Lehed

teisipäev, 8. aprill 2025

Chilli Conserv Carne laadne mudru

by W

Need igasegased õnnesoovid tundukse tühja jooksnud olevat. Ma ei ole ikka veel õnnelik ega rõõmus. 

Päike paistab ses jahedas ilmas. Paistab ja pimestab mu arvutiekraani. Linnud lendavad ja laulavad.
Ja kevadväsimus, kutsumata külaline, ei saa siiani aru, et oleks nagu aeg ära minna. 

Olles end töölt koju (e jälle arvutisse ja tööle) vedanud, lohisesin mööda korterit nagu pulstunud hiidvana laiskloom, kes miskit hamba alla tahaks. Peale mõne külma pelmeeni. 

Olin piiril, et süüa konservubasid lusikaga otse purgist, aga mitte veel seal, et purgisupp kahvliga sisse kühveldada. Kes viimast on proovinud, see teab, milline rasvakiht kurgulakke tekib ja kui kaua sellest tööstusrasva maitsest vabanemine aega võtab. See ei korva "aga siis ma ei pea nõusid pesema" hüvet. Ja kahvli peab millaski ikka ära pesema. 

Kokkamine ei ole tundu endiselt loominguline, see on kalkuleeritud vajaduse rahuldamine. 

Valisin lihtsa tee. Suures osas konservid. 

Mis ei olegi väga odav. Tegelikult maksab see kõik palju rohkem kui tavaline sibul-porgand-kartul-kaalikas-liha-pott. Ainult et viimane vajab pingutust ja pealehakkamist. Kaks asja, mida mul pole. Nagu soovitud õnne ja rõõmugi. 

Aga see selleks. 

Kevadväsimuse ja mõõduka depressiooniga elamine on tänapäeval täitsa normaalne, eksole. Nagu ka ATH, skisofreenia, bipolaarsus, skisofreenia, ärevushäired jne ... igale oma, aga mitte sellest ei tahtnud ma ju rääkida. 

Läheme nüüd nende konservide juurde. 

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal veidi eilseid pelmeene ja vahepeal tass Earl Gray teed
  • Õhtul konservtoit värske vinjetiga

Ajakulu tund, mis on konservide kohta häbematu. Aktiivset tegevust ca 15 min. 

  • * purgis nelja oa segu 1.49 (Maxima, köögikapist)
  • * purgis kikerherned 1.29 (Selver)
  • purgis tükeldatud tomatid 1.09 (Selver)
  • purgis kooritud tomatid 0.99 (Maxima Extra Line, köögikapist)
  • Kodune hakkliha, MAKS&MOORITS, 500 g 3.55 (Selver)
  • sibul 0.2 (Maxima 0.49kg)
  • *** punane paprika 3 (Selver 4.99kg ... COOP-is on 2.49kg)
  • riis 2 spl 0.04
  • küüslauk 0.3 (5.99kg Selver)
  • ** tšillihelbed, ohtralt 0.2 (eee... lahtisena turult ammu soetatud)
  • vähendatud soolaga Vegeta, sool, suhkur, toiduõli 0.4
  • *** porgand 0.1 (0.69kg Maxima)
  • petersell 0.89 (30g tuutu Maxima)

Kokku ca 14€ ... homseks jääb ka. Võib-olla ka ülehomseks

Tšilline mudru

Hiljem vorsti-tomati võileivad ja 100g redist (Maximas allahindlusega 0.34) nii 1.-  ... mul on praegu redisemaania. 

Ma ei söö keeduvorsti rohkem kui paar korda aastas. Odavam (ja tervislikum) on kampaanialiha võileivakatteks teha. Aga paar korda aastas ostan lati odavaimat e Valla juustuga keeduvorsti, nii leivale kui lihtsalt mädarõikaga snäkina söömiseks (hapukurgiviil ka kõrvale) ning põhjus ei ole hind, ... maitea, mida nad sinna sisse panevad, see on hea. 

Päev kokku 7 kandis. 

* oad, kikerherned jms pesen külma vee all põhjalikult, sest "sousti" väljasaamine vähendab oluliselt kõhugaase, maakeeli peeretamist
** terav toit on terav siis kui seda ka järgmisel päeval WC-s tunned
*** porgandi ja pool paprikat riivisin toorelt, salati ja struktuuri mõttes, nagu ikka, ja hoidsin kuumusest eemal


6 kommentaari:

  1. noogutan tunnustavalt petersellivaliku peale, Maxima tuutupetersell on tava-kaubandusvõrgust saadavaist parim petersell.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
    2. Mis elusatel potipetersellidel viga on? Hansa Herbs ja Grüne Fee?

      Kustuta
    3. nad on kuidagi lahjemad. Alustades sellest, et potipetersellid on tüüpiliselt käharad, mis on küll ilusam vaadata, aga vähema maitsega kui lapiku lehega petersellid.

      Veel imelikum, et kui see tuutupetersell vaasi panna, siis seisab ta (tähendab, see osa mis ma kohe ära ei söö) minu kogemust mööda kauem kui potipetersell potis. Sest sinna potti on teda nii tihkelt pandud, et kipub ruttu ära surema.

      Kustuta
    4. Mõlemal firmal on lehtpeterselli. Ma liht ei armasta seda, tuutust on lihtsam jagu saada.

      Ka elusad potiürdid, va basiilik (mööndusega roheline sibul), on mõistlik külmkapis hoida, võib ka mingi veega topsi-klaasi sees. Jahedus on säilimise seisukohast olulisem kui valgus.

      Kustuta
    5. ma olen neid potte ka külmkapis hoidnud, aga arvasin, et oluline on see, et külmkapi õhuniiskus on palju kõrgem kui mu kesküttega korteri talveperioodi oma.

      Kustuta