Lehed

laupäev, 19. aprill 2025

Kiirnuudlid

by W

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal pitsalõik ja nii 100g erinevaid lihatooteid tööandja kulul (+ koju jõudes tass tomatimahla)
  • Õhtul kiirnuudlid

Munakaste ja kartulid läksid Ahjualusele. Ma ei tea, miks ma ikka üllatun – võiks juba harjunud olla, et kui midagi vähegi söödavat on saadaval, on kohe ümberringi inimesi "Ma söön hästi vähe, pane ainult natuke." Ja kui nad on kenad, pesevad nad potid, pannid ja taldrikud ise ära. 

Ühesõnaga pühad. Teised söövad pashat, munavõid, rammusaid roogasid, lauad lookas nagu mõisaproual. 

Ma optimeerisin end ümber kiirnuudlitele. Aeg kokku 15 min. 

  • Kapsas 0.08 (külmkapi alumisest sahtlist)
  • Külmsuitsusalaami 0.5 (see eilegi kasutatud Maxima allahindlustoode)
  • Porgand 0.08
  • Maitserohelise jäänused 0.2
  • Majonees 0.1
  • Thai Choice Tom Yum kiirnuudlid 0.79
Noaga peenestatud kapsas esimesena kaussi, kannust keev vesi peale, siis salaamitükid, siis purustatud kiirnuudlid, maitseainepakikesed; riivitud porgand, majonees ja roheline paar min hiljem. 

Kokku 1.75 

See on liitrine kauss

Pärast roheline banaan ja  Maks&Moorits kanafileenagitsad 230g (0.99 -50%), 100g rediseid ja mul on veel mitmesuguseid sünnipäevakomme tarbida. 

Päev kokku 4 ehk. 

reede, 18. aprill 2025

Munakaste keedukartuliga

by W

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal tass tomatimahla 0.3 (Selveris 1L 1.19)
  • Õhtul kartul munakastmega
Ajakulu alla tunni. 

  • Maakodu suitsusink, MAKS&MOORITS 289g 1.83 (Selver, -50%)
  • Külmsuitsusalaami 0.5 (440g Aroso latt Maxima -50% 2.04)
  • Kartul 0.3 (0.39kg, Selver)
  • Piim 0.45 (Maxima kilekas)
  • 7 muna 0.83 (COOP 10tk 1.19 - jube väike rebu)
  • Sool, pipar 0.03
  • Maitseroheline 0.4
Nostalgiasöök

Kokku nii 4.5; jätkub 2 päeva

Hiljem leivad metsaseenesalatiga (Selver, 130g -50% 1.29), mõned ca 100g külmsuitsusaalamit ühes viilutatud kurgi, redise, tomatiga. kokku max 4 väärtuses. 

Päev kokku 7 kanti. 


kolmapäev, 16. aprill 2025

Soupe rustique au poulet et au chou

 
by W

Kanasupp kapsaga, noh. 

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal eilne ahjuvorst kartuliga ja eilne kodujuustusalat (paar kartulit jäi üle)
  • Õhtul kapsane kanasupp
Ajakulu ca 2h, aktiivset tegevust ca 30min. 

  • Kanakoib ca 1kg 4.3 (Maxima, Well Done -50%, 2 karpi)
  • Riis 0.1
  • Porgand 0.15
  • Kartul 0.2 
  • Varajane kapsas 0.7 (Maximas 1.39kg)
  • Maitseroheline 0.4
  • Mugulsibul 0.05
  • Sool, must pipar, kuivatatud juurseller, kuivatatud till, loorberilehed, vähendatud soolaga Vegeta 0.8
Varajane kapsas läheb muidugi siis kui tuli alt ja veits ka toorena salatiks kaussi. 

Kokku 6.7 ja ma söön seda 2p (nelja inimese potitäit). 

Kana-kapsasupp

Pärast roheline banaan ja mõni leib Vene juustuga, sünnipäeva kommi vedel ka siiani, natuke söön. 

Päev kokku nii 10. 

teisipäev, 15. aprill 2025

Ahjuvorst keedukardulaga

 
by W

Bratwurst mit Kartoffeln kõlaks ju paremini. 

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi 
  • Lõunal eimidagi
  • Õhtul keedukartul, ahjuvorstid ja salat

Ajakulu ca 40 min. 

