Lehed

reede, 8. oktoober 2021

Fotojaht: Puhta punane

 Punane on hoiatusvärv.

Et kui punane, siis ohtlik. Nagu näiteks maasikamari on punane - ärge jamage, see on ohtlik, nende söömisest võib sõltuvusse jääda. Või siis allergia saada, ohtlikud asjad mõlemad.

Nüüd ootate kindlasti maasika pilti, aga ahhaa! Petta saate, mul on maasikasöömise sõltuvus, pidid sõin ka ära.

Kui punane peab punane värv olema? Signaalpunane on kindlasti punane. Aga punakaspruun? Lehm, näiteks? kui tõu nimi on "eesti punane", siis on piisavalt punane?


Kui taevas on punane, siis kas kuidupuna ja ehapuna peavad olema täpselt ühte tooni või sallime pisikesi erinevusi?


Kui auto on punane, siis kui punane peab ta olema ja kui palju punast peab seal olema, et oleks ikka piisav? 


Ma pole veel lõpetanud....aga aitab piltidest, eksole. 
Mul on punasest sõltuvus. Läbinisti puhta punane.


Tegelinski







6 kommentaari:

  1. Lehmast ja punasest: mul on ülikooliõpingute päevilt meeles, et "puna" tähendaski algselt loomakarva või -nahka (ei mäleta, kumba), vbla ka seda värvi loomade karva või nahka. Ja alles hiljem üldistus ka muudele sarnastele toonidele. Algne üldine värvinimetus olevat olnud "verev", Lõuna-Eestis on muidugi siiamaani.

    Etümoloogiasõnaraamat kinnitab: "punane" on värvisõna ainult läänemeresoome keeltes, kaugematel sugulastel tähendab karvu, karusnahka või sulgi.

    Ses mõttes on punane lehm see kõige õigem punane üldse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja "punik" pole punnis kõhuga vissi, vaid punane lehm :)

      Kustuta
  2. Kas teadjamad oskavad öelda sõna "lepp" algupära? Meil tähendab ta praegu puuliiki, mille puit värvub vigastamisel oranžikaspunaseks. Aga mul on nagu häguselt meeles, et see seostub hoopis pigem verega (isegi üks ütlemine meenub - lepp lahti - veri jookseb). Aga mis oli enne, kas veri või punane või puu? Mis mille järgi nime sai?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Etümoloogiasõnaraamat ütleb, et puutähendus oli enne, seal on ka hüpotees, et tegemist on balti laenuga (vrd "liepa" 'pärn').

      Kustuta
  3. Mulle niiväga meeldivad punased lehmad! Võtaks või lemmikloomaks....

    VastaKustuta
  4. Niipalju, kui ma mäletan eesti punase ja mustavalgekirju veiste piimaannist, oli esimesel tõul piim rasvasem, aga teise tõuga sai punalipud kolhooside ja sovhooside direktorite kabinetti ehtima... Olid ajad.

    VastaKustuta