinni ei jääks, aga  maha ta kukkus.
Siimu perenaine kommardus ettepoole ja oma lopsakat rinda üles upitades pistis harja peitu.
„Ja sinna see kadus!" ütles ta veel õõnsa häälega harja haihtumist kommenteerides.
Naised lõkerdasid nagu varsapõlves..hääled olid küll juba vanema hobuse vurhvi, kui kes see kuulmas oli.
Kuniks Vissu tütar oma sissemäärimisega hakkama sai,  lõksutasid naised  veel pool küla läbi. Küla oli väike, Vissu noorik kiire ja peagi istusid moorid kahekesi .
„Need imeasjad küll, mida kõike tänapäeval inimesed oma ihuga teevad.. Kreemid ja õlid ja salvid, nagu jessukest pärast surma võiavad end elusast peast sisse. Meie ajal seda ei tehtud ja kas me millegipoolest kehvemad oleme?" Siimu perenaine oli veel äsjasest naerust punaste põskedega ja end peeglist piieldes tundus talle, et ega aeg väga ülekohtune pole olnudki.
„Mis sa räägid, vaata ennast nüüd peeglist, põsed kaelani välja ja kulmud kukuvad kohe suu kõrvale, pole sa enam tüdruk ühti!"
Pidi see Pildu-mutt siis sedasi torkama.
„Minul on vähemalt põsed veel siledad, vaata oma palesid, peenike kortsukribu justkui riisipaber!"
„Ära seleta!"
Pildu proua oli krapsti peegli ees, kuniks Siimu moor end riide sättis uuris ta oma nägu ninapidi vastu peeglit olles küll ühelt, küll teiselt poolt.
No mis sa ütled, oligi nii. Peenike kribuline kortsumuster oli näo ära kündnud. Mis sellest kasu, et põsed ja kulmud oma kohal seisid, kui nahk nende ümber rabarberilehte meenutas.
Nii ei oleks tohtinud Siimu eit talle ikkagi öelda.
„Ma siis lähen!" Siimu perenaise hääl oli tõre.
„Eks sa mine" polnud ka Pildu perenaise toon väga lustiline.
„Oota, anna mu vanamehe hambahari enne tagasi!"
Siimu proua mühatas ja hakkas särgisabasid üles kerima. Kumma.. kumma alla see pagana hari saigi? Ei, siin ei olnud, teise tissi all siis...
Mutid hakkasi tasapisi itsitama. Juba natuke häälega naermagi. Ja lõpuks, kui Siimu perenaine Pildu proua vanamehe hambaharja üles leidis - „Vahi, kuhu puges!" – naersid nad mõlemad jälle nagu varsad.
Sellised tsipa vanemad varsad.
Ütleme, et üsna vana hobuse kombel.



41 kommentaari:

  1. Naersin sinu pärast silmad märjaks. Bf küsis, mis ma naeran, ei osanud isegi selgitada, ütlesin lihtsalt, et elu. :D

    VastaKustuta
  2. Appi! :D :D :D Aitäh ka lôbusa meele tekitamise eest.

    VastaKustuta
  3. Mul tuli ükskord selle pliiatsiga eksperimenteerimise tuju kaltsuka riidevahetuskabiinis, sest nii pliiats kui ka paljas ülakeha olid käepärast. Ühe alla jäi kinni, teise alt kukkus maha, veeres kabiini kardina alt välja ja ma pidin leiutama võimaluse see siivsalt tagasi õngitseda.

    VastaKustuta
  4. Armas aeg, Notsu, nüüd oli minu kord naeru pugistada, mu visuaalne kujutlusvõime on teinekord liigagi hea...
    Kaie - aitäh, naermine selle loo üle on kirjutajale kingitus 😁

    VastaKustuta
  5. See on vastuargument tänapäevasele unisex propagandale. Ükski mees poleks võimeline sellist juttu kirjutama.

    VastaKustuta
  6. Mehi selliste mutijuttude ajamise juurde sauna ei lastagi, neil on oma salaseltsid saunas või paljude meeste palvemajas: garaažis.😁

    VastaKustuta
  7. Kõik oleneb tglt rindkere rasvkoe hulgast. Ilmselt saaks ka piisavalt tüse korralike manboobsidega mees sama katset teha.

    VastaKustuta
  8. Iseasi, kas tal pliiatsitesti tegemiseks motti on. Isegi kui pliiats maha kukub, pole põhjust rõõmustada, sest küllap siis materjali oli piisavalt, et katse tegemise mõtte peale üldse tulla, kui kinni jääb, on olukord nukker nagu prouadelgi.

