Lehed

teisipäev, 18. veebruar 2025

Terav sigariisimudru

by W

Küsimus: kas ja kui palju sa retsepte järgid või näpuga järge ajad? 
Ma vaatan heal juhul 3x aastat mingit retsepti ja juhist, see on küpsetiste ja magustoitude korral, millega ma väga ei tegele. Muidu on nagu on, kõhutunde järele ja kõik läheb erikombinatsioonides ja kogemuspõhiselt loosi. 

Vahepealne menüü koosnes eelmise söögiloba nuudlijääkidest ja mulgipudrust – viimane on ebaesteetiline, ent uskumatult rahakotisõbralik kõhutäide, mis end üsna iseseisvalt valmistab. Kui kartuli koorimine, kruupide loputamine ja liha-sibula tükeldamine kõrvale jätta. Kalorite, aja ja maitse mõttes hea investeering. Eriti, et seda toitu ei tee ju vaid üheks päevaks, homme pannil on veel parem?

Aga täna tuli jälle vaim peale. Niivõrd-kuivõrd. 

  • Hommik - tass kohvi
  • Lõuna - tass külma teed
  • Õhtu - terav sigariis ja puuviljad

Tööga on kuidagi kiire ja hapu praegu ja sellistel perioodidel eelistan ma võimalikult väheseid nõusid määrivaid ajasäästlikke lahendusi, kus kõik ühte potti või pannile kokku lendab. Mudruks nimetan neid sööke. Peaasi, et köögiviljad e salat seal sees on, sest tegelikult võikski ma end ainult liha sööma unustada. 

15 komponenti läks, ise ka imestan. Ajakulu 30-40 min. 

  • Viimse päeva sea kaelakarbonaad 380g allahindlusega 2.30, tükeldasin
  • Viimse päeva shampinjonid üleeilsest, ca 100g 0.3
  • Maxima Extra line riis 1.09 (2/3 jäi kuivalt üle) 
  • Sibul eee... 0.05 (0.69 kg)
  • Küüslauk eee... 0.2 (5.99 kg)
  • Tomat eee... 0.3 (1.19 kg)
  • Kurk eee... 0.3 (3.99 kg)
  • Porgand, riivitud ja suur eee.. 0.2 (0.59 kg)
  • Kuivatatud till eee... 0.08
  • Sool, pipar, tilk sojakastet eee 0.2
  • Veidi võid ee... 0.3 (Selveris Läti 82% Zemaitos Pienas täiesti normaalne või 1.19 200g pakk)
  • Spl jahu eee...0.02
  • Tl ketšupit 0.1. Tomatipastad on enamasti kas liiga suured või liiga konsentreeritud ja ma ei ole kindel, et ma ülejäänuga lähipäevadel midagi teen.  
  • Näpuotsatäis Santa Maria kurkumit + ingverit 0.1
  • Santa Maria Chilli Explosion jahvatust 0.15
Peotäis spinatilehti sinna sisse ja röstsai neutraalse toorjuustuga kõrvale oleks ka väga pro olnud, aga neid asju mul ei olnud. 

Ca 5 eurot ja ma söön seda põhitoiduna 2 päeva, endiselt 3 inimese suur protsjon; pann on 28cm.

... ja väike banaan, 1/3 greipi ja paar õuna, max 1.5 väärtuses (COOP-is on Leedu päritolu Tellissaare väga hea õun 0.49 kg).

Päev nii 5 eurot. Või lausa 7 kanti, kui ma peaks otsustama paar viilu leiba ja täna soetatud -50% sinepikastmes heeringapurgi juba õhtul ette võtta. 

Keedetud riisi jäi ka üle. See odav Maxima Extra Line riis on külmalt salatiks või rice fried egg-iks üsna raskesti käideldav, jube kleepuv mass, pese enne palju tahes, aga no midagi ma sellega pean tegema. 


18 kommentaari:

  1. Näeb välja jube ... isuäratav nagu joodiku hommikune okse :D Tegelt meeldivad mulle ka just sellised professionaalseid kokkasid ja toiduhindajaid/blogijaid enesetapule õhutava konsistentsiga nuumroad. Ehk siis nii välimuse kui koostisosade põhjal otsustades tegu äärmiselt maitsva kraamiga!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Joodikute okset ma ei ole maitsenud, va ilmselt enda oma, aga see jääb vast sinna eelmisesse sajandisse.

      Kustuta
    2. Loodetavasti autor ei solvunud, ma saan ise ka aru, et natuke labane ehkki heaahtlikult mõeldud nali kukkus välja :(

      Kustuta
    3. Ei, minu solvamiseks peaks ikka ekstra ja pikalt pingutama.
      Mitte et see nüüd otseselt väljakutse oleks, khm.

