"Lörr..."
"Ära hakka jälle!" Välgu hääles oli paras ports hapuks läinud vastikustunnet, Rodolfi iga-aastane ropp tatilöristamine ajas kõigil juba südame pahaks.
"Mid ma dinna parata daan, dee on allergia! Ütle pakapikkudele, et nad oma pipargoogiküpdetamide lõpetakdid!" Nina otsast tõmmati järjekordne tatipurikas tagasi.
Tantsija ja Anna võdistasid turja. Vaaaaastikkk!
Vixen piilus köögiuksest sisse.
"Kas te saate oma küpsetamise pooleli jätte? Rudolfil on jälle allergiast nina punane ja silmad jooksevad vett!"
"Ja ta löristab tatti nii, et meil on süda paha!" Anna ei hiilanud oma taktitundega, see ei üllatanud kedagi.
"Ei, me ei jõua sel aastal niikunii kõike plaanis olevat ära tehtud, piparkooke jääb ikkagi puudu veel! Vanasti olid piparkoogid ikka piparkoogid, nüüd olgu küll vegankoogid, küll suhkruvabad, gluteenivabad, eraldi koogid laktoositalumatutele... ma ei jõua enam, nüüd põdrad ka oma allergiatega. Ma viskan oma põlle minema, kui veel üks erisoov tuleb!"
Päkapiku hääl oli vastuse edenedes aina kiledamaks muutunud, lõpp tuli terava falsetina mis üllatas teda ennastki.
"Vabandust, härra.." Vixen taganes ukse juurest, õigesti tegi, sest kohta kus ta oli alles seisnud tabas tuline pann.
"Härra! HÄRRA? See, et mul habe on ei tee minust veel härrat, niipalju lugupidamist võiks ikka olla, et mind õigesti kõnetada!"
Õige küll, päkapikel on ju kõigil habe.
Selge, Rudolfi nina värv on jõulupühade lõpuni otsustatud.
Vastik, aga mida sa ikka teed.
"Ho-ho-ho!"
Vana ise.
"Kus on postiülem?" Jõuluvana näis ebaharilikult närviline.
"Jah, boss, mis mureks?"
"Ma tahtsin sinuga piimast ja küpsistest rääkida.." taat vaatas ebalevalt ringi. "läheme kuhugi kaugemale, põdrad siin.. oo, Rudolf, mis, jälle allergia?"
"Jah, iga-aastane .."
Taadil ei olnud aega vastust kuulata, tal oli postiülemaga jutt pooleli.
"Ei, räägi siin, sa tead, et praegu pole kohe kindlasti aega. Mul on postiljonid vahetustega tööl, kõik nõuavad kahte puhkepäeva nädalas, sama lugemise osakonnas, räägi siin ja kohe või jäta rääkimata!"
Päkapiku jutt oli terav ja järsk.
"Eeee.., küpsised ja piim..kas sa saad kuidagi korraldada, et piima asemel oleks midagi muud? Mul see laktoositalumatus on nüüd aiva hullem ja hullem..."
"Ei, see ei ole minu ülesanne, mul on postiljonid vahetustega tööl, kõik nõuavad kahte puhkepäeva nädalas, sama lugemise osakonnas..." postipäka kippus ennast kordama.
"No saa aru, kõht keerab pärast esimesi..."
"Jäta siis piim joomata, pole nii keeruline, vana ahnepäits!"
Päkapikk kees vihast. Tema kallis tööaeg läks millegi nii tühise peale. Ta sööstis majja tagasi.
"Tänan, härra..."
"Proua! PROUA olen!" õnneks vähemalt ei visanud see päkapikk millegagi.
"Poisid... poisid ja Anna!" Vixenil oli idee.
"Taat, kuule!"
Juba minekule pööranud jõulutaat vaatas üle õla tagasi.
"Meil on Underbergi, taat! Ilma selleta me talve üle ei elaks. Anna käest saad!"
Rudolfi nohu oli kole küllalt taluda, Jõulutaadi laktoositalumatus oleks juba liiast...
Ilusaid unenägusid!
Pange piima asemel keefiri.
Võib ka pits viina ja ilusas sakiliste servadega kausis tarretatud sült olla, aga siis olgu laud kaminast kaugemal, soe sült on jama.
Ehhh :) Ma võtaks džinni toonikuga, vähemalt alguses.
VastaKustutaEga siin malaariat ei peletata, kõhuhädade vastu peab ikka vastik rohi olema!
KustutaUnderberg on miski kesk-euroopa ürdiliks? Kas sa mõtled, et see on vastik, või...???
