Lehed

teisipäev, 22. aprill 2025

Hullumaja märkmed



 Miks mitte poliitikast kirjutada.

Vahepeal olen isegi mõnikord purtsatanud.
Eeldame, et esimene lause on küsimus. 
Ma vastaks sellele, et poliitikast pole mõtet kirjutada kui sees keeb viha ja tõesti - ma olen vihane.  Ma olen kuradima vihane (mis raamatus sedasi hõigati? Ei mäleta.).
Miks vihane?
Näited on toredad asjad. 
Lepid sõbraga kokku, et ehitate maja. Mõlemad panustavad, sina paned seinad püsti, tema aitab katust paika panna, saate ilusa elamise valmis. Ehitisest on kasu küll rohkem sulle, kuid sõbralegi on hoone kasuks.
Elu nagu lill, kas pole. Lill isegi hoolimata sellest, et naaber on täiesti opakas psühhopaat, kes korraldab skandaali isegi siis kui su krundi serval on kivist lõvi, mille taguots on tema krundi poole. Tolle opaka pärast sõber üldse käed ehitusele külge pani, on temalgi psühhopaadiga muresid.
Aga sõber jääb haigeks. Mitte köhasse või kõhuviirusesse, vaid tuul käib ladvast läbi ja seda nii põhjalikult, et sõber katkub teie maja katusesse auke ja süüdistab selles sind, vähe sellest, ta saboteerib isegi oma jäsemeid ja kiusab iseenda keret. 
Seda viha küll, mis sõbra vastu tõuseb. Samal ajal saad aru, et sõber on sama, ta aju on puder.
Istud oma katuseta majas ja ei tea kas hakata viha välja valama või keerata kaastundekraanid lahti. Napakas naaber teeb rõõmust kukerpalle, sest su ärakeeranud sõber on temaga mesti hakanud.
Parem ei tee kumbagi, keldrisse vihm veel ei ulatu ja äkki, ÄKKI läheb sõbral paremaks.

Nagu ma Morgie juures ütlesin:
Mul on kaitseliitlastest pojad.
Ja kaheksa lapselast.
Me oleme teinud plaanid juhuks kui vihm jõuab igale poole ja kelder upub. 
Kui kole on selliseid plaane teha, aga veel koledam oleks ilma nendeta.







laupäev, 19. aprill 2025

Kiirnuudlid

by W

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal pitsalõik ja nii 100g erinevaid lihatooteid tööandja kulul (+ koju jõudes tass tomatimahla)
  • Õhtul kiirnuudlid

Munakaste ja kartulid läksid Ahjualusele. Ma ei tea, miks ma ikka üllatun – võiks juba harjunud olla, et kui midagi vähegi söödavat on saadaval, on kohe ümberringi inimesi "Ma söön hästi vähe, pane ainult natuke." Ja kui nad on kenad, pesevad nad potid, pannid ja taldrikud ise ära. 

Ühesõnaga pühad. Teised söövad pashat, munavõid, rammusaid roogasid, lauad lookas nagu mõisaproual. 

Ma optimeerisin end ümber kiirnuudlitele. Aeg kokku 15 min. 

  • Kapsas 0.08 (külmkapi alumisest sahtlist)
  • Külmsuitsusalaami 0.5 (see eilegi kasutatud Maxima allahindlustoode)
  • Porgand 0.08
  • Maitserohelise jäänused 0.2
  • Majonees 0.1
  • Thai Choice Tom Yum kiirnuudlid 0.79
Noaga peenestatud kapsas esimesena kaussi, kannust keev vesi peale, siis salaamitükid, siis purustatud kiirnuudlid, maitseainepakikesed; riivitud porgand, majonees ja roheline paar min hiljem. 

Kokku 1.75 

See on liitrine kauss

Pärast roheline banaan ja  Maks&Moorits kanafileenagitsad 230g (0.99 -50%), 100g rediseid ja mul on veel mitmesuguseid sünnipäevakomme tarbida. 

Päev kokku 4 ehk. 

reede, 18. aprill 2025

Munakaste keedukartuliga

by W

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal tass tomatimahla 0.3 (Selveris 1L 1.19)
  • Õhtul kartul munakastmega
Ajakulu alla tunni. 

  • Maakodu suitsusink, MAKS&MOORITS 289g 1.83 (Selver, -50%)
  • Külmsuitsusalaami 0.5 (440g Aroso latt Maxima -50% 2.04)
  • Kartul 0.3 (0.39kg, Selver)
  • Piim 0.45 (Maxima kilekas)
  • 7 muna 0.83 (COOP 10tk 1.19 - jube väike rebu)
  • Sool, pipar 0.03
  • Maitseroheline 0.4
Nostalgiasöök

Kokku nii 4.5; jätkub 2 päeva

Hiljem leivad metsaseenesalatiga (Selver, 130g -50% 1.29), mõned ca 100g külmsuitsusaalamit ühes viilutatud kurgi, redise, tomatiga. kokku max 4 väärtuses. 

Päev kokku 7 kanti. 


kolmapäev, 16. aprill 2025

Soupe rustique au poulet et au chou

 
by W

Kanasupp kapsaga, noh. 

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal eilne ahjuvorst kartuliga ja eilne kodujuustusalat (paar kartulit jäi üle)
  • Õhtul kapsane kanasupp
Ajakulu ca 2h, aktiivset tegevust ca 30min. 

  • Kanakoib ca 1kg 4.3 (Maxima, Well Done -50%, 2 karpi)
  • Riis 0.1
  • Porgand 0.15
  • Kartul 0.2 
  • Varajane kapsas 0.7 (Maximas 1.39kg)
  • Maitseroheline 0.4
  • Mugulsibul 0.05
  • Sool, must pipar, kuivatatud juurseller, kuivatatud till, loorberilehed, vähendatud soolaga Vegeta 0.8
Varajane kapsas läheb muidugi siis kui tuli alt ja veits ka toorena salatiks kaussi. 

Kokku 6.7 ja ma söön seda 2p (nelja inimese potitäit). 

Kana-kapsasupp

Pärast roheline banaan ja mõni leib Vene juustuga, sünnipäeva kommi vedel ka siiani, natuke söön. 

Päev kokku nii 10. 

teisipäev, 15. aprill 2025

Ahjuvorst keedukardulaga

 
by W

Bratwurst mit Kartoffeln kõlaks ju paremini. 

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi 
  • Lõunal eimidagi
  • Õhtul keedukartul, ahjuvorstid ja salat

Ajakulu ca 40 min. 

  • Grillkabanossid Nõo 375g 2.15 (Maxima, allahindlus)
  • MM maitselt mahedad toorvorstid 400g 2.04 (Maxima, allahindlus)
  • Vene juust 0.8 (500g pakk Selveris 4.99)
  • Kartul 0.3 (Selveris 0.39kg)
  • Kodujuust 1.32 (Selver, Kodujuust klassikaline 5%, ALMA, 200 g)
  • Tomat 0.2 (COOP 1.19 kg)
  • Kurk 0.4 (Luunja kurk 3.XX COOP-i kampaanias)
  • Till 0.5 (tuutu, Maxima 0.89 tuutu)
  • Sool, must pipar 0.03

Kokku ca 7.75 ja ma söön seda ka homme (soojendamiseks pannile lammutatuna, ülbel juhul muna lisaks).

