Lehed

esmaspäev, 9. august 2021

Need ka mõned mured



Kui ma laps olin, siis oli autosid vähem. 
Täpselt sajand tagasi, 1921, oli Eestis 110 autot. 
 Mitte, et see oleks aeg, mida ma mäletan, NII vana ma ka veel pole. 
No võimalik, et oli natuke teine arv, aga palju see ikka pakutust erines. 111? 109? Mõni ime, et küla vahel autot nähes lehmad kuuselatva ronisid ja teenijatüdrukud rasedaks jäid. 
Praegu võiksime kõik Eestimaa inimesed korraga autodesse toppida ja ruumi jääks ohtralt ülegi. 
 Kui ma laps olin, siis oli autoroolis naisi palju vähem. 
 „Tal on juhiload!“ oli naisterahva kohta antud hinnangus selline kaheldava väärtusega lause. Miks tal on load, kas meest pole või, kes sõidaks? Ta on ju naine, naised ei oska sõita, seda teadsid ometigi kõik. Kui auto laguneb – ja nad lagunesid - siis kes auto jälle korda teeb, ega ometi („hahahaahaaa!“) naine ise? Magda Vitisman parandas küll ise, aga ega siis kõik naised ometi …naiste pea pole sedasi ehitatudki! 
Küsimused, küsimused. 
Siis hakati maakoolides autojuhikursusi läbi viima. 
Ma olin linnatüdruk, linnas sõitsid naised bussiga ja olid maatüdrukute peale kadedad. 
Mul olid prillid -6, pimedatele juhilube (muide, meelega järjepidevalt mitmuses, siis olidki „juhiload“) ei olnud ette nähtud, mis siis, et prillid kompenseerisid puudujäägi. Aga ma andsin silmaarstile altkäemaksu ja sain autojuhi arstitõendi ka lõpuks kätte.
Kursusele siiski ei pääsenud, sest „rasedad ei tohi autot juhtida“. (Kui ise ei oleks seda tsirkust läbi teinud, ei usuks!) Siis ma olin muudkui rase ja väikelapse ema ja jälle rase ja jälle väikelapse ema ja jälle… aastad läksid. 
No ja kui ma enam rase ei olnud ja lapsed ka kaela kandsid, siis olin ma nii loll, et kukkusin sõidueksamil läbi. 
Jumal tänatud, et kukkusin, ma oleks kellegi kindlasti lömmi sõitnud, sõiduõpetaja tüdines minust lihtsalt ära ja ausalt – ta oli nüüd tagantjärele mõeldes ikka jube vilets õpetaja. Jube vilets. See, mida tema rahuldavaks pidas oli pehmelt öeldes õudne. 
Neljakümneseks pidin enne saama kui juhiloa sain. 
 Paar nädalat tagasi vahetasin autot. 
Pole enam need ajad, kus vanaisa jättis oma maantemuhu pojale, kes seda siis hoolega hoidis, sest millega muidu ta poeg tulevikus sõitma hakkab? 
Nüüd on uus probleem - seisan teinekord tee ääres ja googeldan: kuidas kasutada püsikiirushoidjat, kuidas avada bensiinipaagi luuki, kuidas panna kella õigeks, kuidas…. Aga „Judas Priesti“ plaate pole selles autos kusagilt kuulata. 
Osta või Walkman… 
Ja kui ma saan üheksakümmend, siis sõidan teiste omasuguste vahel laveerides poodi peti ja silkude järele autoga, mis on koksitud ja kraabitud nagu koerale loobitav kaigas, sest „kes neid isesõitvaid autosid ikka usaldab, näe, naabri-Milda alles aja eile ühe oma kõnniraamiga müksates kraavi!“




24 kommentaari:

  1. Mulle ka rohelised autod meeldivad!:)
    Sul paistab auto olevat komplektis järelkäruga?
    *autojuht aastast 1976
    Jah, nii vana ma olengi!:P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pildil on mu järgmine auto. Viskan kodu ja poe vahele rööpad maha ja....