  • Grillkabanossid Nõo 375g 2.15 (Maxima, allahindlus)
  • MM maitselt mahedad toorvorstid 400g 2.04 (Maxima, allahindlus)
  • Vene juust 0.8 (500g pakk Selveris 4.99)
  • Kartul 0.3 (Selveris 0.39kg)
  • Kodujuust 1.32 (Selver, Kodujuust klassikaline 5%, ALMA, 200 g)
  • Tomat 0.2 (COOP 1.19 kg)
  • Kurk 0.4 (Luunja kurk 3.XX COOP-i kampaanias)
  • Till 0.5 (tuutu, Maxima 0.89 tuutu)
  • Sool, must pipar 0.03

Kokku ca 7.75 ja ma söön seda ka homme (soojendamiseks pannile lammutatuna, ülbel juhul muna lisaks).

Vorst ja kartul

Hiljem 1 rohekas banaan, küüslauguleivad* ja jäätis (Vanilli-koorejäätis šokolaaditükkidega vahvlitopsis 65g, ONU ESKIMO 0.79 ... Selveri püsisoodus). Kokku 2 väärtuses. 

* Mul on vana elektripliit/ahi ... jälle oli sügavkülma ruumi vaja, kõik leivajäänused pidid lihale ruumi tegema ja ma viitsisin tükeldatud leivale päris küüslaugu pressida, veidi soola ja suts õli lisaks, korralikult läbi segada (leib võibki poolkülmunud olla).
Searasv on oluline. A see on külm ja tahke, seega käiku siis kui leivagemüüse on ahjus soojenenud, korraks kaussi tagasi, segan rasvaga läbi, ahjupannile tagasi ja kohe foolium ka peale, et niiskust säiliks. Vahepeal (e iga paari min järel) kisun +150C ahjust välja ja raputan nagu vaenlast. Fooliumit eemaldamata. Ning suht vähe küpsemist tahab, et kõva ei jääks. 

Päev kokku ca 6. 

Rõõmustagem ja olgem õnnelikud!

Kes siis seda ei tea. 

"Hava nagila"-t muidugi.

Lehmani vennakesed oli üks ütlemata veider etendus, alustades juba teatrissesaabunute salaseltsiliku ühisosaga piletijahi saagas ja jätkates erakordselt ülesköetud ootustega milles tegelikult pettuma ei pidanud. Võrreldes raamatuga... Tegu oligi raamatu ilmeka illustreeritud ettelugemisega. Tunnistan ausalt, et ma pole tervet köidet läbi lugenud, hetkemeeleolu ei saanud hakkama hakitud formaadist läbisõudmisega, aga laval selline tekst kandis. 

Näiteks Philip Lehmani naiseotsingud, reitingu järgi, mitte niisama. Lugedes oli see veider, laval koomiline. 

Ma, ikkagi tükk vanainimest, jäin näidendis surmade liini jälgima. Esimene surm Ameerikas, uuel kodumaal. Seitsmepäevane lein, katkirebitud rõivad. Järgmine vend vääris kolmepäevast vaikust. Viimase Lehmani lahkumine. No tugitool visati ju välja, eksole, mida siis veel tahta...

Ma pean selle üle veel mõtlema. 

Aa, selle üle ja, et kas lavakujunduses hõljuv kandiline raam markeeris pühapaistet traditsioonide kohal või oli lihtsalt asi.




esmaspäev, 14. aprill 2025

Mis tehnoloogiaimed su köögis on

 
by W

Tehnoloogia e elektrilised. Ja kui sageli kasutad. Milleks.

Mul on kiirkeedukann, võileivagrill, suur elektripliit, saumikser ja sellega vist asi piirdubki. 

Kuumaõhufritüür oli ka ja see on täitsa OK asi, aga suri ära. Tellisin uue, see suri garantiiajal, saatsin tagasi. Esimese fritüüri laip on mul tegelikult alles; ajaks, mil mul igav hakkab e ma ta lahti kruvin ja äkki vea põhjuse üles leian. 

Aga rohkem ei olegi midagi. Kohvimasinat ka mitte.

Nt mikrolaineahju, rösterit, kiirpotti, taignasegajat, blenderit, riisikeetjat, jäätisemasinat jne ei ole kunagi olnudki. 

Mis võiks olla, võib-olla - nõukaaegne vahvlimasin. Sellega sai ka juustu-sinki-vorsti-muna teha. Ja kiirkeedupott võiks ka kõne alla tulla. 

Pilt by AI

pühapäev, 13. aprill 2025

Rigatoni al Ragù di Salsiccia

 
by W

Jeah, pealkiri on tüng. Ma guugeldasin, mis on peen vorsti ja tomatiga pasta nimetus.
Tegelikult on söögiks sardelline makaronimudru. 

