Lehed

reede, 18. august 2023

Nigu lapsed, igale poole oma näppe...

 


Mul tekkis sügav soov uurida seost tsirroosi (suur esmadiagnooside arvu kasv viimasel aastakümnel) esinemise sageduse keskealiste poliitikute ja  Eesti õlletarbimise (10.  koht maailmas) ja veini pruukimise (135. koht maailmas) vahel. Kindlasti peab selleks teostama suunatud uuringuid, seega pistan rahvastikuregistri postkasti kirja sooviga, et mulle edastataks sihtgrupi (kindlas vanuses maksahaigusi ravinud meespoliitikud) nimed, kodused aadressid, telefoninumbrid. Küsimustikus on kindlasti soov teada saada uuritavate margieelistusi, kehamassiindeksit,  infot nende sugulise aktiivsuse kohta õlle/veini mõju all ja lisaks oleks vaja teavet nende poolt eelistatavate naiste eksterjöörinäitajate kohta. Vaevalt, et Tartu Ülikool või mingi kahtlane Eetikakomitee mul seda uuringut läbi viia keelaks, ma ei küsi seda neilt. Kui ikka keeldu pole, siis on ju luba? Vä?

Ma saan aru teadlaste kihust kõikvõimalikke asju uurida, nad on ju nagu lapsed – igale poole on vaja oma nina ja näppe toppida. Lapsed ju ka ei hooli kui ema kinnitab, et nuga on terav või kui tass maha visata siis see võib katki minna. Teadlased ka ei hooli kui statistika näitab, et sündivus on kogu maailmas, eriti Euroopas, languses. Me ei ole saar meres, me oleme tilk meres, samade hoovust, samade tormide mõjutatud meres.

Vahele väike ränt abortide kohta. Konservide ülistatud ülirange aborte keelustav seadusandlus Poolas on viinud Poola naise soovi lapsi saada alla, sündimuskordaja on kukkunud kiiresti: 1,39 2020. aastal ja 1,33 2021. aastal, nüüd võibolla juba väiksem. Malta sündimuskordaja on 1,13. Seaduse "efektiivne" mõju on kaugele näha, millegipärast kaabuserva alla ei paista.

Aga jah, teadusest siis, Nagu mitmed juhtiv...eee...inimesed on juba märkinud: „küsijad on teadlased, nad teevad teadust, mis selles paha on!“

Mõistan,  Mengele sooviks kindlasti juudi verd kaksikute andmeid ja luba uuringute läbiviimiseks ja Francic Galton tahaks samuti mitmeid statistilisi näitajaid mõõdistamise ja küsitlemisega täpsustada. Ikkagi teadlased, saage aru!

Ma olen Baeri peale mõelnud, eriti viimaste uudiste valguses. Temaaegne eetika oli tänapäevasega võrreldes väga jämedakoeline. Ei olnud probleemi  teha uuringuid peaaegu inimeste, pärismaalastest talupoegade peal. Aga näe, looteid uuris ikkagi hirvi lahates, ei koukinud naisi katki. Kes keelas teadlast olla põhjalikum?

Ei, ma pole uuringute ja küsitluste vastu ja olen kindel, et ka ebamugavaid, isegi vastikuid küsimusi on vaja esitada. Seda hoolikamalt peaks olema küsimused läbi mõeldud, et need mõjuksid võimalikult vähe solvavana. Hea küll, solvumine on tänapäeval moes, kuid mis teha, arvestage moega, kulla teadlased, kui tahate uurida, kuidas Asjad Tegelikult Käivad. Ja tõstke pilk üles – seda konna on lahanud juba sajad teiesugused. Ma mõistan, te ei saa sealt teada kuidas ikka eesti lesbid hullavad või keda lastetud noorikud parlamenti valivad, kuid kas see on tõesti oluline? NI oluline, et seaduserikkumise tõttu ametist lahti tehtud TEADLANE, kes just äsja kinnitas, et „olen nõus võtma vastutust“ kiunatas tagajärgedest teada saades, et „Ebaproportsionaalne! Kaeban edasi!“

Nonii, valasin välja, sain hinge pealt ära. Ei midagi uut, kõik on juba enne öeldud ka teiste poolt.


"Ja see on lepingu tähiseks minu ja Maa vahel"

Rahu, eks ole?

