Lehed

neljapäev, 27. juuni 2019

Olme


Jõulukinke peab pakkima hakkama, jaanid juba läbi. Sel aastal jäid need järjekordselt isikliku lõkketa, aga väline pole oluline, üks tuli ees või taga. Naabrite lõkke toss roomas niikuinii veel mitu päeva läbi metsatuka ja tekitas varastel hommikutundidel õue tulekahjuhõngulise uduseina. Õnneks oli naabri lõke ikka ausatest okstest ja lepamalakatest, küla peal, nagu kuulsin, oli ka leedotulesid, kus algul põletati varakevadel lõigatud oksi, veerand tunni pärast tassiti tuleroaks mööblit ("Ehk läheb vaja...ah, ostame uue!") ning viimaseks susati tuli otsa aianurka kuhjatud rehvidele. Tõeline traditsioone austav ossijaanik. Oleks teadnud, oleks toki otsa susatud vahukomme sussutama läinud.

Kas panite tähele, et jaaniöö oli kuiv?
Jahe, kuiv ja tuuletu. Nagu vana rahulik naine.

Mu kokkamisoskused käivad alla, tõenäoliselt pole tegu hiiliva dementsusega, pigem olen haaratud akuutsest laiskusest. Isegi loogiline mõtlemine tundub liigse agarusena.
Täna teadsin juba ammu enne tööpäeva lõppu, et piimasupp, siit ma tulen! Klimpidega piimasupp, loomulikult, kõik ülejäänud piimasupid on mingi "saepuruleib" elik ersats.
Ja palun kommentaarid "mis see piima-klimbisupp muud on kui piimas ligunenud jahu!" endale jätta ning järgmisel pannkoogihommikul peeglisse öelda!
Aga jah... supikeetmine. Piim keema, jahu, muna, sool, törts piima taignaks, pilk piimapajalt eemale, sest piim läheb ainult siis keema kui teda mitte vaadata (loomulikult keeb piim siis üle, loooooooomulikult!) ja klimbid kohe pärast suurema piimaloigu pliidiraualt kuivatamist lupslupslups potti.
Lupslupslupsi asemel oleks lupslupsist piisanud. Alguses oli potis klimbisupp, siis klimbipuder ja viimne faas oli monoliitne potikujuline klimp.
Nii koba on ka valus olla. Küllap kanad hindavad mu pingutust homme hommikul vääriliselt. Võibolla anda neile kohe kirka ja kuvalda klimbisupi söömiseks kaasa?
Ühesõnaga...dieetklimbisupp tuli. Nagu dieetšokolaadikook: küpsetad rammusa koogi ja viskad enne söömist minema.

Peenramaa pakub üllatusi. Kuidas on võimalik, et hernes ei idane? Hernes idaneb ju isegi siis, kui see võetakse viie tuhande aasta vanuse muumia seedetraktist ja külvatakse Saharasse, aga minu vao peal ei idane? Kes on liblikõieliste jumal ja mida ma talle teinud olen?

Vihma sajab kohinal, võrratu hääl. Isegi rääk on vist luieni läbi vettinud, esimene öö üle nädalate, mil mu akna taga pidevalt roostes naelu seintest ei rebita. Natuke tühi olla isegi, ta võiks mõne prääksatuse siiski teha, elumärgiks või nii.



13 kommentaari:

  1. Mul ka hernes ei idane, Proovisin erinevaid sorrte, ja mitet ükski. Alguses arvasin, et linnud sõid ära. Aga siis idandasin toas ja ikka ei toiminud.
    Mingi needus kindlasti :)

    VastaKustuta
  2. Piima ülekeemise jaoks on lihtne nipp: võta suurem pott.

    VastaKustuta
  3. Mul hernes millegipärast kasub.
    Käesoleva aasta eripära: paljud kisavad juba, et mustsõstrasaak tuleb kesisem, õunasaak samuti - kevadine külm tegi õitsemise aegu loodusliku valiku - lisaks sibul on putkes, hea krõmps hammaste jahvatada...
    Ega igal aastal pea saak olema selline, et lauad lookas, mõni aasta peab andma taimedele ka hingetõmbeaega - kui ise ei märka anda, küll siis annab loodus selle pausi.

    VastaKustuta
  4. "Pakun lembehetki kanadega"
    Mhm, lähen reklaamplakatit maalima.

    Mul on marjad-õunad-sibulad ok, aga oad-herned kiduvad sel aastal. Kindlasti on mõne nõia mana mängus, mis muud.
    Noh, söön siis teisi köögivilju.
    Suuremat potti ei võta, kuldreegel "pisem taldrik, vähem sööd" kehtib ka poti puhul.

    VastaKustuta
  5. Tme. Kange. Esimene omadus on ok, teine mitte just väga.
    Mis mul küll arus oli, kui ma endale blogijanime valisin. Ilmselt ei midagi, puhta arulage.😀

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga hea nimi, kõik sitad suusailmad ja sesoonsed masenduses saab sinu kaela ajada...

      Kustuta
  6. Esmene sõna on "tume".
    Ma olen oma tekstide suhtes täiesti kirjaveapime. Sellele seisundile on raudselt mingi peen ladinakeelne nimi ka olemas.

    VastaKustuta
  7. Blogijanimi on,
    hingeseisund/kirjeldus on,
    ehitusala firma maja Tallinnas Järvel on (vähemalt aastakümme tagasi oli),
    nüüd selgus, et Lapi õlu kannab Kaamose nime...
    Mis järgmisena?
    😀

    VastaKustuta
  8. Mis mõttes "sesoonsed"? Aga väide "Kaamos valitseb maailma"?

    VastaKustuta
  9. Raalimängu firma ka sinna otsa - tekib küsimus, oled sa korporatsioon või konglomeraat? Kui jah, siis tundub tõesti, et Kaamos maailma valitseb.
    Ainult, et peab ettevaatlik olema - teame ju kõik, millega maailmavalitsemiseunistajad lõpetasid...
    Samas, nõks lõhet on valitsejate ja unistajate vahel - esimesed on igavesed, teised koolevad.

    VastaKustuta