Lehed

teisipäev, 13. september 2022

Imeline hommik

 


Imeline hommik täna, imeline! Päike piilus tuppa, öösel pähe tulnud head mõtted ei olnud ühegi painajaliku une poolt  halliks värvitud ja kodus sai olla üksi kõigi oma plaanidega.

Imeline!

Kohe hommikul pidi alustama oma plaani täideviimisega, polnud paremat hetke ammu tegemist ootava põrandaliistude värvimiseks.

Hammaste pesemise ajal hakkasid silma veepritsmed peeglil. Panin hambaharja kraanikaussi ja läksin kööki, et sealt võtta klaasipesuliist ja pisut äädikat.  Äädikapudel oli kapis teiste maitseainetopside ja õlipudelite vahel, mingi maitseaine oli kapipõhjas laiali läinud. Häiriv. Tõstsin topsid lauale ritta, pühkisin kapipõhja puhtaks ja noppisin täis topside vahelt ühe tühja, sodi pidi ju ometi prügikasti panema.  Prügikasti avades…mh, see lõhn ei olnud just kõige värskem, tõstsin koti kastist välja ja läksin tühja kastiga vannituppa haisu maha loputama. Vesi jooksis kasti, ma ise võtsin kuivatist sületäie pesu välja. Naised on rööprähklemises osavad, minagi…

Magamistoas ei saanud pesu kohe kokku lappama hakata, enne tuli tekk voodil sirgeks tõmmata ja padjad paika laduda.  Etskae, öökapi peal on raamatukogu raamat, see sai just eile läbi, võtsin selle näppu ja – raamatukogu on siinsamas, kaks maja edasi – astun õige sealt läbi, õhtul uus raamat käepärast.

Oh kui hea ilm oli õues! Milline kargelt lõhnav õhk, sellise ilmaga lausa pidi parki jalutama minema, hiljem on terve päev pea selge.

Pargis oli palju inimesi. Mõni jalutas, mõni jooksis, mõni istus pingil ja tundis end niisama mõnusalt. Muru oli langenud puulehti täis. Kindlasti oli ka surnuaias kõik kohad puulehtede alla mattunud. Buss tuligi ette, kaua se ikka aega võtab.

Kalm oligi korraliku lehekihi all, paar sületäit sai niisama kokku kahmatud ja kasti viidud, aga lõpuks läks ikkagi reha vaja. Hea, et kunagi sai põõsasse üks laste rehatükk peidetud, oli kohe mugavalt käepärast.

Eks oli ikka päris ammu ka kui too reha sina susatud sai, aastad kasutamist oli tööriista üpris hambutuks muutnud. Kindlasti pidi uue ostma,  lähen käin poest sipsti läbi, mis tehtud see tehtud, mõtlesin.

Buss poe poole oli seesama, mis suvilasse sõidab. Oot, aga suvilas olid arooniad korjamata… üks sõit, kaks asja, alguses arooniad, siis reha.

Näe, suvilanaaber ka bussis. 

Ah, et  jõe ääres metsas on männiriisikaid nagu muru? Kauaks neid ikka jagub, peatus enne suvilat tuli lihtsalt bussist maha mina ja läbi metsa kohale jalutada, tee pealt seeni korjates.

Esimesed seened olid ussitanud, vist sai ilmaasjata bussist maha tuldud.

Tegelikult… kui männiriisikaid on, siis peaks ju kaseriisikaid ka olema, kaseriisika koht on teise metsasihi alguses. Kaseriisikad on ilusad seened, neist tuleb väga ilus hoidis.

Ah, vilets seeneaasta.

Kaseriisikaid oli vaid kaks tükki ja needki ussidest läbi aetud. Nojaa, täiskuu aeg, oleks siis, et noorkuu, noore kuu ajal on seened puhtad.

Läheks parem turule, seeneisu tuli juba peale ja turul müüvad mutid kukeseeni, neil oma salakohad. Kukeseened, need ei ussita.

