Vaatasin Alt-J videot laulule "Drive gold".
esmaspäev, 7. aprill 2025
Kevadväsimus
laupäev, 5. aprill 2025
Passiiv-agressiivne lähenemine
... ettevõtte "inventarile".
by W
Põrgus on eraldi kolhoosi e töörahva nurgake introvertidele. Ja seal on igal päeval kellegi sünnipäev ja sa ei pääse kunagi.
Täna oli minu sünnipäev.
Laupäeva puhul lootsin kergelt pääseda, "meid" ei ole eriti tööl.
Mõni julgem ründas juba eile. Üksikutest kohalolijatest veel üksikumad täna.
Osade inimestega olen kolme töötatud aasta jooksul vahetanud vaid mõningaid sõnu või lauseid. Neist üks on "Tere“ ja teine on "Printer ei tööta, tooner on tühi, mine prindi seal mujal" ja kolmas on "Transa ei ole tööle jõudnud, peame ise oma asjade hakkama saama" ja neljas on ... mis iganes muud kui small talk.
Mul ei ole tööl sõpru. Töösõbrad on muu teema, nad on ääretult olulised ühise eesmärgi ja lihtsama tööelu mõttes, ma hindan neid kõrgelt, aga väljaspool tööd ei suhtle ma ühegi kolleegiga.
Ja siis nad lähenevad joviaalselt nagu oleksime koos Iraagis kaevikus istunud, lapse(lapse)d saanud, puhkuse ajal õllesena saunas käinud või ühisprojektina Nobeli preemia võitnud?
Juba ülemöödunud aastal proovisin olla kaval ja kuulutasin: "Ma olen Jehoova tunnistaja. Kui teie jätate mind rahule, olen ka mina tööl oma usu osas vagane.“ Mitte et see oleks päriselt tõsi, aga ma lootsin, et see vähemalt hoiab neid "Palju õnneeee!!!“ kajakaparvi eemal. Hoiabki. Aga mõned siiski ei õpi.
Riietusruumi kapis on mul eelmise aasta sünnipäevast alles üks suur kommikarp. Ma ei ole "parim enne" kuupäeva vaadanud. Täna lisandus sinna kolm uut karpi. Ja tööandja termokruus. Peab ära tooma, jah.
Ja kontorisse jäi veel see flamingolill. See pole isegi lill, poole meetrine põõsas on; elav punakasroosa plahvatusootel deemon, kes ootab, et ma ta koju tassiks. Väljas sajab aprillilund nagu oleks jõulud ja ... Kas ma tellin lillesõiduks Uberi? Vähemasti on puhma kinkija diskreetsusest aru saanud- mind ei kallistata ega rünnata, sest me (eee...ma) väldime isegi silmsidet.
Einoh, tegelikult väga äge suur lill on, selles on personaalne lähenemine ja mõte, see ei ole odav marketi tulbikimp e lihtsalt formaalsus, ja seda õnnitlust ma aktsepteerin. Aga ikkagi on vaja välja mõelda, kuidas see (külmaga) koju saada.
Nagu ma leebun ka teadlike inimeste "Ma tean, et sulle ei meeldi, aga ma tahtsin..." lähenemisest. Võtab jõuetuks.
Ka üks aktsepteeritav roosipott, sest ... |
Aga muidu sünnipäev töö juures on nagu klounide poolt korraldatud pantvangidraama.
Suur osa kolleege ütleb samuti, et neile ka ei meeldi sünnipäevad ja "tööjuubelid" infotahvlil. Ning et on nagu poolkohustustuslik reageerida suures majas, kus sul nende inimestega otseselt pistmist ei olegi.
Kaalun korraldada petitsiooni "koristage sünnad jm pahn infotahvlilt" või vähemasti võtta välja need nimed, kes avaldamise tagajärgedega tõesti tegeleda ei soovi. Sest osadele kogu see ebaterve tähelepanu ju meeldibki, päriselt. Neile võib ju jääda. Kuigi huvitav lahknevus tekiks.
Mind võib õnnitleda siis kui 75 kukub. Selle puhul, et ikka veel elus olen.
