Lehed

esmaspäev, 6. august 2018

Küsin nõu. Pada kõlbab hästi



Äkki keegi oskab nõu anda?

Küsimus Narva esmastest vaatamisväärsustest:
Linnus.
Ekskursioon Kreenholmi vanades hoonetes.
Victoria bastioni kasematid (kust selline sõna pärit on?).
Aleksandri katedraal.
Jõeäärne promenaad.


Teate, seda on palju, liiga palju.
Mida eelistada, kui arvesse võtta, et linnuses on kuueliikmelisest seltskonnast kõik käinud, kes rohkem, kes vähem, kuid ülejäänu on enamikul avastamata?
Kõike ei jõua ja kedagi hanguga surudes kultuuri sisse uputada pole plaanis.

Ma ise valiksin käikudes kolamise (pole käinud) ja promeneerimise (mitu korda jalutatud), kuid äkki keegi teab oma kogemuse põhjal  veel paremat kombot?


19 kommentaari:

  1. Kreenholm kindlasti!!! Ma just käisin. Tööstuspärand on äge ja Kreenholm on Eesti selle valdkonna tipp!!! Lisaks - ei tea, kaua sinna pääseb. Ka nüüd on ekskursioon vaid nädalas korra ja kindlal ajal.

    Kindlus - oli ka väga lahe.
    Muu sõltub seltskonna eelistustest, kas sõja-ajalugu või mis.

    Kasemati etümoloogia on wikipedias olemas:
    https://et.wikipedia.org/wiki/Kasematt

    VastaKustuta
  2. Mhm, mulle endale meeldib ka Kreenholm, töö iseärasuste tõttu olen seal vähemalt paarkümmend korda käinud. Oma lõbuks teinud sadu pilte (tööaja arvelt, häbi-häbi!) Teised on nooremad, käinud nad neis hoonetes ei ole, küsisid, kas mul Kreenholmi saarest juba kõrini ei saa..no ei saa ju!
    Linnuses olen ise käinud...las ma mõtlen...neli korda? Viis? Seekordsest kambast on linnuseekskursioonil käinud kõik, võimalik, et seekord jätame linnuse vahele. See on niiiiii suuuuuur, et täidaks üksi terve päeva ära, kui süveneda tahaks.

    Kreenholm. Hm, esimene punkt paigas.

    VastaKustuta
  3. Vägev pilt! Mul on samalaadsest saalist fotod, kus on tänapäevane tööstus sisuliselt muutmata ruumis käima pandud.
    Tõsi, see oli ajutine lahendus. Nüüd on see saal ka tühi.

    VastaKustuta
  4. "kasemati" lingi eest aitäh. Kui ma olin umbes kümnene, lugesin Sergei Smirnovi raamatut "Bresti kindlus" ja seal oli pidevalt juttu kasemattidest. Minu lapsemõistus pani kokku kask+matt ja tuletasin sellest teooria, et kaseokstest punutud mattidest ehitati võlvid, mis kaeti mullaga jne jne. Üsna hea fantaasia lapse kohta, aga sõna õiget tähendust ei taibanud otsida isegu kõikvõimsa otsimootoriga. Peast tiba lapseks jäänud vist.

    VastaKustuta
  5. Novot, siis on sul omapoolne lugu rääkida, seda enam Kreenholm.

    Narva oma silmaga ära näha oli ootamatult.. helge. Eriti pärast "Minu Narva" lugemist. Mitte et ma usuks, et regionaalpoliitika suudaks pikas plaanis edukas olla.

    VastaKustuta
  6. Promeneerimine on hea valik. Minu isiklik lemmik on Narvas alati ka minna jõe äärde Narva Veneetsiat imetlema. Sinna, kus on daatšad ja imeline ehitusarhitektuur. Narva linnas veidi välja asub ka Eesti ainus helesinine laguun. Palju põnevamad kohad, kui kohustuslikud turistikad.

