Lehed

pühapäev, 25. mai 2025

Kreeta reis XIV: Tallinn - Rethymno


by W

Laupäev, 17.05.2025

Kui me Maakaga taas Tallinnas kohtusime, oli õhus ootusärevus nagu ikka: järgmisel hommikul ootas lennuk, suundumas tagasi Kreetale, millega me sügisel ühele poole ei saanud. Sest kui sul just helikopterit ei ole, siis mägiteede läbimine kolmekordistab selle saare pindala. Nii et nüüd olime valinud enese parkimise võluva Kreeta saare läänepoolsete mägede alla Rethymnosse. 

Otsustasime end hellitada väikese Aasia õhtusöögiga, mis Tallinnas tähendab, et sind ootab kas maitseelamus või segu sojakastmest, ingverist ja korduvalt kasutatud põlenud õlist, mis peaks vist eriti autentselt mõjuma. Nagu ka seintesse, kardinatesse ja mööblisse sööbinud rasva- ja küüslauguhõng. 

Tellisime kahe peale lisanditega riisi, Maakas endale ropu magusa kana ning mina küüslaugu ja tšilliga sea.
Maakas võttis Hiina õlle, mina Alexandri. See oli turvaline valik, mis seni kunagi reetnud polnud.
Söögiga oli täitsa hästi, lihtsalt liiga palju oli.
Aga õlu! Mu õlu maitses nagu keegi oleks kääritanud märga pappkasti, kuhu olid ammu ära mädanenud banaanid ja hiljem pigistatud paar tuubi sinepit. 

Maakas vaatas mind, kulm kahtlustavalt kergitatud. "Mis viga on?“ küsis ta.
"Ma arvan, et see õlu on… kusagile vaati on mingi näriline ära surnud,“ vastasin. Aga pressisin selle endale siiski sisse. Maaka õlu oli õnneks OK. 

Pärast õhtusööki suundusime hotelli, mille hind oli kesklinna kohta niivõrd väikene, et juba eos teadsime, et tegemist pole mugavuse, vaid kerge sotsiaalse eksperimendiga. Läksime oma tuppa, mis oli täpselt nii tagasihoidlik, nagu hind lubas. Kaks vahukommipehmet voodit, mis andsid kehale sama palju tuge kui pool suve kasutatud põhukotid. Aknast kostis liiklus. WC? Mhh?! Seda ei olnud. Vähemalt mitte toas. Meie käsutuses oli kogu koridori peale üks ühine vannituba, mille leidmisele eelnes intsident: Maakas arvas, et toas oleva kapi uksed on pääs tualetti. Õnneks mõistis ta oma eksitust piisavalt varakult. 

Vajusime vooditesse – mitte selleks, et mõned tunnid magada, vaid et omal nahal taas kinnitust saada, et odava hotellimajutuse ja mõnusa une vahele võib panna üsna rasvase joone. Koridoris lärmasid soomlased nii kella kaheni. Jõid ja mängisid kaarte. Aga sellest polnud lugu. Sest ees ootas Kreeta, ja peale vastust Maaka küsimusele, et mis kell see lennuk meile järele tulebki, õnnestus mõned tunnid und saada. Hakituna. 

Pühapäev, 18.05.2025

Ettetellitud Bolt oli täpne, juht meeldivalt omas mullis ja väga rahuliku sõidustiiliga; jätsin talle 2.- tippi, sulas. Ma ei ole täpselt aru saanud, kas juhid läbi äpi jäetud tipi ikka 100% endale saavad. 

Tallinna lennujaam on endiselt üks parimaid.
See ei ole lennujaama süü, et õlu, seekord Garlsberg, maitses sama ropult kui eilne Alexander. Noh, võib-olla enne seitset hommikul ei saagi õlu hästi maitsta, ma pean seda teooriat nüüd testima hakkama.

Heraklioni lennujaama WC, kuhu ma küll lubasin mitte iial minna, aga pidin, oli end selleks korraks rehabiliteerinud. Transfeeribussi jõudsin kuivade jalatsitega. 

Heraklionist Rethymnosse sõites, loomulikult mööda kui veinise käega joonistatud mägiteid, saatis meid loodus, millel ei näi olevat mingit kavatsust end taltsutada. 

