Lehed

pühapäev, 8. detsember 2019

Prouad teavad!



Häbiasi küll, aga teinekord võib juhtuda nii, et joon näiteks aastaid mingit kindlat teed ja siis otsustab valmistaja, et muudab tee pakendit ning mul ei ole enam lemmikteed. Sest saage aru - ma ei ole iial lugenud, millise nimega toda võlupuru müüdi.
Nii võib juhtuda ka lemmikmuusikaga, ma tean, mis mulle meeldib, kuid kes seda esitab ja mis loo nimi on... uskuge, ma olen isegi Shazami abi üritanud kasutada, sinna ise viisi sisse jorisedes. Ärge seda kodus järele tehke!
(Seoses sellega küsin, kas keegi mäletab kümmekond aastat tagasi moes olnud lugu, milles õbluke tumedanahaline noormees laulis taevast alla kukkuvatest ulguvatest deemonitest või inglitest, suures hämaras ruumis peale tema veel kohati ilmuv-kohati kaduv naistrummar suure kaelastolkneva paraadtrummiga...või oli see bonga? Ei olnud mingi ballaad, vastupidi, labane tümps oli, aga meeldis. Perekooli klassika: kellasid ei olnud!)

Näh, jälle hakkasin heietama.
Millele see eellugu nüüd mõeldud oligi...ahjaa, ma armastan blogisid lugeda, olen seda teinud väga kaua, kuid tihti on jäänud mingi huvitav asi kuidagi kahe silma vahele. Näiteks on paljudel kirjutajatel lisaks pealkirjale päises veel kõrvalveerus nende olemust valgustav lause, mõttetera, pilt või muud sellist.
Võiksin tähelepanelikum olla.
Täna leidsin Epu blogist ütlemise, mis maakeelde ümberpanduna soovitab alati kabe ja kasitud välja näha, sest kunagi ei või teada, millal kellegi olulisega kokku põrkad. Jaa, ma tean, tõepoolest on mu tõlge erakordaselt loominguline, et mitte kasutada väljendit ebatäpne.
No ja siis?
Mõte loeb.
Seda ajatut soovitust lugedes tuli lihtsalt meelde kodumaiste pragmaatiliste prouade samasse teemasse lahterduv nõuanne noorematele suguõdedele:
"Daamil peab kodust väljudes alati puhas aluspesu seljas olema. Kunagi ei tea ette, millal trammi alla võib jääda!"
Nii väike ja hõredalt asustatud riik, et tõenäosus kohata oma kodust väljas viibimise ajal kedagi, kes võib edaspidises elus osutuda tähtsaks on oluliselt väiksem kui tõenäosus trammi alla jääda.
Ärge vaielge.
Küll prouad juba teavad!

33 kommentaari:

  1. Jaa!!!!

    Enn Vetemaa "Ah soo" jutustas loo daamist, kelle elu läks nurja, kuna valel hetkel oli seljas / jalas aukudega pesu (või sukad või sokid).

    Muusika. Ajasin eile pikalt Youtubest taga paari lugu, mida olen miljon korda kuulanud. Berberi või beduiinide muusika. Autorit (õigemini filmijat-salvestajat) ei mäleta, midagi ei mäleta peale kõla ja video. Täiesti hurmavad lood - kogu küla mängib!!! - ja no ei leia, ei leia.

    Deemonite asemel kuula "it's raining men", pole seesama, aga ehk teeb tuju paremaks.

    Kena pühapäeva!

    VastaKustuta
  2. Mina olen mitu korda sattunud olukorda, kui mingites lohmakates koduriietes ja salkus juustega olen hüpanud vaid korraks poest läbi, sest piim,sool vms. oli ootamatult otsa saanud. Ja siis põrkan seal kokku mõne minu jaoks minevikus oluline olnud persooniga, keda pole 10 aastat näinud. Heal juhul õnnestub ennast riiulite vahele peita, aga halvemal juhul põrkame kassasabas kokku ja talle jääb järgmiseks 10-ks aastaks mälestus, kui käestlastud välimusega ma praegu olen...