      Kustuta
  2. Minu tänane õhtusöök oli laupäeval (!) keedetud mannapuder kiselliga.
    (Ma olen mudalaisk, kui asi puudutab endale söögi tegemist)
    Väljanägemiselt klassikaline, maitselt keskpärane, aga kõhu sai täis.
    Köögivilju ei manustanud...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mannaputru kisselliga ei ole ma 10+ aastat saanud... v üldse mannaputru, võib ka kissellita, sisseklopitud muna, kaneeli ja kuivatatud õunte või miski moosiga.
      Võtan järjekorda.

      Kustuta
  3. Kes joodiku okset mainis, ei tea, et rõhuv enamus mitmetuhandeaastaste maailmaköökide põhjast e väga austatud erinevat sorti lihaolluse keeduleemest näeb selline välja. Mul on siukeste roogade jaoks 2 nimetust: piraadipada (sest vaja ruttu ja sellest, mis kätte satub) ja samuraisupp (sama, aint nuudlitest). Sest söögitegemise jaoks ei tohi raisata muude tööde jaoks vajalikku aega ja jõudu. Et kui ma köögis plötserdan, jäävad nt puud lõhkumata, ja pärast enam ei jõua, raisk.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jee, seda juttu ma mõistan.
      Kui isegi Tuneesias turismi piirkonnast kaugemale sattuda, siis kohtab pmst 24/7 tulel olevaid kitse ja kõige muu liha padasid, kuhu muu vege, vürts ja süsivesik sisse lendab.

      Kui foobne ple, et millal pada pesti, siis maitseb hästi.

      Kustuta
    2. Keegi kommenteeris kagu-aasia ja jaapani suppide kohta, et pmst on neil seal sama pada olnud samal tulel II maailmasõjast saadik ja järjest. Leem pajast, nuudlid ja petersell ja vürts sööja suva kohaselt sisse ja järjest läheb. Tuneesias ma pole käinud, aga Maroko kuulus "tažiin" on sisuliselt meie tavaline ühepajatoit kuskussiga.

      Kustuta
    3. Vanasti pidi eesti köök samasugune olema- keset tuba rippus pada tule otsas, seal keesid põder, naeris ja kapsas. Kui väheks jäi, visati juurde. Kuna meie talv kestis põmst 8 kuud aastas, oli kogu aeg tuli all, sest tikke pold leiutatud ja tuletegemiseks kulus see aeg, mis muidu oleks pajatäie naerite keetmiseks hea olnud.
      Igaks toidukorraks eraldi suutäie valmistamine, kasutades selleks kordi ja kordi suurema koguse valmistamise ressursse (ainete lõikumisest nõude pesemiseni), on alles viimase aja tehnoloogiate ja mugavuste teene.

      Kustuta
    4. Seda saame kohe presidendi vastuvõtu suupistete näol vaadelda ja Delfist lugeda.
      Soolariisikavaht, särje soomus ja peedilaastuga pastinaa

      Kustuta
    5. ...rippus pada tule kohal konksu otsas...

      Kustuta
    6. Äh, maisaa telefonis kirjutada, saite aru küll, pastinaagikreem musta leiva korvikeses, söödava begooniaõiega

      Kustuta
    7. Presidendi vastuvõtul võiks ka pada olla, kust siis külalistele odraputru jagataks. Soolasilku võivad ise tünnist võtta, pidu ikkagi.
      Autentne rustikaalne talupojaidüll, nii rahvuslik, et isegi kudrused tulevad kohale

      Kustuta
    8. mul on kuskilt ammuloetust meeles, et siitkandi talupojad pidasid piduroaks leiba, võid ja mett. Sest leib oli tihedam ja toitvam kui puder, kördist rääkimata, no ja või ja mesi on juba enesestki mõista hea ja uhke kraam.

      Euroopa Vahemere maade talupoegade köök on kah selline. Itaalias olevat mõnes kandis olnud sellised ahjud, mille serva peal olid mingid metalliga üle löödud riiulid, mis läksid päris kuumaks. Nii et kui toit oli juba valmis, siis jäeti see sinna riiuli peale tiksuma, nii et isegi kui ahju polnud äsja köetud, oli toit soe.

      Fondüü on järgijäänud juustukontsude äralahendamise söök; misiganes kuulsad Burgundia ja Provence'i pajaroad käivad põhimõttel "lükka liha köögiviljadega potti, pott pane ahju, ise mine põllule tööle, kui õhtul tagasi tuled, on söök valmis".

      Kustuta
    9. Igast sega- ja jääkide toidud, nii supid, ahjuvormid kui pannimudrud on minu teema. Maitsevad hästi ega kordu täpselt samas komponentide vahekorras kunagi.
      Nt kodus pitsa tegemiseks retsept otsida ja siis selleks poest, nimekiri näpus, komponente osta, on pitsa algse mõtte rüvetamine. Nagu ka seljanka retsepti järele keetmine. Nii ei tohi teha...

      Kustuta
  4. Tegelinskil käis just hiljuti sama teema läbi:
    https://kummut-tegelinski.blogspot.com/2025/02/pool-juurde.html?m=0

    VastaKustuta