Buss tuli ka nagu tellitult. Hea koha sain istumiseks, otse juhi taga, reklaame oli hea vaadata. Isegi filme reklaamiti…oi, kas SEE film on ka juba kinodes? Ma tahtsin seda kindlasti näha!

Kino polnud ju kaugel, hopsti bussist maha ja …aga rahakott, rahakott oli koju jäänud!

Oligi kodus, esiku põrandale oli kukkunud.

Heldus kui liivane oli põrand!

Tolmuimeja välja, see käis kähku. Ah, tolmukoti peab ka ära vahetama…kus see pagana prügikast nüüd oli, kuhu ma täis tolmukoti pistan!

Mis mõttes vannitoas? Milla sai vesi sinna jooksma pandud?

Miks mul reha käes on?

Kuhu ma raamatukogu raamatu jätsin?

 

Homme on parem päev. Täna oli liiga palju pisiasju vaja korda ajada.

Oot, kus mu hambahari on?

 

 


40 kommentaari:

  1. Mallukas ütleks, et see on ATH.

    VastaKustuta
  2. Ahsoo. ATH.
    Peen nimi kanapäisusele
    (Mitte, et ma seda diagnoosi pisendaks, taoliste päevade kalendrisse hankimiseks ei pea alati diagnoosi omamagi)

    VastaKustuta
  3. Koristamise-keskendumishäire.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :)
      Hästi öeldud.

      Huvitav, kas see esineb ainult daamidel? Mehed on selle koristamise asjas (suht) immuunsed. Kui sokid on teleka ees põrandal, siis ju seal ongi nende koht. Aga küllap meil on muud viisid sama tulemus saada nagu Kaamose tekstis :)

      Kaamos, kiidan sind taevani õhkkonna loomise ja kirjeldamise oskuse eest :)

      Kustuta
    2. Pole see ühti nii soopõhine, mul on kaks skaala teine teises otsas olevat poega, tean, millest räägin. Ja nu enda sokkide koht on mõnikord keset põrandat ja mõnikord triigituna kapis, see oleneb kuu seisust ja vareste lennusuunast.

      Kustuta
    3. Siiski on olemas stereotüüp sokke laiali paiskavast mehest ja selle üle näägutavast naisest. Stereotüübid on vastikud, aga kahjuks sellevõrra ka tõesed..

      Ja surnuaiad on üldse puhtalt naiste teema. Aitab muidugi ka see, et mehed surevad ära ja jätavad naised haudu koristama. "Mina puhkan, sina rehitsed."

      Kustuta
    4. Seda viimast stereotüüpi olen ka ise ekspluateerinud:
      https://kevadtulebikkagi.blogspot.com/2018/06/peenramaa.html?m=0

      Kustuta
  4. Mitte, et see jada mu elust maha kirjutatud oleks, kuid see diagnoos mulle mõnikord täitsa sobiks. Äärmisel juhul koristamisallergia.

    VastaKustuta
  5. Kukeseened ussitavad küll ju?

    A selliseid päevi tuleb ikka ette. Õhtuks on tunne, et terve päeva olen ringi sahminud, a tehtud ei miskit.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ri mäleta, et oleksin muudmoodi ussitanud kukeseent näinud kui sellist, mil seenejalas oleva üheainsa priske tõuguga seent. Sedagi ainult siis kui teisi seeni tõepoolest üldse pole.
      Kukeseenel olevat seeneusside jaoks sobimatu koostis, kusagilt lugesin. Kogemus toetab loetut seekord.

      Kustuta
  6. Mul oli hiljuti elumuutev avastus, et kui ma ei ürita oma käike ja tegemisi niiviisi lõpmatuseni ära optimeerida nagu sinu loo minategelane, siis ma saan tegelikult rohkem tehtud.

    näide: mul on vaja selliseid väljaskäimise asju teha: apteegist allergiarohtu hankida ja trenni minna.

    "Optimeeriv" mina: ma siis lähen enne trenni varem välja ja ostan tee peal rohu ära.