    VastaKustuta
  3. Jah, Biaka, ajatu klassika,juba kooliajast tuttav: petisest poissõbraga kohtumise lootuses käib tütarlaps isegi postkastist lehti toomas viimase kui nööbini vimistletud fassaadiga. Piisab vaid aegade jooksul ainsal kassi kõhulahtisuse õhtul tütarlapsel õue joosta, näpus tilkuv uksematt ja seljas pasapritsmete eest kaitseks peale tõmmatud vanaema kolmenööbiline kittel, kui välisukse ees on Endiste Kallimate Klubi aastakoosolek...

    Kaur: las sajab vihma, meestesadu visualiseerides muretsen ma eelkõige selle isendi pärast, kes mu vihmavarju teraviku otsa maandub.
    Võeh, mul on liiga hea fantaasia ja selle laulu sõnum on mu jaoks olnud elupäevad liiga otsetõlkest tulenev.

    VastaKustuta
  4. Mul sama lugu apteegis.
    Olime reformist rääkinud,
    viisin jutu oma tee peale,
    mille pärast olin tee ette võtnud.
    Kas seda henna teed teil veel on?
    Külli, minu apteeker, kohendas oma punakat pead,
    ja täpsustas, seda senna, figura-1 teed mõtlete?
    Mul oli kõht kinni ja ma ei mõtlenud siis ka eriti,
    muudkui korrutasin, et jah seda vana head henna teed,
    mis oli vanasti ilusas rohelises karbis, 20 aatat tagasi.
    Külli näpud käisid veel läbi punakate juuste
    ja me siirdusime poola torumeeste riiulite juurde...

    VastaKustuta
  5. Oojaa, minu vanaema kasutas pidevalt toda üleaja kantud või vileda aluspesuga trammi alla jäämise ähvardust. Tema lisas muide ka kohustusliku korraliku pediküüri. Et nii piinlik ju, kui surma-agoonias kingad jalast viskad, küüned puha välja kasvanud ja lakkimata.

    Ja armas, et sa mu blogis tsitaati märkasid - ma valin neid hoole ja armastusega, iga viimase kui postituse juurde.

    It’s raining men?? Hallelujah!!!

    VastaKustuta
  6. Uh, piinlik - palun vabandust, Bianka, et su nime ennist valesti kirjutasin!



    Kui "Halleluujah", siis Coheni oma, kui Cohen, siis "In my secret life", kui "In my secret life, siis see video:

    https://youtu.be/G3Ki10DYIFc

    No ei leia anam ilma tõlketa versiooni, peal jooksev tekst rikub pilti.

    VastaKustuta
  7. Juhin tähelepanu sellele, et trammiga ütlus diskrimineerib provintslasi! Metsa vahel või väikelinnas tuleb ennem vastu oluline inimene kui tramm.

    VastaKustuta
  8. Tuleb algatada liikumine "Tennessee Williams pole nii hirmus kui räägitakse" ja võtta miinimumeesmärgiks maha panna vähemalt 50 meetrit trammiteed koos käsidresiiniga igasse maakonnakeskusesse!
    Muidu läheb daamide ontliku pesuga nagu mu kunagise naabripoisiga juhtus, kes pesi ema käsu peale kaela puhtaks ja kui kuulis, et kedagi pole külla tulemas kurtis ohates "noh, nüüd istun siin nagu loll oma pestud kaelaga!"

    VastaKustuta
  9. Coheni "Halleluujast" meeldib mulle kõige rohkem Aarhusi plikadekoori hästi kõrgelt lauldud variant. Kuidagi.. teistsugune.

    Läksin kinno (pöffi ajal), rattaga, ja kuna sadas, panin mingid suvakad matkariided - et las pritsib ja leotab. Kinno saabusid tuttavad daamid ja lõpuks maandusin Rottermanni mingis eriti peenes veinilokaalis nondesamade poriste roobadega...

    VastaKustuta
  10. Kaur, teenindajatel oli kaks võimalust sind "liigitada": kas tänavalt daamidele külge haakinud oss, kellel on teiste arvamusest ükskõik või überrikas, kellel on teiste arvamusest ükskõik.
    Kummalgi juhul peaks sul olema sellest ükskõik 😀.

    Notsu, kas Annuška tuleb disainida püsikomnoorena või peab ta vajalikul hetkel kargama välja nagu kurat karbist? Mulle meeldiks teine variant rohkem, meelelahutus, turistid...tead küll...

    VastaKustuta
  11. teine on vajalik siis, kui tramm ise ei karga välja nagu kurat karbist, vaid tuleb nagu Tallinna trammid ikka, kriiksudes ja kolisedes.