Vorst ja kartul

Hiljem 1 rohekas banaan, küüslauguleivad* ja jäätis (Vanilli-koorejäätis šokolaaditükkidega vahvlitopsis 65g, ONU ESKIMO 0.79 ... Selveri püsisoodus). Kokku 2 väärtuses. 

* Mul on vana elektripliit/ahi ... jälle oli sügavkülma ruumi vaja, kõik leivajäänused pidid lihale ruumi tegema ja ma viitsisin tükeldatud leivale päris küüslaugu pressida, veidi soola ja suts õli lisaks, korralikult läbi segada (leib võibki poolkülmunud olla).
Searasv on oluline. A see on külm ja tahke, seega käiku siis kui leivagemüüse on ahjus soojenenud, korraks kaussi tagasi, segan rasvaga läbi, ahjupannile tagasi ja kohe foolium ka peale, et niiskust säiliks. Vahepeal (e iga paari min järel) kisun +150C ahjust välja ja raputan nagu vaenlast. Fooliumit eemaldamata. Ning suht vähe küpsemist tahab, et kõva ei jääks. 

Päev kokku ca 6. 

Rõõmustagem ja olgem õnnelikud!

Kes siis seda ei tea. 

"Hava nagila"-t muidugi.

Lehmani vennakesed oli üks ütlemata veider etendus, alustades juba teatrissesaabunute salaseltsiliku ühisosaga piletijahi saagas ja jätkates erakordselt ülesköetud ootustega milles tegelikult pettuma ei pidanud. Võrreldes raamatuga... Tegu oligi raamatu ilmeka illustreeritud ettelugemisega. Tunnistan ausalt, et ma pole tervet köidet läbi lugenud, hetkemeeleolu ei saanud hakkama hakitud formaadist läbisõudmisega, aga laval selline tekst kandis. 

Näiteks Philip Lehmani naiseotsingud, reitingu järgi, mitte niisama. Lugedes oli see veider, laval koomiline. 

Ma, ikkagi tükk vanainimest, jäin näidendis surmade liini jälgima. Esimene surm Ameerikas, uuel kodumaal. Seitsmepäevane lein, katkirebitud rõivad. Järgmine vend vääris kolmepäevast vaikust. Viimase Lehmani lahkumine. No tugitool visati ju välja, eksole, mida siis veel tahta...

Ma pean selle üle veel mõtlema. 

Aa, selle üle ja, et kas lavakujunduses hõljuv kandiline raam markeeris pühapaistet traditsioonide kohal või oli lihtsalt asi.




esmaspäev, 14. aprill 2025

Mis tehnoloogiaimed su köögis on

 
by W

Tehnoloogia e elektrilised. Ja kui sageli kasutad. Milleks.

Mul on kiirkeedukann, võileivagrill, suur elektripliit, saumikser ja sellega vist asi piirdubki. 

Kuumaõhufritüür oli ka ja see on täitsa OK asi, aga suri ära. Tellisin uue, see suri garantiiajal, saatsin tagasi. Esimese fritüüri laip on mul tegelikult alles; ajaks, mil mul igav hakkab e ma ta lahti kruvin ja äkki vea põhjuse üles leian. 

Aga rohkem ei olegi midagi. Kohvimasinat ka mitte.

Nt mikrolaineahju, rösterit, kiirpotti, taignasegajat, blenderit, riisikeetjat, jäätisemasinat jne ei ole kunagi olnudki. 

Mis võiks olla, võib-olla - nõukaaegne vahvlimasin. Sellega sai ka juustu-sinki-vorsti-muna teha. Ja kiirkeedupott võiks ka kõne alla tulla. 

Pilt by AI

pühapäev, 13. aprill 2025

Rigatoni al Ragù di Salsiccia

 
by W

Jeah, pealkiri on tüng. Ma guugeldasin, mis on peen vorsti ja tomatiga pasta nimetus.
Tegelikult on söögiks sardelline makaronimudru. 

Juhtus see, mida vaesuses, sõjas, ajapuuduses ja väsimuses kardetakse – mul tuli hapuoblikasupp ja mõni keedumuna ära anda.  Pole hullu, jagamine on hoolimine. 

Plaanides ümber orienteerudes on Maxima, mille riiulitel on alati odavmakaronid ja minevikuga flirtivad sardellid. Pott ja pann tulele ja varsti ongi influentseri õudus koerakausis ning kõht täis. 

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal eimidagi
  • Õhtul sardellilaadse tootega makaronid

Ajakulu ca 30 min. 

  • Makaron 400g 0.29 (Extra Line sarvekesed Maxima)
  • Sardell 570g 1.19 (Pormet, Maxima, allahindlus)*
  • Mugulsibul 0.08 (0.39kg Maxima)
  • Konservtomatid 1.49 (Well Done, Maxima)
  • Ketšup 0.2 (Ketšup Shaslik SCHEDRO 250g 1.39)
  • Searasv 0.1
  • Tšillihelbed, tl oreganot, küüslaugusool 0.15
  • 4 viilu Vene juustu 0.5 (Vene juust 28,5% viilutatud, ESTOVER, 500 g 4.99)
  • Lühike kurk 1.- (Maxima 3.89kg)
  • Värske till 0.25 (0.89 per 30g tuutu, Maxima)
  • Majonees 0.1 (Provansaal Lemmik, LEMMIK, 405 g, Selver 1.89)

Kokku ca 5,5 ja ma söön seda 2 päeva, midagi võib ülehomseks jääda.
Kõik sai suurde malmpott kokku segatud, pannil soojendamine homme - keeva vett veidi lisaks. 

Hiljem pool Selveri pagarite singi-juustu stritslit (-50% 2.95), Earl Gray tee, ROHELINE banaan (Selver 1.29, seal olid täna ja on ilmselt ka lähipäevadel meeldivalt toored banaanid) ja kakaopuding kirsikastmes (Selver -50% e 0.67). Kokku ca 2.5 väärtuses.

Päev kokku 6 kandis. 

* Pormet sardell on "maitsestatud saepuru" - kanalihamass millegagi; seda konkreetet sardelli ma enam ei osta ka -50%. 
Nn saastast e mudaodavat olen vist maininud Valla keeduvorsti juustuga, mis mulle meeldib ja vahel söön ka odavaid Tallegi kanapihve. A no kusagil on piir ... maitses. Enne hinda. 

laupäev, 12. aprill 2025

Hapuoblikasupp

 
by W 

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal banaan ja (Red Chief) õun tööandja kulul
  • Õhtul hapuoblikasupp

Ajakulu ca 35 min, aktiivset tegevust 15 min. 

  • konserveeritud e soolvees hapuoblikas 0.79 (Extra Line, Maxima)
  • kartul 0.25 (0.39kg Selver)
  • porgand 0.15 (0.39kg Maxima)
  • peotäis riisi 0.1 (0.79kg Selver)
  • mugulsibul 0.08 (0.39kg Maxima)
  • 4 puljongikuubikut 0.72 (Bio juurviljapuljong 10tk 1.79 Maxima)
  • 5 kanamuna 0.9 (10tk 1.79 Selver ... COOP-is on endiselt 1.19 per 10)
  • loorberilehed, must pipar 0.1

Kokku 3.1 ja jätkub kaheks päevaks. 


