Lehed

teisipäev, 23. aprill 2024

Mul on selgelt liiga palju vaba aega või olen lihtsalt laisk...

 


...muidu ma sellisteks jamadeks aega ei leiaks, vaid rügaks tööd teha.

Te ikka teate, et tänasest võib palja peega maa peale istuda? Mõnel pool on küll reegel, et enne peputamist peab esimese äikese ära ootama, aga Jüripäevast alates on tegevus siiski juba legaalne.
Väga ei isuta, kui aus olla. Ja lumest on ka päris tõsiselt villand. 
Eelmise nädala keskel kadus osa väikeseid linde ära ja isegi sookured olid põllul emigreerumishõigetega parvlemas. Ilmateatega kursis olles arvan siiani, et nad lihtsalt läksid mõneks ajaks lõuna poole tagasi. Mõistlik. Kui ma oleks karu, läheks ma praegu talveunne tagasi. 
Täna ei tohi külas käia ja kellelegi midagi laenata polevat ka tark tegu. Laenamine on üldse üks riskantne tegevus.
Jüripäeval leitud hobuseraud olla eriti hea edu tagaja. Tänapäeval on hobustega veidi kitsas, aga traditsioonid arenevad koos inimkonnaga ja seega teeks õige nii, et auto ilukilbid ajavad hobuseraudade asemel asja ära? Tänase libedaga peaks lausa värskeid helkurpostide juurest leidma või kuidas?
Põllutööd jätke täna vahele.
Õmblemine on samuti vaja edasi lükata.
Ja kolistamine - see on ka paha enne.
Ühesõnaga: minge tagasi magama!
Aga nagu ikka on naised need, kes rahvakalendri tähtpäevadel koore riisuvad. Muudkui kõrtsi jälle ja pidu püsti! Vabanduseks olgu kas lüpsikute turrutamine (et piim lüpsi ajal pragudest maha ei lödiseks) või tänapäeval siis kasvõi autode põristamine, et õli tilkuma ei hakkaks. Vaadake, naised, et tel selle jaoks ikka kaine sohver käepärast oleks, onju?

51 kommentaari:

  1. Abikaasa ronis äratushelina peale voodist välja, vaatas kardina vahelt õue ja puges teki alla tagasi:) Siis algas töökius - inimesed helistasid ja nõudsid igast asju. Pool tundi tagasi veeres suverehvidega minema ja just helistas, et on umbes poolele teele jõudnud. Ummikud, avariid, kahekümnekilomeetrine tunnikiirus.
    Soovunelm, et õhtul saaks palja tagumikuga mättal istuda, ilmselgelt ei täitu:D

    VastaKustuta
  2. Loobun raske südamega täna õmblemisest. Ja põllutöödest. Käisin õues, pepu sai päris märjaks, isegi istuda ei olnud vaja selleks.

    VastaKustuta
  3. Ma olen hommikust saadik õmblemiseks ettevalmistusi teinud, umbes 10 erinevat töökest. Tund tagasi aga hakkas kylg valutama ja nyyd on aeg tunnike pikutada, siis teen veel mõned ettevalmistavad tööd.
    Autol on veel naelad all - kuulge, ma elan MAAL ja aprillis sajab meil ALATI lund - aga kõrtsid on kaugel ja ennem jäägu pidu ära, aga halvad seltskonnad ja lisaks veel ilma pillideta ei pane mind isegi voodist tõusma. Diivani taga on veel veerand jõuluveini alles, seega teoreetiliselt saaksin kodus rahvakombekas olla. See vägev jook seisab oma tolmuses hoiukohas vist kyll igavesti, sest põhikoostisosadeks on ingver ja piprad, ning ma ei pea ka iseennast mulle heaks joomaseltskonnaks.
    Kaunist jyripäeva, naised!

    VastaKustuta
  4. Klassikuid tsiteerides: kas sa oled hommikuse konjakijoomise lõpetanud.

    W

    VastaKustuta
  5. Jap, kaunist jüripäeva kõigile! Mina kõrtsi ei sattunud, aga sõbrannaga sõin kohvikus pannkooke ja nüüd kodus just valasin endale pisinese gintonicu.