    VastaKustuta
  12. Vabandust väga,
    aga ma ei mõista mis on prouadel trammi vastu,
    et Tallinna tramm veereks Rae valla keskusesse,
    kus mina elan ja kommenteerin liikluse teemadel.

    VastaKustuta
  13. Selleks lauluks oleksin kirjelduse järgi pakkunud The White Stripes "Seven nation army", aga Kaamos vist ei kuula taolist kraami.

    Raudteest ma enam ei unista, kuid teiste arvamusi on tore lugeda.

    VastaKustuta
  14. Mkm, White Stripes see polnud, ammugi mitte see laul.
    Aga huvitav, mida mind arvatakse kuulavat?
    Olen mõnikord ise proovinud teiste inimeste muusikaeelistusi ära arvata ja ikka joonelt rappa põrutanud. No ja ikkagi üritan järgmine kord järgmise inimesega uuesti - jälle raba. Sinna viib juba künasügavune rada.

    VastaKustuta
  15. Mida üldse prouad kuulavad? (Kas ikka tohin sellise tiitliga Kaamose poole pöörduda. Loomingulised inimesed, nagu teada, on väga kerged solvuma. Kuid ma ei soovi kedagi solvata). Arvan, et nad kuulavad raadiot, mis mängib nii töökohas kui kaubanduskeskuses. Ja peale selle, pole uudis, et kortermajas kostavad seinad läbi. Mitmeid kordi olen juhtunud kaasaelama nt raadio Elmari soovikontserdile. Sealt tuleb kodumaist estraadi nõukaajast kuni tänapäeva Toomas Anni ja Meie Meheni. Kaamosele vast ei saa seda üldistust laiendada. Kuskilt on meelde jäänud, et üks laul, mis Sulle korda on läinud, on "Golden Brown" The Stranglers. Siis oli veel 2Cellos, mille suhtes pole ükskõikne oldud. Kergem rokk ja gläm võiks kuuluda Kaamose listi. Sedasi piiritlen nii... umbropsu.

    VastaKustuta
  16. Miks peaks töökohas mängima raadio?!?!?

    Kaubanduskeskus... on samuti üldistus. Miks peaks seal käima? Toidupoes? Neid on kodutänava nurgal ka, ja edumeelsemad tellivad kauba üldse autoga (või robotiga) koju.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oleneb töökohast. Mina koristan automüügisalongis, kohal pean olema poolest päevast ja kannatama "liftimuusikat". Viimane kuu on ainult ja ainult jõululaulud, oksendamiseni, korduvad umbes tunni aja tagant.

      Siin metsade vahel ei ole mingit toidukauba kojutoomisteenust. Ikka ise tuleb poodi minna ning tiliseva muusika ja kõmiseva reklaami saatel leib ja piim poest kätte saada. Vähemalt pool Eesti rahvastikust asub väljaspool toidukulleri teeninduspiirkonda.

      Kustuta
    2. Siinkandis üldiselt toidupood=kaubanduskeskus. Väiksemad on ainult maapiirkondades Coopi keti omad ja ka seal on kohustuslik helireostus.

      Kustuta
  17. Täna tekkis olukord, kus keegi teine mängis mulle muusikat. Käisin Valgehobusemäe kõrtsis söömas ja siis seal mängis telekas. Jube häiriv oli. See oli üldse sürr koht... üheksakümnendad.

    VastaKustuta
  18. "Arva ära, mis muusikat blogija X kuulab" saaks ägeda ahel-sissekande.

    VastaKustuta
  19. "Arva ära, mis muusikat blogija X kuulab" oleks lahe, nüüd oleks vaja välja mõelda, mis raamidesse see mahutada.
    Raadiot tööl ma siiski kuulen, kuid kuulamist see ei tähenda. Kabinetinaaber kuulab päev läbi Vikerraadiot, õnneks nii diskreetselt, et mina kuulen seda vaid siis, kui ise tõesti tahan. Muul ajal olen nii oma tegemistesse kapseldunud, et välised segajad ei jõua minuni.