KustutaSelle põhikomponent on tõenäoliselt aaloe, koirohi ja põdrasammal paari tilga dihlofossi ja värske mudaga. Maitse põhjal pakun. Tean, et on inimesi kes Underbergi reisiapteekides alati ühes kannavad.
KustutaNuh. Sulle muud ürdiliköörid maitsevad..? Meie stamm-külmarohi on Ungari Unicum, mille häda on see, et täiesti terved inimesed kipuvad ta varakult ära jooma...
KustutaUnderberg on bitter, mitte klassikaline magus kleeps. Liköörid on niikuinii kas liiga läilad või liiga koirohuselt kibedad, juua ei kõlba.
KustutaUnicum on ka bitter. Mul on kõigi bitteritega sama häda, et nad kipuvad niisama otsa saama. Sh alkovabade bitteritega.
KustutaMa nüüd proovisin aru saada, mis on liköör ja mis on bitter(s) ja mis nende omavaheline suhe on. Tundub, et on sünonüümid.
KustutaÜhtlasi sain teada, et kõik eesti alkoholiteemalised veebilehed nõuavad mult kinnitust, et ma olen vähemalt 18 aastat vana. No misjaoks??? Miks ei või teismeline noor inimene uurida, mis jooke maailmas olemas on? (Ostmine on iseasi, see ei puutu asjasse, ma tahtsin lihtsalt jookide kirjeldusi ja kategooriaid näha.)
Ja no vasta nüüd ausalt, KUI keeruline siis oma küpse vanuse tõestamine neil veebilehtedel on? Nelja-aastane tuleks vist toime.
KustutaMis likööridesse puutub, siis ma pole väga kopenhaagen, viimati oli likööri seltsis lõbus keskkooli disko ajal kooli garderoobis.
mitte täielikud sünonüümid, tundub, et need on teatava ühisosaga hulgad (ja bittereid, mis ei oleks liköörid, näikse olevat vähem kui neid, mis on; seevastu likööridest on ainult väike osa ka bitterid.)
Kustutapmst et liköör ei pea tingimata üldse kibe olema ja ilma kibeduseta pole ta bitter; ja bitteris ei pruugi üldse suhkrut olla ja sel juhul pole ta liköör.
"Kinnitamiseks" tuleb klikkida nupule "jah olen 18".
KustutaAga no nagu MIKS?????
Viinapoodi sisse või Wikipedia lehele "alkohol" saab igaüks. Mis imelik vagatsemine see veebilehtede "kinnitus" siis on, miks seda vaja või kes nõuab...?
kas saab viinapoodi igaüks sisse? ausalt, ma ei tea, kas lapsi lastakse.
KustutaMeil vist ei ole puhtatõulisi viinapoode, kus ei müüdaks näiteks nätsu või midagi sellise millel vanusepiirang puudub, neid ostma minna lapsed ikka minna võivad.
KustutaVõi on Tallinnas-Tartus olemas mõni selline pood kus peale napsu muud polegi?
Loomulikult lastakse. Olgu Selveri alko-osakond või eraldi veinipood - ukse peal ju kontrolli ei ole. Osta loomulikult ei tohi.
KustutaAga suvaliste googlest "bitter liköör" otsingu peale leitud saitide esilehel on kohe "kontroll". Miks?
Mul tglt on nii gluteeni- kui laktoositalumatus. Päris rõve on, ei kirjelda, ei soovita. Sõber kogu eluks, aga tänapäeval ei ole oma lehma piim ja oma põllu rukis laste täiskasvanuks kasvatamisel ainus valik, me viljeleme kiviaja dieeti ja oleme häpid sellega.
VastaKustutaMiks jõuluvana kontoris tööjõurenti ei kasutatud, aru ma ei taipa ;)
kindlasti pole see jutuke norimiseks kirjutatud, ausalt!
KustutaJõuluvana kontor on ilmselt vanakooli meest.. kodanike majandada, kivistunud struktuurid ja kastpeade mõtteviis, noh.
Ei võtt norimisena, lihtsalt tekkis rõõmus äratundmine. Kusjuures laktoosi- ja gluteenitalumatul kodanikul ajavadki piim ja kypsis kõhu imekiiresti paiste ja punni nagu coca-coola jõuluvanal, jõuluvana on ALATI keskelt ymmargune. Ja siis kasutavad hetke ära adeno- ja noroviirused, nii et ylejäänud aasta peab maiustamisest tõbine jõuluvana ravima põdragrippi. Saab napilt terveks, käib õhtukese tööl ja jälle aasta aega haige.
