Lehed

kolmapäev, 16. jaanuar 2019

Mörisen ja köhin



Osta viina.
Topi viinapudelisse kummelitee pakikesi. See tegevus loob illusiooni, nagu oleks tegemist mingi eriti tervisliku ja öko toote ettevalmistusega.
Las liguneb mõnda aega, varsti on alkohol ilus pissikollane.
Kurista tolle kollase roppusega kurku.  Proovi mitte oksendada. Netist varem nähtud pealkiri, mis väidab, et uriini joomine on tervisele tulus, ei tee oksendamisest hoidumist kergemaks.
Looda, et purjus batsillid su kõris surevad kas alkoholimürgitusse või pohmelli.

Poola torumehe pükstel on paha omadus jätta pool selga paljaks ja sealtkaudu puges külm kõri kallale. Nüüd hingan ettevaatlikult ja pinnapealselt, sest kurgus oleks nagu pikad juuksekarvad, mis tugevamal õhu liigutamisel lehvivad ja ajavad köhima. Köhima ajab ka söömine, õhuvahetus, koridori piilumine, ohkamine, asendi muutus...igasugune elamine ajab köhima, noh. Hääl on ilus ja naiselik. Kes julgeb emakarule öelda, et ta hääl on mörisev korin? Selge, niisiis hääl  ON ilus ja naiselik.
Pildil on köhast vabanenute ohvripuu, altar tühjadele viinapudelitele. (Köh-köh!)



16 kommentaari:

  1. Muide, usu või mitte, aga täna just lugesin, et köha vastu aitab tumeda šokolaadi söömine. Pidi olema tõhusam kui mis tahes köharohi. Omal ajal sai lastele tehtud sinepi jalavanne ja mee ja söögisooda kuuma auru vanne vannilina all.

    Peatset terveks saamust.

    VastaKustuta
  2. Kui haigus ise juba möödas, aga kõriärritus ei kao, võib abi olla allergiarohust (nendest, mis aitavad nt heinapalaviku vastu). Sest viirused võivad vallandada allergiaid ka inimestel, kellel neid muidu ei käi, ütles mu perearst.

    VastaKustuta
  3. Kõik proovin järgi!
    Muuseas, panin täna tähele, et kui hääl otsa saab ja keegi helistab, siis sosinal saab rääkida, aga nii tore oli tunda, et minuga kõneleja hakkas vahepeal ise ka sosistama.
    Nagu vandenõulased...😁

    VastaKustuta
  4. Mul ka kurk hullult valutab ja hääl on nii madal, et võiksin erootikatelefoni tarvis mõned sensuaalsed lindistused teha. Viinaga kuristamine tundub eriline rõvedus, lürbin niisama sooja teed.

    VastaKustuta
  5. Ma kuristan tavalise soolaveega. Pool klaasi sooja vett nii kibedaks teha, et on paha suhu võtta. Ja kuristada nii sügavalt kui saad. Köha see ei ravi, aga kurguvalu võtab ära. Odavam ka kui viin. Ja ei raiska kummelit, mida ma väga armastan, aga tee kujul.

    Kaur

    VastaKustuta
  6. Kurguvalu oli mul eile. Suusatamisel ahmisin külma õhku... Edu paranemisel :)

    Kaur

    VastaKustuta
  7. Ega kurk ei valutagi, sügeleb lihtsalt ja häälepaelad on põletikus. (Lähen ja tõmban oma unistuste tööde tulbast ooperilaulja ameti maha) Köha on tasuta boonus.
    Soolaga kuristan ka, ja soodaauru teen ja mida iganes veel. Kummeliteed tõi mulle poeg, joon teed ja saadan talle pahuraid essemmesse stiilis "jaa, jaa, ma joon seda heinakeeduvett, ausõna!"

    VastaKustuta
  8. Aga see Naksitrallide variant?

    VastaKustuta
  9. Põdrasammal? Ise korjatud 😀
    Kasutusel, täitsa tunnen, et aitab.
    Jube mõru, kuid kus see kirjas on, et rohi peab magus olema?

    VastaKustuta
  10. Meie karupesas möriseseime vastastikku ligi nädala, üsna visalt läks:)

    VastaKustuta
  11. Mis arst ütleb? kas üldse ütleb?