Seni laske mul vaikselt vananeda ja muutustega toime tulla, ma ei viitsi vahepeal "pidulikult närvi minna".
Aamen ja terviseks.
Hõkk!
reede, 4. aprill 2025
Fränk
Mäletate filmi "Tabamatu ilu"? Tuules tantsiva kilekoti stseeni?
Novot.
"Fränk" on "täpselt samasugune, aga täiesti teistmoodi" ja tuules tantsiv kilekott raamib sealgi nii lõpu kui alguse.
Ajal, millest see film räägib olin ma juba filmiga samastumise jaoks liiga täiskasvanud ja mu lapsed olid selleks liiga väikesed, et taolist elu mäletada, aga kõhedakstegevalt realistlik on see lugu küll. Kohe tulid meelde kummiliim alkoholiletis odekolonni kõrval, suitsetavad lapsed, nende vanemad keda kunagi ei olnud kohal.
Ja veelkord, arvake mida tahate, aga õnneliku lapsepõlve ainus garant on kehv mälu.
Tohutult hea film erakordselt heade lapsnäitlejatega, kelle taustal said ka täiskasvanud näitlejad särada.
***
Hiljem hiinakas söömas käies...ühesõnaga: on ju toolil selgelt näha suure lehviga kloun? Kui ma kardaks kloune, siis ma seal enam ei sööks....
Kapsahautis hakklihaga
by W
Selliselt oma igapäevast menüüd sageli postitades hakkab mulle tunduma, et ma olen jube igav sööja. Mulle meeldib süüa. Aga võimalikult odavalt, lihtsalt, natuke ka tervislikult. Et lõpeks ma vist ikkagi söön, et elada... ja nojah, Instasse mul toidufotosid endiselt vaja ei ole.
- Hommikul ei midagi, tass kohvi*
- Lõunal (14 paiku) 4 suitsulõhe sidrunipipra ja punase sibulaga kuhjatud saiaviilu (Maxima 170g Well Done allahindlusega lõhe 2.6) ja eilset seljankat (2)... kokku 5 vast
- Õhtul kapsahautis hakklihaga ja kartul
- seahakkliha 400g 1.24 (Maxima Well Done-50%)
- peakapsas 0.72 (Maximas eile lõpumüügi sildiga 0.35kg)
- kartul 0.3 (Selver 0.39kg)
- tillivarred kartulile 0.15 (oli liht vaja kusagile pista, enne kui hukka lähevad)
- jääsalat 0.1 (ka oli vaja realiseerida ja värsket pole kunagi liiga palju)
Kokku 2,5 kanti ja seda jätkub uhkelt ka homme.
Värvitu ja igav, aga hea ja väärt söök |
Hiljem mango, mõned redised ja veidi vinnutatud särge nokkimiseks (Maximas 3.99 per 200g Kaluri) , nii 4 vast. Kogu särge ma ei tarbi, pool jääb ülehomseks või midagi.
Päev kokku 10-11 kanti.
* kohvi hinnad lähevad üles, futuurigraafik:
![]() |
Selliseid maailmaturuhindasid praeguse EV ajal olnud ei ole |
Maxima müüb 1.59€ 500g Araabikat (ka füüsilistes poodides), mis ei ole eriti hea, ei ole eriti halb, talutav.
Ma olen seda viimasel ajal oma lemmikkohvi e Jacobs Krönungiga (500g pakk juba 9.49) seganud, nii 50:50 ja minu odavale maitsele täiesti OK kvaliteedi-hinna korrelatsioon.
Eelmine nädal võtsin 5 pakki mudaodavat kohvi varuks ja segamiseks. Sest jah, tõenäoliselt kohvi hinnatõus ei peatu.
teisipäev, 1. aprill 2025
Kanasupp mida mu varbad ei soovita
by W
Ausalt, see ei ole aprillinali.
Pooleldi, peaaegu, töövaba päev; kodust kusagile minema ei pidanud.
Mõtlesin, et keedan kanasuppi. Lihtne, süütu ja koduhõnguline maitsva õhtusöögi idee, eksole. Vesi keema, ained potti, kaas peale. Kõik sujus, kuni enam ei sujunud.