Umbrohu jonnaka visadusega kasvavad oleandrid palistasid maanteed, justkui oleks mõni joobunud aednik sattunud ekstaasi ja otsustanud kogu tee roosaks vooderdada. See ei olnud arglik kevadine õitseng, see oli plahvatav õitemeri, mis surus end läbi mäepinnase ja asfaltipragude. 

Olles läbi meretuulte, roosade oleandrite ja ootuse jõudnud Rethymnosse, tabas meid hotellis meeldiv üllatus - meile mõeldud toas elas keegi sees, nii et meid paigutati esimeseks ööks merevaatega sviiti.  

Rõõmust ja higist nõretades otsustasime tähistada. Suund üle tee asuvasse Chalkiadakisesse, Bacardi järele. Me otsisime seda riiulite vahel, läbi kõikvõimalike jooginimede, mis kõlasid nagu eksootilised haigused või veidrad lemmikloomade nimed. Üks hetk olime valmis juba alla andma ja midagi kreekalikult kahtlast ostma, mille etiketil oli käsitsi joonistatud paat ja sõna, mis ilmselt midagi head ei tähenda, kuid õnneks jõudsime otsariiulile peidetud valge Bacardini. Milleta ei alga ükski õige puhkus.

Väga OK supermarket, üle saare

Tagasi sviiti. Merevaatega rõdule. Seal valasime esimesed klaasid nagu teadlased, kes alustavad katsetust, mille tulemused võivad olla pöördelised või plahvatuslikud. Ja need olidki. Ühel hetkel oli rihm korralikult maas, töö- ja muu maailm piisavalt kaugel, et otsustada, et "me oleme puhkusel, see ei ole miraaž ja nüüd oleks aeg minna merre".

Teel mere äärde, mis oli sadakond meetrit, muutus Maakas füüsika seisukohalt keeruliseks objektiks. Hakkas mööda mind ronima nagu YT video käärinud marju söönud orav, kellele oli öeldud, et ainult vertikaal on õige asend. "Ma kaotan tasakaalu ainult siis, kui sa liikumise lõpetad,“ pahvatas ta mulle näkku, samal ajal kui tema küünised tungisid tugevamalt mu käsivarde. 

Jõudsime mere äärde. Vee temperatuur 19.1C. Täitsa OK, kuigi ujujaid nagu eriti ei olnud. Ma tegin väikese ujumistripi, Maakas aga maandus madalasse vette ja jäi sinna istuma. Täiesti rahulik, täielikus leppimises maailma, külma vee ja ranna kergelt kivise olemusega. Istus ja kogus. Vaikselt. Süstemaatiliselt. Nii iseennast kui kruusa oma trikoosse. Sellise sihikindlusega, et hakkasin kahtlustama, et sellises koguses loodusvarade riigist välja viimine tuleks vist kusagil deklareerida.

Kui lõpuks tagasi sviiti jõudsime, siis võis igal sammul kuulda, kuidas see kruus meiega kaasa tuli – krõbises vannitoas ja põrandalaminaadil, sahises voodilinades ja leidis tee miskipärast meie mõlema riietesse ja jalatsitesse. Me ei olnud lihtsalt rannas käinud. Me olime ranna "koju" toonud.

"Tead,“ ütles Maakas millaski rõdul rummi edasi juues ja kruusaterasid varbavahelt välja raputades, "me pole vist söönud, vähemalt mitte viimase kahekümne nelja tunni sees.“ Pärast lühikest arvutust, mis hõlmas aja, ruumi, vintsutuste ja inimese bioloogiliste vajaduste vahekorda, jõudsime järeldusele, et sööks küll, jah. 

Nii et komberdasime – üks kergelt soolaseks ligunenud, teine endiselt pool-kruusane – hotelli õhtusöögile, kus uksest sisse hiilinud kassid ja hotelli personal olid ainukesed, kes tundusid veel kained olevat. Kuid mis seal laual avanes, oli midagi, mis vääriks kirja panemist kuldtindiga ja serveerimist fanfaari saatel. 