    Kommentaatoritel on muidugi lõbus soovitusi jagada, aga tegelikult ei tea me ju õieti, mis põletik sul seal täpselt on. Kurjad bakterid, tüütud viirused või lihtsalt immuunsüsteem tõmbleb omaette ja vajaks maharahustamist.

    VastaKustuta
  12. Hmm, arstid ütlevad, et vahet väga pole, mis sul tõmbleb. Ravi on igal juhul sama - põed kodus sooja teki all, lürbid teed ja mis põhiline, ei muretse töö ega muu pärast.

    VastaKustuta
  13. jah, seni, kuni on selge, et haigus ise on kallal.

    Ma köhisin iga hingetõmbe peale ka kaks kuud pärast seda, kui kõige muu poolest olin terveks saanud. Mispeale arst kuulas kopse, ütles rõõmsalt: "Astma!" ja kirjutaski allergiarohud välja. Millest mina ootasin abi vast nädala pärast. Mõjus esimese päevaga.

    Millalgi hiljem soovitas sama arst, et samad rohud võivad ka tüüpilise kerge külmetusviirushaiguse sümptomeid leevendada - sest sellise kerge viiruse puhul on põhiline, mille all inimene kannatab, just nimelt sümptomid. Omaenda immuunsüsteemi umbmäärane pekslemine ärritaja peale. Sisuliselt sama, mis allergia, ainult allergeeniks on sedapuhku mingi enam-vähem kahjutu viirus.

    Aga kuna kõik haigused ei ole sellised kahjutu viirusekese põhjustatud, siis ei tee halba lasta end üle vaadata. Mõnikord elab kurgus hullemaid loomakesi. Nt angiini vastu võib vaja olla antibiotsikuuri.

    Mandlid on sul välja lõigatud?

    VastaKustuta
  14. pmst on oluline vahe, kas organism harrastab asja eest, teist taga põletikupidamist - on selline hobi, noh - või on mängus mingi kurjem patogeen, millest tuleks - ja oleks võimalik - lahti saada. Ravi on arusaadavalt erinev.

    VastaKustuta
  15. Kuidas nüüd seda öelda....no ma ei peaks tegeliklt üldse siin iga pisikese viiruse või köha pärast hädaldama, aga ma olen kaheksateistkümne aasta jooksul haiguslehel olnud ainult nädal aega ja isegi siis oli tegu trauma, mitte tõvega.
    Üleelmisel aastal hakkasin tuttavatelt saama märkusi oma välimuse kohta - miks näost nii hall, miks nii valge...kamoon, mul oli elu kehveim aasta, mida te ootate, päevalillepõldu või? Seega ei pööranud ma sellele tähelepanu.
    Eelmise aasta algul - see läks kiiresti - oli äkki tunne, et ma olen klotsidest tehtud ja keegi toksas mind jalaga. Ma ei jaksanud enam midagi teha, haiguspäevad olid sellised, et kui näiteks telefon maha kukkus, kulus selle ülestõstmiseks kuus tundi. Küll ei olnud füüsilist jõudu, küll nappis vaimujaksu.
    Üle viiekümne aasta vindunud põhjusele saime koos arstiga jälile pea kümmekond kuud hiljem, selle likvideerimisega tegelen praegu hoolega.
    Ma pole harjunud haige olema, siis kirjutangi siia oma kaastunnet lunivaid halapostitusi. Neist on täitsa abi 😁. Nii, et nende kirjutiste taustal on ohutum minusse suhtuda kui "vitae vampire ordinarusesse".

    VastaKustuta
  16. Ma soovitaksin veel taruvaigutinktuuri, aga sul on selline arsenal juba töös, et pole vist rohkem juurde vaja.
    Muuseas, meie laste (ja täiskasvanute) köharavi on aastaid käinud nii, et võetakse mingi köhasiirup või midagi muud sama mõttetut (aga meeldiva maitsega) supilusikasse ja tilgutatakse sinna peale kümmekond tilka taruvaigu-piirituse tinktuuri. Mu tütar sai alles aasta tagasi teada, et kõik teised inimesed ei teegi nii.

    VastaKustuta