    (Siiani mõtlen, misasi on "unisex propaganda" ja millega seda süüakse)

    VastaKustuta
  9. Ma ei tea, ma küll väga nukker ei olnud, kui ühe alla kinni jäi. Teatud suurusest saadik on see paratamatu, ma usun, et isegi silikoonidega.

    Ja eksperimenteerimise huvi võib inimesel ju ikka tulla.

    VastaKustuta
  10. Eks nukruse-värk on ikka peas kinni. Nagu ses jutuski: üks keeras või selja rõngaks, et "test läbida", teine unustas üldse ära, et midagi üritas ja oli endaga rahul.

    VastaKustuta
  11. No andke armu, naised – kõigepeal postitus, ja siis Notsu kabiinikatsed! =) =) =)
    Siiski juhiksin tähelepanu ühele tehnilisele üksikasjale: pliiatsitesti tulemus ei sõltu vanusest, vaid katsealuse isiku füüsilistest iseärasustest. Mõnele meist pole piisavalt katsematerjali antud, et pliiatsitest ka kõrges vanuses üleüldse kõne alla võiks tulla =)

    VastaKustuta
  12. No olgu selle testmaterjaliga kuidas on, aga Notsu pani i-le täpi igal juhul!

    VastaKustuta
  13. unisex propaganda(minu arusaamises). Unisex- pole vahet mees või naine. Propaganda- katse asendada reaalsus illusiooniga. Ühe lausega- mehed ja naised on ühesugused.

    VastaKustuta
  14. Sellest osast sain ma põhimõtteliselt aru, sõnastasin oma hämmastuse kehvasti.
    Asi on lihtsalt sedasi, et ma pole seda tänapäevast unisex propagandat kusagil mujal, kui mõnede inimeste fantaasiates kohanud. Selliste inimeste, kes näiteks ükssarvikutes näevad rõvedat homopropagandat.

    VastaKustuta
  15. Siis on ju hästi kui vaid mõnede inimeste fantaasiates. Kui see levima peaks hakkama, siis on halba karta.

    VastaKustuta
  16. Päris omapärased hirmud 😁
    Aga mida mehed saunas arutavad?

    VastaKustuta
  17. Tegime katse. Abikaasal kukkus, minul mitte!
    Aga meestega on nii, et kolmekümneselt rääkisime naistest ja armukestest, neljakümneselt uuest telefonist ning autost, viiekümneselt kes milliseid tablette võtab ja kuuekümneselt mehed enam saunas ei käi:)

    VastaKustuta
  18. Sõitsin eile neli tundi autos vana sõbraga. Auto on pmst sauna analoog eks, ainult õlut ei ole? Me pole veel 50, aga tablettidest või no üldisemalt tõbedest rääkisime küll. (Ülejäänud osa läks fs vs hardtail ja muu rattaspetsiifilise mula peale.)

    VastaKustuta
  19. Rattaspetsiifiline mula on vist sama rubriik, mis autod ja telefonid.

    VastaKustuta
  20. Autod, rattad, telefonid on natuke garaažiteemad (urbaniseerunud mehe saunajutud), tabletimanüü muutub vist teatud vanuses sooüleseks teemaks, tundub.
    A seda, et mehed üle kuuekümne saunas ei käi, võib küll muinasjutuks pidada. Käivad, kindlasti käivad!

    VastaKustuta
  21. Ürgeestlaslik kommentaar 😁
    Ma täitsa "kuulen" seda.

    VastaKustuta
  22. Ei noh, nalja peab ka ikka saama.

    VastaKustuta
  23. Ega ma unisex propagandat karda. Aga tegevus reaalsuse illusiooniga asendamiseks tähendab tavaliselt kannatusi väga paljude jaoks. Ja seda tehakse järjest globaalsemal tasemel. Tasub karta küll.

    Need sauna-jutud on väheke teistsugused küll kui koostöötamise-jutud, või peolaua-jutud, või kuidaskäsikäib- jutud. Võibolla natuke lõkkeääres-juttude moodi. Aga ikka sellest mis meestele oluline. Kuidas midagi teha, või kuidas midagi saavutada. Ega mul palju kogemust pole, filosoofia-jutte on ette tulnud, aga see vist minu omapära.
    Mul tundub naised omavahel on oma kehade suhtes palju vabamad kui mehed. Mehed hoiavad hoolega saunas üksteist puudutamast ja kehalisi iseärasusi ei arutata. Pole kordagi kuulnud et jutuks oleks tulnud see meeste kehaosa mis ka vanusega üha enam gravitatsioonile allub, no see mis tükk maad allpool asub, pliiatsitestidest rääkimata.
    Mul kuuekümnest üks puudu, saunaskäimise lõppemine on äärmiselt ebatõenäoline.