Söömata ja ülejoonud inimese küllusesarv. Seal olid tomatid ja kurgid, mis maitsesid nagu päike oleks neile isiklikult armastuskirja kirjutanud, oli feta, mis sulas suus, oli liha, mille lõhn sundis isegi kõhutäie juba saanud sakslasi vaikselt uuesti järjekorda imbuma (üks käis 5x süüa võtmas, päriselt). Oli oliive, oli leiba, oli midagi, mis meenutas lasanjet, kuid mille kihid rääkisid kreeka keeles. 

Loomulikult jäi järele piinlikult puhas taldrik

Me sõime. Ei, me ei "söönud“ – me toitusime nagu vanad merehädalised, kes lõpuks liha näevad. 

"Homme… homme sööme viisakalt,“ pomisesin mina, suu täis midagi, mis sisaldas nii liha, juustu, salatit, friikartuleid, riisi kui küllap veel midagi.
"Ja vähem rummi,“ lisas Maakas, kahvel püsti, pilk endiselt hägune. 

See oli muidugi vale.
Me mõlemad teadsime, et homme me valetame endale uuesti.

Lõpuks komberdasime tagasi oma sviiti. Olime vaikimisi nõus ühe asjaga: sviidielu sobib meile. Eriti siis, kui see algab segadusega, kulgeb kruusaga trikoos ja lõppeb restoranirüüstega. 

neljapäev, 22. mai 2025

Kalimera

Väike voodi rappumine hommikul - mõtlesin, et Maakas teeb midagi imelikku. Kui voodi juba veidi sõitma ja mingi autosigna karjuma hakkas, togisin Maakat ja ütlesin "maavärin on". Maakas lendas kui katapuldist rõdule, mina järel, sest mine lolli tea, äkki hüppab alla. Aga äksion oli juba läbi. 

teisipäev, 20. mai 2025

Killud

 


Lugege seda silti lõdvestunud mõtlemismusklitega ja arvestage, at selle maja ees on alati kõige vähem kaks kiirabiautot korraga.


Tige maasikas ja meeldejäävalt nigel teenindus, nii nigel, et oli juba koomiline. (Ja me pole mingid piprad)


Modellid jäävad aina lahjamaks.





esmaspäev, 19. mai 2025

Raske elu

 Meil on hotell, kus hommikul ja õhtul süüa antakse.

ÜHEL meist (nimesid nimetamata, SEE teine, noh) on vähe.

Appi, mind ei lubata õue ja söödetakse rameniga. 

Sellest, et meid superior-toast välja visati ma parem ei kirjuta....


 







pühapäev, 18. mai 2025

pühapäev, 11. mai 2025

Kalkunikotletid karririisi ja köögiviljadega


by W

Mulgipuder võib külmikus (üle)homset oodata, sest odavat kalkunit ma poodi ei jäta. Parim maismaaliha. Parim veeliha on õigel ajal püütud ja õigesti praetud või suitsutatud lest, millel saab ka suure osa uimedest ja sabast ära süüa, nahast rääkimata. 
  • hommikul eimidagi, tass kohvi
  • lõunal eimidagi, külm Earl Grey sidruniga
  • õhtul kalkunikotletid karririisi ja kööiviljadega
Ajakulu ca 1,5h (4 pannitäit praadimist, 15 kotletti, so siis ca 60g per tk)

Kotletid
  • kalkunihakkliha 800g 3.82 (Maxima -50%, 2x400g pakk)
  • 2 väikest kanamuna 0.24 (1.19 10tk karp, COOP)
  • 1 suur mugulsibul 0.08 (Maxima 0.49kg)
  • 2 suurt spl provansaal majoneesi 0.2
  • sool, must pipar, näpuotsaga kuivatatud tüümiani ja oreganot 0.2
  • õli-või segu 0.5
Saia ei olnud, pudruhelbeid ka mitte, nii et otsustasin ilma läbi ajada, kuigi oleks võinud nt 2spl riivsaia leotada. Linnuhakkliha kipub vedel olema, kartsin, et pean lusikaga pannile tõstma, aga püsis isegi peos koos. Pannil pöörata oli raske, pidin kahe labida vahele võtma, et ära ei laguneks, aga tulemus oli seda väärt, mõnusalt mahlased jäid. 
Olulised nüansid: hakkliha seisis ca 2h toatemperatuuril, enne kui ma temaga midagi tegin ja pannile panin korraga palju vähem ja hõredamalt kui sinna mahuks, et panni kuumus püsiks võimalikult ühtlane. Ja kotletid tulevad endiselt pannilt ära pigem varem kui hiljem ning küpsevad (plekk)kausis edasi. Kui kardad toorest, pane kausile taldrik või kaas peale. 