Kergitasin raske malmpoti rasket malmist kaant, et tükeldatud kartul sisse visata. Mingi valemiga käis see põrgukuum metallkaas vastu mu käe sisekülge, aju röökis "põgene", käsi lasi refleksist kaanest lahti, ja kaas, see kuradi kaas, maandus suht serviti üsna täis supipotti.
Nüüd meenutagem oma füüsikaõpetajat ja -tunde.
Mõelgem hetkeks, mis juhtub kui keevasse supipotti maandub raske ese e serviti potikaas, mis end koheselt horisontaali keerab.
Veidi suppi lendab taeva poole kui laavat vulkaanist. Pliidile, põrandale, minu paremale reiele ja varvastele. Reaktsioon? Imroviseeritud flamenkotants, milles on 0 kirge, aga 100% paanikat ja valu.
Läksin vannituppa, koorisin supised teksad ja sokid jalast ning pistsin rünnaku alla sattunud labajala külma vee alla. Natukeseks. Sest püsivus triviaalsetes asjades ei ole mu tugevaim külg ning füüsiliselt ei saanud ma palju kannatada. 2 varvast ja veidi labajalga on tugevroosad kui pooltoores keeduhomaar. Nahk maha ei rulli ja käsi sahtlist valuvaigisteid ei otsi.
Mida ma õppisin?
- Gravitatsioon on päris.
- Potikaaned on salakavalad värdjad.
- Supi keetmine on ekstreemspordiala.
- Mu refleksid töötavad kohati minu vastu.
- Köögis võiks kanda turvariietust, eelkõige jalatseid... sest kui kaas oleks poti asemel serviti mu varvastele lennanud, oleks võinud ka kips ja kargud teemaks tulla.
Aga muidu on kõik korras. Psühholoogiline trauma on oluliselt suurem kui füüsiline; ma ei saa aru, kuidas nii napakas olukord võib ette tulla. Suppi keetes varbad põletada? See on veel hullem kui keset madalat basseini supeldes kõhuli kukkuda ja läkastama hakata.
- Hommikul eimidagi, tass kohvi
- Lõunal veidi eilsest siiski üle jäänud siga ja porgandit
- Õhtupoolikul kanasupp
- kana poolkoivad 0.917g (8tk) 1.92 (Maxima -50%)
- kartul 0.2 (Selver 0.39kg)
- porgand 0.15 (Maxima 0.35kg)
- riis 0.15 (Selver 0.79kg)
- * sibul 0.1 (Maxima 0.39kg)
- loorberilehed 0.1 (loorberit pole kunagi liiga palju...)
- ** kuivatatud juurseller 0.1
- vähendatud soolaga Vegeta 0.15
- sool, pipar 0.05
- *** jääsalat 0.5
- maitseroheline 0.6
Rohelist ja värsket ei ole kunagi liiga palju |
esmaspäev, 31. märts 2025
Ahjusigatükid ja porgand
by W
- Hommikul eimidagi, tass kohvi
- Lõunal... Ligi kolme paiku päeval eilne viinerikaste makaronidega
- Õhtul kuue paiku siga ja porgandid
Viinerisoust kõlab nagu söök, eks? Aga tegelikult on see midagi, mis jätab näljaseks, eriti odav viiner, mis on 50% vegan või lisaained või... Igatahes olin ma täna juba enne kella kahtteist pahur ja oleks süüa tahtnud.
Liha. Rasva. Valku. Karnivoorlus on geenides. Või psühhosomaatilistes häiretes.