Juhtus see, mida vaesuses, sõjas, ajapuuduses ja väsimuses kardetakse – mul tuli hapuoblikasupp ja mõni keedumuna ära anda.  Pole hullu, jagamine on hoolimine. 

Plaanides ümber orienteerudes on Maxima, mille riiulitel on alati odavmakaronid ja minevikuga flirtivad sardellid. Pott ja pann tulele ja varsti ongi influentseri õudus koerakausis ning kõht täis. 

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal eimidagi
  • Õhtul sardellilaadse tootega makaronid

Ajakulu ca 30 min. 

  • Makaron 400g 0.29 (Extra Line sarvekesed Maxima)
  • Sardell 570g 1.19 (Pormet, Maxima, allahindlus)*
  • Mugulsibul 0.08 (0.39kg Maxima)
  • Konservtomatid 1.49 (Well Done, Maxima)
  • Ketšup 0.2 (Ketšup Shaslik SCHEDRO 250g 1.39)
  • Searasv 0.1
  • Tšillihelbed, tl oreganot, küüslaugusool 0.15
  • 4 viilu Vene juustu 0.5 (Vene juust 28,5% viilutatud, ESTOVER, 500 g 4.99)
  • Lühike kurk 1.- (Maxima 3.89kg)
  • Värske till 0.25 (0.89 per 30g tuutu, Maxima)
  • Majonees 0.1 (Provansaal Lemmik, LEMMIK, 405 g, Selver 1.89)

Kokku ca 5,5 ja ma söön seda 2 päeva, midagi võib ülehomseks jääda.
Kõik sai suurde malmpott kokku segatud, pannil soojendamine homme - keeva vett veidi lisaks. 

Hiljem pool Selveri pagarite singi-juustu stritslit (-50% 2.95), Earl Gray tee, ROHELINE banaan (Selver 1.29, seal olid täna ja on ilmselt ka lähipäevadel meeldivalt toored banaanid) ja kakaopuding kirsikastmes (Selver -50% e 0.67). Kokku ca 2.5 väärtuses.

Päev kokku 6 kandis. 

* Pormet sardell on "maitsestatud saepuru" - kanalihamass millegagi; seda konkreetet sardelli ma enam ei osta ka -50%. 
Nn saastast e mudaodavat olen vist maininud Valla keeduvorsti juustuga, mis mulle meeldib ja vahel söön ka odavaid Tallegi kanapihve. A no kusagil on piir ... maitses. Enne hinda. 

laupäev, 12. aprill 2025

Hapuoblikasupp

 
by W 

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal banaan ja (Red Chief) õun tööandja kulul
  • Õhtul hapuoblikasupp

Ajakulu ca 35 min, aktiivset tegevust 15 min. 

  • konserveeritud e soolvees hapuoblikas 0.79 (Extra Line, Maxima)
  • kartul 0.25 (0.39kg Selver)
  • porgand 0.15 (0.39kg Maxima)
  • peotäis riisi 0.1 (0.79kg Selver)
  • mugulsibul 0.08 (0.39kg Maxima)
  • 4 puljongikuubikut 0.72 (Bio juurviljapuljong 10tk 1.79 Maxima)
  • 5 kanamuna 0.9 (10tk 1.79 Selver ... COOP-is on endiselt 1.19 per 10)
  • loorberilehed, must pipar 0.1

Kokku 3.1 ja jätkub kaheks päevaks. 


Purgi hapuoblikast saab täitsa OK oblikasupi "värske oblika ikalduse ajal". Ma olen täitsa mitu inimest "õpetanud" seda toodet tarbima. Peotäis spinatilehti sobiks ka ülihästi potti surada, aga mul kodus ei leidunud ja potti poleks mahtunudki. Esiteks on mu supid alati väga paksud, sest süüa peab ka olema ja teiseks- ükskõik kui suur pott võtta, saab see alati ääreni täis... 

  • Pane munad keema
  • Veekann keema, koori kartul, porgand, sibul
  • Kalla kuum vesi potti, puljongikuubikud, pipar, loorber ja riis sisse
  • Haki 1 porgand, mõne minuti pärast viska potti
  • Haki kartulid, viska potti
  • Riivi teine porgand ja sibul, see, mis sibula riivimisel kätte jääb, tee noaga peenemaks ja viska potti
  • ... munad on nüüd vist keenud (8-10 min, täpselt ei jälgi), kraanikaussi külma vee alla
  • Kui kartul on peaaegu pehme, lisa purgioblikas, sega läbi ja minuti pärast tõmba pott tulelt
  • Serveerimisel lisa struktuuri ja salati mõttes toorest porgandit, sibulat ja keedetud hakitud muna. 