Purgi hapuoblikast saab täitsa OK oblikasupi "värske oblika ikalduse ajal". Ma olen täitsa mitu inimest "õpetanud" seda toodet tarbima. Peotäis spinatilehti sobiks ka ülihästi potti surada, aga mul kodus ei leidunud ja potti poleks mahtunudki. Esiteks on mu supid alati väga paksud, sest süüa peab ka olema ja teiseks- ükskõik kui suur pott võtta, saab see alati ääreni täis... 

  • Pane munad keema
  • Veekann keema, koori kartul, porgand, sibul
  • Kalla kuum vesi potti, puljongikuubikud, pipar, loorber ja riis sisse
  • Haki 1 porgand, mõne minuti pärast viska potti
  • Haki kartulid, viska potti
  • Riivi teine porgand ja sibul, see, mis sibula riivimisel kätte jääb, tee noaga peenemaks ja viska potti
  • ... munad on nüüd vist keenud (8-10 min, täpselt ei jälgi), kraanikaussi külma vee alla
  • Kui kartul on peaaegu pehme, lisa purgioblikas, sega läbi ja minuti pärast tõmba pott tulelt
  • Serveerimisel lisa struktuuri ja salati mõttes toorest porgandit, sibulat ja keedetud hakitud muna. 

Hiljem läheb 100g rediseid (0.4 Maxima), Kiievi kotletid (KIKAS, 220g 1.25, Maxima -50%), jäätis (Vanilli-koorejäätis šokolaaditükkidega vahvlitopsis 65g, ONU ESKIMO 0.79 Selver).

Päev kokku nii 4.5

Gloria Palace, Pygmalion

 "Minu veetlev leedi" Vene teatris, vene keeles, tõlkija Valeria Villandi, toimetaja Luule Žavoronok, peaosas Elina Netšajeva.

Aastad on minust voolinud veendunud feminatsi,  Eliza rollilahendus oli mu jaoks natuke liiga damsel in distress,  noh, hädine, saage aru.  Samas oli sellesse lahendusse peidetud omalaadne kahemõttelisus, Henry Higginsi nimetamine veendunud poissmeheks ja tema füüsiline kohmakus, et mitte öelda saamatus end ise mitmeid kordi lahkelt serveeriva näitsiku käitlemisel oli pisut piimaga kirjutatud sõnumi moodi. Tegelikult teine ning tõenäolisem seletus minu arvamuse põhjusele on see, et ma olen lihtsalt rikutud mõtlemisega.

Näidend on vaatamist väärt, kellele vene keel võõras saavad kõrvaklappidest sünkroontõlget kuulata, aga tänase üldtuntud loo puhul meie seltskonna noored korra proovisid klappe ja vaheajal andsid need tagasi, said ilma hakkama.

Teatrimaja on vägev. Pidin täna mitmeid kordi üle seletama, et "Ei, see hoone pole sellepärast nii "bling", et venelased, see on sajand tagasi just niisuguseks ehitatud!" Lõpuks jäi noorematele ikka veendumus, et kõik need kullatised ja kristall ning kipsdekoor on seepärast selline, et hoones on Vene teater. No mida sa sellistega räägid, on ju?


reede, 11. aprill 2025

Eilane tatar viinerite ja kibestumusega

 by W

Elu sakib endiselt.
No mitte nii palju nagu sõjatsoonides või suurimatel hedge fundidel või kolmanda maailma perifeeriakülade lastel, aga minu personaalses maailmas siiski. 

Tööpäev algas täna nii, et enne kui sain üldse tänasesse jõuda, pidin kõigepealt eilse ära tegema. Ehk siis – eilne teise vahetuse p*sk lükati mulle sülle nagu hellik-kass, kes vaatab sind: "Noh, tegele minuga nüüd, lõpuks ometi." Ja ma tegelesin. Tunde. 

Ja siis tuli tänane enese tööpäev. Mis oleks pidanud lõppema näiteks kell 12:30, aga kell 14 olin veel higisena rabelemas. 

Mis tähendab, et jäin oma teisele tööle hiljaks. Ja olen sigapahas tujus. Teise töö ülemus oli täna õnneks mõistlik, andis armu ja lubas vaba päeva võtta, sest ma ei ole tööks nagunii konditsioonis. See on "I´m my own boss" töö, paraku. E varsti hakatakse nagunii närima...

Kokata? Haha, ei. Mitte täna! Selleks oleks vaja motivatsiooni ja planeerimist ja ...
Nii et ellujäämiskokkamine sai aktiviseeritud: eilne tatar + viinerid. Minimaalne pingutus. 

Ainus, mis puudus oli nukker kõrvu lõikav viiulimuusika ajal, mil ma seda kokku keerasin. 

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal eimidagi
  • Õhtul (peale 18) eilane tatar sibula, viineri ja värske kurgiga

Ajakulu 15 min max

  • eilne tatar
  • Suitsuviiner, MAKS&MOORITS, 300 g 0.8 (Selver -50%)
  • mugulsibul 0.05 (Selver 0.59kg)
  • toiduõli, must pipar, sool, kuivatatud till 0.2
  • lühike kurk 0.6 (3.89kg Maxima)
  • hapukoor 0.08 (0.99 400g, Farm Milk, Maxima)

Kokku 2 kandis. 

Pärast veel 4 viilu saia suitsuforelliga (Avektra, 100g 1.59, 50% Maxima), 3-4 viilu Vene juustu ja 2 viilu või ja meega saia + Earl Gray tee. 2,5 väärtuses ehk. 

Päev kokku alla 5 vist. 


neljapäev, 10. aprill 2025

Tatar, poe pikkpoiss ja salat

 
by W

Oli nagu vaba päev ja ei olnud ka.
Palgatööl tekib vahel füüsilist ümberkorraldamist vajavaid tegevusi, mis tööpäeva tavarutiini ei mahu. Nii et magasin kellata välja, põikasin tööle ja tegin ära; kiiremini kui eeldasin, kolme tunniga.
Ise olen rahul.
LEAN või midagi - lühiajaline ajainvesteering ümberkorralduses toobki vahel hiljem tagasi suurema kuhjaga kui kratt Eesti muinasjuttudes. 

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal üleeilne konservmudrumudru ja tomatimahl (ca 3)
  • Õhtul tatar, pikkpoiss ja salat

Ajakulu ca 25 min 

  • Tatar 0.45 (Maxima Extra Line 800g 1.19)
  • Pikkpoiss 500g 0.99 (Maxima -50%, Pormet ... pakil, et 42% siga ja 23% broilerit e 65% surnud loomi, riivsai ja muu misiganes) - läks viilutatuna pannile
  • Tomat 0.3 (COOP 1.19kg, Soome)
  • Lühike kurk 0.8 (Maxima 3.89kg, Leedu)
  • Hapukoor 0.25 (Maxima Farm Milk 0.99 400g pakk)
  • Sool, küüslaugusool, kuivatatud till, must pipar, toiduõli, värske petersell 0.6
  • Või pudrule 0.2 (segasin potti, homme nagunii vaja pannil soojendada)

Kokku nii 3.6 ja kõike ma täna ära ei söö. 

Hiljem terve ciabatta, pool niisama ja teine pool viilutatuna ning natukese või ja meega ja Earl Gray teed. (Ciabatta 0.89 Maxima; nii COOP-is kui Selveris on 0.79) ... kokku nii 2.8 väärtuses.
Ciabattad on minu jaoks pisut soolased, aga või ja hästi natukese meega on päris hea kombo. Ma ei ole süvenenud, mida nendega päriselt tegema peaks...