    Tulemus: ma ei jõua kas trenni või apteeki, sest mitte kunagi ei õnnestu parajat ajakogust välja kalkuleerida.

    Rahulik mina: käin kohe praegu apteegis ära. Õhtul mitu tundi hiljem lähen trenni.

    Rääkisin A.-le ka "tead, ma avastasin, et kui mul on apteeki vaja, siis ma ei pea trenniminekuni ootama, vaid võin kohe ära käia!". Tema vastas, et avastas hiljuti umbes sama. Nii et selline salateadmine hõljub universumis!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on kogu täiskasvanuelu olnud põhimõte "kui viid, siis too, kui tood, siis vii", teistmoodi väga ei oskagi. A ma tean, et tesiti saab ka, ausõna, tean! :D

      Kustuta
    2. Umbes samasugune avastus oli, et ma võin ka lihtsalt laua tolmust puhtaks pühkida. Või lihtsalt vaiba ära kloppida. Ei pea iga jumala kord kogu toa koristamist ette võtma, võib piirduda ainult sellega, mis just praegu mu elutegevust pärsib.

      Kustuta
    3. lühemalt öeldes "ajan raja sisse".

      Kustuta
    4. Oo jaa, sellest saan täiesti aru.

      Kustuta
    5. A väga depressiivsetel perioodidel liigub taluvuspiir sinnani, kus "ma ei pea kraanikausitäit musti nõusid ära pesema kui süüa tahan, saan sealt alat võtta kõige vähem musta tassi, et sellest suppi juua"
      Olen ka seal olnud.

      Kustuta
    6. selleks on mu (teisepoole õpetatud) nõks, et kui ma midagi kraanikaussi panen, peseks sealt sama hooga midagi eest ära. ei pea kõiki nõusid pesema, ainult selle jagu, mis ma sinna asemele panen.

      Kustuta
    7. See nõks (või "pane kohe nõudepesumasinasse ") töötab mul ainult siis kui peas kõik veel kokku kukkunud pole.

      Kustuta
    8. "kui ma midagi kraanikaussi panen, peseks sealt sama hooga midagi eest ära" -- minakaa, minakaa!!!

      Ma küll tihti nii, et ühe asja panen, teise pesen ja siis pesen kohe selle asja ka, mille panin.

      Kustuta
    9. novott, Kaur, siin on sulle vastunäide sellele sokke paiskava mehe ja näägutava naise stereotüübile - sul on see nõks, A.-l on see nõks ja A. pidi seda mulle õpetama, sest muidu tegin mina kraanikaussi süüdimatult nõudetorne.

      Kustuta
    10. (minu meetod oli enne pmst peaaegu see, mis Kaamos paar kommentaari tagasi kirjeldas, ehk " ma ei pea kraanikausitäit musti nõusid ära pesema, kui süüa tahan", aint et ma selle ühe, mida vaja, siiski pesin. A. hakkas protesteerima, sest talle ei meeldi ka seda üht nõud nõudehunniku otsas pesta.)

      Kustuta
    11. Mul on kiiksuni süvenenud sallimatus kraanikausis olevate nõude osas, MINU kraanikausis EI TOHI midagi olla, mul on ebamugav. Olukord, mida kirjeldasin tekib mul ainult siis kui depressioon on kõik sõlme keeranud, seda on olnud. Praegu nii kole see olukord õnneks pole.
      Sokid... heh, need on teine teema. Las nad olla, kus tahavad. Kui koristan, siis karjatan nad kappi ilusasti kokku, kui tuleb tuhin peale, löön kõik klantsima ja isegi paaritan sokid ära, ise teades, et "kõik läheb mööda".

      Kustuta
    12. See on üks kummaline kontseptsioon, et pesen ära kraanikausis olevast nõudetornist ÜHE asja. Kui ma juba pesema hakkasin, siis asi see pole ka kõik ülejäänud nõud ära pesta? Kui kogun torni, siis kogun torni. Sest ma ei taha pesta. Isegi mitte seda ühte nõud. Ja kui juba käed said märjaks, siis miks jätta töö pooleli?