    VastaKustuta
  24. Kui mingis väites on korraga sees "globaalne" ja "propaganda", muutun ma tolle väite suhtes pilkselt skeptiliseks, sest ma ei näe selle tegevuse kasusaajat.
    Aga see pole vist päris õige koht hakata hoiakutest jutustama.

    Meeste kehad ei muutu ajas nii drastiliselt kui naiste omad. Gravitatsioonil on naiste puhul rohkem rügamist ja ta võtab oma tööd tõsiselt😁 Muigamisi võib pakkuda, et lohutav on näha kedagi, kellel on veel vähem õnne olnud.
    (Mmmmm, kui stereotüüpne...)

    VastaKustuta
  25. Alati, kui keegi väljendab hirmu sooneutraalsuse propaganda ees, tuleb mulle silma ette mu oma isa, kes suitsu pahvides pomiseb, et suitsetavad naisterahvad on hirmsad...
    Või see, kuidas lasteaias ei lubatud mul sealse suure uhke legokomplektiga mängida, sest: "Lego on poiste mänguasi, tüdrukud mängivad nukkudega".

    VastaKustuta
  26. Või paarkümmend aastat tagasi üks ennasttäis papi, kes mulle teatas, et: "Noored naised peaksid teiste rõõmuks õilmitsema."
    No mida, miks noortel meestel sellist kohustust ei ole? Objektistamine on nõme.

    VastaKustuta
  27. Iseenesest on gravitatsiooni mõjust kehavormidele kirjutanud ka meessoost isikud, kuu asutamisest rääkivad ulmejutud tulevad meelde. Kaamos kirjutab hästi igal teemal, pole mingit mõtet teda kuidagi soospetsiifiliselt lahterdada püüda.

    VastaKustuta
  28. Nõus sinuga Notsu. Selline silmakirjalik vahetegemine on jama.
    Las vandenõuteooriad elavad oma elu, meie lihtsalt ei anna neile elukatele süüa.
    Kiituse eest aitäh.

    VastaKustuta
  29. Vot sellised kolisevad nimeämbrid juhtuvad, kui kommentaare lugeda ja kirjutada tööl kahe telefonikõne ja kolme tont teab mille vahel...
    MORGIE, MORGIE, MORGIE kommentaaridele oli see vastus.
    Ise olen ülekasvanud notsu🐷

    PALUN ANDEKS!

    VastaKustuta
  30. Pagan, nüüd ma sain kogemata komplimendi.

    VastaKustuta
  31. Aga muide, mina olen oma blogi sabas ka paari sinu kommentaari kohta vaadanud alguses, et hoopis keegi teine. Konkreetne isik. Ja siis taibanud, et...

    VastaKustuta
  32. Ega väga palju mööda ei läinudki, ma oleks midagi Morgie kommentaari sarnast peaaegu ise kirjutanud, aga tol hetkel mõtlesin, et ei viitsi seekord vaielda, nagunii pole kasu.

    VastaKustuta
  33. Me ei vaidlegi, me lihtsalt ütleme oma arvamuse välja.
    ;)

    VastaKustuta
  34. Mis vaidlemisse kui tegevusse puutub, siis viimasel ajal olen endalegi üllatavalt tihti loobunud, kuigi see tegevus on mulle alati meeldinud. Sündinud sihuke, nii kui sündisin, nii kohe arst ütles, et "sellel lapsel on väga suured vaidlemisorganid!"
    Nüüd tajun pagana tihti, et pole mõtet. Mu vastas pole seisukohad, vaid dogmad ja mul pole kolme elu veel, et oma aega sellele raisata.

    VastaKustuta
  35. 37 kommentaari, kindlasti öeldi minu lause ka ära ... ja MITTE KEEGI pole kommenteerinud, et mhmhmhmh, vana hobune tahab ka kaeru, mhmhmhmh!, ja jee!

    VastaKustuta
  36. Jep. Ja ma ometi andsin lausa niidiotsa kätte, kui saunaliste naermisviisi kirjeldasin!

    VastaKustuta
  37. Kusjuures uuesti seda kommentaarisaba üle lugedes...polegi ühtegi klišeedesse takerdunud igavat stampi...
    Inimesed on ilusad.

    VastaKustuta