KustutaJõuluvana on seega ülejäänud osa aastast niru ja luine, tööpäevaks kerib peki peale ja siis jälle põleb läbi.
KustutaLoogiline.
Ma ei saanud aru. Kas jõuluvanasid tasub siis küttida talvel (suured, aga puhetunud) või muul ajal (kidurad, aga taised)?
KustutaMa ka ei saa aru. Mumst on jõuluvanad taimetoit? Ei poegi, ei lakteeru, jooksuaega ka justkui pole...
KustutaKuradil näiteks on vanaema, see viitab sugulisele paljunemisele. Mingi iiri anekdoot viitab kuradi õele (vanapagan läheb iirlast öisele kõrtsiteele hirmutama, aga too teatab kohtudes joviaalselt "meeldiv tutvuda, armas härra, ma olen teie õega abielus"). Jõuluvana kohta ei tea tõesti midagi. Indlev jõuluvana oleks päris hea õudusjuttude materjal.
KustutaKui tahta korralikku lihakeha, või siis vähemalt marmorliha, tuleb jõuluvana nuumata õigete asjadega. Paistes ja stressis isendi kere on lihtsalt vett täis, peale sisikonna seal muud suurt pole.
KustutaJõuluvanad kuskilt ju tulevad, nad paljunevad ilmselt samamoodi kui teised nendega sarnased eluvormid, aga kahjuks pole seda kirjeldanud mitte ykski teadaolev meditsiiniajakiri, isegi Kroonika mitte. Lausa iseenesest tulevad mõttesse tulnukate inimkatsetused.
Minul on keefiri ja plogidega selline suhe, et Rents kirjutas kunagi "meestest, kes liitri keefiri korraga hinge alla panevad". Seda muidugi negatiivse näitena. Otsustasin proovida ja selgus, et see on väga hea mõte!!!! Nüüd ma joongi liitrite kaupa keefiri ja kõik on interneti süü.
VastaKustutaNiisiis kuhu ma seda piima asemel panema peaks...??? Kohvi sisse ei saa , läheb klimpi. Pudru sisse? Omleti sisse?
(Meie pere tarbib ühe nädalavahetusega ämbritäie piima, ilma liialdamata... Kaks hilisteismelist noormeest ja lisaks kolm niisama piimavasikat)
kefiiriga pole proovinud, aga hapukoorega saab küll niiviisi koorekohvi teha, et tükki ei lähe, kui kõigpealt panna tassi põhja hapukoort ja siis hakata aeglaselt kohvi lisama, samal ajal segades. Kui on juba tekkinud ühtlane kohviemulsioon, siis võib julgemalt edasi valada.
Kustutaning omleti sisse, jaa, saab ka panna.
Kustutapudru kohta tekib mul kohe küsimus "kes siis pudru sisse piima paneb?????" - juba lapsest peast ei meeldinud; need pudrud, mida juba traditsiooniliselt ilma piimata tehakse, maitsesid rohkem.
Pannkooke saab keefiriga teha.Kama. Kypsiste & moosisaiaga sobib ka.....
VastaKustutaKülmsuppi saab ka teha.
KustutaIgasugu asju saab keefiriga teha, eile ma panin teda kohupiimakreemi sisse näiteks. Küss on, kus saaks seda kasutada piima _asemel_...
KustutaLaktoositalumatud saavad seda väidetavalt juua, ma võin ka eksida, aga seda piima ASEMEL kasutada oleks sama vist nagu "kui tahate seina punaseks värvida, aga punast värvi pole, siis värvige sein mustaks". Noh, et sama asi, aga tegelikult muidugi hoopis teine.
Kustutakohupiimakreemi sees ongi minu arust hea näide sellest, kus ta on piima asemel (sest minu lapsepõlves segati kohupiima piimaga).
KustutaMinu lapsepõlvekodus segati kohupiima toore munaga
KustutaPraegu - iu!
Keefiri portsjoni suurus ongi ju liiter? Ei?
VastaKustutakas kiloga ka mitte ei anta
Kustutahttps://www.selver.ee/keefir-2-5-valio-gefilus-1-kg
KustutaÄra sa märgi, pole poes vaadanudki.
KustutaMa tegelikult pidasin rohkem seda silmas, et mul endal ka on tavaliselt pakk keefiri korraga ees, tõsi küll, muud toitu siis vaja pole
Mina pidasin silmas seda, et ma võtan liitrise paki ette ja joon ühe hooga ära. Teie ka? Oo - ühtekad!!! :)
KustutaNõus, aga lihtsalt jäi ette et kilo, mitte liiter...
