Lehed

reede, 2. juuni 2023

Põllumajandusaruanne



Mis kevad see ometi on, tegu on pigem kevade ja talve sohipojaga. 
Päeval kannab kevade maski, pimedas koorub kleidikesest külma-drakula. Õhtuti küünlaid kasvuhoonetesse pannes mõtlen aina kas need on nüüd siis sooja andmiseks või kalmuküünlad kurkidele - tomatitele. 
Ah,  milleks kurta, ilm halinast soojemaks ei lähe. Paarkümmend aastat tagasi oli külmadel tuulevaiksetel hommikutel silmapiir täis lõkkesuitsu alasikujulisi pilvi. Nüüd on peenardel loorid ja õunad ostetakse poest või loodetakse, et külm kõrgelt ei näpista. 
Päevad on klaarid ja kenad. 
Teen vihmatantsu igal õhtul, aga noh... vihm on šovinist, talle peab tantsima mõni kabedam mimm, siis ehk pissib pisut. Senike kurnan kaevu. Vihmutite leiutajatele tänu, kniks ja kummardus. 
Eile katkusin porganditel loori rohimiseks pealt. Porknad tulevad sel aastal poest. Poole meetri jagu on vaol pealseid ja rohkem ei halligi, mite midagi ei ole tärganud. Nüüd ma ei teagi kas osta uus seeme ja sinna peale külvata - jaanipäevaporgandid on ju täitsa reaalne asi - või oodata, et ehk veel... 
Kui külvan ja siis äkki kõik korraga tärkab saan harvendada nii, et oioi. 
Pff, porgandeid peab niikuinii alati harvendama. Otsustatud - uus seeme otsa. 
See, mida loodus on võtnud külvata kasvab mis mühiseb. 
Umbrohust räägin. 
Mida mina kasvatada üritan vingerdab seal kuidagimoodi. 
Loori all kasvanud sibulapealseid olete näinud? Nagu nukitsamehe juuksed. Kui suvi lõpuks jõuab ja loori maha võtan, ajavad end ehk sirgeks. ja kui ei aja, sööme kõverat salatit. 
Kartulipealsed on loori all pruunikirjud, külma tuulerõuged. Hea, et kartul maa all mugulaks saab, kes neid magusaid pabulaid muidu tahaks. 
Kanad. 
Oo, kanad! Ostsin kukele seltsi juurde. Nime järgi on tegu kümme kuud munenud vabapidamisel olnud kanadega, aga mul on tunne, et vabapidamiseks nimetatakse ka lihtsalt lahmaka farmihoone põrandal ringi liduvate dinosauruste karja. 
Igatahes nädalaga on need poolpaljad elukad õppinud kuivas mullas vihtlema ja muruniiduki kogujast välja kallatud rohupudrus siblima. 
Aga, vaat, kella need tõprad ei tunne. Vanadaamide seltskond on kell kaheksa õrre peal, uuskanalased on veel kell kümme ringi keksimas, käin neid vägivallaga ähvardades kuuti ajamas. 
Vägisi tulevad kalkunid meelde, mu peetud lindudest olid need konkurentsitult kõige rumalamad olendid. Tuiasid kambas ringi, nokkisid lakitud varbaid ja õhtul imestasid, miks kedagi teist õues pole. Uued kanad teevad täpselt samu asju.

Sirelid õitsevad nagu hullud. 
 Pange silmad kinni. 
 Hingake. 
 Hästi sügavalt hingake, hingake nii kuidas jaksate. 
 Kõik muu on tühine.



15 kommentaari:

  1. Lähen kohe sireleid hingama, väga hea mõte.

    VastaKustuta
  2. Kusjuures, isegi sireli lõhn on tagasihoidlikum, kui soojaga. Vähemalt püsivad õied kauem. Ja muru ka ei pra niitma sel nädalavahetusel
    😝

    VastaKustuta
  3. Oot miks ma alles nüüd Bianka kommentaari lugesin? Ma niitsin ja trimmerdasin täna täpselt päev otsa suht nonstop. Aga oleks kuidagi teisiti ka saanud...? :)

    VastaKustuta
  4. Sireli tõin tuppa, täitsa tublisti lõhnab :)

    VastaKustuta
  5. Mul kasvab sirel otse mu neitsikambri akna all, ei pea tuppa toomagi, lõhn laiutab üle maja.
    Muru sai üks kord niidetud, suht tolmab praegu. Sel aastal tõmbasin niitmisala kokku, järgmisel aastal olen veel radikaalsem

    VastaKustuta
  6. Ma istutasin neli viinapuukest ja ühe aprikoosipuu. Aprikoos tundub olevat need öökülmad üle elanud, viinapuudel läksid pooltel lehed kortsu ja pruuniks, pooled on enam-vähem.
    Kurgid, nendega on mul needus peal. Tuleb vist uued taimed osta.

    VastaKustuta
  7. Meil võttis maikuine äärmuslik öökülm kasvuhoones viinapuud ära aga need kasvatavad usinalt uusi võrseid. Loodusega ei maksa kiirustada. Eelmisel aastal läks üks viirpuu, mis hilissügisel istutatud sai, alles peale jaani roheliseks.

    VastaKustuta
  8. Kas ilmateenistuse või chatgpt käest saaks teada "millal meil viimati sadas"?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Otsi mõni aiaplogija. Vanemad elustiiliplogipidajad ei viitsi detailselt aiaelu ja looduse protsesse jäädvustama, aga nt aianduskoolide õpilased panevad selliseid asju koolitööde jaoks mõnikord tihedalt kirja.
      Meil Võru kandis sadas u 3 nädalat tagasi.

      Kustuta
    2. Ilmateenistuse käest võiks saada küll:
      https://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/

      Seal saab kuupäeva ja kellaaega pidi minevikku kruttida.

      Kustuta
    3. ... kruttisin ise ja ütles enamiku kohtade kohta, et 4. juunil (Põhja-Eestis oli kohti, kus ei sadanud, aga mujal üldiselt midagi tuli).

      Kustuta
    4. Oo! Hea ülevaatlik kaart on. 6. juunil on Väike-Maarjas sadanud 300 mikromeetrit sademeid!

      Kustuta
    5. 4. juunil ei tulnud minu juures midagi. Ilmaäpp lubas, lappasin puiduvirnadele suuri ja raskeid koormakatteid nagu lolakas, aga kõik ilmaasjata. Pilvitas, jah. Tormituul oli, jah.

      Kustuta
    6. Tglt, suured sinised vihmapilved uhasid Sulbi ja Heimtali peale maha kõik, mis neil oli, meie kylast lendasid pilved pidulikult mööda. Ma vaatasin seda looduse näitemängu teadmisega, et kohe varsti on veepuudus käes ja õppind prepper hakkab harjunud viisil isegi igat pesuveetilka taimedele jagamiseks kokku koguma. Nyyd on see siis käes.

      Kustuta
    7. ma panen pikemate põudade ajal kah kraanikaussi teise kausi, et nõudepesuvesi kordamööda eri taimedele viia.

      Kustuta