      Kustuta
  2. Erand kinnitab reeglit, jah. Minu onutütar (just sai pensionile) on eluaeg olnud peres see "mehisem"pool, ehitanud maju ja parandanud autosid, sõitmisest rääkimatagi.
    Üheksakümnendate alguses, kui mina kogemata autokooli sattusin, oli ka veel n-ö. vana maailm, eksami sooritasin viie õppesõidutunniga (isa autoga oli ka paar tundi tiirutatud, kokku tuli ikka alla kümne). Tol korral küll juba lubati rasedaid rooli, käisime koolis koos viimast vinti titeootel naabrinaisega. Aga õppesõidud ja eksamid tegin ikka igivanade mosse- ja volgarontidega. On, mida mäletada :)
    Muusika kuulamisega on jah asjad muutunud, pidevalt muutuvad edasi ja minu arust liiga kiiresti. Alles oli kassetimängijaga masin, siis CD-mängijaga, seejärel jõudsin mälupulkadele üle minna ja nüüd olen jälle sellises sõiduriistas, kus ainult CD-mängija. Aga mul on ju kõik parem sõidumuusika mälupulgal!

    Ps. Mis marki uus koduloom on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu uus on sakste vana, mutiauto Toyota Yaris. Tege'lt meeldib mulle vaikuses sõita, või, noh, Vikerraadio sobib ka mutiautosse hästi. A plaate pole enam pea kusagil kuulata lihtsalt (enamasti ei mäleta tahtagi)

      Kustuta
  3. hea meenutus.
    Ma üldse ei tahtnud lubasid st ise roolis olla. Siiamaani on minu arusaamine luksusest, et mul on autojuht mitte porche. Aga lõpuks tegin ja.. siis kolisime Tlnsse. Nutsin ja sõitsin :) Nüüd olen viimased ca 20a aastat sõitnud pea igal nädalal 400 - 800+ km. Ei väsi oma tööandjale kordamast, et kui ma oleks tahtnud autojuhiks saada, oleks hakanud rekajuhiks..
    aga muusika osas. Mul on ka nüüd auto, kus enam plaati kuulata ei saa.
    Ja sp tegin endale Spotify konto. Rahul. Telefonist lülitan sisse ja auto kõlarid esitavad :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Misasja, nii palju sõitmist?
      Tallinnas sõidan ma takso või ühustranspordiga, teil on oma hulle piisavalt, pole seda ühte veel lisaks vaja.
      Hädaga teen autosõidu ka ära. HÄDAGA!

      Kustuta
    2. "Siiamaani on minu arusaamine luksusest, et mul on autojuht mitte porche" - sama hoiak on põhjus, miks mu vanemad ei ole endale padulinlastena kunagi autot soetanud, kuigi isa tegi kunagi nooruses juhiload ära (ja seejärel oli tal tohutu rikkumisteta juhistaaž, sest ta ju ei sõitnud, kust siis need rikkumised).

      Kustuta
    3. Autojuht tähendab vestlust, kasvõi paari sõna ja mõnel hommikul päädiks see mõte minu puhul salaja nurgast jalgratta võtmise ning limusiinijuhist möödahiilimisega.

      Kustuta
    4. Ma arvan, et kui saab juba endale autojuhti lubada, siis saab endale lubada ka sellistel hommikutel üldse koju jääda. Kindlasti on siis ka kodus midagi, millega aega sisustada, näiteks degusteerida eri šampanjasid.

      Kustuta
    5. "Autojuht teadis, et see oli jälle üks neid hommikuid, mil paruness ei rahtnud kedagi näha. Köögitüdruk oli talle juba poolteist tundi tagasi vihjanud, et tema pakutud peekon ja munad olid söögitoas kuivanud, samal ajal viis otse karbist pihuga kahmitud hommikuhelvestest pudenenud rida Hansu ja Gretekese muinasjutu kombel veinikeldri raske ukseni. Pealelõunal tuleb jälle tabada see hetk, mil paruness oli oma tegevusega, mida ta ise nimetas šampanjade degusteerimiseks jõudnud faasi, kus ta ei olnud veel koomas, kuid oli juba mao tühjaks oksendanud ja viia ta ülemteenri abiga ühte maja teises tiivas asuvatest vannitubadest. Kui hästi läks, ei võtnud paruness enam jalgu alla ja magas kuni vältimatu kiirrongina saabuva peavaluni mõnel vannitoa kanapeel, kui nii hästi ei läinud, tuli protsessi korrata. Kõige olulisem oli parunessi toimuva ajal mitte kõnetada, eelmine autojuht oli töö kaotanud kõigest valel hetkel öeldud tere pärast...."

