Lehed

teisipäev, 20. august 2024

Esimene päev

Alustan teisest peatükist, esimene on nii arusaamatu endalegi, et otsustasin selle vahele jätta.

Teine peatükk algab hilisõhtuse saabumisega Oświęcimisse. Kaks naist, üks mees, üks auto ja hull väsimus. Õnneks olime toad reserveerinud, võluvad konditsioneeriga toad 33° palavuses. 

Kell oli nii palju, et toit ja üks hää külm õlu hotelli restoranis oli peaaegu kõik, mida me jaksasime, hommikuks olid plaanid tehtud ja tuli jõudu koguda 

***

Mu kaaslased olid noored ning põhieesmärk oli Auschwitz-Birkenau tuur. On asju, mida peab ise vaatama. Kool on kool, kõike seda ise näha on midagi muud.

Tung muuseumisse oli lihtsalt uskumatu. Inimesed seisid sabas, arvan, tunde, et piletit saada. Me olime varased ja meilgi kulus tund ja veidi peale kuni paberi näppu saime. 

Väravas on kontroll nagu lennujaamas. Mul see LOOMULIKULT esimese korraga ei  õnnestunud ja sain jälle üle patsutatud. Muide - pildiga dokument peab ühes olema, kui pole, siis lootke, et te pole väga terroristi nägu, saate ehk piletikassast edasipääsu lunastava templi piletile. 

Grupp oli suur, kolm-nelikümmend inimest, giidi kuulamine oli õnneks kõrvaklappidega lahendatud, see töötas hästi.

Ajalugu teame me kõik, selle maastaape näha on ikkagi silmiavav. Ajus tekivad aeg-ajalt veidrad seosed. Koonduslaagri kahekorruselised hooned sirges reas - omaaegsed Kopli liinid, võta või jäta.


Korra olen ma seda mõtet juba mõelnud (kui Stutthofis käisin), seekord oli mõte palju tugevam.  Giidid. Võibolla olid nende esiisad ühed Krakowi pogrommide eestvedajad, nende järglased teenivad maailma suurima pogrommi tagajärgedelt. Kohanemine. Muide, selline arutelu võib Poolas kaasa tuua tsiviilprotsessi, ma pole ilmselt ainus ega kindlasti mitte kõige hullem omataoline.

Võibolla poleks seda mõtet tulnud kui ekskursioon polnuks nii tivoli-hõnguline. Meie ees lidus eelmine grupp, kandadel tallas teine ja giid esitas pähe kulunud teksti  kiretult ja täpselt. Hooned, eksponaadid ise esitasid oma rolli paremini. 

Birkenaus oli territooriumi suurus see, mis rusus. 



Tohutu lagendik täis veel püsti olevaid hooneid, enamik sarade asukohti on siiski markeeritud pelgalt püsti jäänud korstendega. See laager oli kunagi inimesi täis, üle saja tuhande korraga.

Teadmine, et pärast vangide vabastamist ei jäänud need sarad tühjaks. Teadmine, et vangide vabastamine oli sõjas lihtsalt juhus, mitte eesmärk omaette. 

Kõik tegid selle foto.






Mina ka, mis teha.





Õhtu viimane mõte: millal tulevad kinnisvaralehekülgedele kuulutused "müüa korter kompaktses ajaloolises asumis kahekorruselises majas..."

Ajaloost on saamas äri. Ostja asi, mida ta sealt välja valib.
Veel on inimesi kes kohapeal käivad lilli panemas, mõni muldvana sugulane käevangus. Iga aastaga aina vähem.

***
Päev oli kuum. 
Õhtuks olime kõik lödid. 
Hotellis oli spa, see tähendas kolme sauna ja mullivanni ning Tai massaaži, toda viimast me ei tahtnud, aga vesi on alati hea.

***

Reis ei olnud veel läbi.

15 kommentaari:

  1. Olen kunagi blogis kempsujuttu rääkinud. Pilt juures koos tekstiga - koledaim koht, kus olen käinud. Kemps Birkenaus siis. Just see suurus....

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, nägin. Inimene oli kulumaterjal hiigeltööstuses, mutritele privaatsust ei lubatud.

      Kustuta
  2. Järjekorrad kui Disneylandis, ainult et piletid ei ole digitaalsed.

    VastaKustuta
  3. Nii I kui II ilmasõja järel käisid ellujäänud võitlejad või nende järeltulijad lahinguväljadel nostalgitsemas. "Näe latseke, siin sai vanaisa oma jalast lahti, aga see-eest tappis maha terve kaevikutäie natse / konnaõgijaid / jänkisid." Näis, kas Ukraina sõjast - kui see mingil viisil lõpeb - tekib samasugune turism...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kindlasti tekib, ühildub kenasti Tšornobõli kui turismiatraktsiooniga. Morbiidsus mitte ei müü, vaid turundab end ise.

      Kustuta
    2. 1945 lõpetasid sõdurid, kelle vanus minimaalselt paarikümne aasta ringis. Palju neid ligi kaheksakümneseid ühe jalaga taate ikka seal ringi kepsutab, kui nad just surematu polgu moel võsudest ei paljune. Pole nagu suurem asi sihtgrupp enam....

      Kustuta
    3. Igale sõjale tekivad omad veteranid. Ja terve hulk uudishimulikke.
      Ma muidugi ei välista, et iidsete linnade varemetes hulk kummitavaid hingi ei kola, esoteerika pole minu tugevaim külg. A kui mõnda satume, siis ouija board kaasa, äkki saab targemaks.

      Kustuta
    4. Batja Lukašenka (sünd. 1954) teatas hiljuti ühes intervjuus, et tema isa langes II ilmasõjas:)

      Kustuta
    5. Hakka või doonorsperma ajalugu googeldama.

      Kustuta
    6. Nagu W ütles. Butšas käivad ikka värsked veteranid, mitte eelmise sajandi omad.

      Osalt on šokiturism ju hea. Hoiab ära tahtmise sama jama korrata. Samas ma kahtlen, kas see mõjub ka neile, kes otsuseid teevad. Ja kuna päris tipus on suur osa psühhopaate, siis neile võib rämeduste ajalugu olla puhas inspiratsioon.

      Kustuta
    7. Ma sain W ütlemisest aru küll, mu repliik käis rohkem praeguste ajaviiteväljapanekute kohta. Seal on värske veri peal, neil on isiklikku sidet teemaga vähe või pole üldse

      Kustuta
    8. @Kaur - ma kardan, et miski ei hoia ära nende jamade kordumist.
      https://www.sipri.org/visualizations/2023/sipri-top-100-arms-producing-and-military-services-companies-world-2022
      Vt mida nende firmade aktsiad teevad. See peegeldab nii investorite usku firmade tulevikku kui umbusku rahuajastu saabumise osas.

      Kustuta
  4. Lahingupaikade ja vangilaagrite turism veidi erinevad. Lahingupaikades käivad ellujäänud endised sõdalased olnud aegu meenutamas ehkki põhiline kommertsiaalne osa suunatud massiturismile. Vangilaagrite puhul rõhutakse teise poole "halb" olemisele, peale Saksamaa vaevalt ükski riik rõõmuga oma repressiooniasutusi presenteerib kui need just aastasadade taha ei ulata - rikuks kuvandit: meie hea, nemad pahad.

    VastaKustuta
  5. Stephen Kingi Tumeda Torni sarja ühes raamatus müüdi tulevikuinimestele ajarännupileteid minevikutragöödiatesse. "Koge Teist maailmasõda omal nahal. Tükke lendab!" jne.

    VastaKustuta