Lehed

esmaspäev, 6. märts 2023

Iga ahi pole nõrkadele

 


Täna on igatahes üks hele päev. 

Minu valitud inimene ei saanud riigikogusse, kuid tont sellege, ma pole oma südametunnistusega vastuollu läinud ja see on kõige tähtsam. Natse ei valinud, kommuniste ei valinud . Ei, sotsid ei ole kommunistid. Ref ka pole. Kommunistid jäid valitute seast välja, kahjuks said Egiptuse lihapottidesse kulbi sisse lüüa, see on küll üks näotu lugu. Nüüd läheb osa meie maksurahast täiesti seaduslikult impeeriumist unelejatele.

***

Seda ehmatust, mis poole valimisstuudio pealt ekraanilt näkku kargas ei tahaks enam tunda, õnneks oli tegu ajutise seisuga.

Palju õnne meile kõigile, siit saab juba edasi minna. 


***

Rents kirjutas ahjukütmisest, Morgie samuti. Seepeale mõtlen oma kallist paksukesest, leivaahjust. Ei ühtegi tahmaluuki, kahekordne pottvooder, et suvel palav poleks, kõvasti massi, et talvel soe oleks ja siibri asemel kriskad.

Te ikka teate, mis on kriskad? Kaks malmist potikaant, mis sobituvad teineteise sisse, alumine läheb suitsuluugi peale nagu kaas potile ja teine katab juba kinnise luugi hermeetiliselt. Soe jääb majja. 

Kõik on kena, aga mu ahju kriskad on kahe meetri kõrgusel põrandast ja ligi poole meetri kaugusel ahju välisseinast, kostnajala sees, pisikese luugikese taga. Selleks et kriskad maha võtta ronin ma tabureti peale, käärin käise üles ja tõstan esimese kaane serviti suitsukanali seina najale püsti ning seejärel teise kriskakaane samasse kohta juba ees seisva välimise luugi najale. Selleks, et köetud ahju kriskad kinni panna teeen samad liigutused vastupidi ja seda kuumas ahjukeres. nii kuumas, et parimail päevil läheb seal paberitükk tikuta põlema.

Kui ma ükskord jahedal aastaajal pikaks ajaks täiesti ära kaon, siis ilmselt olen ravimas  tahmaga reostunud ja kolmanda astme põletustega kaunistatud lahtist käeluumurdu. Taburet libiseb jala alt ära või miskit. Aa, seejärel põen kindlasti ka mingit külmetushaigust, lasen külmavõetud varbad amputeerida ja nii edasi - sandina seda ahju juba ei küta.






15 kommentaari:

  1. Mul tuli otsekohe "Kevade" film meelde. "Kiir, kurat, sul on ju kriskad peal!" (Või miskit sinnakanti.)
    Aga äge ahi sul, igatahes.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On öge ja pole ka.
      Mul pole aimugi kui pikk oli inimene kes selle ahju ehitad, kuid ta tütar oli poolteise meetri pikkune habras naine. Selleks, et oma isa ehitatud ahju kütta ronis ta pisikese redeliga kriskade luugini, surus käe peaaegu õlani tahmasest luugist sisse ja tõstis kaks paarikilost kaant teise asendisse. Sirge käega, sest lõõr on tahmane ja pärast kütmist ka tuline.
      Ja siis naersid tolle memme pojad oma ema üle: "mutt on nii kitsi, et ei raatsi ahjugi kütta, magab pliidi taga kolme teki all"
      Silma selleks, et mitte kitsiduses polnud asi, neil polnud.
      Aga ahi on tegelikult hea.
      Peakski üle tüki aja ahjus lihaga putru tegema. Kruubid ja liha õhtul ahju ja hommikul tööle minna et raatsi, sest söök...

      Kustuta
  2. Konstrui on katki, kui KÄSITSI peab põmst ahju lõõri sees sorima ja tõstma. Ma ei ole sellist ahju varem näinud, aga tänapäevasemad kaanega asjandused käivad kangilaadse käepideme abil. Las sinna ei ole võimalik midagi taolist teha? Ma olen ka päkapikk ja pean iga asja järgi ronima või käepikendusi kasutama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siin aitab ainult uus ahi, eks see tuleb lähema paarikümne aasta jooksul ette võtta. Hakka nüüd korsnajalga selle pärast lammutama....
      Too kahe kaane süsteem on originaal, mingeid kange või käepidemeid pole kunagi olnud. Ehitaja pole lihtsalt asja läbi mõelnud.

      Kustuta
    2. moodsas keelepruugis - user experience'i konsultanti polnud kaasas.

      Kustuta
  3. Mul on kohe hea meel kuulda, et ei ole mul see kõige raskem elu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See-eest on minu ahjul selgelt näha, kas kriskad on kinni või lahti. Aga tõmme on sihuke, et ahju ees istudes on mõistlik kledisaba kintsude vahele keerutada, kisub seljast ära muidu. :D

      Kustuta
  4. Ma proovisin nende kristade fotosid leida, ei ole, isegi rahvusarhiivi fotokogus mitte. Nojah. Kevade Kiir sai nende läbi suitsutatud, kui Toots ahju küttes kriskad peale jättis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Peaks siis omi alt üles ja ülalt alla pildistama ja argiivi pakkuma õige.

      Kustuta
    2. Sellised originaalsed ehitised on tglt juba kultuuripärand.

      Kustuta
  5. Ma olen ka mõnda aega elanud sarnase ahjuga korteris. Ahi oli küll ses mõttes tavapärasem, et kriskade pealepanekuks ei pidanud kätt rohkem, kui ainult paarkend sentimeetrit ahju sisse toppima. Aga taburetti oli ka mul vaja, kriskade luuk võis olla umbes vaksajagu mu peast kõrgemal. Nüüd on sellest ahjust juba pea paarkümmend aastat ainult mälestus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meelde tuli, neid kriskasid nimetati veel ka peltideks!

      Kustuta
  6. Soovijad leiavad siit selle raamatu tutvustavalt leheküljelt erinevate siibrite pilte, sealjuures ka kriskad ehk peldid.
    https://sahtel.net/toode/pottsepa-ja-korstnapuhkimistood-a-veskia-vaik/

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh Kaamosele ja kõigile fotode ja rahva koduloo-alase silmaringi laiendamise eest :)

      Kustuta
    2. Täpselt sellised kriskad pildil nagu mu ahjul!
      Soome keeles kutsutakse ahjusiibreid ka mõnikord peltideks.

      Kustuta