      Mõne muu töö poolelijätmisega mul probleemi pole.

      Kustuta
    13. sa oled ilmselt lihtsalt parem planeerija ja vähem impulsiivne kui mina - kui ma tahan kohvi, siis ma TAHAN kohvi ja kohe paluks, ja kohvitassi ärapesemine + kohvi tegemine on maksimaalne viivitus, mida ma kohvi saamise eel välja kannatan.

      Tõsi, kohvivee keemaminekut oodates pesen mõnikord lihtsalt aja parajaks tegemiseks mõne nõu ära. Aga sama hästi sobib mingi muu tegevus, nt kui on kirjade läbilugemisega kiire, siis ei pese nõusid, vaid loen kirju.

      Kustuta
    14. Kui iga kord pesta kraanikaussi pandav mahuti ära ja lisaks veel üks ese sealtsamast kraanikausist...kuulge, see on matemaatiliselt võimatu.

      Kustuta
    15. ei, matemaatiliselt on vägagi võimalik, päriselus läheb huvitavaks.

      Kui sa alustad tühjast kraanikausist ja pesed sealt iga kord midagi uut sisse pannes ära nii selle uue asja kui midagi veel, siis nädala aja pärast on sul tekkinud nädal aega nõudepesukrediiti!

      Kustuta
    16. ehk rubriigist "miks armastada matemaatikat" - seal on kõik parem kui päris elus!

      Kustuta
    17. Jaa, sul on õigus, lapsena arvasin, et kui jalad enne magamaminekut näiteks kolmapäeval hästi korralikult ära pesta, peaks sellest vähemalt laupäevani piisama. Vanemate meelest pidi seda rehkendust paraku iga päev tegema.
      No ma tervet ei jõudnud, tegin pool.

      Kustuta
    18. aga nõudega seda olukorda tegelikult ei teki, sest nagu kõik teavad, tekivad mustad nõud kraanikaussi ka ilma, et keegi neid sinna paneks. Meil küll tekivad!

      Kustuta
    19. Kui mustad nõud tekivad ise, on tõenäoliselt süüdi kraanikauss. See tuleb välja vahetada ja poes nõuda garantiid, et nõud ei hakka kogunema ja vedelema. Meil küll ei teki kraanikaussi ise midagi. Sinna küll kuhjub mõnikord torn, sest ma kohe ei viitsi, aga alati on täpselt teada, kes mis anumast sõi ja kuidas anum kraani alla sai.

      Kohe viitsin pesta taignakausse, sest need sunnikud kuivavad muidu ära ja siis on nende pesu kordades tülikam. Teiste asjadega on nii ja naa. Kuna alalises kasutuses on ainult 2 supitaldrikut, 2 praetaldrikut, 2 alustassi ja mõned plekk-kausid, siis väga kaua ei saa korjata - puhtad nõud saavad lihtsalt otsa.

      Kustuta
    20. Kraanikaussides lokkab salapärane isetekkeline elu.
      Homunculuse asemel pisitaldrikud. Kuidas neid ladina keeles nimetadagi....

      Kustuta
    21. patella? (patina on suurem.)

      Kustuta
    22. Nagu roomavad taldrikud...?
      Minge metsa, ma hakkan selle fantaasiapildi peale ainult lõkkel orgi otsas küpsetatud mannaputru sööma, ei mingeid lauanõusid enam!

      Kustuta
    23. kuuldavasti ilmub supisöömise järel salapäraselt patella repens var. iuris.

      Kustuta
    24. Lõkke ääres elab P. sylvestris.

      Kustuta
    25. Küll on hea, et kuukel pakub ka tõlkevõimalust. Niiviisi võib ladina keele peaaegu et selgeks saada!

      Kustuta
  7. Samas stiilis (fb-le ligipääsejatele):
    https://www.facebook.com/photo/?fbid=473852074785114&set=a.409099331260389

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Selleks, et kõik korralikult ära rääkida" tuli kohe meelde.

      Kustuta