Päev kokku ca 7.5


kolmapäev, 9. aprill 2025

Aevastus

 

Mu autokell on ikka veel talveajas, see tekitab pidevalt segadust. Täna oli kavas Järva-Jaani kultuurimajja Paide Huviteatri etendust vaatama minna, tööpäev oli ajusööv ja ma tulin kodunt kogemata pool tundi liiga vara välja. 

Hea küll, ikka juhtub, käin siis külapoes ära. Autosse tagasi istudes vaatasin kella ja hakkasin omaette öbstsöönsusi pilduma. Mida ma teen selle ilmaga terve tund keset võõrast alevit? Lähen surnuada ja otsin seal vaikse koha. Mittesihtotstarbelise, istusin autos ja kuulasin raadiot kuni tuli meelde, et autokella ei tohi uskuda. 

Hiljaks õnneks ei jäänud, vedas.

"Aevastus". Prantslasest kirjaniku farss rikkast kadunukesest, kes keset pärijate paradiislikke ulmasid päranduse sirgekslöömisest äkki ellu ärkab, end pikaajalisel teenijannal poputada ja potentsiaalsetel pärijatel kiruda laseb ning sobivalt enne väljakuulutatud matust uisud jälle nurka viskab, enne mida ta veel testamendi ümber disainib. 

Päranduse saab muidugi teenijanna, kes lubab kriuksuva parketi sanitaarse linoleumi vastu vahetada ja rooma-aegse sillutise asfalteerimisest unistab.

Tegu pole elukutseliste näitlejatega, lisaks veel ikkagi pooltuttavad hulgas, nii, et hinnanguks on "võis vaadata küll, eelmine kord nähtud näidend oli parem".

Mulle endale meeldis kõige enam habemega kõhn tütarlaps, kes mängis tüsedat härrat matusebüroost. 

Aaargh...ja ühe näitleja punaste saabaste pärast oleks ma nõus seadust rikkuma. No kasvõi... kasvõi punase tulega üle tee minema, ma ütlen...



Omlett suitsulõhega

 
by W

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal eilne konservimudru 4+ midagi, väike portsjon jäi homseks
  • Õhtul omlett suitsulõhega
Ajakulu ca 25 min. 

  • Suitsulõhe 170g 2.24 (Maxima Ocean, allahindlusega)
  • 6 kanamuna 1.08 (1.79 karp, Selver ... COOP-ist saaks 1.19 karp)
  • 2 spl piima 0.05
  • kirss-ploomtomatid 0.5 (Selver 1.29 250g karp)
  • toiduõli, sool, pipar, värske till 0.5 

Omlett kahes jaos, sest mu 24cm munapann* ei kannata omleti jaoks suuremat kogust korraga, muidu tuleks munapuder; kogu lõhet ei suutnud kahte portsjonisse sisse mahutada, jäi ka "garneeringuks". 

Kokku ca 4.5, kõik kohe tarbimisse. 

Taldrikul võiks see täitsa hea välja näha, aga... ei, ma ei loobu oma "koerakausist"

Hiljem 100g (Maxima allahinnatud) redist, 2 lihapirukat (Maxima kampaania) ja Earl Gray tee. 1.3 väärtuses vast. 

Päev kokku ca 11 kandis. 

* Kaalun endale jõuludeks korraliku suure raud/teras/malmpanni kinkimist.
Aja jooksul on soetatud ja katsetatud erinevaid teflon-, keraamilisi- ja tont-teab-mis panne.
Kusjuures ma ei ole 60€ Fiskarsil ja 20€ noname pannil kestvuses eriliselt suurt, st kolmekordset, vahet täheldanud.
Uut panni on mul vaja siis kui omlett või muna praadimine vähese õliga enam ei õnnestu, siis ostan "munapanni," eelmine kõlbab veel mõnda aega kartuli ja liha praadimiseks, kastmete valmistamiseks. 

teisipäev, 8. aprill 2025

Chilli Conserv Carne laadne mudru

by W

Need igasegased õnnesoovid tundukse tühja jooksnud olevat. Ma ei ole ikka veel õnnelik ega rõõmus. 

Päike paistab ses jahedas ilmas. Paistab ja pimestab mu arvutiekraani. Linnud lendavad ja laulavad.
Ja kevadväsimus, kutsumata külaline, ei saa siiani aru, et oleks nagu aeg ära minna. 

Olles end töölt koju (e jälle arvutisse ja tööle) vedanud, lohisesin mööda korterit nagu pulstunud hiidvana laiskloom, kes miskit hamba alla tahaks. Peale mõne külma pelmeeni. 

Olin piiril, et süüa konservubasid lusikaga otse purgist, aga mitte veel seal, et purgisupp kahvliga sisse kühveldada. Kes viimast on proovinud, see teab, milline rasvakiht kurgulakke tekib ja kui kaua sellest tööstusrasva maitsest vabanemine aega võtab. See ei korva "aga siis ma ei pea nõusid pesema" hüvet. Ja kahvli peab millaski ikka ära pesema. 

Kokkamine ei ole tundu endiselt loominguline, see on kalkuleeritud vajaduse rahuldamine. 

Valisin lihtsa tee. Suures osas konservid. 

Mis ei olegi väga odav. Tegelikult maksab see kõik palju rohkem kui tavaline sibul-porgand-kartul-kaalikas-liha-pott. Ainult et viimane vajab pingutust ja pealehakkamist. Kaks asja, mida mul pole. Nagu soovitud õnne ja rõõmugi. 

Aga see selleks. 

Kevadväsimuse ja mõõduka depressiooniga elamine on tänapäeval täitsa normaalne, eksole. Nagu ka ATH, skisofreenia, bipolaarsus, skisofreenia, ärevushäired jne ... igale oma, aga mitte sellest ei tahtnud ma ju rääkida. 

Läheme nüüd nende konservide juurde. 

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal veidi eilseid pelmeene ja vahepeal tass Earl Gray teed
  • Õhtul konservtoit värske vinjetiga

Ajakulu tund, mis on konservide kohta häbematu. Aktiivset tegevust ca 15 min. 

  • * purgis nelja oa segu 1.49 (Maxima, köögikapist)
  • * purgis kikerherned 1.29 (Selver)
  • purgis tükeldatud tomatid 1.09 (Selver)
  • purgis kooritud tomatid 0.99 (Maxima Extra Line, köögikapist)
  • Kodune hakkliha, MAKS&MOORITS, 500 g 3.55 (Selver)
  • sibul 0.2 (Maxima 0.49kg)
  • *** punane paprika 3 (Selver 4.99kg ... COOP-is on 2.49kg)
  • riis 2 spl 0.04
  • küüslauk 0.3 (5.99kg Selver)
  • ** tšillihelbed, ohtralt 0.2 (eee... lahtisena turult ammu soetatud)
  • vähendatud soolaga Vegeta, sool, suhkur, toiduõli 0.4
  • *** porgand 0.1 (0.69kg Maxima)
  • petersell 0.89 (30g tuutu Maxima)

Kokku ca 14€ ... homseks jääb ka. Võib-olla ka ülehomseks

Tšilline mudru

Hiljem vorsti-tomati võileivad ja 100g redist (Maximas allahindlusega 0.34) nii 1.-  ... mul on praegu redisemaania. 

