Lehed

pühapäev, 6. august 2023

Pommi lugu

 

"Ei saa untsu minna"

Ei läinudki. Film aatompommi ämmaemandast on hea film.

Kiusatus on panna siia punkt. 

Sõna "kiusatus" lähisugulane on sõna "kiusamine". Olgu, ei kiusa.

Kolm tundi filmi. Millal ma viimati vaatasin kolmetunnist linateost? Kas see mitte mingi soovituslikult kohustuslik isamaasõja eepos kooliajal polnud? Lappasin oma talvemantli padjaks Kosmose toolile, muidu oleksid kondid läbi naha tulnud.

Seekord poleks vist isegi omaaegne kõva tool seganud. Kolm tundi pinget. Üks lugu, kahe inimese saatus selgemalt välja toodud.

Üks mu lemmiknäitleja mängis väiklaselt kättemaksuhimulist aatomienergia komisjoni esimeest,  nimiosalise rollis oli näitleja, keda ma oma lemmikuks ei pea, kuid võimalik, et mu arvamus juba pisitasa muutub.

Mõlema töö oli tugev, usutav, nauditav. Kolmetunnine film oli nagu lapitekk. Kord lõik siit, teine sealt. Olevik, minevik, lapp siit, lõik sealt. Aga kordagi ei olnud igav. Ja paha sai nagu karistada ja hea leidis justkui rahu.


Ah, ei ole minust arvustuste kirjutajat. Meeldis -sellest saite isegi aru.

Üks mõte jäi juuste alla siblima. Kui filmis kirjeldati, kuidas teadlased ei olnud päris kindlad, et inimese tekitatud termotuumateaktsioon juhtumisi ahelreaktsioonina tervet maakera ei hävita, siis kust võeti julgus? Võimalus, et kõik leiab lõpu oli nende meelest ju "nullilähedane". See on tegelikult väga suur risk. See polnud null. "Nulliähedane"

Kui suur hadronite põrguti tööle pandi ringles vandenõuteoreetikute seas uudis, et selle seadme õnnestunud käivitamine tõmbab meie maailma pahupidi nagu soki. Maa kohale pidi tekkima kõike endasse tiriv must auk. Huvitav kas see oli lihtsalt umbluujutt või oli ka sellise sündmuse tõenäosus "nullilähedane"?

Millal mõni inimeste eksperiment ses suures loteriis peavõidu tõmbab? 

Jep, see oli sarkasm.

13 kommentaari:

  1. Oli mingi anekdoot, kus tulnukad toovad mehele seadme, mis lõpetab sõjad, kaotab haigused ja üldse. Mees tänas viisakalt ja võttis seadme garaažis lahti, et "näha, kuidas see töötab".

    Uudishimu ei hooli ratsionaalsusest, sel pole hirmu ega piiranguid. "Aga äkki ei plahvata" on täiesti piisav. Ja uudishimu rahuldamine ei vaja julgust. Samuti nagu veel ühe burgeri söömine ei vaja tugevat veendumust, et "ma ei lähe paksuks" või "kehakaalu ja veresoonkonna haiguste vahel ei ole seost". Tahan - katsetan / söön! Ja ongi kõik.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Miini saagiv mees, kes hoiatuse peale "mul on teine veel!" mühatab on samalaadne. Tõsi küll, selles on peategelane inimkonna rumalus rohkem kui põikpäisus.

      Kustuta
    2. Mul on "tahan teada, mis selle sees on"-asjal ees ainult 1 pidur - seadme garantiiaeg. Kui seda pole, siis kruvima!

      Kustuta
  2. Jutt hadronite põrguti seda sorti ohtlikkusest oli muidugi linnalegend, kosmosest lendab maale palju kõrgema energiaga osakesi ja mingit musta auku ei teki. Samas millal enne on potensiaalne oht takistanud uudishimu rahuldamist? Curiosity killed the cat :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Inimkond kui kass oma üheksa eluga.
      I'tea mitu neist otsas on?

      Kustuta
  3. Sa "suure filtri" mõttekäiku (teooriat, hüpoteesi) tead?
    https://waitbutwhy.com/2014/05/fermi-paradox.html

    ja sealt eriti "We’re Fucked (The Great Filter is Ahead of Us)" osa :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Fermi paradoksiga olen natuke tuttav, siiani keskendusin "Intelligentsi on lademetes, me lihtsalt ei tunne seda ära"-osale, "Kas sipelgad saavad toimuvast aru, kui nende pesa kõrvale ehitatakse kiirtee?"
      "We're fucked" osa ma ignoreerisin kahel põhjusel - maalima on ikka kangesti päästa vaja ja minu eluajal me loodetavasti filtrini ei jõua.
      Kuigi see teine põhjus on juba natuke kõikuma hakanud.

      Kustuta
    2. Paradoks ja filter on natuke eri asjad. Aga ses mõttes vahet pole, et lootust ei ole meil niikuinii. Võib kõik lõbusad pommid ja projektid mõnuga ette võtta, tulemust nad ei muuda.

      Lühemas plaanis töötab sama mõtlemine ka kliimakriisiga.

      Kustuta
    3. Tähenärija.
      Erinevad asjad, aga ma olen neid siiani samas potis keetnud.
      Fantaasiale annavad kütet nii, et... kui selle saaks reaalseks energiaks muuta, oleks inimkonna energiaprobleemid lahendatud nii kauaks kuni üheksas elu läinud.

      Kustuta
    4. No ses mõttes ikka erinevad, et paradoks on reaalne - me ei näe "neid". Filter aga puhas mõttetöö vili - me ei näe, "sest".

      Kustuta
    5. Inimene yksiku eluvormina ei suuda kuigi palju kahju korda saata. Probleem on selles, et kollektiivis peitub jõud.

      Kustuta
    6. "Andke mulle piisavalt pikk kang ja ma..."
      Inimkond hakkab kangiks.

      Kustuta