    VastaKustuta
  6. Mõned aastad tagasi oli mul tänaseks kuupäevaks kartul maas. Küll mitme loorikihi all, ent siiski.
    Sel aastal peaks kartulipanekuks kirkat kasutama.
    Mul on kirka. Lonks hommikukonjakit rindu ja barrikaadidele!
    Aga, noh, Soomes olla hullem, räägitakse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Miks sul ometigi on kirka???

      Kustuta
    2. Mul on paarikümne ruutmeetri suurune majast eraldi asuv käsitsi moreenpinasesse kaevatud kelder.
      Hädavajalik, ilma kirkata sellist ei kaeva.

      Kustuta
    3. Miks ohid?
      Viis-kuus lehma koos vasikatega, nelikümmend siga, kümmekond lammast, sada kalkunit ja kanad-küülikud, keda väga täpselt ei loetud oli mul ka. Mul oleks päris keeruline nende söötmiseks vajalikku kraami külmkappi ja sahvrisse mahutada.
      Nüüd muidugi näib see kelder natuke overkill. :D

      Kustuta
    4. Linnainimese vaatest näeb kogu maaelu välja nagu üks suur oeh :)

      Kustuta
    5. Kitsesid, hanesid ja parte ei olnudki, vuttidest rääkimata? Oeh...

      W

      Kustuta
    6. See oeh on austusega. 40 siga? See on nagu sovhoos... mitte talumajapidamine... Ehk, ma ei kujuta lihtsalt ette, milline töö ja vaev ja jõud selle kõige taga on.

      Kustuta
    7. Haned olid ka, kuidas muidu
      Ja mind kui tööl mitte käivat koduperenaist kadestati linnasugulaste poolt usinasti 😁 Kes siis niisama kodus ei tahaks vedeleda
      Niipalju sigu korraga oli mul nö ühel hooajal, see-eest oli tegu meeldejääva ajaga

      Kustuta
    8. Oikurja.
      Ma loodan, et lisaks kartulipanekule kasutasid Sa kirkat ka linnasugulaste puhul, kes Su kerget koduperenaiseelu kadestasid.

      Kustuta
    9. Minu sisemine rached ei olnud veel sündinud. Sinna läks aega, enne seda toimus asju.

      Kustuta
  7. Jaa, ma olen rahul, et lamellid endiselt all on, pääsesime ka selle ködiga metsavahelt välja. Aga kirka on väga praktiline, me pinnas on kah mõneteist sentimeetrise mullakihi all pigem kiviklibune, kirka lööb selle kenasti lahti ja siis saab juba lobedalt labidaga loopida. Filmides on ömeerika tarkpeid aga alati kummaline vaadata, et neil kohe IGA kaevamistöö osa peab tingimata kirka olema, isegi kui pinnas on kobe muld või sõmer liiv.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei ole küll teemasse, aga jah, filmid...
      Metsik külm, METSIK. Ulguloodusesse eksinud vaprad seiklejad, sall kõrvuni, aga peanupp paljas kurtmas kui METSIK see külm ikka on. Ja heidavadki hanges hinge, pea paljas...
      ...ja toidusõjad. ÕÕÕÕÕhhhhhhhhhhhhHHHHHH...

      Kustuta
    2. Üks Kesk-Euroopa autorite film Norra mägedesse sattunud noortest. Lapsed on kusagil mägionnis, ümber on lumi ja purgaa. Ja siis on stseenid, kus keegi tuleb või läheb, ja onni uks tehakse lahti, hoitakse lahti ja jäetakse lahti. Eestlane tahab röökima hakata selle peale. Sa kas tuled sisse või ei tule, aga sa ei passi ukse peal, kui väljas on tuisk! Ja kui sa tulid sisse, siis sa panid ukse KINNI ja üldse paotasid seda nii vähe kui saad!!!!

      Ma ei ole elu sees kirkaga midagi kaevanud ega maad lahti murdnud. Kirka mul muidu on kenasti olemas, Black Diamondi Raven, sirge rohelise varrega...

      Kustuta
    3. Ahingut, (heina)hangu, (sõnniku)harki, (kartuli)harki, palgikelku ja langetuslabidat sul ka ilmselt pole?
      Oeh.
      Aga traktor, see sul on ikka? 😁
      Ok, ok, norin.