Ma ei söö keeduvorsti rohkem kui paar korda aastas. Odavam (ja tervislikum) on kampaanialiha võileivakatteks teha. Aga paar korda aastas ostan lati odavaimat e Valla juustuga keeduvorsti, nii leivale kui lihtsalt mädarõikaga snäkina söömiseks (hapukurgiviil ka kõrvale) ning põhjus ei ole hind, ... maitea, mida nad sinna sisse panevad, see on hea. 

Päev kokku 7 kandis. 

* oad, kikerherned jms pesen külma vee all põhjalikult, sest "sousti" väljasaamine vähendab oluliselt kõhugaase, maakeeli peeretamist
** terav toit on terav siis kui seda ka järgmisel päeval WC-s tunned
*** porgandi ja pool paprikat riivisin toorelt, salati ja struktuuri mõttes, nagu ikka, ja hoidsin kuumusest eemal


esmaspäev, 7. aprill 2025

Pelmeenid ja praeleib

 
by W

Mul on endiselt mingi vaimne madalseis. 

Kartuligi koorimine tundub sama väljakutsuv kui paljajalu Everesti vallutamine. Mul on energiat täpselt niipalju, et külmkapp lahti teha, sealt midagi külma ja valmiskujul haarata, ning siis saagiga tagasi voodisse roomata nagu sõjaaegne partisan. 

Aga ma ikkagi surusin oma vaimujõu limiite ja keerasin pliidinuppe. 

Kolmapäeval või neljapäeval (kus ma eeldatavasti kodust väljuma ei pea) teen normaalse söögi...

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal tass tomatimahla (Selveris 1.15 oma bränd ... parim ei ole, odavaim on)
  • Õhtul pelmeenid ja praetud leib
Ajakulu max 40 min.

  • pelmeenid 3.99 (900g Selver)
  • igasegased kogunenud leivajäänused* 0.3? 
  • sool, küüslaugusool, must pipar, toiduõli 0.15
  • searasv 0.2**
  • hapukoor 0.15
  • värske till 0.15
  • tomatid 0.8
  • piim 0.15

... kõiki pelmeene vast ära ei söö...

I´m full and happy

Hiljem veel banaan, 100+g toorest redist, vbla 1 porgand, 3-4 viilu Vene juustu ja mõned sünnipäeva tagajärjena koju sattunud liköörikommid. Max 1. 

Päev kokku 8 ringis. 

* leiba ei visata ära. Kui siis väga harva. Ja siis ka öösel/pimedas üle rõduääre e lindudele ja mutukatele, mitte prügikasti. Jääkleiba saab täitsa hästi sügavkülmas hoida. Leivasuppi ma paraku vabathtlikult ei söö, aga küüslauguleiba küll ja kui sügavkülmas ruumipuudus tekib, siis leib on esimene, mis sulama ja söögiks tuleb. 

** searasv on leiva praadimiseks (ja ka kookide/küpsetiste sisse) parem kui igasugune toiduõli, olenemata hinnast

Kevadväsimus


 Vaatasin Alt-J videot laulule "Drive gold".

Mida sa teeksid kui teaksid, et kohe tuleb maailma lõpp?
Pähe tuli Eriti Kehv Luuletus. Ärgu jäägu sisse hapnema.

Pole midagi
mis parandaks
seda tunnet
kui korraga
on su ümber
külmad
külmad kombitsad
pikad ja kleepuvad
ühe nimi on kurbus
teine on üksindus
kolmas on tühjus
ei ole valus
tarretis ei valuta ju kunagi
või siiski?

Ei, kõik on korras, kõige paremas korras kuni ükskord enam ei ole aga see kord ei ole veel tulnud.
Oleme ilusad edasi.

Haha, tahtsin siia panna pildi, otsisin oma galeriist otsisõnaga "hope".
"No results"
No on ikka liialdaja. 






laupäev, 5. aprill 2025

Passiiv-agressiivne lähenemine

 
... ettevõtte "inventarile".

by W

Põrgus on eraldi kolhoosi e töörahva nurgake introvertidele. Ja seal on igal päeval kellegi sünnipäev ja sa ei pääse kunagi.

Täna oli minu sünnipäev. 

Laupäeva puhul lootsin kergelt pääseda, "meid" ei ole eriti tööl. 

Mõni julgem ründas juba eile. Üksikutest kohalolijatest veel üksikumad täna. 

Osade inimestega olen kolme töötatud aasta jooksul vahetanud vaid mõningaid sõnu või lauseid. Neist üks on "Tere“ ja teine on "Printer ei tööta, tooner on tühi, mine prindi seal mujal" ja kolmas on "Transa ei ole tööle jõudnud, peame ise oma asjade hakkama saama" ja neljas on ... mis iganes muud kui small talk. 

Mul ei ole tööl sõpru. Töösõbrad on muu teema, nad on ääretult olulised ühise eesmärgi ja lihtsama tööelu mõttes, ma hindan neid kõrgelt, aga väljaspool tööd ei suhtle ma ühegi kolleegiga. 

Ja siis nad lähenevad joviaalselt nagu oleksime koos Iraagis kaevikus istunud, lapse(lapse)d saanud, puhkuse ajal õllesena saunas käinud või ühisprojektina Nobeli preemia võitnud?

Juba ülemöödunud aastal proovisin olla kaval ja kuulutasin: "Ma olen Jehoova tunnistaja. Kui teie jätate mind rahule, olen ka mina tööl oma usu osas vagane.“ Mitte et see oleks päriselt tõsi, aga ma lootsin, et see vähemalt hoiab neid "Palju õnneeee!!!“ kajakaparvi eemal. Hoiabki. Aga mõned siiski ei õpi.

Riietusruumi kapis on mul eelmise aasta sünnipäevast alles üks suur kommikarp. Ma ei ole "parim enne" kuupäeva vaadanud. Täna lisandus sinna kolm uut karpi. Ja tööandja termokruus. Peab ära tooma, jah. 

Ja kontorisse jäi veel see flamingolill. See pole isegi lill, poole meetrine põõsas on; elav punakasroosa plahvatusootel deemon, kes ootab, et ma ta koju tassiks. Väljas sajab aprillilund nagu oleks jõulud ja ... Kas ma tellin lillesõiduks Uberi? Vähemasti on puhma kinkija diskreetsusest aru saanud- mind ei kallistata ega rünnata, sest me (eee...ma) väldime isegi silmsidet. 

Einoh, tegelikult väga äge suur lill on, selles on personaalne lähenemine ja mõte, see ei ole odav marketi tulbikimp e lihtsalt formaalsus, ja seda õnnitlust ma aktsepteerin. Aga ikkagi on vaja välja mõelda, kuidas see (külmaga) koju saada.
Nagu ma leebun ka teadlike inimeste "Ma tean, et sulle ei meeldi, aga ma tahtsin..." lähenemisest. Võtab jõuetuks. 

Ka üks aktsepteeritav roosipott, sest ...

Aga muidu sünnipäev töö juures on nagu klounide poolt korraldatud pantvangidraama.

Suur osa kolleege ütleb samuti, et neile ka ei meeldi sünnipäevad ja "tööjuubelid" infotahvlil. Ning et on nagu poolkohustustuslik reageerida suures majas, kus sul nende inimestega otseselt pistmist ei olegi. 