Siga ja porgand, 3h, aktiivset tegevust alla 1h
- kondita seapraad 1.208kg tükk 4.81 (Maxima kampaania 3.99kg)
- 3 suurt porgandit 0.25 (Maxima 0.35kg)
Marinaad sigale:
- sooda* 0.02
- Santa Maria Sweet & Sour wokikaste 1.99 ilmselt mingi kampaaniahind möödunud aastast (aegus 27.03.25 e oli vaja kusagile realiseerida)
- Perekurgivedelik
- küüslaugusool, must pipar, karripulber 0.2
- toiduõli 0.1
Ahjupannil toorelt |
Kaste sigale:
- hapukoor 0.3
- sinep (Põltsamaa kange) 0.02
- ketšup 0.08 (Maximas müüdav Ukraina sašlõkiketsup)
- Perekurgivedelik** ... noh, kurgid on ammu mujal arvestatud
- tomat 0.2 (1.19kg COOP)
- maitseroheline 0.3
Kokku ca 9. Ja ennast teades söön ma selle kõik (e peale veekadu 800+g siga) ära.
Valmisprodukt "ikoonilises koerakausis" |
... kuna on 2 tugevat toidukorda, siis äkki see pool eilsest jäänud greipi pärast. 0.4.
Päev kokku tuleb vist 13 midagi.
* Soodat kasutavad päris paljud kiirtoidukohad, eriti Aasia, liha kiiremaks pehmendamiseks, küpsetusaeg väheneb.
Mulle tundub, et ka marineerimise oma: kui ma toasooja liha soodaga läbi masseerin ja siis muu marinaad ca tunnikese veel soojas toimetab, siis (lagunemis)pehmeks küpsetamise aeg on tõesti märgatavalt lühem kui soodata.
** Ma ei kalla poe hapu-ja marineeritud kurkide vedelikke alati WC-sse/kraanikaussi:
a) need kõlbavad hästi liha ja linnu marineerimiseks - natuke toiduõli ja suhkrut/mett juurde, vajadusel soola ja ... no lihtsalt proovi kunagi, äkki on hea ja odav variant. Minu arvates on.
b) külmade kastmete sekka
c) värsket kurki ja tomatit (+sibulat) purgipõhjavedelikku tükeldades (samasse kurgipurki muidugi) ja raputades ... tunnikese pärast on vaheldusliku nüansiga salat
d) suppidesse - seljanka- ja rassolnikulaadsed
pühapäev, 30. märts 2025
Makaronid viinerikastmega
by W
![]() |
Krt, ainult reede ongi ju |
Mingi vaimne madalseis on.
Kohv ei aita.
Sidrunivesi ei aita.
Ainult kohusetunne aitab püsti tulla.
Täna on reede.
Jälle.
Nagu eile. Ja üleeile. Ja päevad enne seda. Minu töönädalas on esmaspäev, teisipäev, kolmapäev, neljapäev ja seitse reedet.
Kontoris küsib keegi: „Mis päev täna on?“ Ma, teades vaid kuupäevasid, vastan: "reede.“
"Ah, lõpuks ometi!“ hüüab ta rõõmsalt, teadmata, et minu maailmas on see juba kolmas järjestikune reede. Temal ja muudel inimestel võib-olla kolmapäev, ma ei tea; eks ta on siis pärast pettunud ja arvab, et ma olen napakas või õel.
Homme on jälle reede. Õnneks see seitsmes e viimane. Ja siis tuleb minu laupäev ja pühapäev e 2 vaba päeva. Mind ei huvita, mis nädalapäev kellelgi teisel on.
Selliste tsüklitega minimeerub ka toidulaud; peaasi, et saaks kalorid kätte. Odavalt, kiiresti ja mõtlemata. Sest Wolt oleks juba samm suuremale allakäigule.
- Hommikul eimidagi, tass kohvi
- Lõunal eimidagi
- Õhtul makaronid viinerikastmega
Ajakulu ca 30 min.
- makaronid* Cornetti Rigati 400g 0.29 (Maxima)
- Rakvere Pereviiner 500g 0.9 (Selver -50%)
- piim 0.4 (1L kilepiim Farmi, Selver)
- SUUR sibul 0.1 (0.49 kg, Maxima)
- hapukoor 0.6 (Farmi 500g 1.49 Selver)
- tomat 0.4 (1.99kg, Selver)
- maitseroheline** 0.5 (15.99 kg, Maxima)
- toiduõli, sool, pipar
... veidi mõtlesin, kas lisaks tšillihelbeid või tomatipastat või paprikat või marineeritud kurki kastmele, aga otsustasin, et ei, täna on "kõige lihtsam nõuka köök".