    "Proua" peale solvuda oleks veider. Tütarlaps justkui pole ju enam...😁

    VastaKustuta
  20. No just. Et edasi minna, peaks hakkama juba liigitama. Kas kuulad ise või oled sunnitud kuulama. Mul mängib töö juures nt Star FM. Detsembris mängib see jaam ainult ja ainult jõululaule. Ja ma üldse ei fänna jõule, erinevalt enamusest. Nii et õhtul ma ei taha enam muusikat ka kuulata. Kuid ma kuulan err.arhiiv lehelt saateid - jutte ja jutusaateid. See on midagi mu hingele, siis ma kosun sellest argipäeva tegevusest.

    VastaKustuta
  21. Oeh.
    Ainus aeg, kui mul on olnud tööl avalik muusika, oli siis, kui Spotify oli esimeses suletud arendus-faasis. Maailm ei teadnud sellisest teenusest veel midagi, isegi nime mitte. Aga üks kolleeg oli investor-beetatester ja siis ta lasi mõnikord kontorile uut ja imelikku muusikakanalit.

    Kui meil keegi püüaks starFM-i mängima panna, siis ta visataks pikema jututa õue - kuula seal oma kräppi.

    VastaKustuta
  22. Inimesi on pehmelt öeldes mitmesegaseid (tahtlikult just sedasi).
    Paar kuud varem, kui mu praegust tööd tegi veel mu eelkäija oli samas kabinetis ühes nurgas vikerraadio ja teises star-fm.
    Seda ma nimetan küll täielikuks mürareostuseks.
    Praegune vaikne vikerraadio jätab mind ükskõikseks (see imeline väljalülitamisvõime!), aga elmari või mõne "laseme päev läbi samasid lugusid"-kuulajaga läheksin vist ikkagi kiiresti riidu.

    VastaKustuta
  23. Sul on suht privaatne keskkond ja ilmselt kokkulepe, et see konkreetne raadio on okei.

    Ma ei suudaks ka Vikerraadiot kuulata. Sealt lastakse näiteks päevauudiseid ja mitte korra päevas (nagu võiks oodata), vaid üsna tihti. Need on vaheldumisi ebameeldivad ja väga rumalad - no ei saa ju kuulata neid??!?!

    VastaKustuta
  24. Star fm on meil kohviruumis, kus on ühisruum. Tsehhis pole masinate mürast nagunii midagi üle kuulda, siis läheb juba kõrvaklappe vaja, et liiga ei teeks endale. Kuid ma arvan, et kohviruumis mängib Star FM selle tagamõttegs, et siis ei jääda kauaks sinna istuma. A mõnele vb meeldib ka :)

    VastaKustuta
  25. Ma tean inimesi, kes kuulavad seda jaama vabatahtlikult. Selle mõttega harjudes võib ka lumeinimese olemasoluga leppida.

    VastaKustuta
  26. Mul on homme "poepäev".
    Proovin meeles pidada ja kuulata, kas meie Konsumis ka muusika mängib, praegu ei mäleta. Kui on, siis järelikult ma kas olen erakordselt tähelepanematu, sest siiani pole seda kuulnud või olen end niimoodi "välja lülitanud", et ...huvitav, mida VEEL ma tähele ei ole pannud....

    VastaKustuta
  27. Poes käidud ja jälle ei pannud ma tähele, oli seal siis muusikat või ei olnud.
    Mu isiklik mull on ilmselt kolmekihilisest klaaspaketist ja soliidsete tihenditega.

    VastaKustuta
  28. Aga reklaamid ju ometi on?! Igas Konsumis on kohustuslik "Mida sa nende apelsinidega teed, miks sa nad kilekotti paned, on nad mullased või midagi?...". Ja selle ilge jama (mõte on ju õige, aga reklaam ise vastik) peale tuleb vahelduseks natuke muusikat. Elva Tarbijate Ühistu ja Tartu Tarbijate Ühistu poodides on küll nii. Ma ka muusikat ei pane eriti tähele, reklaamid käivad närvidele...

    VastaKustuta
  29. Ausõna, ei tea.
    Mul on kombeks ununema kippuvaid asju markeriga randme siseküljele kirjutada, peab vist "kuula Konsumi taustahelisid" sinna listi panema.

    VastaKustuta
  30. Sarikommenteerija omaenda blogis.
    Konsumis on tõesti tingeltangel ja reklaamid, täna eksta kuulasin.
    Enne kassa juurde jõudmist olin selle kuulmisosa juba jälle välja lülitanud. Teate, see on vist anne.

    VastaKustuta