      Kustuta
    6. Minu lemmikkirjanikud olid otsustanud vanaks saada ja lusika nurka visata. Pratchett ja seejärel ka Paasilinna. Ja mis ma näen! Nende mantlipärija avaldab oma loomingut suuremalt osalt siinses blogis!
      (see viimane kommentaar oli küll täpselt nagu emma-kumma eelpoolmainitu sulest kukkunud. Täpselt.)

      Kustuta
  4. load aastast 1978. käisin ka silmade pärast arstide vahet. ma olin nii lapsuke, et altkäemaksu ei taibanud anda. nõustajat ka polnud. nii ma siis käisin kordi jakordi Põlva ja Räpina vahet kuni keegi neist ära tüdines ja arstitõendi välja kirjutas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minult arst küsis otse, ma olin naaaaatuke üle kahekümne siis, kus ma teadsin pakkuda :)

      Kustuta
  5. Ega muusikakuulamiseks spotify kontot tegema pea. Piisab mälukaardist, kus muusika peal, lükatuna vanasse sinihambavõimekasse telefoni.

    Aga jah, veab mõnel - silmaarstile altkäemaks...
    Võib-olla pidanuksin sama perearstile pakkuma, kui juhilube tahtsin saada.
    Aga enam mitte, sest olen seda meelt, et mees sõidab, mitte mingisugune paber - ainult vahele ei tohi jääda.

    Aga tundub, et see raudteeruun nimega Äänislane seisab kuskil Avinurme kandis...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Avinurme loomake jah. Ma ta nime - Äänislane - ei teadnudki!

      Kustuta
    2. Ega ma ka tea - pildilt lugesin ninaesist nime ja ajukeemia millegipärast keeras venekeele automaatselt maakeeleks kätte.
      Peab vast, kui meeles seisab, sealtkandi sugulastelt üle küsima, mis nime see "su tulevane lokomotiiv" kannab, kui üldse kannab...

      Kustuta
    3. Äänisjärvi, eh, muidugi!

      Kustuta
  6. Sõidu- ja teooriaeksamid on nõrkadele. Mina sain oma load 1990ndate keskel konjakipudeli eest (Belõi Aist). Hiljem õppisin olude sunnil sõitma kah.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui ma mõnegi oma kunagise tuttava juhiloasaagasid meenutan, siis Ratched minus imestab, et teedel niigi hea kord valitseb.
      Aga nõukaaja lõpp ja vabariigi algusaastad olid nagu ...ulme.

      Kustuta
  7. Hiiiii...!Juhiluba aastast 2006.Mul oli selline natuke vinguva häälega sõiduõpetaja.Hiljem kuskilt psyhholoogiaraamatust lugisin,et seda peetakse yhex parimax variandix.Kui sellisega suudad rahulikux jääda,ei aja isegi abikaasa enam närvi...😊
    Prillid on ka.-5.0 olid tegemise ajal. Ei mingit muret.Ainult märkus prillide kohustuslikkuse kohta.
    Hm...määrustikuvälise lisamaxe kohta...Autokooli n.ö. exam on rangem,kui ARKi oma.Exida võis yhe korra.Sain lisavõimaluse,sest olin nii aus,et juba näostki näha.Isegi sellist mõtet ei tekkinud,et midagi pakkuda.Kogu lugu kestis täpselt aasta.Kõigepealt autokool.Siis iga kuu mõni lisatund,kuni tekkis exami jaox piisavalt raha.& mõlemad examid said läbitud esimesel katsel.

    VastaKustuta
  8. Muusikakuulamise kohta veel.Mul on CD mängija autos kyll.Aga neil pole alati kõike,mis meeldib.Transmitter on yx seade kuhu saab torgata mälukaardi.Maxab nii umbes 10-20 euri.Ta ise käib sigaretisyytajasse & natuke tuleb teha hookuspookust autoraadioga.Peab nimelt tekitama sellele vidinale oma kanali...☺🤔

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hmm....
      Vaja uurida.
      Midagi Aivo soovitatu sarnast, lihtsalt teine apastraat näib olevat...?

      Kustuta
    2. Ah, eks see uurimine oleks lihtsalt seepärast, et põnev asi, mida enne pole näinud.
      Jääb seisma, on seda kola maailma veel juurde vaja. Hakkan parem ise laulma, ei tiku siis ka hääletajad enam lehvitama kui ma röökiva autoga lähemale sõuan :D

      Kustuta