Hiljem läheb 100g rediseid (0.4 Maxima), Kiievi kotletid (KIKAS, 220g 1.25, Maxima -50%), jäätis (Vanilli-koorejäätis šokolaaditükkidega vahvlitopsis 65g, ONU ESKIMO 0.79 Selver).

Päev kokku nii 4.5

Gloria Palace, Pygmalion

 "Minu veetlev leedi" Vene teatris, vene keeles, tõlkija Valeria Villandi, toimetaja Luule Žavoronok, peaosas Elina Netšajeva.

Aastad on minust voolinud veendunud feminatsi,  Eliza rollilahendus oli mu jaoks natuke liiga damsel in distress,  noh, hädine, saage aru.  Samas oli sellesse lahendusse peidetud omalaadne kahemõttelisus, Henry Higginsi nimetamine veendunud poissmeheks ja tema füüsiline kohmakus, et mitte öelda saamatus end ise mitmeid kordi lahkelt serveeriva näitsiku käitlemisel oli pisut piimaga kirjutatud sõnumi moodi. Tegelikult teine ning tõenäolisem seletus minu arvamuse põhjusele on see, et ma olen lihtsalt rikutud mõtlemisega.

Näidend on vaatamist väärt, kellele vene keel võõras saavad kõrvaklappidest sünkroontõlget kuulata, aga tänase üldtuntud loo puhul meie seltskonna noored korra proovisid klappe ja vaheajal andsid need tagasi, said ilma hakkama.

Teatrimaja on vägev. Pidin täna mitmeid kordi üle seletama, et "Ei, see hoone pole sellepärast nii "bling", et venelased, see on sajand tagasi just niisuguseks ehitatud!" Lõpuks jäi noorematele ikka veendumus, et kõik need kullatised ja kristall ning kipsdekoor on seepärast selline, et hoones on Vene teater. No mida sa sellistega räägid, on ju?


reede, 11. aprill 2025

Eilane tatar viinerite ja kibestumusega

 by W

Elu sakib endiselt.
No mitte nii palju nagu sõjatsoonides või suurimatel hedge fundidel või kolmanda maailma perifeeriakülade lastel, aga minu personaalses maailmas siiski. 

Tööpäev algas täna nii, et enne kui sain üldse tänasesse jõuda, pidin kõigepealt eilse ära tegema. Ehk siis – eilne teise vahetuse p*sk lükati mulle sülle nagu hellik-kass, kes vaatab sind: "Noh, tegele minuga nüüd, lõpuks ometi." Ja ma tegelesin. Tunde. 

Ja siis tuli tänane enese tööpäev. Mis oleks pidanud lõppema näiteks kell 12:30, aga kell 14 olin veel higisena rabelemas. 

Mis tähendab, et jäin oma teisele tööle hiljaks. Ja olen sigapahas tujus. Teise töö ülemus oli täna õnneks mõistlik, andis armu ja lubas vaba päeva võtta, sest ma ei ole tööks nagunii konditsioonis. See on "I´m my own boss" töö, paraku. E varsti hakatakse nagunii närima...

Kokata? Haha, ei. Mitte täna! Selleks oleks vaja motivatsiooni ja planeerimist ja ...
Nii et ellujäämiskokkamine sai aktiviseeritud: eilne tatar + viinerid. Minimaalne pingutus. 

Ainus, mis puudus oli nukker kõrvu lõikav viiulimuusika ajal, mil ma seda kokku keerasin. 

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal eimidagi
  • Õhtul (peale 18) eilane tatar sibula, viineri ja värske kurgiga

Ajakulu 15 min max

  • eilne tatar
  • Suitsuviiner, MAKS&MOORITS, 300 g 0.8 (Selver -50%)
  • mugulsibul 0.05 (Selver 0.59kg)
  • toiduõli, must pipar, sool, kuivatatud till 0.2
  • lühike kurk 0.6 (3.89kg Maxima)
  • hapukoor 0.08 (0.99 400g, Farm Milk, Maxima)

Kokku 2 kandis. 

Pärast veel 4 viilu saia suitsuforelliga (Avektra, 100g 1.59, 50% Maxima), 3-4 viilu Vene juustu ja 2 viilu või ja meega saia + Earl Gray tee. 2,5 väärtuses ehk. 

Päev kokku alla 5 vist.