Lehed

teisipäev, 6. juuni 2017

Veider vana maailm



Kas te teadsite, et hiina jumalate loendis on kaks kemmergujumalannat?
Hmm....
Mõeldes sellele, et latriinid võeti seal kasutusele kaks ja pool tuhat aastat tagasi, siis oli neil jumalannadel piisavalt aega rammusal pinnasel võrsuda.
Lõunastajatele head isu!

Kas te teadsite, et Kreekas oli selline jumalanna nagu Eos? Odüsseiast:"...varane roossõrmne Eos..."
Hommikukaste jumalanna. Hommikukaste on ju iidne ilueliksiir, kaunitaride näovesi ja surematusele lähemale viivate rohuleotiste baasvedelik.
Eos oli abielus naisterahvas. Mitte just väga aus abielus naisterahvas, Aphrodithe oli teda mingi naistevahelise kätši tõttu nümfomaaniaga "õnnistanud".
Ajalugu on võrdlemisi diskreetne ja toob reljeefsemalt välja vaid ühe Eos'i armukestest, diskreetsuse varjus väljendub paraku ka ajaloo sarkasm: Tithonus, PUTUKATE jumal. Hommikukaste jumalanna (roossõrmine - ärgem unustagem!) nahistas prussakate ja ämblike valitsejaga.

Mida kõike teada ei saa, kui uudishimu ajab otsima, kas ka putukatel oma kaitsevaim on.
Juttu ei tulnudki, aga jutuseemned läksid juba ....no ütleks, et kemmergujumalannade varvaste vahele, aga hästi ei tahaks nii...





6 kommentaari:

  1. Kemmergujumalanna on väga tähtis.Eriti kui sinna läheb üks sitalt körge aste ja jalad väga ei kanna. See pole nüüd küll otseselt ajalooga seotud, rohkem nagu tänapäevasem, aga ajaloolised faktid võtan arvesse ja jätan meelde. Söögiisu pole niigi. :D

    VastaKustuta
  2. Vot saingi harituks - Volksul on siuke mudel Eos, nüüd siis tean, et roossõrmine:)

    VastaKustuta
  3. Veider tõesti,
    ma ei teadnudki,
    et ka Hiinas jumalad on
    (kui Tao ja Mao välja arvata),
    aga mina vana hiina...kahepaiksena
    ei teagi midagi jeesusarnastest toodetest.
    Elu lihtsalt kulgeb selles Tühjuses ja Kaamoses.

    P.S.
    EOS - see on tavaline silt kemmergul,
    mis tähendab End Of Service ehk tee püksi :|

    VastaKustuta
  4. Hiina mütoloogias on jumalaid nagu putru. Tule ja hukkamistega peab hakkama saama üks jumal, õnnejumala sümboliks on nahkhiir, magamistoa jaoks on koguni eraldi jumal ja jumalanna.
    Vabandyst, mütoloogia on mu nõrkus...😀

    VastaKustuta
  5. Kemmergujumalusi on hulgem:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Toilet_god

    (enne selle artikli lugemist teadsin ma ainult roomlaste jumalanna Cloacinat, aga selgus, et üksi roomlastelgi oli neid veel. tähtis eluvaldkond. kui rahval on iga pisiasja peale eraldi jumalus (stiilis "lävepaku jaoks eraldi, uksepiida jaoks eraldi, ukselingi jaoks eraldi"), siis otse loomulikult on ka selle peale. vanad roomlased meenutavad mulle selle koha pealt jaapanlasi.)

    VastaKustuta
  6. Jaapani jumalatega seoses mäletan siiani aastakümnetetagust üllatust, kui kuulsin templist, mis on pühendatud vanadele telefonidele. Meenus lapseea emotsioon, kui mõtlesin ära visatud lömmis ja jäsemeteta nuku peale: "Tal on prügikastis külm ja üksik olla..."

    VastaKustuta