Karririis
  • riis 0.2 (Selverist ammu ostetud 0.79kg)
  • küüslaugusool, veidi kotletisibulahaket, karripulber, sool, õli, või 0.3
  • Köögiviljad praadimiseks Aasia maitseainetega, MAAHÄRRA, 400 g 2.15 (Selver)*
Topeltpõhjaga potti õli ja või, karripulber (tahab veidi rasvast kuumust, et maitseomadused avalduksid), siis sibul, küüslaugusool, riis ja veidi kuumutamist-segamist, tuli madalaks, keev vesi kannust peale ja nii 18min kaane all. 
Köögiviljasegu segu seisis koos hakklihaga toatemperatuuril ja see läks sisse siis kui riis valmis. Endiselt ei fänna surnuks kuumutatud pehmet köögivilja. Sööma tuleb hakata kohe, külm köögivili jahutab riisi.

Kokku ca 8 ja seda on ka homseks. 

Serveerimise eest ma endiselt auhinda ei saa

* Kuna ma ei ole aru saanud, mis seal Maahärra Aasia maitseainepakikeses täpselt on, siis ma seda ei kasutanud; mul on neid juba peotäis sügavkülma kogunenud . Äkki on hea...

Hiljem paar juustuleiba tomatiga, nii 250g eile soetatud maasikaid ja Väga Roheline Banaan. Ei välista ka tassikest keefiri. 

Päev kokku 7-8 vahel. 

laupäev, 10. mai 2025

Mulgipuder

 
by W

Mulgipuder on toiteväärtuselt ja kõhu täitmiselt minu jaoks best bang for buck. Rääkimata sellest, et maitseb ülihea ning (üle)järgmisel päeval pannilt üle lastes on veel parem- sooja toiduga mitu päeva hooletu. 

  • hommikul eimidagi, tass kohvi
  • lõunal banaan, lõik kringlit ja mõni soolane küpsis tööandja kulul 
  • õhtul mulgipuder
Mulgipuder

Ajakulu ca 2h, millest aktiivset tegevust ca 20min. 

  • kartul nii 1,5kg 0.75 (Selveris on vana kartuli kg tõusnud 0.49kg peale; Maximas ja COOP-is on 0.39)
  • kruubid ca 300g 0.4 (odrakruup EXTRA LINE 800g Maximas 0.99)
  • 1 suur mugulsibul 0.08 (Maximas 0.49kg)
  • suitsusingike 350g 2.50 (-50% ost, Selveris 4.99, Rakvere toode)
  • sool, toiduõli, veidi võid 0.15
  • roheline sibul 0.1 (100g 1.09 COOP)
  • lühike kurk 0.3 (2.29kg Maxima)
  • keefir 0.15 (0.89 Tere 1L Selver)

Kokku max 4.5€ ja 5 suurt portsjonit. 

Protsess

Korralik kruupide pesu sõelal ja kruubid jäävad väikese veega kaussi likku, kuni ma kartulit ja sibulaid koorin, lihalist ja sibulaid tükeldan.
Suuremad kartulid pooleks, vee ja soolaga malmpotti ja kui keema läheb, siis tuli kohe vaiksemaks, kruubid ja potikaas peale (vett peaks jääma ca 2-3 cm üle sisu) ning tunni jooksul mind ei huvita, mis seal toimub.
Veidi enne tunni täitumist vaatan kartuli-kruubi potti ja kui vett on palju, siis kaas ära, kui vähe siis suts juurde ja kaas jääb. Samal ajal sink-sibul õli-või seguga pannile, korralikult pruunistada ja potti pehme kartuli-kruubi juurde. Kartul peab olema ikka päris sodi, nii et lusika või pannilabidaga segades pudrustub.
Personaalne kiiks: kui on sink või suitsuliha, siis läheb mulgipudru sisse, erinevalt (soola)lihast, mis läheb serveerimisel silmana portsjoni peale. 