KustutaPiim - liitriga. Rõõsk koor - liitriga. Hapukoor - kiloga, keefir, kiloga, pett - kiloga. Veider, ma polnud tähelegi pannud. Hapukoor kiloga ei tundu nii võõras, aga vedelamaid olluseid tahaks ikka mahuga mõõta. Ja jogurtitega on nii ja naa, mõni on liitriga, mõni kiloga. Saa sa siis aru...
KustutaKuna poodidesse on tekkinud uued piimatoodete pakendused st ei ole enam täis kilo või liiter, vaid 0,9, siis on silma jäänud, et paksemad hapupiimalised ongi tihti KILO hinnaga. Samas, joogijogurtid on ysna vesised, neid näeb miskipärast nii liitri- kui kilohinnaga.
KustutaP.s. kuna mu kiviaegne kere ikkagi nõuab piimaaineid sh valku, siis ostan laktoosivaba piimakraami. Mõni asi on roppkallis, see pole seda väärt, aga sel juhul manustab selle piimavalgu lihtsalt teisel kujul.
Küsin sinult kui palju teadlikumalt inimeselt: kas keefir on laktoosivaba?
KustutaMa ise ei tea, ma võiks vist kive süüa, allergiad on paarile kahtlasele ravimile ja näiteks rotale olen (päriselt ka) immuunne
Kuna müüakse eraldi tavalist ja laktoosivaba keefiri, tuleb järeldada, et tavaline ei ole laktoosivaba.
KustutaFüüsik minus meenutab, et ühe nõuka-aegse vabariikliku füüsika olümpiaadi üks ülesanne oli arvutada piima keemist ja seal lisati, et "piima erikaaluks võite võtta vee oma". Ehk üks liiter == üks kilo. Usun, et see kehtib kõigi vedelate piimatoodete puhul ja ei pea muretsema, et miks see või teine.
Küll aga võiks maamuna pealt ära kaduda detsiliitrid ja ammugi meestele meelehärmiks loodud mõõtühik "maitse järgi".
Ma olen laktoosivaba võid ka müügil näinud ja see on ehtne reklaamitrikk ja oksüümoron, nii, et ma kõiki silte ei usuks.
KustutaVana lehmapidajana kinnitan, et normaalse piima erikaal on vee omast suurem, seega kilo piimaga liitrit kätte ei saa. Keefiri erikaaluga kursis ma pole.
Mõõtühik "Maitse järgi" on loodud naiste maailmavalitsemise tsementeerimiseks! Aamen, õeksed!
"The density of milk varies within the range of 1027 to 1033 kg /m3 at 20° C."
KustutaSee on kolm protsenti erinevust :)
Mul on õnnestunud piima valada läbi vee klaasi põhja, kui saa aru saad mida silmas pean. Seega mu usk on kindel! 😁
KustutaVõis võib natuke laktoosi siiski olla, 1% ulatuses.
Kustutanii et üks kahest, kas laktoosivaba või on puhtamalt kooritud koorest tehtud ja paremini vurritatud - või on see algusest peale tehtud nn laktoosivabast piimast (mille kohta ma guugeldasin just välja, et see nimi on selline lühiduse huvides, aga tehniliselt vale - tegelikult on see hoopis laktaasiga rikastatud, et seal sisalduv laktoos oleks kõigile seeditav).
KustutaLaktoosivaba või on lihtsalt paremini pestud. Ilma naljata, na olen elanud elu kus poest toodi soola ja suhkrut, ülejäänu tuli ise teha, ka või. Kui teha korraga rohkem võid oli mõistlik kokkusurumise ajal see petist külma veega puhtaks pesta, kõik pett välja ja maha. Nõukaajal sai mingi üleliidulise preemia üks nossov, kes töötas välja tehnoloogia petipiima homogeenselt võisse segamise tehnoloogia. See on nagu "teeme ketšupit kogu tomatitaimest"-meetod. Ju see on siis laktoosiga või, piimarasv on laktoosivaba.
KustutaJah, piimarasv ise muidugi, poes müüdav või pole lihtsalt kunagi 100% rasvasisaldusega.
KustutaSiia hakkab mingi seedehäirete foorum tekkima või?
VastaKustutaJõulusöömingud ja seedehäired
KustutaKes neid suudaks lahuta'
Piimatooteid tarvitame me kõik, aga jõuluvanade paljunemise kohta ei oska isegi Notsu midagi öelda. Et kui inimesed tahavad juttu ajada, siis nad peavad võtma perspektiivikama teema :)
KustutaKui juba Kroonika sellest miskit ei tea, siis pole olemas!
Kustuta