 

 


 


6 kommentaari:

  1. Siin õige mitu tahku. Esiteks muidugi on teadlaste elu niigi keeruline, igasugu uurimustele, mida vanasti võis rahuliku südamega teha, tuleb nüüd sajast kohast mingi bürokraatlik luba hankida. Küsitlustega on lihtne, kui sa ei taha vastata siis ei vasta ja suva. Tegelt muidugi pole küsitlustega võimalik objektiivset pilti saada, sest vastamata jätavad enamuses niikuinii just need kelle vastus huvi pakuks, pealegi pole kusagil garantiid, et need kes vastavad seda ka ausalt teevad ;) Sihukesed küsitlejad, kes mulle ei meeldi saadan just sinna kuhu mormoonide värbajad :P

    Väga terav teema momendil on geneetikas, kus hiinlastel tohutu eelis, sest nende seadusandlus (ja selle järgimine) tunduvalt leebemad kui kristlikest moraalinormidest mõjutatud lääneriikide seadusandlus. Kui seadus paneb tüvirakkudega seotud uuringutele rängad piirangud mõjutab see väga paljusid meditsiiniuuringuid negatiivselt.

    Solvumise koha pealt leian, et kõigil on õigus solvuda just nii palju kui nad seda soovivad. Kas teised seda peaks tähele panema on iseasi. Nii põhjendamatu loba või väite kui ka tõestatud fakti peale solvuda on totter. Mu arust kuulub solvumine rohkem lasteaeda kui täiskasvanute maailma.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täna kuulsin raadiost head märkust: kui mõne erakonnaga tihedalt seotud uurimisasutus koostab küsimustiku, milles uuritakse ebatraditsioonilese seksi sageduse, viiside ja meetodite kohta nind sinna otsa tahetakse teada su erakondlikke eelistusi, siis milliseid uurinistulemusi sellest tuletada saaks? Et mõne erakonna esindajate seas on kõvasti hobustest huvitatuid ja teise erakonna hulgas lokkab lesbilisus? Ja kuidas ometi aitaks neist tulemusist tuletatavad ideed Eesti inimeste sigimissoovi tõsta? Ja loomulikult pole sellistel küsitluskonksudel mitte mingit seost erakonnaga, kes toda uuringut toimetavat asutust sisuliselt ülal peab?
      Mis Hiina geeniuuringutesse puutub, siis Euroopal oleks imelihtne neist ette rebida. Tuleb lihtsalt mu poolt juba mainitud Mengele meetodid lubatavaks tunnistada. Teadlane ikkagi!
      Kulla Tom, su kommentaar on privileegipukil kikivarvul seisva valge keskealise mehe arvamus. Mitte vale, mitte õige, sest kumbagi pole ses loos olemas. Me kõik vedeleme hallis alas seekord.

      Kustuta
  2. Mina, sarisigijast naisšovinistlik siga, kirjutasin kogemata sellest laulu. No see hakkas ise mu peas astuma, rytmikitarri osaga ja puha.
    https://mustkaaren.blogspot.com/2023/08/poliitiline-voitlev-naislaul.html

    VastaKustuta
  3. Mulle meeldis see saade kukus, kus 4 meest arutasid, et naistel pole midagi solvuda.. et nemad küll ei solvuks.
    Strandberg, samas võttis teaduse poole väga hästi kokku. Lühidalt - see on halb teadus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, küsimused küsimusteks, aga tähtsaim: halb teadus.
      Mehed võivad ju mitte solvuda, veab neil,aga naiste emotsioone sellelaadsete küsitluste osas peegeldab Kaarnaemanda laul päris kenasti.

      Kustuta
    2. Inimõiguste ja kultuuri kiht meie inimeste peal on kyllaltki õhuke. Kui onudele mitte vastu hakata ja nende käkke mitte iial karistada, siis oleme väga kiiresti kyllaltki toores yhiskonnas, kus naiste keskmine vanus on meeste omast oluliselt madalam. Ja mitte alkoholi ning lõbustuste tõttu. Me nägime selle märke 1990te alguses, kui maakohtade vaeseid tydrukuid aastateks pealinna või lausa vällamaale "tasuvale tööle, natuke koristama ja lapsi hoidma" kutsuti ja nad aastateks kadusid. Mõni pole tänaseni välja ilmunud ja loomulikult keegi ei tea midagi ja kedagi ei huvita. See, et meil räiget, terveks eluks vigaseks tegevat lähisuhtevägivalda kogenud naised menetluste käigus vaigistatakse ja tegijad karistuseta jäävad, on nende naiste ja lastega tegelejate sõnul reegel, mitte erand. Õnneks ei pea ohvrid enam vähemalt elu lõpuni selle sees elama, avalik arvamus lubab vähemalt põgeneda. Pole vaja, et sellest jälle yldlevinud norm saab. Selle vastu tasub võidelda.

      Kustuta