Kaalun korraldada petitsiooni "koristage sünnad jm pahn infotahvlilt" või vähemasti võtta välja need nimed, kes avaldamise tagajärgedega tõesti tegeleda ei soovi. Sest osadele kogu see ebaterve tähelepanu ju meeldibki, päriselt. Neile võib ju jääda. Kuigi huvitav lahknevus tekiks. 

Mind võib õnnitleda siis kui 75 kukub. Selle puhul, et ikka veel elus olen.
Seni laske mul vaikselt vananeda ja muutustega toime tulla, ma ei viitsi vahepeal "pidulikult närvi minna". 

Aamen ja terviseks.
Hõkk!

reede, 4. aprill 2025

Fränk

 

Mäletate filmi "Tabamatu ilu"? Tuules tantsiva kilekoti stseeni?

Novot.

"Fränk" on "täpselt samasugune, aga täiesti teistmoodi" ja tuules tantsiv kilekott raamib sealgi nii lõpu kui alguse.

Ajal, millest see film räägib olin ma juba filmiga samastumise jaoks liiga täiskasvanud ja mu lapsed olid selleks liiga väikesed, et taolist elu mäletada, aga kõhedakstegevalt realistlik on see lugu küll. Kohe tulid meelde  kummiliim alkoholiletis odekolonni kõrval, suitsetavad lapsed, nende vanemad keda kunagi ei olnud kohal.

Ja veelkord, arvake mida tahate, aga õnneliku lapsepõlve ainus garant on kehv mälu.

Tohutult hea film erakordselt heade lapsnäitlejatega, kelle taustal said ka täiskasvanud näitlejad särada. 

***

Hiljem hiinakas söömas käies...ühesõnaga: on ju toolil selgelt näha suure lehviga kloun? Kui ma kardaks kloune, siis ma seal enam ei sööks....









Kapsahautis hakklihaga

 
by W

Selliselt oma igapäevast menüüd sageli postitades hakkab mulle tunduma, et ma olen jube igav sööja. Mulle meeldib süüa. Aga võimalikult odavalt, lihtsalt, natuke ka tervislikult. Et lõpeks ma vist ikkagi söön, et elada... ja nojah, Instasse mul toidufotosid endiselt vaja ei ole. 

  • Hommikul ei midagi, tass kohvi*
  • Lõunal (14 paiku) 4 suitsulõhe sidrunipipra ja punase sibulaga kuhjatud saiaviilu (Maxima 170g Well Done allahindlusega lõhe 2.6) ja eilset seljankat (2)... kokku 5 vast
  • Õhtul kapsahautis hakklihaga ja kartul 
Ajakulu ca 1,5h, aktiivset tegevust 30min.  

  • seahakkliha 400g 1.24 (Maxima Well Done-50%)
  • peakapsas 0.72 (Maximas eile lõpumüügi sildiga 0.35kg)
  • kartul 0.3 (Selver 0.39kg)
  • tillivarred kartulile 0.15 (oli liht vaja kusagile pista, enne kui hukka lähevad)
  • jääsalat 0.1 (ka oli vaja realiseerida ja värsket pole kunagi liiga palju)

Kokku 2,5 kanti ja seda jätkub uhkelt ka homme. 

Värvitu ja igav, aga hea ja väärt söök

Hiljem mango, mõned redised ja veidi vinnutatud särge nokkimiseks (Maximas 3.99 per 200g Kaluri) , nii 4 vast. Kogu särge ma ei tarbi, pool jääb ülehomseks või midagi. 

Päev kokku 10-11 kanti. 

* kohvi hinnad lähevad üles, futuurigraafik:

Selliseid maailmaturuhindasid praeguse EV ajal olnud ei ole

Maxima müüb 1.59€ 500g Araabikat (ka füüsilistes poodides), mis ei ole eriti hea, ei ole eriti halb, talutav.
Ma olen seda viimasel ajal oma lemmikkohvi e Jacobs Krönungiga (500g pakk juba 9.49) seganud, nii 50:50 ja minu odavale maitsele täiesti OK kvaliteedi-hinna korrelatsioon.
Eelmine nädal võtsin 5 pakki mudaodavat kohvi varuks ja segamiseks. Sest jah, tõenäoliselt kohvi hinnatõus ei peatu. 

teisipäev, 1. aprill 2025

Kanasupp mida mu varbad ei soovita

by W

Ausalt, see ei ole aprillinali. 

Pooleldi, peaaegu, töövaba päev; kodust kusagile minema ei pidanud.

Mõtlesin, et keedan kanasuppi. Lihtne, süütu ja koduhõnguline maitsva õhtusöögi idee, eksole. Vesi keema, ained potti, kaas peale. Kõik sujus, kuni enam ei sujunud.

Kergitasin raske malmpoti rasket malmist kaant, et tükeldatud kartul sisse visata. Mingi valemiga käis see põrgukuum metallkaas vastu mu käe sisekülge, aju röökis "põgene", käsi lasi refleksist kaanest lahti, ja kaas, see kuradi kaas, maandus suht serviti üsna täis supipotti. 

Nüüd meenutagem oma füüsikaõpetajat ja -tunde.
Mõelgem hetkeks, mis juhtub kui keevasse supipotti maandub raske ese e serviti potikaas, mis end koheselt horisontaali keerab. 

Veidi suppi lendab taeva poole kui laavat vulkaanist. Pliidile, põrandale, minu paremale reiele ja varvastele. Reaktsioon? Imroviseeritud flamenkotants, milles on 0 kirge, aga 100% paanikat ja valu. 

Läksin vannituppa, koorisin supised teksad ja sokid jalast ning pistsin rünnaku alla sattunud labajala külma vee alla. Natukeseks. Sest püsivus triviaalsetes asjades ei ole mu tugevaim külg ning füüsiliselt ei saanud ma palju kannatada. 2 varvast ja veidi labajalga on tugevroosad kui pooltoores keeduhomaar. Nahk maha ei rulli ja käsi sahtlist valuvaigisteid ei otsi. 

Mida ma õppisin?

  • Gravitatsioon on päris.
  • Potikaaned on salakavalad värdjad.
  • Supi keetmine on ekstreemspordiala.
  • Mu refleksid töötavad kohati minu vastu.
  • Köögis võiks kanda turvariietust, eelkõige jalatseid... sest kui kaas oleks poti asemel serviti mu varvastele lennanud, oleks võinud ka kips ja kargud teemaks tulla. 

Aga muidu on kõik korras. Psühholoogiline trauma on oluliselt suurem kui füüsiline; ma ei saa aru, kuidas nii napakas olukord võib ette tulla. Suppi keetes varbad põletada? See on veel hullem kui keset madalat basseini supeldes kõhuli kukkuda ja läkastama hakata. 

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi 
  • Lõunal veidi eilsest siiski üle jäänud siga ja porgandit 
  • Õhtupoolikul kanasupp 
Ajakulu 2h, millest aktiivset osa 30 min max. 
  • kana poolkoivad 0.917g (8tk) 1.92 (Maxima -50%) 
  • kartul 0.2 (Selver 0.39kg) 
  • porgand 0.15 (Maxima 0.35kg) 
  • riis 0.15 (Selver 0.79kg) 
  • * sibul 0.1 (Maxima 0.39kg) 
  • loorberilehed 0.1 (loorberit pole kunagi liiga palju...) 
  • ** kuivatatud juurseller 0.1 
  • vähendatud soolaga Vegeta 0.15
  • sool, pipar 0.05 
  • *** jääsalat 0.5 
  • maitseroheline 0.6 
Kokku nii 4 lähedale. Jätkub ka homseks. 