Nõuka köök |
Kokku nii 3.5 ja ma söön seda 2 päeva.
Hiljem 1 roheline banaan, pool greipi, 2 singi-tomati rukkipala (hamburgerina e 4 viilu leiba) ning kohustuslik külm kakao, sest tänase kuupäeva piim tuleb tarbida. Nii 2.8 väärtus, sest sink on loomulikult -50% ja juba eilse kuupäevaga. Eile ei saanud kõigest jagu***.
Päev kokku 5 kandis.
* Mitmeks päevaks odavate makaronide keetmise saladuseni ma ei ole jõudnud.
Ok, kui ma neid salati sisse tahan, siis ma lasengi nad sõelal jaheda vee alt üle, veidi õli hulka ja nad ei kleepu kokku.
Aga sooja sööki soovides ei hakka ju külma veega jamama... kurnan vee ära, panen siis veidi õli ja segan, aga nad enamasti lähevad järgmiseks päevaks ikka suht monoliitseks massiks. Mis ei ole ju ekstra probleem, viskan soojendamiseks kastmesse ja sorgin pannilabidaga lahti.
** Ma revideerin poes maitserohelise pakke põhjalikult, sest Karlskroona oma, mida eri kettidest peamiselt leiab, sisaldab enamasti liiga palju peterselli, mis ei ole mu lemmik. Pakis ei ole sugugi 1/3 tilli, 1/3 rohelist sibulat, 1/3 peterselli. Peab tuhnima.
*** Vaatamata oma "kõlblik kuni" ja selle kodus ületanud toodete söömisele - varsti tuleb temperatuur e suvi. Ja olles üsnagi teadlik, mis kõik tarneahelas ja kaupluses toimuda võib ... suvel ma ei osta -50% kanatooteid, toorest kala, kondiga liha, toormahlasid jpm.
Aga suvel on ju kama ja arbuus!
reede, 28. märts 2025
Lihtne elu
Mõnikord vaatan ma telekast komöödiaõhtuid, kus etendatakse lühisketše, räägitakse anekdoote ja näitlejad hüplevad kätest kinni hoides ning lõbusaid laulukesi lauldes mööda lava ringi. Umbes üks kord aastas ikka hakkab silma, ma olen väga-väga kehv telekavaataja.
Täna käisin sellist asja elusa pildina vaatamas. Oli mõõdukalt naljakas, oli pireke piinlik, raasuke baskiniteatrilik, aga argipäevaõhtuks just paras kerglane asi. Mingit elu mõtet või suurt sügavust ma ei oodanudki, seega sain mida ostsin.
Tiit Suka puhul tuli meelde tema aastatetagune Panso "Voldemarist". Milline raiskamine nüüd...
neljapäev, 27. märts 2025
Mida sa ei söö ja miks
by W
Nii lihtne küsimus ongi.
Ma olen meie kultuuriruumi mõistes kõigesööja, aga nt maksa(kastet) ja apelsine ei söö.
Organism ei võta vastu eriti, lasteaias "ei tõuse enne püsti kui söödud" maksakaste on lõppenud haiglas, apelsinid tekitavad suu limaskestadel mikrohaavandeid (muud tsitrused mitte).
... ja siis ma vahel joon veidi apelsinimahla, ettevaatlikult, piiratud kogustes.
Ja mõned korrad aastas ostan Nõo delikatess maksapasteeti, mis hapukurgi ja rohelise sibulaga leival on ju hea, kuigi, mul, päriselt, lähevad selle võileiva söömisel käekarvad püsti.
Mis on 3 "muu maailma asja" mida sa kunagi ei prooviks?
- balut eggs ehk üsna väljakujunenud linnud/looted veel munas, noka- ja sulgede alged küljes
- elusad pisikesed kahekajalad pulga ümber (mille kätte lämbuda...)
- fugu- see kala, mida vaid üliväljaõppinud kokad valmistavad, et sööja otsi ei annaks
![]() |
Linnuloode Image by Daisy Brust from Pixabay |