      Kustuta
    4. "Eestlane tahab röökima hakata selle peale. Sa kas tuled sisse või ei tule, aga sa ei passi ukse peal, kui väljas on tuisk! Ja kui sa tulid sisse, siis sa panid ukse KINNI ja üldse paotasid seda nii vähe kui saad!!!!"
      Jaaaaa!

      Kustuta
    5. Ahingut pole, aga heinahang on (ja oskan kasutada, liigutus on käe sees ja seda teksti lugedes tekib mingi nõksatus, nagu võtaks väikese saadu korraga hangu otsa ja tõstaks üles). Sõnnikuharke ja kartuli omasid on mitu. Kuid reaalset heina, sõnnikut ega kartulit ei ole ja ehk ka ei tule.

      Traktorit pole. Võimalik, et väikese murutraktori ostmine aastaid tagasi oleks olnud hea investeering ja mu elu mitmeti paremaks muutnud.

      Kustuta
    6. Eestlane hakkabki lahtist ust nähes röökima, sest talvel lumi, suvel sääsed, kevadel ja sygisel ämbritäis vihmavett tormiga.

      Kustuta
    7. Jaa, me vaatasime just Troonide Mängu uuesti ja iga kord tahtsin režissööre kägistada, kui paljapäiseid jääst müüri valvureid või "metslasi" kaugel põhjas tuisus ja tormis uitamas nägin. Endil ninad sinised, nägu krimpsus ja silmad lume ja tuule pärast kissis, aga pead, kurat, ei kata. Mütsid on nõrkadele!

      Kustuta
    8. Ma proovisin "Troonide mängu" lugeda ja ei saanud, kõik on nii ebaloogiline. Fantasy mulle muidu meeldib. Aga paluks tegelased panna rollikohaselt käituma. See on ju fantasy või üldse kirjanduse põhiline võlu....jah? jah? jah?

      Kustuta
    9. Mmm....ebaloogilisusel ja isiksuste pahupidipöördumistel on kindlasti omad plusspooled, nii, et "jah, võibolla, kindlasti mitte"

      Kustuta
    10. Ikka - muidu poleks ju üldse mingeid üllatusi. Aga kui tegelane on 30 aastat olnud edukas suure organisatsiooni juht, aga käitub raamatus läbinisti lapsikult, siis ei klapi. Või kui kuningriigi hall kardinal, inimsuhete ja mõjutamise ja pikkade plaanide pidamise meister, tõmbab igas stseenis endale uue häda kaela inimesi jämedalt solvates või ennast mitte kontrollides. Või kui kuninganna, kelle teenistuses on riig kogu salaluure organisatsioon ja parimad asjatundjad, kehastub ise lits-libaspiooniks ja hakkab läheb vaenulikku naaberiiki üksi luurele.

      Kaja Kallas, arvame mis tast arvame, ei lähe üksi Kremli müüride äärde nuuskima.
      Martin Herem, arvame ..., ei lähe EKRE juhtidega rusikavõitlusse.
      Aga kogu TM põhineb sellistel jaburustel.

      Kustuta
    11. Troonide mängu osas ma vaidlema ei hakka - ei ole vaadanud ega lugenud. Jätan teistele...

      Kustuta
    12. Ei peagi vaidlema ju :)
      TM arvustused ja kriitika on omaette žanr, nagu ka Twilight'i omad.

      Aga päriselt loeb vaid käive ja kasum, mitte heiterite virin.

      Kustuta
  8. Eestlane tahaks röökida selle peale, et keegi üldse ta uksest sisse tahab tulla. Aga ohkab ja lahkub ise tagaukse kaudu. Konutab kuuris, garaažis või saunas, kuni on ohutu tuppa tagasi minna.

    W

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teil on mingid teised eestlased. Minu eestlased on külalislahked, avatud ja muidu mõnusad. Ainult et toasooja ei taha õue lasta.

      Kustuta
    2. Me olemegi teine Eesti.
      Inimpelglik selline.
      (Loe ka vastuseid Ritsiku küsimusele enesepaide kohta: naps peegli ees, vaikus, pimedus ja kõigi haiguste ravi)

      Kustuta
    3. Kas pelgus on just õige sõna? Osa meist lihtsalt ei oma sooje tundeid ja ülevoolavat rõõmu liigikaaslaste osas. Oleks tegemist koertega, öeldaks, et "sotsialiseerimata isend".

