Lehed

esmaspäev, 20. september 2021

Düün

 



Teate, kui hea film on Düün?

Ei tea? No minge siis vaatama! Mu jaoks oli kõik oluline raamatust visualiseeritud, vokaliseeritud (kas see on üldse sõna? Nüüd on!) ja sel moel kokku segatud et enam paremini ei saagi.

Kunagi olid pilditeksti poolest „Tähesõdade“ filmid avangard. „Düün“ teeb neile ringiga sisse, kusjuures müstikaga pole lolliks mindud. Natuke on lõivu makstud inimlikule soovile näha näitleja näoilmeid - kõrbes, kus turvakostüüm isegi higi kokku kogub ollakse katmata nägudega?  Aga olgu, annan andeks.

Helid. Keeled, hääled, kõik, mida võib muusikaks liigitada – märkamatu ja mõjuv.

Lugu ise.

Pff.

Kahjuks tekkisid paralleelid. Mitte sellepärast kahjuks, et pahasti tehtud. Kahjuks seetõttu, et kõik need asjad oleksid, ilmselt ka on toimunud maises mõõtkavas siinsamas, meie maailmas.Nüüd on teist filmi vaja, sest täna on kinos alles preambula. Ambula on teel. Loodetavasti. Ja joostes.

 Muuhulgas: esimesed kakskümmend minutit tegelesin kahe näitleja eelmistest rollidest väljakiskumisega. Timothée Chalamet tuli „Kutsu mind oma nimega“ – filmist kätte saada ja Stellan Skarsgård „Nümfomaanist“. Natuke läks aega, aga välja nad tulid.

 Öine kodutee oli ulmeline.








16 kommentaari:

  1. Vastused
    1. Ma ka kaesin, et rong, aga see keerab kraavi - kardab vast, et Kaamose sõiduvahend on kõvemast puust...
      8)

      Kustuta
  2. Minge metsa, kuu pole mingi rong, kuu on das Thing!

    VastaKustuta
  3. Aitäh arvustuse eest. Lähen vaatan, ja võtan sõbrad / lapsed kaasa, kui saan.

    VastaKustuta
  4. Kaamos -- kui noorele inimesele see juba vaadatav võiks olla?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Filmis on veriseid stseene (mitte ni palju kui tavalises märulis) ja palju reeturlikkust ning inimlikku madalust mis võib, kuid ei pruugi jääda liiga noore inimese puhul meeltesse painama.
      Küps kaheteistaastane võiks küll vadata, eluvõõras viieteistkümnene ei saa mitte midagi aru.

      Kustuta
  5. Kui nad oma destimaske korralikult ees ei hoia, siis on juba pool lugu rikutud. Esimese Düüni tegi loetavaks just nimelt selle planeedi ökoloogia ja inimeste raskused sellesse sobitumisega. Õhkõrnalt puudutati ka dilemmat, kas muuta ökoloogiat inimestele meelepärasemaks või hoida midagigi alles.
    Maskid olid selle ökoloogia suur sümbol.
    Ma olen nüüd täitsa pahur ja ei tahagi seda filmi vaatama minna.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ära porise, ka see teema on filmis üles tõstetud ja vastu maad visatud. Aga kuidas sa maskistatud ilusmehi muidu näeksid?

      Kustuta
    2. Keha ei ole seks ve? A neil peaks seal mingid koopastseenid ka olema. Kas poleks äärmiselt seks, kui ilusmees on muudkui maskis, muudkui maskis ja olukord on ni pinev ja põnev ja siis koopasse jõudes eemaldatakse need maskid sensuaalselt ja siis on korraks ni ilus ja siis pärast jälle maskid ette ja pinev ja põnev. Noh? Muidu on nagu nudistide rand - liiga palju liha.
      Porisen jah! Mina nii ei mängi! Emand Jessica oli OK ve? Ja see vana nõid, kes teda peedistas?

      Kustuta
    3. Striptiis pole väga see, mis mind kütab ja kehad olid skafandris, liibuvas küll, kuid siiski sootus ja steriilses skafandris varjul.😁
      Mul ei tulnud kohe meelde, et emand ei olnud valitsejaseisuses, vaid "kõigest" pärija ema, sestap olin nõutu, et miks ta nii vari on. Pärast sain aru. Vana nõid oli ehe, aga film oli kõigest pool raamatut, nii, et tahan veel!

      Kustuta
  6. Vaatasin, üleliia just ei meeldinud. Ja tummfilmina oleks see parem. Kakspooltundi pateetilist muusikat - ee.

    Kodutee oli meil ka tore, viis-kuus minutit täie rauaga kihutamist tühjas linnas (ccplaza - Kadriorg). Olime lapsega kahekesi ja film lõppes kell pool üks ja autosid polnud ja sõitsime ratastega pmst igalt poolt sirgelt otse. Laps "selline tunne, nagu sõidakski selle kosmoselaevaga."

    Raamatuid on originaal-sarjas kuus, need on mul kusagil olemas ja loetud ja uduigavad, peale siis esimese, mis maailma loob. Kaksteist filmi. Brr.

    A lapsele meeldis ja ma saadan mõne neist veel vaatama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ta ole, võti on sõnades "loetud ja uduigavad".
      Kui raamat ei meeldinud, ei saa väga raamatu järgi tehtud film ka meeldida.
      Ketser oled ikkagi.

      Kustuta
    2. Esimene meeldis väga, muidu ei oleks ma ju ülejäänud sarja otsinud ja ostnud. (Stockholmi sci-fi raamatupoest Väster... västra... longbottenil.)

      Kustuta
  7. Siis see võrdlus raamatu ja filmi vahel:

    A LOT of the story is told as internal monologue of characters. ... Movies are "show, don't tell" media, and unfortunately Dune is a story that is told, not shown.

    Muidugi on palju neid, kes ei viitsi raamatut just seepärast lugeda, et seal on lõputult sisemonolooge ja üldse sügavamõtteliselt jauramist. Kui see ei meeldi, siis ongi film väga okei.

    VastaKustuta