    VastaKustuta
  7. Ma ei ole kindel, kui viisakas selle Veneetsia imetlemine on. See on ikkagi kohalike elu, minna sinna jala või paadiga kanalite / kuuride vahele imetlema on kuidagi... imelik. Sadamasse võib muidugi jalutada või sõita, keegi ei keela.

    Arhitektuur oli Narva-Jõesuus, aga sellest on hirmus vähe järele jäänud.
    http://www.vanaraamat.ee/Aili_Paat_Liisi_Siibak_ja_Epi_Tohvri_Puitpitsvilla_Narva-Joesuu_puitarhitektuur_2003_61831-108.htm

    VastaKustuta
  8. Ööbikud jah, just sellepärast ei kuhja me tervet päev täis lihtsalt linna vaatamisega. Kole ka, kui Joala laulude vahele Kesk-Eesti aktsendiga norskamist kostab.
    Mõõdukalt, mõõdukalt...

    VastaKustuta
  9. Mõtleme veel nii.

    Kindluse külastamine tugevdab muljet, et Narva - see on piir. Eesti ja Vene, Euroopa ja Aasia, meie ja nende. Meil on torn ja lipp, siis on jõgi, siis on nende torn ja nende lipp.

    Manufaktuuri külastus lammutab seda muljet. Meie 18. ja 19. sajandu ajalugu on Vene impeeriumi ajaloo osa. Meie tööstus, majandus, kultuur, haridus käisid käsikäes Peterburi ja muu Venemaa omadega. Kreenholmi töölised käisid kohal Ivangorodist, puuvill toodi Kasahhimaalt, toorkangas läks tagasi Vene vabrikutesse...

    Kas sa tahad oma seltskonnas tugevdada isamaalist patriotismi või killustada meie väikeriigi rahvuslikku identiteeti?

    Sellest tuleb ka valik... :)

    VastaKustuta
  10. Muig...Kaur, võtame kolmandat pidi: Kreenholmi külastus veenab noori, et Eesti on võimeine osalemas globaalses majanduses, kus toodetakse kaupa tervele maailmale olles võrdne võrdsete seas. :D

    VastaKustuta
  11. OLI võimeline, OLI...

    Variant, et meist saab impeeriumi teadus- ja arenduskeskus, on muidugi endiselt laual.

    VastaKustuta
  12. Ei, Kaur, on võimeline ka praegu.
    Firma, miles töötan, kuulub eestlastele ja toodab nagu kunagi Kreenholmgi üle maailma tulevast toorainest üle maailma minevat kaupa.
    Majandusinimesi on rohkem vaja. Ja insenere.

    VastaKustuta
  13. Ah, ma siin püüdsin rumalat / kohatut nalja teha.

    kaur @ starship

    VastaKustuta
  14. Ei ole siin kohatut midagi, andsid mulle võimaluse ennast õhku täis tõmmata ja puhiseda😁

    VastaKustuta
  15. Neid helesiniseid laguune peaks ikka rohkem olema kui üks. Ligi pääseb ühele.

    VastaKustuta
  16. Äsja Narvast tulnuna(töö, mitte lõbu) mõtlesin, et ehk oleks kena Narvat harva külastavaid inimesi hoiatada: kui teatrisse sõites kasutate viidamajanduse abi, siis need juhatavad teid üle Rahu tänava viadukti Kadastiku, Kulgu ja Joala tänavat pidi Kreeholmi hoone poole.
    Hoiatus puudutab Kadastiku tänavat: seal on viis raudteeharu, millest ülesõit on mõistlik ette võtta väga ettevaatlikult.
    Nirud on, noh.

    VastaKustuta
  17. inglise vikis on põhjalikum etümoloogia, mis ei olegi su lapsepõlve omast väga kauge - vahe on selles, et arvatavasti punuti õlgedest või roost.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Casemate#Origin_of_the_term

    VastaKustuta