Hiljem veel Jassi seemneleib (-50%) Vene juustuga, 2 viilu, ja nii 250g maasikaid. (500g maasikaid COOP-i kampaanias 2.99).
Kusjuures ma eriti ei armasta maasikaid, lapsest saati - nt tikrid on ju paremad. Aga neid ei ole kusagilt võtta, kolmveerandküps kiivi on kõige tikrisarnasem vili "raskel ajal". 

Päev kokku alla 5. 

reede, 9. mai 2025

Madisoni maakonna sillad

 Enne teatrisse minekut sain kärada, kui kurtsin juba ette, et etenduses esimest armastajat mängiv näitleja ei ole minu kujutlusis seda mitte. 

Noh, et mida ma siis lähen teatrisse kui juba enne etendust undan.

Kulla inimesed, ma olen kasvanud Clint Eastwoodi vihmasajus vettiva Roberti  ja Meril Streepy auto linki kobava Francesca ajastul, Francescaks oskame me end ise mõelda, andke meile Eastwoode ainult ette!

Mu eelaimus oli õige, Roberti roll ei kandnud raasugi, aga samas ei osanud ma oodata, et Francesca laste osa nii akvarellilikult välja mängiti. Ema ellu sisselõikav armastuslugu, mida kujutati  kuidagi kahemõõtmeliselt lükkas järgmise põlvkonna elu rööbastele, lisas nende taevasse paar tähte juurde.

Mõnikord polegi rohkem vaja.


Suitsetamine on eilne päev


by W

... tahaks, et see oleks ka mulle vaid sõna otseses mõttes haisev minevik.

Pilt by AI

Isegi suitsetaja saab suitsuhaisust aru, olles paar tundi suitsuvaba olnud, tervest ööst rääkimata. See ei ole meeldiv. 

Suitsetamine on täna sama moes kui mullet ja Nokia 3310 (mis on endiselt hea telefon...).
Vanasti võis iga nurga peal kärsata. Restos, baaris, kontorites, hotellis ja vanades filmides nad suitsetasid isegi lennukites ... nüüd ... errr... eee.. tekib endal suitsu ette pannes tunne nagu oleks kusagilt 70ndatest ajamasinaga saabunud ignnorant. Ühes tossu ja lehaga. 

Ei noh, tõsiselt. 

Avalikus kohas pläru ette panna? Palju õnne, sa oled nüüd see tüüp, kellele kõik pilgud saadetakse. Mitte sellepärast, et sa huvitav või staar oled, vaid sellepärast, et inimesed üritavad vaikselt eemalduda, ilma et peaks ütlema: "Palun lõpeta, see on rõve ja haiseb."

Public shaming ja muutus ühiskondlikes normatiivides on vahel vägagi kasuks. 

Rääkimata kuludest. Pakk suitsu maksab nagu lõuna mu töökoha sööklas, aga ma pean seda lõunat kalliks ega käi seal. Midagi on nihkes. 

Aga nüüd küsimus - täna ega homme ma suitsetamist ilmselgelt täiesti maha ei jäta. 

Veipimine, e see elektrooniline, vilkuv, ulmelise maitsega masinake. Kas see on suitsust loobumise Red Bull, mitte päris sihtkoht, aga korralik vahepeatus? Või on see lihtsalt uus lõks, mis lubab vabadust, aga toob kaasa järgmise sõltuvuse?

Jah, ta ei haise. Jah, ta on "sotsiaalselt talutavam". Aga kas ta viib lõpuks välja või lihtsalt pargib su ühte uude nikotiininurka, kus sa istud, imed virsikujäätist meenutavat auru ja teeskled, et see kõik on mingi edasiminek? Kusjuures on ju ka, teiste inimeste seisukohast...

Kui kellegi on suitsetamisest loobumise, veipimise peale ülemineku ja edasise kohta midagi öelda, siis ma olen üks suur kõrv. 

esmaspäev, 5. mai 2025

Tere hommikust

 by W

Äratus sõitis sisse poolunne, milles olin restoranis. Kelner teatas, et tänastel steikidel on al dente rigor mortis. Ähhh?!?

Ma söön täna igaks juhuks kala.