Lehed

laupäev, 25. juuni 2016

Mul oli kuiv jaanipäev, nii mitmeski mõttes

Lõunaosariikide sabaotsa jaanipäev oli tuuletu, häbematult soe ja vihmata.
Tibatillukese küla hiigelsuur jaanituli, tantsupeo ajast veel meeles olevaid tantse tatsavad memmekesed, paar hoolega hoitud ja poputatud papit tantsulaval nagu loorberilehed kanasupis hõljumas.
Kes iganes peoplatsile ligines, käis varemtulnute hekslimasinast läbi.
"Uuetoa Martal, kae, uus mees juba tares. Osvaldi minekust on alles kasinasti üle aasta möödas, on siis nii raske poolteist aastat ära oodata, et viisakas oleks?"
"Vaata nüüd seda Nukaküla naiste tantsupunti, meie küll tanusid sedasi ei seo, nurgad tuleb ikka paelte alla keerata!"
"Mellise Maril juba kõht kõrgel ees, ikka lööb pidudel tantsu. Seda juba inetu vaadata!"
"Oh helde aeg, Ollimäe Johanil pole enam kaela nähagi, nii jämmeks läinud! A no tal ju  Sirje pagaritöökojas tööl, ega seal peres leiba ei osteta..."

Kui vahepeal jupp aega uusi tulijaid ei laeku, kurdab sama naistepunt, et "Ei tea, mis neil Saalitoa tüdrukutel meie vastu on, iga kord, kui me nende poole pittu läheme, ajavad pead kokku ja muudkui volksutavad silmadega?"

***

Tegemist on räige kunstilise liialdusega, nimed on laest võetud nagu vestluste sisu.

***

"Tolle mees, vaata, seal vasaku, näed?...tema mees külmus talvel bussijaamas surniks, eks ta oli natuke napsune ka ja...."
"Meeta oma poos ennast mineva jõulus üles, ega ta päris kaine ei olnud, aga..."
"Minu teine mees, Iivar, uppus maja taha tiiki,  tahtis purjakil olles sealt paljakäsi kokre püüda.... Esimese ajas Vitja alla, eks too jäi traktoriroolis peale palgapäeva magama..."
"Leod enam pole, kukkus kevadel öösel kemmergusse minnes peaga vastu kivi, ei tea mis see nüüd siis oli. Koduõlut ta ju ennegi teinud..."

Jajah.
Nimed muudetud.
Sisu... On nagu on.
Kurb.

***


Et asi ühekülgseks ei jääks, siis ei tohi mainimata jätta, et pererahvas oli äärmiselt lahke, vedas meid imeilusaid kohti ja sündmusi pidi nagu oleks me selle isegi kuidagi ära teeninud.
"Maailma ilusaim riik on Lõuna-Eesti."
Onon!
Ilusas riigis on ka ilusad inimesed.

3 kommentaari:

  1. Kas keegi on vahepeal Eestit kuuma veega loputanud, too on siis pesus kokku läinud ja Kabli Krabi kanti lohistanud? No kuidas see mul küll märkamata jäi....
    Tegelikult on need pisikülade jaanikud kõik vist sarnased, nägu on natuke erinev, aga kondikava ikka sarnane.
    Algul oled kiige peal kiljuv laps, siis tantsuplatsi veeres linnast koju käima tulnud naabripoissi piiluv kilujas näitsik ja enne kui arugi saad leiad end hekslimasina osana laupu kokku kopsamas ja silmi pööritamas.

    "Kas uuesti alustada tohiks?" - "Ei, see pole peaproov, see ongi elu!"

    VastaKustuta