      "Taevas, kui väsinud ma olen inimestest. Seista odavates poodides järjekorras, inimesed on vormist väljas, rasvunud, tujukad, nad jäävad ette, nad on aeglased, uimased". Andrus Kasemaa "Vanapoiss".

      Mul on nad poes koguaeg ees, 50% neist ei meeldi mulle, 45% on neutraalne ja erandit kinnitav 5% täitsa okei.

      W

      Kustuta
    4. Mina nimetan seda pelguseks, a see on pigem minu kogemus

      Kustuta
    5. Ma vastan igale nõudmisele sellest nimekirjast - vormist väljas, tujukas, uimane, jään poesabas ette jne :) Nii et kõik ongi õige :)))))

      Kustuta
    6. @kaur - ma vastan ka tingimustele, sp ma mõistan, miks ka mulle ülevoolava sentimentaalsuse ja vaimustusega ei läheneta. Jumal tänatud.

      W

      Kustuta
    7. Meenub kaks korda noorpõlvest. Köögiaknast oli üle 500m tänavat otsesihis näha, tulemas olid äärmiselt ebameeldivad ja ootamata külalised (ühed olid tuttavad elusõnalased ja teised isapoolsed hullematest eluheidikutest vargad-sugulased), kelle emaga juba varakult ja kaugelt tuvastasime. Kähku jope selga, uks lukku ja jalgrattale hoog sisse ning teisele poole ajama! Rohkem pole selliseid ekstreemsusi ette tulnud, aga soov eestlaslikult vaikselt omaette olla ja mingeid inimesi oma uksest sisse mitte lasta on täiesti tuttav.

      Kustuta
  9. Pelgus on minu arvates see, et tahaks, aga kardan ja siis hoian end tagasi.
    Ma nt siiralt ei taha valdava osa inimestega palju tegemist teha, nad on nii krdi imelikud; ja mida lähemalt neid tunned, seda veidramaks võivad osutuda. Pealiskaudselt ja distantsilt on märksa talutavamad.

    W

    VastaKustuta
    Vastused
    1. "Aga nad on võõrad, nad võivad olla ohtlikud (mu vaimsele tasakaalule, mu zen-ile, mida ma siiani veel kohanud pole) Ma ei taha neid lähemale."
      Ei mingit "hirmus huvitav, aga ilmselt pettun, pole vaja rabeleda"

      Kustuta
    2. Kahtlemata on nad on nad ohtlikud ja kriipid; eriti oma "kuidas täna on ..." küsimustega.

      W

      Kustuta
    3. Nagu uus Mahtra sõda oleks tulemas - hangud-hargid ja langetuslabidad...Aga filmidest teab mu vanim laps (kes läheb Kanni), et nii televisoon kui filmindus on illusioon. Ega te ometi tõsiselt arvanud, et selgeltnägija Sergei kõike selgelt näeb?:D

      Kustuta
    4. Aaaaarrrggghhhh.....mu maailm pudenes just kildudeks!
      /Pudenen, käeselg gratsioosselt laubale surutud, eelnevalt välja vaadatud diivanile, hingepõhjas palvetades, et tolle jalad vastu peaksid ../

      Kustuta
    5. Kukkusid reedeõhtuselt eelnevalt välja vaadatud diivanil napsitades peeglisse?? Killud järel, veri taga? :) Mina istun oma ordinaarse koksiga peeglist ohutus kauguses!

      Kustuta
    6. Näh, nii juhtub alati kui ma üritan "damsel in distress"-olukorda lavastada. Kohe topitakse alkomeetrit nina alla!

      Kustuta
    7. Kuhu seda siis veel toppida võiks?

      W

      Kustuta
    8. Ja üleüldse tekkis vapustus sellest, et mis mõttes selgeltnägijad näevad uduselt?

      Kustuta
    9. Näevadki uduselt, kui prille ees pole.

      Kustuta
    10. "Poolpime selgeltnägija" on nii nunnu oksüümoron :)

      Kustuta
    11. See pani mul fantaasia nii hullult tööle, et...

      Kustuta