Rohelist ja värsket ei ole kunagi liiga palju

Hiljem banaan ja mul on mitu päeva olnud kinnisidee "tahan meesaia!" e tass Earl Gray teed ja 4 viilu saia või ja meega. Sai läheb kuivalt pannilt üle (mul ei ole rösterit), et või sisse tõmbaks ja õnneks on vedel mesi. Või on see meelaadne toode? Vast 2 tuleb ära. 

Päev kokku 6 kandis. 

* mul kulub suppidele 2 sibulat, üks läheb koos lihalisega keema ja ma lihtsalt viskangi selle minema enne kui puljongisse ära laguneb, sest ma ei söö "surnuks keedetud" sibulaid ning teine läheb tükeldatult potti enne serveerimist e kui tuli on alt. 

** ei armasta väga juur- ega varssellerit, liiga spetsiifiline maitse, aga teatud suppidele viskan veidi kuivatatud juurselleri laastusid sisse (kuivatan kodus, lõikan juurselleri õhukesteks viiludeks, siis ruutudeks ja kahe paberi vahel läheb lihtsalt köögiradika peale kuivama, edasi klaaspurki, ühest keskmisest juursellerist jätkub pea aastaks). 

*** jääsalat pealehakituna kaussi e serveeritud portsjonile nagu maitserohelinegi; annab veidi värskust ja struktuuri ... võib olla ka riivitud peakapsas või üliväikeseks hakitud paprika või riivitud porgand või mis köögivili iganes. Mul on lihtsalt kiiks, et lisaks supis pehmeks keenud kraamile võiks ka midagi elusamat hamba alla sattuda.

esmaspäev, 31. märts 2025

Ahjusigatükid ja porgand

by W

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal...  Ligi kolme paiku päeval eilne viinerikaste makaronidega
  • Õhtul kuue paiku siga ja porgandid

Viinerisoust kõlab nagu söök, eks? Aga tegelikult on see midagi, mis jätab näljaseks, eriti odav viiner, mis on 50% vegan või lisaained või... Igatahes olin ma täna juba enne kella kahtteist pahur ja oleks süüa tahtnud.
Liha. Rasva. Valku. Karnivoorlus on geenides. Või psühhosomaatilistes häiretes. 

Siga ja porgand, 3h, aktiivset tegevust alla 1h

  • kondita seapraad 1.208kg tükk 4.81 (Maxima kampaania 3.99kg)
  • 3 suurt porgandit 0.25 (Maxima 0.35kg)

Marinaad sigale:

  • sooda* 0.02
  • Santa Maria Sweet & Sour wokikaste 1.99 ilmselt mingi kampaaniahind möödunud aastast (aegus 27.03.25 e oli vaja kusagile realiseerida)
  • Perekurgivedelik
  • küüslaugusool, must pipar, karripulber 0.2
  • toiduõli 0.1 
Ahjupannil toorelt

Kaste sigale:

  • hapukoor 0.3
  • sinep (Põltsamaa kange) 0.02
  • ketšup 0.08 (Maximas müüdav Ukraina sašlõkiketsup)
  • Perekurgivedelik** ... noh, kurgid on ammu mujal arvestatud
  • tomat 0.2 (1.19kg COOP)
  • maitseroheline 0.3

Kokku ca 9. Ja ennast teades söön ma selle kõik (e peale veekadu 800+g siga) ära. 

Valmisprodukt "ikoonilises koerakausis"

... kuna on 2 tugevat toidukorda, siis äkki see pool eilsest jäänud greipi pärast. 0.4. 

Päev kokku tuleb vist 13 midagi. 

* Soodat kasutavad päris paljud kiirtoidukohad, eriti Aasia, liha kiiremaks pehmendamiseks, küpsetusaeg väheneb.
Mulle tundub, et ka marineerimise oma: kui ma toasooja liha soodaga läbi masseerin ja siis muu marinaad ca tunnikese veel soojas toimetab, siis (lagunemis)pehmeks küpsetamise aeg on tõesti märgatavalt lühem kui soodata. 

** Ma ei kalla poe hapu-ja marineeritud kurkide vedelikke alati WC-sse/kraanikaussi:
a) need kõlbavad hästi liha ja linnu marineerimiseks - natuke toiduõli ja suhkrut/mett juurde, vajadusel soola ja ... no lihtsalt proovi kunagi, äkki on hea ja odav variant. Minu arvates on.
b) külmade kastmete sekka
c) värsket kurki ja tomatit (+sibulat) purgipõhjavedelikku tükeldades (samasse kurgipurki muidugi) ja raputades ... tunnikese pärast on vaheldusliku nüansiga salat
d) suppidesse - seljanka- ja rassolnikulaadsed

pühapäev, 30. märts 2025

Makaronid viinerikastmega

by W

Krt, ainult reede ongi ju
Ärkan hommikul kell liiga vara, silmad kinni liimitud eelmise õhtu eksistentsiaalsest meeleheitest.
Mingi vaimne madalseis on.
Kohv ei aita.
Sidrunivesi ei aita.
Ainult kohusetunne aitab püsti tulla. 

Täna on reede.
Jälle.
Nagu eile. Ja üleeile. Ja päevad enne seda. Minu töönädalas on esmaspäev, teisipäev, kolmapäev, neljapäev ja seitse reedet. 

Kontoris küsib keegi: „Mis päev täna on?“ Ma, teades vaid kuupäevasid, vastan: "reede.“

"Ah, lõpuks ometi!“ hüüab ta rõõmsalt, teadmata, et minu maailmas on see juba kolmas järjestikune reede. Temal ja muudel inimestel võib-olla kolmapäev, ma ei tea; eks ta on siis pärast pettunud ja arvab, et ma olen napakas või õel. 

Homme on jälle reede. Õnneks see seitsmes e viimane. Ja siis tuleb minu laupäev ja pühapäev e 2 vaba päeva. Mind ei huvita, mis nädalapäev kellelgi teisel on. 

Selliste tsüklitega minimeerub ka toidulaud; peaasi, et saaks kalorid kätte. Odavalt, kiiresti ja mõtlemata. Sest Wolt oleks juba samm suuremale allakäigule. 


  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal eimidagi
  • Õhtul makaronid viinerikastmega

Ajakulu ca 30 min. 

  • makaronid* Cornetti Rigati 400g 0.29 (Maxima)
  • Rakvere Pereviiner 500g 0.9 (Selver -50%)
  • piim 0.4 (1L kilepiim Farmi, Selver)
  • SUUR sibul 0.1 (0.49 kg, Maxima)
  • hapukoor 0.6 (Farmi 500g 1.49 Selver)
  • tomat 0.4 (1.99kg, Selver)
  • maitseroheline** 0.5 (15.99 kg, Maxima)
  • toiduõli, sool, pipar

... veidi mõtlesin, kas lisaks tšillihelbeid või tomatipastat või paprikat või marineeritud kurki kastmele, aga otsustasin, et ei, täna on "kõige lihtsam nõuka köök". 

Nõuka köök

Kokku nii 3.5 ja ma söön seda 2 päeva. 

