Lehed

teisipäev, 16. juuli 2024

Soomusnaise mõranemine

 

Ausõna, ma loen raamatuid.

Vanasti lugesin ma neid umbes kakskümmend korda enam, uskumatu kui alla võib mõni inimene käia. Ma isegi ei luba, et parandan ennast, ei hakka punnitama, see harjumus kas naaseb või ei - las protsess voolab omasoodu. 

Aga Triinu Merese ja Kristo Jansoni raamatu ma lugesin läbi.

Mõnda kohta lugesin paar korda - kohti, mis minu meelest olid vigu täis ja kohti, mis mu arust olid väga elegantselt lahendatud. Meile meeldivad ju vead ja ilu.

Minu jaoks oli see raamat armumisest. Soomusnaine armub emadusse, ise seda adumatata. Natuke apokalüpsisejärgset maailma kõige oma lagunemise ja anarhiaga lavakujunduseks, suuri tegusid, sõda ja tapmist ja lihtsalt eluspüsimist kuhu idee sisse põimida ...

Ma ei hakka lõppu spoilima, kuid see andis raamatu pealkirjale täiesti uue mõõtme. Devolutsioon on ju ülima võimu jagamine pisemateks tükkideks, selle osaline käest andmine neile, keda armastad ja neile allumine näib võimalik, sest usaldus..?

Olen mõnest arvustusest lugenud looritatud etteheiteid Lingi promiskuiteetsuse kohta. Et see ikka nii ei käi, et keha tahab keppi ja peal on suva. Mkm, mõnikord käib küll ja sellise mastaabiga düstoopias käib kohe eriti. Millal seal veel aega armuda ja kätt hoida oleks, armas taevas.  

No igatahes oli tol naisel hea maitse või nii. 

Ühesõnaga raamatu sündmustik oli mõnusalt tihe ja ainult mõnest kohast paistsid loogika kokkunõelumise traagelniidid läbi. Eks need on igaühe jaoks ise kohtades, minule mõjus pisut väheveenvalt hispaania-eesti ropendamissoust. A ma olen pisut pipar ka. Ja punkte juurde andis teadmine, et  mul on lemmikraamatuid, mille loogika, kui seda tegelikult ka jälgida, ajab lihtsalt nutma, siin nututuju ei tulnud kordagi. Sündmuste jada oli selge, sinna peale ehitatud tegelaste muutumine usutav.

Ok, välja arvatud ühes kohas, alguses mainitud "vigu täis" osas.

Mu jumal küll, niimoodi ei töödelda jahilooma nagu alguses kirjeldati. Konksuga soolikad välja? Neerud - maksad sooltega ühes hunnikus? Lihalooma puhastamine on juveliiritöö isegi siis kui kiire on, kullakesed! (Räägib inimene, kelle ülesanne oli majapidamises lihaloomade puhastamine veel tõmblevast lihakehast praeni välja)

Aa, kokkuvõte ka ikka.

Kuramuse hea raamat, teate. Ja õhkõrn vihje, et anarhia korrastab end lõpuks ise jättis võimaluse lootuse allesjäämiseks.





16 kommentaari:

  1. Vastused
    1. Btw, minu jaoks on see raamat "tütarlapsest sirgub naine" =)

      Kustuta
    2. Usun. Mu jaoks on see natuke pigem nagu soomuslaevast purjekaks ludu. Ikka veel kiire, iseseisev ja vajadusel sõjakas, siiski pehmem ja tuultest mõjutatav.

      Kustuta
  2. Esmalt meenus "Soomustüdruk", mille pehmekaanelise originaalväljaande leidsin sügaval nõuka-ajal toonase ämma pööningult:) Ma pole üldse ulmefänn, aga kui lugupeetud kaasautor kiidab, siis kindlasti loen:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meeldis muidugi
      Konnale reklaamiks: oli ka pikantseid stseene.

      Kustuta
    2. Pikantsi võin ma alati ja ükskõik kuhu ise juurde mõelda:D

      Kustuta
    3. Seda küll, oligi natuke kohatu kommentaar minu poolt. Ma enam ei tee!

      Kustuta
    4. No minu arust hea autori süstitud pikants on ikka väärtus. Mul on vvn üks erektori lugu meeles (uduselt küll), ja meeles eeskätt sedapidi, et oli väga hea.

      Kustuta
    5. Mhh.
      Teid teades olen kindel, et jutt on mingist krdi pornost, mitte hõrgust valge kala praest pikantses kastmes või just purki pandud teravatest hapukurkidest .

      Kustuta
    6. Just! Eesti räim poola kastmes näiteks:)

      Kustuta
    7. Alustasime siiski raamatust. Heast raamatust, eksole.
      Pörsakari, ma ütli...

      Kustuta
  3. Ma olen aja jooksul lugenud mitutki raamatut sellest, kuidas õudsest karvajalg-feministist saab pärast rida loomulikult ärateenitud katsumusi leebe kodukiisu, ja loomulikult saabub siis õnn Maa peale. Sest naised peavad ometi olema naised, nagu kord ette näeb.
    Kui ma peaksin kunagi kirjanikuks hakkama, siis kirjutaksin ainult ja ainult ja eranditult täpselt vastupidise asjade käiguga raamatuid. Jõhkrat autobiograafilist materjali ja vaatlustulemusi jagub mitmekymneosalise romaanisarja jaoks, võime kindel olla.
    See ei tähenda, et "Devolutsioon" iseenesest paha raamat on. Ma kritiseerin ylemaailmset meeste vandenõu niigi väheste iseseisvate naiste vasta, kõnealune raamat aga räägib tõenäoliselt hoopis millestki muust.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas sa sinna oma vastpidisesse romaani võiksid sisse kirjutada stseeni, kus leebe kodukiisu otsustub metsistuda ja järgmisel momendil istub ta Läti tühermaa ja põldude vahel kraavis.
      Helesinise väikese kraavi uppuva auto kõrval. Veidi mudasena. Seljas kittele, peas lokirullid, kaelas nöör pesulõksudega.
      Ümber õitseb põdrakanep.
      Pisut kaugemal paistab elektripost kurepesaga.
      Ja siis teeb ta seal kraavis kõike edasist muutuvad šokeerivad otsused...

      Kustuta
    2. naah, feministist koduperenaiseks ei old mul küll kunagi mõttes kirjutades :D

      Kustuta
    3. W, See on väga hea avakaader imelisele romaanile, palun jätka!
      VVN, sellest kirjutasid miljonid kirjanikuonud enne Sind, muidu ma poleks seda maininudki. 😀

      Kustuta