Hiljem 1 roheline banaan, pool greipi, 2 singi-tomati rukkipala (hamburgerina e 4 viilu leiba) ning kohustuslik külm kakao, sest tänase kuupäeva piim tuleb tarbida. Nii 2.8 väärtus, sest sink on loomulikult -50% ja juba eilse kuupäevaga. Eile ei saanud kõigest jagu***. 

Päev kokku 5 kandis. 

* Mitmeks päevaks odavate makaronide keetmise saladuseni ma ei ole jõudnud.

Ok, kui ma neid salati sisse tahan, siis ma lasengi nad sõelal jaheda vee alt üle, veidi õli hulka ja nad ei kleepu kokku.

Aga sooja sööki soovides ei hakka ju külma veega jamama... kurnan vee ära, panen siis veidi õli ja segan, aga nad enamasti lähevad järgmiseks päevaks ikka suht monoliitseks massiks. Mis ei ole ju ekstra probleem, viskan soojendamiseks kastmesse ja sorgin pannilabidaga lahti.

** Ma revideerin poes maitserohelise pakke põhjalikult, sest Karlskroona oma, mida eri kettidest peamiselt leiab, sisaldab enamasti liiga palju peterselli, mis ei ole mu lemmik. Pakis ei ole sugugi  1/3 tilli, 1/3 rohelist sibulat, 1/3 peterselli. Peab tuhnima. 

*** Vaatamata oma "kõlblik kuni" ja selle kodus ületanud toodete söömisele - varsti tuleb temperatuur e suvi. Ja olles üsnagi teadlik, mis kõik tarneahelas ja kaupluses toimuda võib ... suvel ma ei osta -50% kanatooteid, toorest kala, kondiga liha, toormahlasid jpm.
Aga suvel on ju kama ja arbuus!


reede, 28. märts 2025

Lihtne elu

 

Mõnikord vaatan ma telekast komöödiaõhtuid, kus etendatakse lühisketše, räägitakse anekdoote ja näitlejad hüplevad kätest kinni hoides ning lõbusaid laulukesi lauldes mööda lava ringi. Umbes üks kord aastas ikka hakkab silma, ma olen väga-väga kehv telekavaataja.

Täna käisin sellist asja elusa pildina vaatamas. Oli mõõdukalt naljakas, oli pireke piinlik,  raasuke baskiniteatrilik, aga argipäevaõhtuks just paras kerglane asi. Mingit elu mõtet või suurt sügavust ma ei oodanudki, seega sain mida ostsin.

Tiit Suka puhul tuli meelde tema aastatetagune Panso "Voldemarist". Milline raiskamine nüüd...



neljapäev, 27. märts 2025

Mida sa ei söö ja miks

 
by W

Nii lihtne küsimus ongi. 

Ma olen meie kultuuriruumi mõistes kõigesööja, aga nt maksa(kastet) ja apelsine ei söö.
Organism ei võta vastu eriti, lasteaias "ei tõuse enne püsti kui söödud" maksakaste on lõppenud haiglas, apelsinid tekitavad suu limaskestadel mikrohaavandeid (muud tsitrused mitte).

... ja siis ma vahel joon veidi apelsinimahla, ettevaatlikult, piiratud kogustes.
Ja mõned korrad aastas ostan Nõo delikatess maksapasteeti, mis hapukurgi ja rohelise sibulaga leival on ju hea, kuigi, mul, päriselt, lähevad selle võileiva söömisel käekarvad püsti. 

Mis on 3 "muu maailma asja" mida sa kunagi ei prooviks?

  • balut eggs ehk üsna väljakujunenud linnud/looted veel munas, noka- ja sulgede alged küljes
  • elusad pisikesed kahekajalad pulga ümber (mille kätte lämbuda...)
  • fugu- see kala, mida vaid üliväljaõppinud kokad valmistavad, et sööja otsi ei annaks
Linnuloode Image by Daisy Brust from Pixabay

... ja mingid omas mahlas keedetud lamba silmamunad Mongoolias ... täiesti näljasurma äärel peaks ju olema. 

No kindlasti on kümneid toite veel, need lihtalt tulid kohe pähe.

Ja ma olen ünagi toiduutiil, kes sööb ära sõprade ülejäägid, 2 a tagasi aegunud konservid ja arvab, et täpselt hapnemise/riknemise piirl kartulisalat on parim asi üldse. 


kolmapäev, 26. märts 2025

Duell



Priskilla pidi otsustama. 
 Midagi polnud parata, liisk pidi langema, aeg oli abielluda, kuigi valik oli meeletult raske. 
 Kas valida Rudashell, õilis tiivuline rüütel või Humpaleg, suure valge välja ainuomanik? 
 Rudashell lubas pakkuda kasukat, otsesõnu ütles ta välja, et "Kasukas hommikulaual, lõunaks ja õhtusöögil" - milline naine suudab kasukale vastu panna? 
Humpaleg mainis seevastu "meid liidab värske veri, öösel eriti!", ah, kui romantiline! 
Valida oli keeruline. Priskilla murdis pead, muudkui murdis, peaaegu oleks juba ka hamba murdnud kuniks helge idee sähvatas ta imeliste tundlate vahel: õige peigmehekandidaadi peab otsustama duell! Sõnum jõudis pärale. 
Printsid Rudashell ja Humpaleg valisid relvad, rapiirid said valituks, seejärel koha - aknalaud oli piisav. Sekundante ei olnud, vaid kihelev pruut Priskilla ootas kardina varjus võitjat. 
Poosid, suurustlemine, duellandid tormasid teineteise poole ja... ...ššš... ...paar tõmblust, koiliblikas Rudashell langes kui helves, lutikas Humpalegi paremalt teine tagajalg tõmbles veel pisut ja siis oli lõpp. Draakon, tuntud ka nime all "Inimene" pühkis printside korjused lapi sisse. 
Prussakas Priskilla saatuseks olid kuivanud munasarjad, PTSD ja varajane menopaus.





Suitsukondid köögiviljaga


by W

  • Hommikul eimidagi, tass kohvi
  • Lõunal roheline banaan*, ca 100g toorest kaalikat, 3 viilu Edam juustu, Earl Gray tee
  • Õhtul suitsukondid köögiviljadega

Ajakulu ca 2.5h, millest aktiivset tegevust 30 min; kondid liht keevad omaette nii 2h.

  • suitsukont Rannarootsi 1.89 (3.7kg, Selver - 50%)
  • kaalikas 2.48 (Selver, 1.79kg)
  • porgand 0.4 (Selver 0.49kg)
  • kartul ca 1.3 (0.99kg Egiptuse värske kartul, Maxima)
  • kuivatatud till, sool, pipar 0.1
  • loorberilehed 0.1
  • kodujuust 1 (Otto klassiklaline, Severis 330g pakk 1.85)
  • leib 0.07 (Päts poolik viilutatud peenleib Maximas 0.49)

Kokku nii 7.5 ja ma söön seda 2 päeva, midagi võib kolmandakski jääda. 



... hiljem veel 1 roheline banaan ja viilutatud ploomtomatid (Selver 1.99kg) soola-pipraga ja paar suitsupeekoniga leivaviilu. Ca 2 (peekon on loomulikult Maxima -50%). 

Päeva summa 7 kanti.

* mulle meeldivad rohelised banaanid ja need on paremad ka